Mai bine de jumatate (58%) dintre angajatii din domeniul serviciilor au lucrat de acasa in perioada crizei epidemiologice, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos Romania in parteneriat cu BestJobs si cu alte platforme de recrutare online din Romania, care prezinta profilul angajatului care a lucrat remote in timpul Covid-19: are sub 45 de ani, cel mult cinci ani de experienta, lucreaza in dimeniul serviciilor si e ingrijorat privind perspectivele.
"Mai bine de jumatate (58%) dintre angajatii din domeniul serviciilor au lucrat de acasa in perioada crizei epidemiologice", potrivit unui sondaj realizat de Ipsos Romania in parteneriat cu BestJobs si cu alte platforme de recrutare online din Romania.
Cei mai multi dintre angajatii care au lucrat remote au, in general, pana in 45 de ani, au studii superioare (57%), un nivel mediu de experienta de lucru in domeniu, de 2 pana la 5 ani (61%), si muncesc mai ales in Bucuresti (65%).
"Jumatate dintre angajatii care lucreaza remote spun ca au reusit sa gaseasca solutii si sa se adapteze la noul regim de munca pe cont propriu, fie pentru ca aveau deja experienta lucrului la distanta dinainte de criza cauzata de pandemia cu noul tip de coronavirus, fie pentru ca s-au inspirat de pe internet. Alti 25% spun insa ca au fost fortati de imprejurari sa se descurce singuri, in lipsa unui sprijin din partea angajatorului", se mai arata in sondaj.
Cei mai multi dintre ei lucreaza in domenii asociate productiei (34%) si spun ca erau... mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 12:36
Comisia Europeana a confirmat miercuri decizia de a clasifica noul coronavirus drept o amenintare de nivel mediu pentru lucratori, decizie care le va permite angajatorilor sa aplice la locul de munca masuri de securitate mai putin stringente fata de situatia in care ar fi fost o amenintare de nivel ridicat, cum au cerut sindicatele si numerosi europarlamentari.
Decizia Comisiei, care mai trebuie validata de Consiliu si de Parlamentul European (PE), a fost descrisa de grupul socialist din PE drept "o palma peste fata lucratorilor", acest grup anuntand ca va incerca sa formeze in legislativul european o majoritate care sa respinga aceasta hotarare.
Comisia s-a raportat la o directiva europeana care imparte agentii biologici in patru grupe, in functie de gradul lor de risc pentru angajati si comunitate si care prevede masuri minime de protectie sanitara la locul de munca in cazul fiecareia dintre aceste grupe.
Astfel, un agent biologic din grupa a treia de risc, cum a fost acum clasificat noul coronavirus de catre executivul comunitar, poate provoca boli grave si poate reprezenta un pericol semnificativ pentru angajati, dar in general pentru acesta exista profilaxie si un tratament eficace disponibil.
In schimb, un agent biologic din grupa a patra presupune "un risc ridicat de raspandire in comunitate" si pentru acesta nu exista profilaxie sau un tratament eficace disponibil.
La o prima discutie pe aceasta tema, pe 20 mai, majoritatea eurodeputatilor s-au... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 17:22
Amenintarea coronavirusului cu care se confrunta culegatorii de fructe si legume veniti in Occident din Romania carantinata scoate in evidenta inegalitatile din Europa: Sunt mai importante recoltele din Europa de Vest ca sanatatea lucratorilor din Est?
The Guardian a publicat un material amplu despre lucratorii din Romania si modul in care carantina impusa in tara noastra - in contextul pandemiei - afecteaza recoltele din Vest.
"Sparanghelul alb este o delicatesa a lunii aprilie in mare parte din nord-vestul Europei. In Germania, sparanghelul este considerat si "aurul alb", iar recolta din aprilie este celebrata chiar si prin festivaluri dedicate. Doar ca Germania are nevoie de 300.000 de lucratori sezonieri pentru a-si strange recolta de sparanghel. In ultimii 10 ani, majoritatea acestor lucratori a venit din Romania, unde migratia sezoniera este una dintre putinele surse de venit.
Totusi, in aceasta primavara, recolta se loveste de o mare problema: izolarea nationala a Romaniei, in conditiile starii de urgenta, cu politie si armata pe strazi, amenzi pentru persoanele gasite fara declaratia pe propria raspundere sau adeverinta de la angajator.
Oamenii au fost fortati sa accepte interdictia de a iesi din casa dupa ora 22:00.
