Primarul clujean Emil Boc a cerut USL, miercuri, intr-o conferinta de presa, convocarea urgenta a Parlamentului in sesiune extraordinara, pentru a opri vanzarea terenurilor catre straini si adoptarea unei masuri de reciprocitate in acest caz, asa cum au facut si alte state din Uniunea Europeana.
'Nu pot sa inteleg atata comoditate la USL acum, cand e vorba de un interes national, iar cand a fost interesul lor, in trei zile au dat jos presedintele, presedintele Camerei Deputatilor, presedintele Senatului, in sesiune extraordinara. In iulie s-a putut ca, in trei zile, sa decapitezi statul roman. Pentru ca aveau un interes ei, politic, personal. Dar acum au trecut 15 zile si nici macar nu se gandesc sa convoace parlamentul intr-o sesiune extraordinara si sa opreasca vanzarea terenurilor catre cetatenii straini. Asa cum fac toti din Uniunea Europeana, protejandu-si interesul national', a declarat Emil Boc.
Fostul premier a propus ca Guvernul sa se gandeasca la adoptarea unei masuri de reciprocitate, asa cum au facut si alte state din Uniunea Europeana, care presupune ca un cetatean strain sa poata cumpara pamant in Romania daca statul din care provine permite romanilor sa faca acelasi lucru.
'Vrei sa cumperi teren in Romania? Daca si eu pot cumpara teren in tara ta, da. Pot cumpara teren in Ungaria, poti si tu cumpara teren in Romania. La fel cu Olanda, Germania sau Franta, sau Marea Britanie, Letonia, Estonia, unde-o fi. Deci macar o asemenea conditie minimala sa... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 16:42
Aflat in inspectie pe autostrada Bucuresti Ploiesti, premierul Emil Boc a precizat ca ultimii 14 kilometri, din totalul de 62 sunt finalizati la ultimele detalii, astfel incat se poate circula fara probleme.
"Spatiul fizic per ansamblul celor 62 km este de 90%. In aceasta primavara, in aprilie, lucrarile de pe autostrada Bucuresti-Ploiesti vor fi gata. Acesti 62 de kilometri fac parte din cei 434 km care se afla in lucru", a declarat premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, cei 62 de kilometri se adauga la cei 123 care sunt finalizati si pe care se poate circula.
"Apreciez efortul ministerului Transporturilor de a tine constructorii in priza si pe perioada iernii. Odata ce vremea va fi mai buna, in primavara, se va putea trece la ultimul stadiu al lucrarilor", a mai adaugat premierul.
Emil Boc a mai adaugat ca infrastructura nu are vacanta, de aceea chiar si pe vreme rea se poate lucra la santuri si la alte lucrari aferente.
Premierul i-a amenintat pe constructori cu penalitati daca nu respecta graficul lucrarilor.
Intrebat de jurnalisti daca efectuarea unei astfel de vizite pe autostrada este propice in contextul protestelor din ultimele zile, acesta a raspuns ca stabilitatea economica este o componenta importanta.
"De stabilitatea economica depinde plata salariilor si a pensiilor pentru fiecare roman", a mai adaugat acesta.
Lucrarile la Autostrada Bucuresti-Ploiesti sunt impartite in doua sectoare, respectiv Bucuresti-Moara Vlasiei, unde lucreaza... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 14:25
Primul ministru Emil Boc a reiterat, duminica, la Iasi, ca in ultimii doi ani Romania a facut eforturi uriase pentru a ajunge la o stabilitate macroeconomica, motiv pentru care autoritatile statului, cele politice in special, nu au voie sa compromita acest lucru.
"Am atins aceasta stabilitate macroeconomica datorita eforturilor romanilor, in primul rand. In acest moment, autoritatile statului, cele politice in special, nu au voie sa compromita aceasta stabilitate castigata cu greu prin eforturile romanilor, ci trebuie sa consolideze aspectele economice pentru ca Romania sa aiba viitor", a afirmat Emil Boc, prezent la inaugurarea fabricii Delphi Diesel System de la Miroslava.
El a sustinut ca Romania se indreapta spre "al patrulea trimestru consecutiv de crestere economica", aratand ca acesta este un prilej de bucurie moderata pentru ca este semnul ca tara se afla pe directia corecta.
