Cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu afirmatiile presedintelui francez Emmanuel Macron privind NATO, considerand ca acesta a folosit ''termeni radicali'' cand a sustinut ca "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrala a NATO", transmit joi AFP si Reuters.
"Eu nu cred ca o astfel de apreciere intempestiva este necesara, chiar daca avem probleme, chiar daca trebuie sa ne dezmeticim", a spus Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfasurata la Berlin.
Potrivit sefei executivului german, Emmanuel Macron a folosit "termeni radicali", punct de vedere care nu este impartasit de Merkel in legatura cu cooperarea in interiorul NATO.
La randul sau, secretarul general al NATO a respins declaratiile lui Macron. Jens Stoltenberg a accentuat ca NATO ramane "puternica", iar SUA si Europa "lucreaza impreuna mai mult decat am facut-o de decenii".
Emmanuel Macron a sustinut, intr-un interviu pentru The Economist, ca "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrala a NATO", explicandu-si opinia prin dezangajarea SUA si comportamentul Turciei, stat membru al Aliantei Nord-Atlantice.
Macron considera ca NATO se afla in "moarte cerebrala", il ataca dur pe Trump si pledeaza in favoarea Europei Apararii
"Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO", a afirmat seful statului francez, pledand din nou pentru consolidarea unei Europe a apararii, in contextul in care viitorul summit al... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 22:45
Noul presedinte francez Emmanuel Macron il va primi luni pe omologul sau rus Vladimir Putin, in cel mai recent test al talentului sau diplomatic, dupa ce a promis ca va fi ferm in privinta Ucrainei si Siriei.
"Este esential sa discutam cu Rusia, pentru ca sunt multe probleme internationale care nu vor fi rezolvate fara o discutie dura cu rusii", a spus Macron la summitul G7 din Sicilia, care s-a incheiat sambata, relateaza AFP.
Intalnirea liderului de centru de 39 de ani cu Putin, in varsta de 64 de ani, pune capat unei adevarate ofensive diplomatice, ce a inclus summitul G7 si cel al NATO, de la Bruxelles.
El a declarat pentru Le Journal de Dimanche ca nu este "deranjat" de liderii care "gandesc in termeni de proportii de putere", evocandu-i pe Putin si pe presedintele american Donald Trump ca exemple.
Insa Macron, care a devenit cel mai tanar presedinte al Frantei in urma cu numai trei saptamani, a declarat ca nu crede in "diplomatia invectivelor publice, ci in dialog bilateral".
In timpul campaniei electorale, Macron a criticat dur Rusia, pe care a acuzat-o de o "strategie hibrid care combina intimidarea militara si razboiul informatiilor".
De la inceputul razboiului din Ucraina, din 2014, Rusia si-a "incordat muschii" cu o serie de exercitii ce au implicat zeci de mii de militari, in zonele de la granita statelor baltice, membre NATO.
Nicio concesie
Sambata, in Sicilia, Macron a declarat ca nu va face "nicio macar o concesie" Rusiei in privinta... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 09:21
Un moment care a atras toate privirile, la recentul summit NATO, i-a avut ca protagonisti pe presedintele francez, Emmanuel Macron, si pe cel american, Donald Trump.
Toata lumea a vazut o strangere de mana ca o inclestare (pielea celor doi albindu-se din cauza presiunii), timp in care Macron si Trump s-au fixat intens cu privirea. A urmat un gest, din partea lui Trump, ca si cum ar fi vrut sa scape din stransoare.
Strangerea de mana a fost comentata in fel si chip, mai ales ca protagonistii sunt novici la acest summit, ambii castigand mandatul de presedinte recent.
Best thing about this is not the handshake itself but Macron acting like it's totally normal 👋🏼 pic.twitter.com/nE15KO84yt- Miriam Elder (@MiriamElder) May 25, 2017
N-a fost deloc o strangere de mana "inocenta", ci a fost "un moment al adevarului", sustine presedintele francez, citat de BBC.
Acesta a declarat pentru mass-media franceza ca a vrut, prin acest gest, sa-i arate liderului de la Casa Alba ca nu va face "nici macar mici concesii", "nici macar simbolice" in relatia cu SUA. Totodata, a vrut sa-i dea de inteles liderului de la Casa Alba ca nici nu va exagera, a mai spus Macron.
Liderul de la Elysee a mai explicat pentru Journal du Dimanche ca a vrut sa transmita ideea de respect, ca isi doreste o relatie cu SUA bazata pe respect reciproc.
Citeste si ce spun expertii in limbajul non-verbal despre strangerea de mana dintre cei doi. ...citeste mai departe despre "Strangerea... mai mult
Duminica, 28 Mai 2017, ora 18:46
Presedintele american si cel francez, Donald Trump si Emmanuel Macron, sunt doi dintre "novicii" summitului NATO care a avut loc joi la Bruxelles. Insa cei doi au oferit momente ciudate atunci cand au interactionat.
Intai, presedintele francez apare intr-un clip in care vine in intampinarea celorlalti lideri NATO.
Macron o saluta intai pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, dupa care da mana cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, aflat in dreapta lui Merkel.
