Prim-ministrul Ludovic Orban se va afla, in perioada 7-9 ianuarie 2020, in vizita de lucru la Bruxelles, unde se va intalni cu oficiali europeni si NATO.
Potrivit unui comunicat de duminica al Guvernului, in prima zi a vizitei, premierul Ludovic Orban va avea o intrevedere bilaterala cu Charles Michel, presedintele Consiliului European, urmata de o serie de intalniri cu oficiali ai Comisiei Europene, respectiv, cu Michel Barnier, negociatorul-sef al Uniunii pentru retragerea Regatului Unit din UE, cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinatate si extindere, cu Frans Timmermans, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene, precum si cu Johannes Hann, comisar european pentru buget si resurse umane.
In cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, prim-ministrul Ludovic Orban se va afla la Parlamentul European, unde va avea o intrevedere bilaterala cu David Sassoli, presedintele Parlamentului European, urmata de o conferinta comuna de presa.
Totodata, premierul roman va semna in cartea de onoare a Parlamentului European si va participa la reuniunea grupului PPE din Parlamentul European.
Tot in cursul zilei de 8 ianuarie, seful Executivului roman va avea intalniri cu lideri politici din Parlamentul European, respectiv cu Manfred Weber, presedintele grupului PPE, precum si cu lideri ai altor grupurilor parlamentare.
De asemenea, premierul Ludovic Orban va avea, la sediul Comisiei Europene, intrevederi bilaterale cu Margrethe Vestager si Valdis Dombrovskis,... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 16:06
Romania este pe drumul cel bun, insa trebuie sa imbunatateasca rata de absortie a fondurilor europene, a declarat comisarul european pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski, citat de NewsIn. "Problema Europei nu este Romania, problema este in alta parte. Estimarile noastre sunt ca in Romania revenirea este pozitiva, iar balanta de plati a contribuit la aceasta revenire. Asistenta din partea FMI si a Comisiei Europene va fi continuata, pentru ca Romania este pe drumul cel bun, iar astfel de semnale bune nu primim de la alte state membre.
In alte state europene membre estimarile de crestere economica au fost reduse. Toata lumea intelege ca trebuie sa se ajusteze toate prognozele si promisiunile, tinand cont de contextul dezavantajos din economia europeana, aflata in criza", a precizat comisarul.
Acesta a adaugat ca este totusi nevoie de solutii practice pentru Romania, bazate pe bune exemple, si nu doar de mesaje teoretice, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene.
"Va cer sa-mi oferiti un bun mesaj al Romaniei. Romania este una din cele mai mari tari ale UE, unul dintre marii beneficiari ai politicii de coeziune, acum si pe viitor. Va cer argumente bune, de la Bucuresti, ca sa apar la Bruxelles politicile de coeziune", a subliniat comisarul.
Lewandowski a mai spus ca motivul vizitei la Bucuresti este acela de a discuta cu autoritatile despre faptul ca Romania are cel mai mic grad de absorbtie a fondurilor europene. Comisarul european a... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 16:46
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a declarat, miercuri, ca balanta neta intre sumele atrase si platile catre bugetul UE este pozitiva, la peste 5 miliarde euro, astfel ca Romania nu este contribuitor net la bugetul UE, confrom NewsIn."Balanta este pozitiva in ceea ce priveste fondurile pe care le-a primit Romania de la UE minus fondurile pe care Romania le-a varsat la bugetul UE.
In niciun caz Romania nu este un contributor net la bugetul UE si, in ciuda gradului scazut de absorbtie in ceea ce priveste politica de coeziune, de 3,7%, balanta este pozitiva. Probabil azi e peste cinci miliarde de euro", a precizat Orban.
La randul sau, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a confirmat ca balanta este una favorabila Romaniei, ca urmare a fondurilor atrase pentru fermieri.
"Contrar cu ceea ce aud la Bruxelles, este o balanta pozitiva, dar nu datorita atragerii fondurilor de coeziune, ci prin raportarea tuturor platilor livrate de la Bruxelles.
Dar eu cred ca balanta pozitiva nu este datorita utilizarii fondurilor din coeziune, ci datorita fondurilor care vin in Romania pentru fermieri, prin intermediul platilor directe si a fondurilor de dezvoltare rurala care au crescut anul acesta", a spus Lewandowski.
Comisarul european si-a exprimat speranta ca anii urmatori balanta pozitiva sa fie construita nu numai pe transferuri de plati directe in agricultura, ci si pe coeziune. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 15:24