Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Oana Darie, spune ca autoritatile din Romania fac demersuri pentru aducerea in tara a muncitorilor romani care au plecat sa lucrez in agricultura in Germania si care au protestat in fata Consulatului Romaniei la Bonn acuzand faptul ca nu au fost platiti.
Oana Darie a declarat, marti seara, intr-o interventie la TVR, ca oficialii de la Consulatul Romaniei la Bonn au discutat cu reprezentantii muncitorilor despre posibilitatile pe care le au autoritatile de a-i ajuta.
Darie a spus ca este vorba despre 250 de cetateni romani care lucrau intr-o ferma care a intrat recent in procedura de insolventa, iar jumatate dintre ei vor sa ramana in Germania.
Pentru romanii care doresc sa revina in tara, autoritatile vor sa puna la dispozitie o cursa aeriana de tip charter.
"Se fac demersuri pentru organizarea unui zbor charter, foarte probabil aceasta va fi solutia. Apropo de drepturile salariale cunoastem situatia cetatenilor, stim ca e vorba de anumite sume care nu au fost rambursate. Ferma este administrata de un judecator sindic care a spus ca e un demers prioritar plata drepturilor celor care au lucrat", a afirmat Oana Darie.
Zeci de cetateni romani au protestat marti, la Consulatul Romaniei de la Bonn, acuzand ca dupa ce au muncit in agricultura in Germania nu au fost platiti sau au fost platiti cu sume foarte mici. Oamenii reclama ca nu au cu ce sa revina acasa, in Romania, si ca nu pot discuta cu... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 23:36
Situatia dificila a muncitorilor romani care ajuta la strangerea recoltei in Germania este analizata pe larg in emisiunea "Panorama", transmisa de postul public german ARD.
Echipe de lucru mici de doua-trei persoane, dormitoare pentru un singur muncitor sezonier, maxim doi cand este vorba de membri ai aceleiasi familii. Acestea sunt prevederile stricte din conceptul de siguranta a muncii in agricultura, adoptat la 16 aprilie in Germania, ca reactie la pandemia de coronavirus.
Suna bine, dar este de multe ori foarte departe de realitate, dupa cum au constatat jurnalistii de la televiziunea germana ARD, care s-au ocupat pe larg in emisiunea "Panorama" de situatia lucratorilor veniti din sud-estul Europei pentru a ajuta la stransul recoltei in mai multe landuri germane. Este vorba mai ales de sezonieri din Romania.
1800 de astfel de doritori de munca agricola in Germania s-au inghesuit recent pe aeroportul din Cluj Napoca pentru a se imbarca spre Republica Federala. Ambasada Romaniei la Berlin s-a plans intr-o scrisoare ca autoritatile romane nu ar fi primit nicio informatie in acest sens de la guvernul german. Instiintarea ar fi venit doar din presa germana. Guvernul german nu neaga acest lucru, dar spune ca: "Acum sunt informati toti factorii implicati. Sunt instiintate aeroporturile si companiile aeriene, care alaturi de Guvernul Romaniei si de Ministerul Transporturilor au distribuit acum directivele corespunzatoare", a declarat, la ARD, ministra germana a... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 17:17
Amenintarea coronavirusului cu care se confrunta culegatorii de fructe si legume veniti in Occident din Romania carantinata scoate in evidenta inegalitatile din Europa: Sunt mai importante recoltele din Europa de Vest ca sanatatea lucratorilor din Est?
The Guardian a publicat un material amplu despre lucratorii din Romania si modul in care carantina impusa in tara noastra - in contextul pandemiei - afecteaza recoltele din Vest.
"Sparanghelul alb este o delicatesa a lunii aprilie in mare parte din nord-vestul Europei. In Germania, sparanghelul este considerat si "aurul alb", iar recolta din aprilie este celebrata chiar si prin festivaluri dedicate. Doar ca Germania are nevoie de 300.000 de lucratori sezonieri pentru a-si strange recolta de sparanghel. In ultimii 10 ani, majoritatea acestor lucratori a venit din Romania, unde migratia sezoniera este una dintre putinele surse de venit.
Totusi, in aceasta primavara, recolta se loveste de o mare problema: izolarea nationala a Romaniei, in conditiile starii de urgenta, cu politie si armata pe strazi, amenzi pentru persoanele gasite fara declaratia pe propria raspundere sau adeverinta de la angajator.
Oamenii au fost fortati sa accepte interdictia de a iesi din casa dupa ora 22:00.
Si se pare ca aceste masuri au protejat sistemul medical din Romania de un tsunami de cazuri. In ciuda numarului mare de lucratori migranti romani care se intorc din Spania si Italia, fix la varful pandemiei in sudul Europei, ratele... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 12:36