Opt moduri distincte de operare ale infractorilor cibernetice se fac remarcate in noul val de infractiuni comise in mediul online, arata cel mai nou raport al Europol.
Nivelul atacurilor din medul online este in crestere si va continua sa creasca rapid, considera expertii politiei europene, citati de CNBC, iar pentru seful institutiei, Rob Wainwright, acest fapt reprezinta o amenintare serioasa la adresa securitatii collective din UE, in contextul in care, in anumite tari, numarul infractiunilor cibernetice il depaseste pe cel al celor "traditionale".
"Europol se arata ingrijorat de modul in care comunitatea infractorilor cibernetici reuseste sa exploateze dependenta noastra de internet si tehnologie", a specificat Wainwright.
8 moduri clare de operare se disting in randul celor mai intalnite atacuri si amenintari din mediul online in prezent, arata raportul Europol.
Printre acestea se numara serviciile criminale, in care hackerii pun la dispozitie cunostintele si instrumentele de care dispun in vederea savarsirii unor infractiuni, iar expertii in securitate atrag atentia asupra riscului de a vedea gruparile teroriste accesand aceste servicii.
Al doilea sir de infractiuni des intalnite in mediul online din UE este cel al atacurilor asupra unor retele, urmate de cererea de recompense pentru deblocarea acestora, in vreme ce locul trei este ocupat de furtul si tranzactionarea datelor cu caracter confidential.
Pozitia a patra este ocupata de infractiunile de... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 08:00
Informaticianul britanic Sir Tim Berners-Lee, care a creat sistemul world wide web, a declarat ca spargerea criptarilor de catre agentiile de spionaj britanice si americane este "infioratoare si prosteasca".
Sir Tim Berners-Lee a declarat pentru ziarul britanic The Guardian ca aceasta practica a subminat eforturile in cadrul luptei impotriva infractiunilor cibernetice si in cadrul razboiului cibernetic. El a indemnat totodata la o "dezbatere publica sincera si completa" pe tema supravegherii pe Internet, relateaza BBC News online.
Aceste declaratii apar in contextul in care o Comisie parlamentara urmeaza sa ii audieze pe sefii agentiilor britanice de spionaj - GCHQ, MI5 si MI6 - impreuna, intr-o sedinta publica, pentru prima data.
In opinia lui Sir Tim Berners-Lee, sistemul de verificare si control al GCHQ si contrapartii sale americane NSA - ale caror activitati de spionaj au facut obiectul unor dezvaluiri provenind de la fostul consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden - a esuat.
De asemenea, el apreciaza ca agentiile au slabit securitatea online spargand criptarile folosite de utilizatorii de Internet pentru a-si proteja datele private si ca acest lucru este totodata o tradare din partea industriei tehnologiei. Din contra, acoperirea media a dezvaluirilor lui Snowden "a fost in interesul public si a scos la lumina o serie de probleme importante care necesita acum o dezbatere completa si sincera", a subliniat celebrul informatician.... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:59