Rafinariile europene ale Lukoil proceseaza in prezent doar titei rusesc, a anuntat luni directorul general al celui de-al doilea producator de petrol din Rusia, Vagit Alekperov, citat de agentia rusa de presa Interfax, transmite Reuters.
Piata petrolului va fi echilibrata in 2020 si in primul semestru din 2021, in urma acordului privind reducerea productiei, a declarat duminica Alekperov, la postul de televiziune Rossiya 1.
"Eforturile tarii noastre, impreuna cu Arabia Saudita, si faptul ca SUA s-au alaturat la rezolvarea acestei probleme vor duce la o piata echilibrata in 2020 si in primul semestru din 2021", a explicat seful Lukoil.
Acesta a adaugat ca atenuarea restrictiilor impuse pentru a stopa pandemia de coronavirus (COVID-19) vor juca un rol important.
"Pretul de astazi nu este chiar atat de important pentru noi, nu este pretul care va fi in viitor. Asteptam relaxarea restrictiilor in tara noastra, in Europa si in America", a declarat Alekperov.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scazut luni la 20,32 dolari.
Autoritatile ruse au anuntat saptamana trecuta ca este prea devreme sa traga concluzii privind posibile masuri suplimentare pentru a opri declinul pretului la titei inainte de a intra in vigoare, la 1 mai, acordul aliantei OPEC+ de reducere a productiei pe plan global.
Dupa mai multe zile de negocieri, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia si alti producatori, reuniti intr-un... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:01
Dosarul privind infractiuni economice in care au fost trimisi in judecata si achitati, in prima instanta, membri ai conducerii Rafinariei Petrotel Lukoil din Ploiesti si compania mama din Olanda va fi rejudecat, la instanta de fond, dupa ce magistratii Curtii de Apel Ploiesti au admis apelul inaintat de procurori la decizia de achitare luata de Tribunalul Prahova.
"Admite apelul declarat de Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova impotriva sentintei penale nr. 377 din data de 23 octombrie 2018 pronuntate de Tribunalul Prahova privind pe inculpatii Bogdanov Andrey Iurevici, Rata Andrei, Dutu Dorel, Vointsev Alexey, Kuzina Olga, Danulescu Dan, S.C Petrotel Lukoil S.A. si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pe care o desfiinteaza si trimite cauza spre rejudecare la prima instanta potrivit considerentelor prezentei.
Conform art.275 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Definitiva", este solutia pronuntata, miercuri, de catre magistratii Curtii de Apel Ploiesti.
Decizia privind rejudecarea dosarului in care compania Lukoil si angajati ai acesteia au fost trimisi in judecata pentru infractiuni economice a fost luata la peste un an de la pronuntarea sentintei initiale de catre judecatorii Tribunalului Prahova, unde dosarul instrumentat initial de catre fostul procuror Mircea Negulescu, exclus intre timp din magistratura, a fost judecat pe fond.
In luna octombrie a anului trecut, Tribunalul Prahova a dispus... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 20:43
Grupul petrolier rus Lukoil va semna un contract in valoare de 10 miliarde dolari cu grupul ungar MOL privind furnizarea de petrol, a declarat miercuri directorul general de la Lukoil, Vagit Alekperov, transmite Reuters.
Alekperov a precizat ca acest contract prevede furnizarea a aproximativ patru milioane tone de petrol pe an in fiecare din urmatorii cinci ani.
Separat, la Budapesta, Nikolai Tokarev, directorul Transneft, care detine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a anuntat ca firma ruseasca a platit in totalitate Ungariei despagubiri pentru petrolul rusesc contaminat.
In aprilie, Rusia a oprit exporturile de petrol prin conducta Druzhba, dupa ce un producator rus a contaminat petrolul cu mari cantitati de clorura organica. Aceasta substanta este utilizata pentru a creste productia de petrol, dar trebuie separata de titei inainte de livrarea petrolului, deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.
O cantitate estimata la cinci milioane de tone de petrol contaminat ar fi intrat in conducta Druzhba, ceea ce a obligat Rusia sa opreasca livrarile de petrol spre clientii din Belarus, Ucraina, Polonia, Germania si mai multe tari din Europa Centrala.
Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.
Grupul... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 11:31
Autoritatea Competenta de Reglementare a Operatiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) a transmis companiei Lukoil Overseas acceptul pentru inceperea operatiunilor petroliere de foraj in perimetrul Trident din apele romanesti ale Marii Negre, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a institutiei.