Si se pare ca aceste masuri au protejat sistemul medical din Romania de un tsunami de cazuri. In ciuda numarului mare de lucratori migranti romani care se intorc din Spania si Italia, fix la varful pandemiei in sudul Europei, ratele... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 12:36
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului sa permita transporturile rutiere de persoane prin curse neregulate (charter), pentru transportul soferilor profesionisti si al lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, se mentioneaza intr-un comunicat remis miercuri de organizatie.
UNTRR solicita astfel completarea Ordonantei militare nr.7/04.04.2020, argumentand ca documentul permite zborurile efectuate de toti operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, cu avizul autoritatilor competente din tara de destinatie.
"UNTRR considera ca asa cum se admite plecarea la lucru cu avion charter si cu autoturism, trebuie sa fie permisa si deplasarea cu autocarele, atat pentru a permite celor care au contracte sa mearga la lucru si sa degreveze presiunea pe bugetul statului, cat si pentru a permite transportatorilor de persoane sa organizeze similar cu liniile aeriene tot chartere spre tari precum Germania, Spania, Franta", se mentioneaza in comunicat.
Transportul cu autocarul este preferat de multe companii din Romania pentru organizarea deplasarii personalului angajat si a lucratorilor sezonieri, avand in vedere pretul accesibil, precum si siguranta, calitatea si flexibilitatea serviciilor oferite, sustine UNTRR.
In prezent, potrivit art. 11 din Ordonanta Militara 7/2020, transportul rutier international de persoane prin servicii regulate,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:42
Guvernul a aprobat, marti, suplimentarea cu 10.000 a contingentului de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania, in urma solicitarilor reprezentantilor mediului de afaceri, anunta Ministerul Muncii.
"Decizia de suplimentare a contingentului a fost adoptata dupa ce, in primele opt luni ale anului 2019, numarul de avize de munca/detasare eliberate a crescut cu peste 165% fata de prima jumatate a anului trecut", informeaza Ministerul Muncii.
Potrivit sursei citate, din informatiile transmise de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, in perioada 1 ianuarie - 23 august 2019 au fost inregistrate 19.173 cereri pentru eliberarea avizului de angajare/detasare in munca, au fost eliberate 16.540, respinse 818, iar 1.884 se afla in lucru.
Cele mai multe avize au fost eliberate pentru lucratorii permanenti, lucratori detasati si pentru cei inalt calificati, mai spune comunicatul.
"Reprezentantii mediului de afaceri ne-au atras atentia asupra faptului ca peste 60.000 de locuri de munca raman constant neocupate. In urma solicitarilor repetate primite din zona mediului de afaceri, Guvernul a decis sa suplimenteze numarul de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca, pentru a sprijini angajatorii", a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.
Contingentul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii.
Prin Hotararea de Guvern nr. 34/2019, contingentul... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 17:25
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a declarat, joi, ca, in prezent, in Romania, ar fi nevoie de un milion de lucratori, "ceea ce inseamna foarte, foarte mult".
Declaratia a fost facuta la conferinta "Top HR Challenges", organizata la Bucuresti de Capital Media Production, unde este abordata situatia fortei de munca din Romania.
"Avem 4,5-5 milioane de romani plecati peste hotare. Colega mea de Ministerul romanilor de pretutindeni stie cifra exacta. Aceasta cifra a fost speculata jalnic de catre unele persoane. Dar asta este, suntem in Romania...
Din pacate, sunt foarte multi romani care nu lucreaza in mod oficial, inregistrati. Acesta este un lucru care doare, pentru ca sunt oameni care muncesc fara sa aiba platite asigurarile medicale si toate celelalte elemente care ar putea sa asigure un anumit standard. La nivel european, era o discutie vizavi de cetatenii europeni ai caror state au inceput un dialog cu Uniunea Europeana, sa poata fi lasati sa lucreze in statele non-Schengen... Un milion de lucratori ar fi necesar in Romania, la ora actuala, ceea ce inseamna foarte, foarte mult", a declarat joi ministrul, citat de Agerpres.
Amintim ca ministrul Romanilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a sustinut, miercuri, ca statisticile recente arata ca aproximativ 9.700.000 de romani sunt plecati in afara granitelor, subliniind ca motivele emigrarii sunt coruptia, calitatea slaba a clasei politice si saracia.
Iata detalii - Ministrul pentru Diaspora... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 11:36
Trei din zece muncitori din Romania au fost platiti anul trecut cu salariul minim pe economie, a afirmat, miercuri, Valentina Vasile, director stiintific la Institutul de Economie Nationala al Academiei Romane, apreciind situatia ca fiind ingrijoratoare, chiar in conditiile in care salariul minim a crescut.
