Reducerea TVA la alte categorii de produse alimentare se va afla pe agenda discutiilor din luna decembrie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), a anuntat, joi, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, la un seminar organizat de revista de specialitate Industria Carnii.ro.
"In luna decembrie este o noua runda de negocieri cu FMI, iar noi punem pe agenda discutiilor si acest proiect privind reducerea TVA si la alte alimente pentru ca este unul care aduce plus valoare consumatorului din Romania si ne aseaza pe aceeasi lungime de unda cu celelalte state membre. In primul rand, vom aduce in discutie efectele pozitive ale reducerii TVA la paine si vom prezenta studiile pe care le avem facute pentru carne, legume-fructe si lapte. Speram sa avem si succes. Ar fi bine sa-i convingem ca o astfel de masura va aduce o crestere a competitivitatii in industria alimentara, un consum mai bun, ajutand totodata la garantarea locurilor de munca", a spus Botanoiu.
Acesta nu a oferit detalii privind studiile si rapoartele efectuate in acest sens, deoarece Ministerul Finantelor va intra in negocieri cu partenerii internationali si ei vor stabili procedura exacta, insa a precizat ca pana la data de 3 decembrie, cand vor incepe efectiv negocierile, va mai exista o intalnire intre reprezentantii MADR si cei ai MFP, in vederea stabilirii pozitiei finale fata de finantatorii externi.
"Noi ramanem adevaratii sustinatori ai acestui proiect de reducere... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 10:15
Ploile torentiale cazute in ultima perioada au distrus culturile agricole insamantate in toamna anului trecut pe o suprafata mai mica decat media anuala inregistrata in Romania din cauza vremii nefavorabile, de circa 80.000- 100.000 hectare, insa evaluarea exacta a pagubelor va fi facuta numai dupa retragerea apelor de pe terenurile agricole afectate, anunta reprezentantii Ministerului Agriculturii.
"Culturile insamantate in toamna arata bine pana in prezent, chiar daca in unele judete precum Mehedinti, Gorj, Olt, Dolj sau Teleorman sunt anumite zone unde culturile, in special orzul, au fost distruse din cauza ploilor abundente, dar nu avem o suprafata care sa ne ingrijoreze. An de an, din cauza inghetului, ploilor sau secetei avem pierderi pe circa 80.000 - 100.000 hectare, insa, din estimarile actuale, suprafetele agricole distruse de precipitatiile din aceasta perioada sunt mai mici decat media inregistrata anual in Romania.
Dupa ce se se va retrage apa de pe terenurile inundate vom putea face evaluari exacte in privinta suprafetelor calamitate", a declarat pentru Agerpres secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
Ministerul va finaliza date despre pagubele produse de grindina
Acesta a subliniat ca, saptamana viitoare, Ministerul Agriculturii va finaliza centralizarea datelor privind serele si solariile distruse din cauza grindinei, dupa care se va stabili valoarea ajutoarelor acordate, printr-o schema de minimis, producatorilor... mai mult
Duminica, 25 Mai 2014, ora 13:09
Problema risipei de alimente si a deseurilor alimentare precum si potentialul fermelor de familie in asigurarea securitatii alimentare la nivel global au fost principalele teme de discutie abordate sambata, in prima zi a sesiunii de Consultare a Societatii Civile, care precede cea de-a 29-a Conferinta Regionala FAO pentru Europa si Asia Centrala, eveniment care se desfasoara la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, in perioada 1- 4 aprilie 2014.
Prezent la deschiderea lucrarilor, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, George Turtoi, a subliniat importanta societatii civile si mai ales aportul acesteia in vederea identificarii de solutii concrete pentru a evita problemele grave ale crizei alimentare si de resurse cu care societatea actuala se confrunta.
'Societatea civila din Romania este bine reprezentata aici, vad organizatii cu care avem un istoric excelent de cooperare in conturarea politicilor publice si a caror voce se face bine auzita in societatea noastra. Schimburile de experienta care vor avea loc aici le vor permite, pe de o parte sa-si extinda viziunea asupra problemelor cu care ne confruntam la nivel global, iar pe de alta, sa-si aduca o importanta contributie la gasirea unor solutii', a subliniat George Turtoi.
