Sase persoane, dintre care doi deputati, au fost ranite luni in incaierarile dintre simpatizanti ai opozitiei si ai puterii din fata si interiorul Parlamentului macedonean de la Skopje, unde avea loc votul asupra bugetului 2013, informeaza presa locala citata de AFP.
Patru simpatizanti ai opozitiei de stanga au fost retinuti de politie, a anuntat partidul lor, SDSM.
Dupa votul asupra bugetului de luni dupa-amiaza, liderul SDSM, Branko Crvenkovski, a facut un apel la "revolta populara" si a afirmat ca alesii opozitiei nu vor mai participa la lucrarile Adunarii.
Partidul premierului Nikola Gruevski, VMRO-DPMNE (nationalist), a spus intr-un comunicat ca "a impiedicat o lovitura de stat", pregatita, potrivit aceleiasi surse, de opozitie.
In cursul diminetii, mii de simpatizanti ai opozitiei si ai puterii au stat in fata Parlamentului, asteptand votul. Importante forte de politie au fost desfasurate in centrul orasului Skopje pentru a evita confruntarea dintre cele doua grupuri. S-a aruncat cu pietre si sticle, dar numarul incidentelor a fost mic. Un ales al coalitiei nationaliste de la putere a fost ranit in fata Parlamentului, ca si o deputata de stanga intr-o busculada din interiorul Parlamentului, a informat postul privat TV A1, care a mai mentionat alti patru "raniti usor".
Toti ranitii au primit ingrijiri medicale si sunt in afara oricarui pericol, a declarat AFP o sursa medicala.
Deputati ai SDSM s-au adunat de duminica seara la sediul Parlamentului... mai mult
Marti, 25 Decembrie 2012, ora 14:32
Politica de extindere a Uniunii Europene (UE) este pusa la incercare de criza economica si de o anumita "oboseala a extinderii" din partea europenilor, dar mai multe tari, intre care Marea Britanie, Finlanda, Italia si Suedia, incearca sa schimbe aceasta tendinta, informeaza Mediafax. Ministrii europeni ai Afacerilor Externe si-au reafirmat in mod oficial, marti, la Bruxelles, "sustinerea ferma fata de politica de extindere". Insa, in culise, in opinia multora "nu este o perioada propice extinderii, care devine o politica a pasilor foarte marunti", a recunoscut un diplomat bruxellez.
Dupa ce a integrat zece tari, in 2004, Uniunea si-a dat seama ca a acceptat prea rapid tari putin pregatite, ca Romania si Bulgaria, in 2007, apreciaza un diplomat. "Din aceasta cauza, clubul si-a inasprit regulile, se misca incet, iar astazi este un pic frustrant pentru tarile care aspira sa se alature".
Negocierile de aderare cu Turcia stau marturie in acest sens. In prezent, ele se apropie de un punct mort, in contextul in care Croatia, care le-a inceput in acelasi timp, in 2005, spera sa le incheie in primul semestru din 2011, pentru a adera la Uniune pana in 2013.
Presedintia belgiana a Uniunii spera sa atinga o noua etapa, deschizand, luna aceasta, un nou capitol de negocieri cu Ankara, asupra Concurentei. Insa, ministrul belgian al Afacerilor Externe, Steven Vanackere, a recunoscut ca nu acesta este cazul, afirmand, totodata, ca "acesta nu este un recul".
Parti intregi din cadrul... mai mult
Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 01:23