"Romania a inregistrat in 2017 o usoara crestere a ocuparii, sub un procent, dar se pozitioneaza intre ultimele tari din punct de vedere al ratei de ocupare.
Deci, avem un indicator unde trebuie sa lucram, avem foarte multe persoane care sunt intr-o forma sau alta de inactivitate partiala sau totala, voita sau nu. Si, de asemenea, trebuie sa va spunem ca avem, tot pentru anul 2017, o statistica.
Aceasta ne arata ca 30% dintre lucratorii din Romania au fost platiti la nivelul salariului minim. Ingrijorator. Ingrijorator chiar si in conditiile in care salariul minim a crescut.
Insa, daca iar ne pozitionam fata de tarile Uniunii Europene, avem aceasta dilema: ce dorim si cum reusim sa facem? Pentru ca niciodata cresterea de salariu nu trebuie sa fie singulara, ci trebuie sa fie insotita de productivitate", a spus Valentina Vasile, la dezbaterea pe tema "Munca ziliera in Romania si alte tipuri de munca ocazionala in Romania", organizata de Institutul European din Romania, in parteneriat cu Euractiv Network.
Potrivit acesteia, in Romania, riscul de saracie a luat din nou tendinta de crestere. Romania a avut o perioada mica de scadere, dar este din nou pe curba... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 14:42
Numarul lucratorilor romani si bulgari din Marea Britanie a atins un nou nivel record, dupa ce la inceputul anului au fost ridicate toate restrictiile pe piata muncii britanice pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, relateaza miercuri The Telegraph.
Astfel, datele publicate de Biroul national de statistica din Marea Britanie arata ca in aceasta tara erau 153.000 de romani si bulgari care lucrau in aceasta tara in al doilea trimestru al acestui an, cu 13.000 mai multi (sau 9%) fata de perioada similara a anului trecut.
Comparativ cu aceeasi perioada din 2012, in al doilea trimestru din 2014 erau cu 47% mai multi romani si bulgari care lucrau in Marea Britanie, iar daca se ia ca referinta perioada similara din 2011, cresterea este de 59%.
MigrationWatch, care sustine impunerea unor controale mai severe asupra imigrantilor din Marea Britanie, a estimat ca 50.000 de romani si bulgari vor sosi anual pe teritoriul britanic in urmatorii cinci ani.
Potrivit The Telegraph, nu este clar daca datele statistice publicate miercuri de Biroul national de statistica britanic au fost influentate de evolutiile normale implicate de sezonul agricol, cand imigranti cu slaba calificare pot veni pentru a lucra la fermele din Marea Britanie.
Un raport publicat in februarie de Observatorul pentru migratie de la Universitatea Oxford mentiona ca sase din 10 imigranti romani si bulgari ce traiau anul trecut in Marea Britanie au sustinut ca sunt liber-profesionisti (fata de o... mai mult
Miercuri, 13 August 2014, ora 14:45
Numarul cetatenilor romani care lucreaza in Malta a crescut cu 22% in ultimul an, de la 430 la inceputul anului trecut la 522 in prezent, si cu 91% incepand din 2008, cand doar 274 de romani lucrau in insula mediteraneana, relateaza marti publicatia Malta Today, care citeaza un studiu prezentat recent in parlamentul maltez.
In acelasi timp, bulgarii formeaza a treia cea mai numeroasa comunitate de lucratori din alte state UE care vin in Malta, numarul lor sporind de la 617 in 2008 la 859 in prezent, iar numarul cetatenilor ungari ce muncesc in Malta a sporit cu 375% in aceeasi perioada, de la 136 in 2008 la 645 in prezent.
Piata fortei de munca din Malta atrage mai multi spanioli si italieni (ale caror tari de origine au fost grav afectate de criza economica) si mai putini germani, conform studiului citat.
Astfel, numarul lucratorilor spanioli din Malta aproape s-a dublat pe parcursul a 12 luni, de la 309 in 2012, la 593 in 2013. Doar 62 de spanioli lucrau in Malta in 2008, ceea ce inseamna ca numarul lor a sporit de zece ori pana in prezent. In insula muncesc 1.668 italieni, fata de 1.070 in 2012 si 379 in 2008.
Numarul germanilor care lucreaza in Malta (513 in prezent) a scazut cu 4% fata de anul trecut, iar al britanicilor a crescut cu 1%.
Per total, numarul celor proveniti din celelalte state UE si care muncesc in Malta a sporit de la 4.262 in 2008 la 8.445 in 2012 si la 10.035 in prezent, ceea ce se traduce printr-o crestere de 136% fata de 2008. mai mult
Marti, 12 August 2014, ora 13:40