Apoi, in loc sa treaca la Trump, aflat langa Stoltenberg, Macron se intoarce catre Charles Michel, premierul Belgiei, care este in stanga lui Merkel, si de-abia apoi se indreapta spre Trump.
Acesta din urma ii apuca mana intr-o strangere foarte ferma si cu gesturi ample, spre amuzamentul ambilor si al celor din jur. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, se afla undeva in spate, in partea stanga.
Clipul apare si pe contul de Twitter al lui Emmanuel Macron:
A Bruxelles, unis avec nos allies de @NATO. pic.twitter.com/7nyaoI8hki- Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 25 mai 2017
Anterior, Trump si Macron au avut si o intalnire in doi, iar la final de asemenea au dat mana. Macron pare ca il strange puternic pe Trump, care incearca sa ii dea drumul, dar renunta pentru o secunda.
"Este o mare onoare sa fiu cu noul presedinte ale Frantei, care a condus o campanie grozava. (...) Avem multe de discutat, inclusiv despre terorism si alte lucruri. Felicitari, (ai facut o) treaba buna!", i-a spus... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 12:47
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la sosirea la Summitul NATO de la Bruxelles, ca toate tarile trebuie sa aiba o abordare unitara in privinta Rusiei, dar si sa se "focuseze" un pic mai mult pe combaterea terorismului.
"Foarte important pentru noi este ca Marea Neagra si zona Marii Negre sa ramana in centrul atentiei. Daca vorbim despre flancul estic, este clar ca trebuie sa vorbim si despre Rusia. Si, aici, lucrurile sunt foarte clare: ne dorim sa avem o abordare unitara, nu impotriva Rusiei, nu pentru Rusia, ci o abordare unitara cand vine vorba despre Rusia.
Sunt foarte multe programe in derulare, foarte multe exercitii, ne dorim sa fie de o amploare corespunzatoare, pentru a avea aceasta prezenta asigurata. (...) Cred ca este o abordare buna sa ne focusam un pic mai mult pe combaterea terorismului si nu cred ca va trage resurse din alte programe. Lucurile sunt complementare.
(...) Este o abordare pe care toata lumea si-o doreste, iar finantarea va veni pe proiecte concrete, discutate fiecare in parte", a declarat Iohannis jurnalistilor romani.
Acesta a mai sustinut ca summitul este "putin atipic".
"Dar este important si de data aceasta sa stim ce vrem si unde vrem sa ajungem si sunt cateva prioritati sau obiective care cred ca sunt comune pentru toata lumea. Si sunt unele foarte specifice pentru noi.
Ne dorim o alianta puternica, unita, coeziva, care merge inainte. Vrem o intarire a relatiei transatlantice, relatia intre SUA si Europa... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 17:11
Liderii europeni Jean-Claude Juncker si Donald Tusk il vor primi pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, joi, la Bruxelles, in marja unui summit al NATO, a anuntat vineri Comisia Europeana.
"Presedintele (Comisiei Europene, Jean-Claude) Juncker si presedintele (Consiliului European, Donald) Tusk vor avea o intrevedere bilaterala cu presedintele (turc Recep Tayyip) Erdogan", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
Inainte de aceasta, "presedintele Juncker va avea, impreuna cu Donald Tusk, o intrevedere cu Donald Trump, presedintele american", a precizat Schinas. Aceasta reuniune a fost deja programata in cadrul primei vizite a lui Trump la Bruxelles, informeaza AFP.
"Iar la final, la 14:45 (12:45 GMT), presedintele Juncker il va primi aici, la Berlaymont (sediul Comisiei Europene), pe presedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron", a adaugat Schinas.
Relatiile diplomatice dintre Ankara si UE s-a deteriorat semnificativ dupa lovitura de stat esuata din iulie 2016 din Turcia. Ele s-au tensionat si mai mult dupa referendumul de luna trecuta, care a intarit atributiile presedintelui Erdogan.
La 2 mai, Erdogan a somat UE sa relanseze negocierile pentru aderarea Turciei la UE, afirmand ca in caz contrar tara sa va spune "adio" Uniunii.
Procesul de aderare a Turciei la UE este in prezent in impas, iar obtinerea de progrese este putin probabila in viitorul apropiat. ...citeste mai departe despre "Erdogan merge la Bruxelles,... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 14:34
Presedintele Klaus Iohannis se va intalni pentru prima oara cu omologul sau american, Donald Trump, saptamana viitoare, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bruxelles.
Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Puscalau, a anuntat agenda sefului statului pentru urmatoarele doua saptamani.
Astfel, Klaus Iohannis va participa, pe 25 mai, la Summit-ul NATO de la Bruxelles.
Aceasta va fi prima oara cand presedintele Romaniei se va afla la acelasi eveniment cu Donald Trump. Totodata, va fi primul eveniment major la care va participa si noul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron.
Printre temele luate in discutie la acest eveniment se numara si consolidarea relatiei transatlantice, potrivit Administratiei Prezidentiale.
Precedentul summit NATO a avut loc in iulie 2016, la Varsovia.
F.N. ...citeste mai departe despre "Iohannis se intalneste cu Trump si cu Macron" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 12:27