"Consolidarea acestui drum depinde foarte mult de ce vom face de acum inainte si in special de modul in care vom adopta bugetul pentru anul 2012 si, in mod deosebit, de modul in care reusim sa tinem populismul departe si deoparte de tot ceea ce inseamna politica responsabila a statului roman", a afirmat Emil Boc.
Potrivit acestuia, Guvernul va propune Parlamentului "un buget realist si responsabil", ale carui prioritati vor fi investitiile si locurile de munca.
Emil Boc mai spune ca autoritatile vor avea grija sa consolideze ceea ce exista in prezent si sa fereasca tara de... mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 17:39
Prim ministrul Emil Boc este multumit de situatia economoica actuala. El a afirmat ca ne aflam aici datorita canalizarii banilor catre investitii in detrimentul consumului si datorita reformelor pe care l-a facut guvernul: evitarea derapajului economic major, reorientarea cheltuielilor bugetare sau salvarea cotei unice, desi a avut ca inamici criza sau dezechilibrele macroeconomice.
Boc mai spune ca regreta majorarea TVA, masura pe care a fost obligat sa o ia: "Din cauza deciziei Curtii Constitutionale nu am putut salva TVA", a spus primul ministru in cadrul unei dezbateri cu tema "Romania 2012 - de la recesiune la relansare economica".
Masuri de relansare economica
Totodata, Emil Boc a vorbit si despre masurile pe care le are in vedere pentru relansarea economica: programele guvernamentale ca prima casa sau rabla, programe care sustin intreprinzatorii, garantiile de stat, si fondurile de garantare si contragarantare prin care au fost salvate 232.000 de locuri de munca.
Seful Guvernului este multumit si de faptul ca tara noastra se afla sub media Uniunii Europene la somaj si crede ca iesirea din recesiune este primul pas al iesirii din criza. Conform lui Boc, tara noastra se afla in graficul de 1,5% crestere economica pentru 2011 si in tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB.
Totodata, conform primului ministru, Romania ar trebui sa atraga invesitori datorita lipsei unui scenariu de risc major pe care l-ar putea avea in randul tarilor din Uniunea Europeana.
Boc... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 09:54
Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, ca desi Romania a reusit sa iasa din recesiune, problemele economice internationale ne pot afecta, vestile fiind "destul de proaste" in Europa si in lume, precizeaza NewsIn."Romania a iesit din recesiunea economica, a avut deja trei trimestre de crestere economica consecutiva, dar, asa cum am spus de fiecare data, iesirea din recesiune este doar prima etapa spre iesirea din criza economica, iesirea din criza economica e dependenta de de doi factori: unul intern si altul extern.
In plan intern avem de facut un singur lucru in continuare sa sprijinim locurile de munca si investitiile, singura cale sanatoasa pentru a iesi definitiv din criza economica si de a restructura cheltuielie statului in raport cu ceea ce Romania isi poate permite.
Al doilea factor este cel extern, si dupa cum puteti observa vestile nu sunt bune, nici in Europa, nici in lume, cu privire la iesirea din criza economica, ci dimpotriva se anunta vesti destul de proaste cu privire la continuarea acesteia si la diminuarea cresterii economice in foarte multe tari din UE si din lume", a afirmat premierul Emil Boc la lansarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru IMM-uri.In acest context, el a atras atentia ca problemele economice internationale poate afecta si Romania.
"Indirect, acest lucru ne afecteaza, indirect afecteaza exporturile, afecteaza comenzile noi din industrie, indirect poate afecta cresterea economica a Romaniei.
Daca in acesti doi ani in plan... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 15:34
Premierul Emil Boc a declarat ca pietele internationale nu sunt calme si a mentionat ca Romania are avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile luate anul trecut, anunta NewsIn.Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale. Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic.
Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar", a precizat Emil Boc inainte de sedinta BPN, intrebat in legatura cu criza mondiala.El a spus ca tara noastra poate trece prin aceasta perioada dificila cu "echiliburu si prudenta".