De asemenea, secretarul de stat in MADR a amintit rolul important pe care il are ferma de familie in Romania si faptul ca pentru Ministerul Agriculturii este si va fi intotdeauna o prioritate. Acesta a mentionat ca... mai mult
Duminica, 30 Martie 2014, ora 11:11
Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) au solicitat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) sa intervina pentru a putea obtine energie ieftina de la Hidroelectrica sau Nuclearelectrica necesara irigatiilor din acest an, potrivit unui comunicat emis luni de MADR, preluat de NewsIn.Astfel, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, s-a intalnit luni la sediul ministerului cu reprezentantii Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania si cu cei ai Ligii Asociatilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), pentru discutii privind inceperea campaniei de irigatii de la jumatatea lunii aprilie a acestui an. In cadrul acestei intalniri s-au finalizat unele probleme privind incheierea contractelor de livrare a apei intre Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) si Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI).
"Cu aceasta ocazie, s-a solicitat de catre OUAI o interventie din partea MADR pentru obtinerea de energie mai ieftina, cu livrare de la Hidroelectrica sau de la Nuclearelectrica.
Totodata, s-a stabilit ca pana la data de 31 martie sa se definitiveze de catre ANIF toate contractele de livrare a apei pentru irigatii.
Pentru eventualele concilieri, reprezentantii OUAI se vor prezenta joi, 31 martie 2011, la sediul MADR.
S-a stabilit ca penalitatile aferente anului 2009 sa fie suportate de la bugetul de stat, in acest sens facandu-se demersuri la Ministerul Justitiei si la Ministerul... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 18:24
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat marti ca principalul sau obiectiv in acest an este cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), estimand plati pentru 2011 de 1,2 miliarde euro, anunta NewsIn.In 2010, prin PNDR au fost efectuate plati in valoare de 1,046 miliarde euro.
Anul trecut, in implementarea PNDR, fusesera lansate 12 sesiuni de depunere, in cadrul carora au fost depuse 34.299 proiecte conforme cu o valoare publica de 2,56 miliarde euro.
Numarul total al proiectelor selectate rezultate in urma finalizarii procesului de selectie, precum si in urma finalizarii contestatiilor a fost de 18.793, cu o valoare publica de 1,76 miliarde euro.
Au fost totodata incheiate 14.823 contracte cu o valoare publica de 1,58 miliarde euro.
"Intre obiectivele MADR pentru anul 2011 sunt stabilirea si postarea pe site a calendarului si alocarilor aferente sesiunilor pentru anul 2011 - 16 sesiuni de primire a proiectelor in cursul acestui an, cu o alocare totala de 1,63 miliarde euro. Vor fi scoase la licitatie toate fondurile disponibile pentru masurile de investitii private", spun oficialii ministerului.
Totodata, Ministerul Agriculturii vrea sa modifice PNDR in acest an, pentru realocarea de fonduri intre masuri si axe pentru consolidarea masurilor de investitii private.
De asemenea, anul acesta va fi lansata o campanie de promovare si informare cu privire la oportunitatile de finantare... mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 15:30
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rulare (MADR) plateste 108,36 milioane lei, fara TVA, companiei Innovacion y Desarrollo Local pentru servicii de consultanta in afaceri si management pentru o perioada de 79 de luni, anunta NewsIn. Innovacion y Desarrollo Local va furniza servicii generale de consultanta in management, servicii de monitorizare si control, servicii de promovare, servicii de consultanta in relatii cu publicul si servicii de formare profesionala, potrivit unui anunt de atribuire publicat pe site-ul guvernamental de licitatii publice.Contractul este co-finantat din fondurile masurii Asistenta Tehnica (511) din cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala (fonduri comunitare), conform anuntului de participare.
Contractul a fost atribuit in 10 decembrie 2010, in urma unei licitatii la care au participat opt companii.