"In conformitate cu prevederile Legii nr. 165/2016 privind siguranta operatiunilor petroliere offshore, cu modificarile si completarile ulterioare, in urma evaluarii documentatiei privind proiectul de sapare a sondei de explorare Trinity 1X, perimetrul EX-30 Trident, ACROPO a transmis catre Lukoil Overseas Atash. B.V. acceptul sau pentru inceperea operatiunilor de foraj. Este primul proiect pe care l-am evaluat pe zona offshore de deep waters (ape de mare adancime - n.r.), o adevarata provocare pentru specialistii ACROPO. Asteptam cu interes urmatorul proiect. Succes Operatorului! Stay SAFE!", au scris reprezentantii ACROPO.
Petrimetrul Trident este explorat de Lukoil si Romgaz, iar primele date au relevat resurse de gaze estimate la 30 de miliarde de metri cubi.
Instalatia de foraj Scarabeo 9, detinuta de Grup Servicii Petroliere (GSP), a plecat vinerea trecuta din dana pentru a incepe forajul in perimetrul Trident pe 4-5 noiembrie.
"Instalatia de foraj Scarabeo 9 va opera de acum inainte in perimetrul Trident, explorat de Lukoil si Romgaz, in coparticipare, cu ajutorul colegilor de la Grup Servicii Petroliere si Saipem, care asigura partea de operare si celelalte... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 15:16
Lukoil, al doilea producator de petrol din Rusia, a ajuns la un acord cu clientii sai privind compensatiile pentru pagubele provocate anul acesta de contaminarea petrolului cu clorura organica in conducta Druzhba, a anuntat luni directorul general Vagit Alekperov, transmite Reuters.
Va fi un acord in trei parti cu grupul energetic maghiar Mol si cu Transneft, care detine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, le-a spus jurnalistilor Alekperov, in timpul vizitei in Arabia Saudita.
Lukoil intentioneaza sa-si stabilizeze furnizarile de titei catre Mol la un nivel cuprins intre 300.000 si 500.000 tone pe luna.
In aprilie, Rusia a oprit exporturile de petrol prin conducta Druzhba dupa ce un producator rus a contaminat petrolul cu mari cantitati de clorura organica. Aceasta substanta este utilizata pentru a creste productia de petrol, dar trebuie separata de titei inainte de livrarea petrolului deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.
O cantitate estimata la cinci milioane de tone de petrol contaminat (care in prezent este inlaturat prin utilizarea conductelor, spatiilor de depozitare, vagoanelor de cale ferata si navelor) ar fi intrat in conducta Druzhba, ceea ce obligat Rusia sa opreasca livrarile de petrol spre clientii din Belarus, Ucraina, Polonia, Germania si mai multe tari din Europa Centrala.
Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere. In... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 11:42
Grupul Lukoil, al doilea producator de petrol din Rusia, a raportat miercuri o crestere de 37% a profitului atribuibil actionarilor in primul trimestru pana la 149,2 miliarde ruble (2,3 miliarde dolari), gratie cresterii productiei si faptului ca pretul petrolului, calculat in ruble, a fost mai mare decat in perioada similara a anului trecut, informeaza Reuters.
Lukoil a mai informat ca profitul operational a crescut pana la 298,1 miliarde ruble in primul trimestru, de la 219,5 miliarde ruble in primul trimestru al anului trecut, in timp ce vanzarile grupului au crescut cu 13,5% pana la 1.851 miliarde ruble, gratie unor vanzari mai mari de petrol si gaze in afara Rusiei.
In primele trei luni ale acestui an, productia de hidrocarburi a grupului controlat de Vagit Alekperov si Leonid Fedun a atins 2,407 milioane barili echivalent petrol, cu 4,1% mai mare in ritm anual, gratie cresterii productiei externe de gaze naturale.
Tot in primele trei luni ale lui 2019, Lukoil a produs 15,7 milioane tone de produse rafinate la rafinariile sale, cu 4,3% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, gratie unor rate mai mare de utilizare la rafinariile din Nizhny Novgorod, Perm, Bulgaria si Italia. Rafinariile din Europa au produs 5,3 milioane tone de produse rafinate, cu 6,4% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere.... mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 10:28
Grupul petrolier rus Lukoil a raportat luni un profit net de 619 miliarde ruble (8,3 miliarde euro), in crestere cu aproape 48% fata de un profit de 418,8 miliarde ruble inregistrat in anul 2017, in timp ce vanzarile au crescut cu 35,4% pana la 8.035 miliarde ruble, informeaza un comunicat de presa al companiei.