Premierul a mentionat ca "lucrurile in tara sunt sub control" si ca nu trebuie facut niciun pas inapoi pe linia reformelor."Asta inseamna sa mergem in continuare pe un deficit de 3% pentru anul viitor, sa te incadrezi in tintele de personal, sa continui procesul de restructurare a aparatului bugetar si, nu in ultimul rand, sa mergi mai departe cu reforma companiilor de stat, reforma deja inceputa in cadrul acordului cu Comisia Europeana", a adaugat prim-ministrul.S&P a redus vineri seara pentru... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 12:29
Premierul Emil Boc sustine ca Romania a trecut de furtuna si ca romanii merita aprecieri si multumiri pentru ca "au inteles ca, fara masuri ale Guvernului, Romania s-ar fi scufundat din punct de vedere economic", informeaza Mediafax."In urma aplicarii acestor masuri economice si a rezultatelor care se concretizeaza in tot mai multe semne bune in economie, care se inmultumesc din perspectiva impactului lor pozitiv, constatam ca USL si gogoasa aliantei socialiste se dezumfla si incepe sa scada in sondaje. De ce incepe USL sa scada in sondaje? Pe masura ce semnele pozitive din economie se inmultumesc", a declarat Emil Boc.
Premierul a indicat ca semne pozitive iesirea din recesiune, dar si faptul ca Romania si-a redobandit statutul de tara in care se poate investi.
"Toti romanii trebuie sa stie ca Romania a pierdut statutul de tara in care se poate investi in anul de maxima crestere economica - 2008. Un impact important al redobandirii acestui statut pentru fiecare cetatean este ca vor fi mai multe investitii in Romania, mai multe locuri de munca si mai bine platite. Asta inseamna unda verde pentru investitii.
Daca la aceste lucruri mai adaugam ca rata somajului in Romania este cu mult sub media UE si ca tara noastra are o stabilitate macroeconomica in contextul in care foarte multe economii din UE au probleme majore, toate aceste semne in fapt arata minciuna aliantei socialiste.
USL nu a sustinut nicio masura promovata de PDL, de coalitie si de Guvern, masuri... mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 15:45
Calificativul Fitch acordat Romaniei reprezinta o recunoastere a agentiilor d erating ca masurile luate de Romania au fost corecte, a declarat premierul Emil Boc, informeaza Mediafax.
Boc a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, ca statutul de tara dobandit in urma analizei Fitch inseamna pentru fiecare roman sansa de a avea locuri de munca.
"Se consolideaza in fiecare zi stabilitatea economica a tarii.
Prin recentul calificativ de tara obtinut de Romania din partea agentiei Fitch si dobandirea statutului de tara in care se poate investi, Romania are o recunoastere a faptului ca ceea ce a facut in ultimii doi ani a fost corect si la timp, ca este pe un drum sanatos, al cresterii economice.
Acest statut de tara inseamna pentru fiecare roman sansa de a avea locuri de munca, sansa de a veni mai multe investitii straine in Romania, ca bugetul sa aiba mai multi bani din care sa poata sustine cresteri de salarii si pensii. Aceasta reusita este de fapt reusita romanilor, prin efortul lor a fost posibil acest lucru", a afirmat Emil Boc.
Potrivit acestuia, la nivel guvernamental, consolidarea cresterii economice si locurile de munca sunt cele mai importante prioritati pe care le are Executivul.
Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit luni ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru... mai mult
Sambata, 09 Iulie 2011, ora 15:41
Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a multumit vineri omologului sau roman, Emil Boc, pentru sprijinul acordat de Romania la reuniunea donatorilor de la Bruxelles si pentru un ajutor de 102 milioane de euro oferit Republicii Moldova, relateaza agentia Interlic, in pagina electronica.In cursul unei discutii telefonice, Filat a apreciat ca suma promisa de Romania reprezinta un ajutor important in situatia in care se afla Republica Moldova. Boc si Filat s-au declarat multumiti de dinamica dialogului bilateral, referindu-se si la realizarea in termenele stabilite a intelegerilor dintre cele doua parti.
Guvernul Republicii Moldova si partenerii de dezvoltare au semnat miercuri, la Bruxelles, Programul de asistenta pentru Moldova pentru anii 2011-2013, in valoare totala de 1,936 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari).
Documentul a fost semnat de prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, si Stefan Fuele, comisar european pentru Extindere si Politica de Vecinatate.
Programul de asistenta a fost semnat la incheierea Sedintei Grupului Consultativ - Forumul "Parteneriat pentru Moldova", co-prezidata si gazduita de Comisia Europeana si Banca Mondiala si la care au participat 32 de institutii bilaterale si zece organizatii multilaterale de dezvoltare.
Discutiile s-au concentrat pe patru domenii generale: prioritatile strategice si agenda de reforma politica a Guvernului; situatia macroeconomica si programul Guvernului de promovare a reformelor economice structurale si a celor... mai mult
Sambata, 27 Martie 2010, ora 19:22