Valoarea initiala a contractului a fost de 110,58 milioane lei, fara TVA.
Potrivit anuntului de participare, Ministerul Agriculturii a incheiat un acord-cadru pentru o perioada de 79 luni. mai mult
Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 15:31
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat luni ca va primi 502 milioane lei in urma rectificarii bugetare, din care 347,5 milioane lei vor fi folositi in asigurarea cofinantarii Programelor cu finantare externa nerambursabila, iar 154,3 milioane lei in sectorul de cercetare, relateaza NewsIn.Astfel, 347.508.000 lei reprezinta fonduri necesare asigurarii cofinantarii Programelor cu finantare externa nerambursabila.
Suma asigura cofinantarea proiectelor prevazute in PNDR precum si pre-finantarea cheltuielilor reprezentand avansul de 50% din schema de plata directa unica pe suprafata (SAPS) aferenta anului agricol 2010.
Totodata, 154.336.000 lei sunt fonduri destinate sectorului de cercetare, iar suma asigura stingerea arieratelor inregistrate fata de bugetul asigurarilor sociale, de sanatate si fondul de somaj, de institutele si statiunile de cercetare din subordinea si coordonarea ASAS.
Guvernul a aprobat luni ordonanta privind rectificarea bugetara, cea de-a doua din acest an.
Prima rectificare bugetara a avut loc in luna august. mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 16:56
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, a avut luni o intalnire cu delegatia Bancii Mondiale condusa de Francois Rantrua, director regional al Bancii la Bucuresti, in cadrul careia a prezentat prioritatile mandatului sau, intre care actualizarea cadastrului agricol si reglementarea pietii funciare, precizeaza NewsIn. Astfel, printre domeniile prioritare, ministrul a mentionat actualizarea cadastrului agricol si reglementarea pietii funciare prin reintroducerea dreptului de preemtiune, precum si modificarea Legii arendarii.
Totodata, extinderea si imbunatatirea sistemului de irigatii si gasirea unor solutii viabile pentru reducerea evaziunii fiscale in domeniul agricol sunt alte obiective ale mandatului actualului ministru.Potrivit unui comunicat transmis luni de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Valeriu Tabara si-a exprimat convingerea ca Banca Mondiala va continua sa acorde consultanta MADR in domeniile sensibile ale agriculturii romanesti."Referindu-se la programul aflat in derulare, prin care reprezentantii Bancii Mondiale realizeaza o analiza functionala a sectorului agricol, Valeriu Tabara a subliniat ca exista doua elemente esentiale pe care expertii Bancii Mondiale ar trebui sa le trateze cu prioritate in raportul final.
Primul vizeaza infrastructura, managementul si resursele umane din cadrul MADR, iar al doilea este reprezentat de realizarea unei prioritizari a masurilor de sprijin pentru fermieri in perioada 2015-2020", se... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 14:48
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va organiza, in 20 octombrie, o licitatie deschisa pentru contractul de prestare de servicii privind utilizarea sumei destinate prin Programul Operational pentru Pescuit (POP), pentru care va aloca 1.399.936 euro, fara TVA, relateaza NewsIn.Potrivit anuntului de pe e-licitatie.ro, finantarea va fi asigurata din Fondul European pentru Pescuit (FEP) si de la bugetul de stat.
Durata contractului "Prestarea de servicii privind utilizarea sumei destinate prin POP in scopul functionarii <Schemei de garantare pentru creditele bancare pentru beneficiarii eligibili ai Programului Operational pentru Pescuit> care va acorda garantii la credite beneficiarilor selectati" este de 60 de luni incepand de la data atribuirii.
De asemenea, se solicita o garantie de participare de 13.999 euro, precum si o garantie de buna executie reprezentand 5 % din valoarea contractului fara TVA.
Perioada minima pe parcursul careia ofertantul trebuie sa isi mentina oferta este de 120 zile de la termenul limita de primire a ofertelor. mai mult
Sambata, 21 August 2010, ora 14:15