Desi in prezent meseria de "somelier" este asociata cu arta si rafinamentul si nimeni nu s-ar gandi sa o incadreze la ocupatii riscante, cei care ii cunosc istoria si inceputurile stiu ca era una dintre cele mai periculoase activitati.
In functie de regele, lordul sau persoana importanta servita la masa si intrigile de la curte, viata somelierului se putea termina rapid cu o doza de otrava in pocalul de argint.
Initial, cuvintele de inspiratie franceza "sommerier" si "bete de somme" il desemnau pe cel care conducea animalele de povara incarcate cu alimente sau bauturi. El putea fi responsabil si cu mutarile de marfuri care aveau loc la curte. Responsabilitatea a crescut considerabil cand, intr-un soi de nomenclator al vremii, acesta a fost promovat si a primit noi atributii.
Astfel, somelierul era si cel care alegea vinul, aranjamentul mesei si selectia de deserturi. Si, cea mai interesanta dintre toate, desigur o onoare, degustarea vinului si a mancarurilor, astfel ca stapanul sa evite neplacerea unei morti subite.
In zilele noastre, conditiile de munca pentru un somelier s-au imbunatatit considerabil, dar meseria ramane una aparte, cu multe aspecte si particularitati despre care se stiu putine lucruri. De exemplu, acela ca, dintre toate simturile, nu gustul este cel mai important in testarea initiala a vinului, ci mirosul.
Care sunt lucrurile mai putin stiute despre istoria si prezentul meseriei de somelier, ce mituri exista, dar si ce ritualuri au... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 12:32