"Cresterea s-a datorat in principal preturilor mai mari la hidrocarburi, deprecierii rublei, cresterii volumului tranzactiilor cu petrol precum si cresterii vanzarilor de gaze", a precizat Lukoil.
Faptul ca pretul petrolului a avut un impact major asupra rezultatelor Lukoil este evident in rezultatele pe trimestrul patru 2018, cand vanzarile companiei au crescut cu doar 11,4% pana la 2.043 miliarde ruble, din cauza pretului mai mic la petrol si produse rafinate.
De asemenea, in 2018 productia realizata de rafinariile din grupul Lukoil a crescut cu 0,4%, pana la 63,8 milioane tone de produse rafinate, iar cresterea s-a datorat unui grad mai mare de utilizare a rafinariilor din Perm, Volgograd, Italia si Romania. Productia rafinariilor din Europa a ramas practic neschimbata la 22,8 milioane de tone. "Productia mai mare la rafinariile din Romania si Italia a fost contracarata de scaderea volumului productiei la rafinaria din Burgas ca urmare a unor lucrari de mentenanta", a precizat grupul rus.
Lukoil este al doilea mare producator de titei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridica la aproximativ 1,3% din rezervele globale.
Lukoil... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 16:03
Urmatorii 10-15 ani vor fi o perioada de dezvoltare stabila pentru industria petroliera, iar preturile vor ramane relativ ridicate, la 60-70 de dolari per baril, a declarat miercuri directorul general al grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, transmite Reuters.
Cotatia barilului de petrol a crescut cu aproximativ 20% de la inceputul anului, gratie unui acord de reducere a productiei convenit de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu alti mari producatori de petrol care nu sunt membri ai cartelului, precum Rusia.
Intr-un discurs tinut miercuri in camera superioara a Parlamentului rus, Vagit Alekperov a spus ca exista motive sa credem ca pretul petrolului va fi unul relativ ridicat, avand in vedere impactul pe termen lung al colapsului preturilor in 2014, precum si prognozele care arata spre o incetinire a productiei de petrol a SUA.
"Diminuarea investitiilor dupa scaderea pretului in 2014 trebuie sa aiba un efect. Lumea nu i-a simtit consecintele inca. Din cauza inertiei semnificative din industria petroliera si a lungului ciclu de la investitii pana la demararea productiei, estimam ca efectul real al diminuarii investitiilor va fi resimtit abia incepand din 2022", a spus Alekperov.
In 2014, pretul petrolului s-a prabusit din cauza ca statele OPEC au decis sa mentina acelasi nivel al productiei in pofida faptului ca piata mondiala era supra-aprovizionata, ca urmare a cresterii productiei de petrol de sist in SUA si a cresterii modeste a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 09:50
Membrii conducerii, dar si compania care opereaza rafinaria Petrotel Lukoil din Ploiesti si firma-mama din Olanda, trimisi in judecata pentru infractiuni economice, au fost achitati, marti, de instanta de fond, Tribunalul Prahova.
Instanta a dispus ridicarea sechestrului pus de procurori pe actiuni companiilor Lukoil din Romania si Olanda si pe conturi ale conducerii firmei din Romania.
Tribunalul Prahova a dispus, marti, achitarea directorului Rafinariei Petrotel Lukoil, cetateanul rus Andrey Bogdanov, si a altor membri ai conducerii rafinariei, judecati pentru infractuni de folosire cu rea credinta a creditului societatii si spalare a banilor intr-un dosar instrumentat de Parcetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.
In acelasi dosar, firma care opereaza rafinaria Lukoil din Ploiesti, dar si compania-mama, cu sediul in Olanda, au fost, de asemenea, gasite nevinovate pentru infractiuni economice.
Judecatorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator in privinta actiunilor detinute de cele doua firme, dar si a conturilor bancare apartinand inculpatilor persoane fizice.
Decizia nu este definitiva si poate fi contestata in termen de zece zile.
Ancheta cu greutate
Dosarul a fost trimis initial in judecata in conditiile in care procurorii ii acuzau pe inculpati si de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproape 2 miliarde de euro, ulterior fiind retrase acuzatiile privind aceasta infractiune.
Initial, dosarul a fost instrumentat de procurorul suspendat... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 17:12