In ciuda promisiunilor ministrului Transporturilor, sansele ca Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva sa fie inaugurat in urmatoarele saptamani sunt aproape nule. Si mai rau este ca, de fapt, nimeni n-ar putea spune cat se va mai amana deschiderea circulatiei pe cea mai noua "autostrada-muzeu" a tarii.
In mod normal, circulatia pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva ar fi trebuit sa se deschida - cu o intarziere de peste 3 ani - pe data de 12 august.
Pana la urma, insa, pe 14 august s-a inaugurat doar Lotul 4 al soselei, lung de 22,1 kilometri, dintre Ilia si Soimus (judetul Hunedoara).
In schimb, circulatia pe Lotul 3, lung de 21 kilometri (dintre Ilia si Cosevita), nu a mai fost deschisa. Motivul: CNAIR a sustinut ca societatea care a construit respectivul segment de drum - anume compania spaniola Comsa - nu si-ar fi facut treaba. In consecinta, soseaua avea defecte majore si nu putea fi inaugurata, din cauza ca era nesigura si ar fi pus in pericol vietile soferilor care urmau sa circule pe ea.
In scurt timp, CNAIR a reziliat contractul cu Comsa, desi spaniolii finalizasera lucrarile in proportie de 99%. Ulterior, a izbucnit un intreg scandal cu privire la motivele care au impiedicat deschiderea autostrazii dintre Ilia si Cosevita.
In august, ministrul Cuc a promis ca va face CNAIR ultimele lucrari la soseaua de mare viteza, astfel incat aceasta sa poata fi deschisa in septembrie. Din pacate, lucrurile nu au decurs deloc dupa cum promisese ministrul.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 08:56
In ciuda promisiunilor ministrului Razvan Cuc, nimeni n-ar putea spune cand vom putea circula, intr-adevar, pe noua autostrada-muzeu din Romania, care se intinde pe 21 de kilometri, din apropiere de Ilia si pana la Cosevita.
In mod normal, circulatia pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva ar fi trebuit sa se deschida - cu o intarziere de peste 3 ani - pe data de 12 august. Pana la urma, insa, pe 14 august s-a inaugurat doar Lotul 4 al soselei, lung de 22,1 kilometri, dintre Ilia si Soimus (judetul Hunedoara).
In schimb, circulatia pe Lotul 3, lung de 21 kilometri, (dintre Ilia si Cosevita) nu a mai fost deschisa. Motivul: Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a sustinut ca societatea care a construit respectivul segment de drum - anume compania spaniola Comsa - nu si-ar fi facut treaba. In consecinta, soseaua nu putea fi inaugurata, din cauza ca era nesigura si ar fi pus in pericol vietile soferilor care urmau sa circule pe ea.
CNAIR a sustinut, spre exemplu, ca au aparut crapaturi in taluzul care duce la terasamentul drumului, iar asta putea cauza o alunecare a soselei. De asemenea, pe versanti aparusera ravene (santuri adanci sapate de ploaie - n.red.), ceea ce sugera ca, la un moment dat, cantitati importante de pamant s-ar fi putut pravali pe carosabil, punandu-le vietile in pericol soferilor care ar fi circulat prin zona, pe autostrada.
In prima instanta, Razvan Cuc a spus ca, in urma acestor constatari, CNAIR a... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 08:34
In ciuda promisiunilor repetate venite din partea politicienilor, in loc de 43 de kilometri de sosea de mare viteza nou-nouta, romanii s-au ales doar cu o noua autostrada muzeu, intre localitatile Soimus si Ilia din judetul Hunedoara.
In mod normal, luni, pe 12 august ar fi trebuit sa se deschida, in sfarsit - cu o intarziere de peste 3 ani - circulatia pe Loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva (parte din A1).
Asta, in conditiile in care atat constructorul Lotului 3 (societatea spaniola Comsa), cat si cel al Lotului 4 (societatea autohtona UMB, fondata de Dorinel Umbrarescu) au anuntat ca si-au terminat lucrarile si au cerut Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sa le receptioneze, in vederea deschiderii circulatiei.
Specialistii CNAIR au mers, luni, in zona. Au receptionat, insa, doar Lotul 4, lung de 22,1 km, dintre Soimus si Ilia. Totodata, CNAIR a transmis prin intermediul unui comunicat de presa remis redactiei Ziare.com ca - desi UMB a terminat treaba, iar soseaua de mare viteza pe care a construit-o e practicabila - aceasta nu va putea fi, totusi, deschisa traficului. Iar motivul e cat se poate de simplu.
Mai exact: bretelele rutiere pe care se iese, la Ilia, de pe autostrada, nu sunt pe Lotul 4, deja finalizat de UMB, ci pe Lotul 3 (adica pe cel invecinat, construit de Comsa, care continua drumul de la Ilia spre Cosevita) . In mod normal, acest lucru n-ar trebui sa conteze, deoarece Comsa a construit deja aceste... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 14:17
S-a crapat asfaltul pe lotul 1 al autostrazii Lugoj-Deva, singurul deschis circulatiei de pe autostrada care ar fi trebuit sa fie gata inca din 2016. Compania de Autostrazi sustine ca una ca asta n-ar fi trebuit sa se intample sub nicio forma si ca situatia le va crea doar neplaceri soferilor care circula prin zona.
In mod normal, ar fi trebuit sa putem parcurge pe autostrada cei 100 de kilometri dintre Lugoj si Deva inca din anul 2016. Din pacate, desi au trecut deja doi ani de cand autostrada ar fi trebuit sa fie gata, putem circula doar pe 17 kilometri de sosea din lotul 1 si pe un capat al lotului 2.
Desi drumul a fost dat in folosinta in urma cu doar 5 ani, asfaltul de pe lotul 1 a inceput deja sa crape. E un lucru care n-ar fi trebuit sa se intample si care le va crea o multime de neplaceri soferilor care au drum pe autostrada, in perioada urmatoare, a declarat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Serbanescu.
"Pe lotul 1 din Lugoj-Deva, putem spera, la acest moment, ca avem de-a face intr-adevar doar cu o fisurare a covorului asfaltic pe una dintre banzile de mers si nu cu vreo problema mai serioasa. Oricum, si remedierea asfaltului va perturba traficul in zona, din cauza ca va necesita inchiderea circulatiei pe banda afectata. Dar o astfel de reparatie ar putea fi realizata in cel mult 90 de zile.
Daca, insa, dupa remediere, acele fisuri vor reaparea, ele ar putea indica o... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 09:01
Inaugurarea unui lot de 21 de kilometri al Autostrazii Lugoj-Deva, programata pentru luna septembrie 2018, s-ar putea amana pe termen nedeterminat.
Potrivit Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), de vina ar fi constructorii care au realizat lucrari de calitate slaba. Altfel vede, insa, situatia Asociatia Pro Infrastructura, care apreciaza ca intarzierile sunt cauzate chiar de stat, care refuza sa ii dea constructorului banii pe lucrari.
In mod normal, intre Lugoj si Deva ar fi trebuit sa avem o autostrada de aproximativ 100 de kilometri inca din anul 2016. Din pacate, cu toate ca suntem deja in 2018, constructia unui singur lot din cele patru ale autostrazii a fost finalizata. Este vorba despre lotul 1, lung de 27 de kilometri, care face legatura intre Lugoj si comuna timiseana Traian Vuia si care a fost inaugurat in anul 2013. Se mai poate circula si pe un capat lung al Lotului 2, de la Traian Vuia pana la Marginea. In rest, soseaua e departe de a fi terminata, iar sansele sa se poata circula pe ea in acest an sunt aproape nule.
Asociatia Pro Infrastructura sustine ca de vina pentru aceasta situatie ar fi, in parte, CNAIR care refuza sa ii trateze pe constructori cu respect si sa le plateasca lucrarile. Mai multe detalii a oferit pentru Ziare.com directorul-executiv al ONG-ului, Ionut Ciurea.
"La constructia loturilor 2, 3 si 4 ale autostrazii, constructorii au intampinat o multime de situatii neprevazute si probleme. Printre... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 14:30