Aproximativ noua din zece angajati vor sa poata alege daca sa munceasca de la birou sau de acasa de indata ce restrictiile de la locul de munca impuse de pandemia de COVID-19 vor fi relaxate, indica un studiu realizat de Cisco Systems, transmite miercuri Reuters.
Pandemia cauzata de noul coronavirus a modificat rapid atitudinile fata de lucrul de acasa, indica studiul 'Forta de munca a viitorului'.
Desi doar 5% dintre cei intervievati lucrau de acasa in cea mai mare a timpului inainte de impunerea restrictiilor, in prezent 87% dintre salariati vor sa aiba posibilitatea de a alege unde, cum si cand lucreaza, indica studiul Cisco.
Vicepresedintele Cisco Systems, Gordon Thomson, a declarat ca firmele vor fi nevoite sa-si reconfigureze modul de functionare, pentru a contribui la satisfacerea cererilor angajatilor, care prioritizeaza comunicarea eficienta si colaborarea inainte de orice altceva.
Thomson a adaugat ca si tehnologia va fi folosita pentru a garanta siguranta angajatilor si a datelor personale in mediul lor de lucru, fie ca este vorba de birou sau de locuinta.
''Nu mai este vorba doar despre conectarea oamenilor, ci si despre experienta pe care o livrezi oamenilor in contextul in care ei sunt conectati. Investim mult mai mult in partea analitica ce merge dincolo de conectivitate'', a explicat el intr-un interviu.
Studiul Cisco a fost realizat pe baza intervievarii a 10.000 de oameni din 12 piete din Europa, Orientul Mijlociu si Rusia. ...citeste... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 11:03
Mai bine de jumatate (58%) dintre angajatii din domeniul serviciilor au lucrat de acasa in perioada crizei epidemiologice, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos Romania in parteneriat cu BestJobs si cu alte platforme de recrutare online din Romania, care prezinta profilul angajatului care a lucrat remote in timpul Covid-19: are sub 45 de ani, cel mult cinci ani de experienta, lucreaza in dimeniul serviciilor si e ingrijorat privind perspectivele.
"Mai bine de jumatate (58%) dintre angajatii din domeniul serviciilor au lucrat de acasa in perioada crizei epidemiologice", potrivit unui sondaj realizat de Ipsos Romania in parteneriat cu BestJobs si cu alte platforme de recrutare online din Romania.
Cei mai multi dintre angajatii care au lucrat remote au, in general, pana in 45 de ani, au studii superioare (57%), un nivel mediu de experienta de lucru in domeniu, de 2 pana la 5 ani (61%), si muncesc mai ales in Bucuresti (65%).
"Jumatate dintre angajatii care lucreaza remote spun ca au reusit sa gaseasca solutii si sa se adapteze la noul regim de munca pe cont propriu, fie pentru ca aveau deja experienta lucrului la distanta dinainte de criza cauzata de pandemia cu noul tip de coronavirus, fie pentru ca s-au inspirat de pe internet. Alti 25% spun insa ca au fost fortati de imprejurari sa se descurce singuri, in lipsa unui sprijin din partea angajatorului", se mai arata in sondaj.
Cei mai multi dintre ei lucreaza in domenii asociate productiei (34%) si spun ca erau... mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 12:36
Tot mai multi romani au lucrat de acasa in ultima luna si jumatate, in contextul pandemiei de coronavirus, iar Bucurestiul este lider detasat in Romania in privinta numarului de angajati care fac work from home. Capitala este totodata si cel mai bun oras din lume in care sa lucrezi de acasa.
Potrivit unui clasament facut de Broadband Deals, citat de Travel Daily News, Bucurestiul este pe primul loc in acest top, in ce priveste lucratul de acasa sau de la distanta.
Iata si care au fost indicii luati in calcul, fiind analizate 50 de mari orase ale lumii:
Viteza medie a Internetului - trebuie sa fie de incredereExistenta companiilor de livrare a mancarii acasaNumarul disponibil al locurilor de munca ce poate fi facuta de acasaCostul unui laptop in acel orasCostul vietii
Citeste si:
Cele mai ieftine destinatii pentru weekend, in Europa. Cum sta BucurestiulSurpriza la puterea de cumparare: Bucurestiul este sub Sofia sau Brasov
"Daca lucrati din Bucuresti, nu veti duce lipsa de mancare la pauza de pranz, cu optiuni de mancare uimitoare de la Uber Eats sau de la restaurantele unde se poate lua la pachet", scriu autorii studiului, adaugand ca prima investitie trebuie insa facuta intr-un laptop.
Bucurestiul este pe primul loc si la proportia de locuri de munca de acasa, din total - 4,33%, fiind urmat de San Francisco - 4,29%, singurele doua orase analizate cu peste 4%. Spre comparatie, Tokio are doar 0,13% locuri de munca de acasa, din total.
Cu o viteza... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 08:57
Pandemia de coronavirus a determinat multe companii sa-si lase angajatii sa lucreze de acasa (acolo unde s-a putut) si sa gaseasca noi forme de flexibilizare a muncii, interactiunile desfasurandu-se cu precadere pe Internet.
Prin urmare, oare aceasta situatie ar putea sa convinga liderii de business sa priveasca dincolo de mersul la birou si de programul fix? Care sunt sansele ca acestia sa accepte noul mod de a lucra in asa fel incat sa-l pastreze si dupa ce vom trece de criza? Oare am putea indrazni sa visam la saptamana de lucru de patru zile (si chiar fara taieri de salariu)?
Aproape 29% din totalul angajatilor participanti la un sondaj efectuat recent de platforma de recrutare BestJobs, remis Ziare.com, spun ca lucreaza in acest moment de acasa. Cum tot atatia sunt de parere ca actuala criza generata de coronavirus va mai dura inca aproximativ doua luni, principala provocare privind indeplinirea sarcinilor de serviciu tine de lipsa unei comunicari eficiente cu colegii (15,7%).
Din perspectiva angajatilor, lucrurile par a fi mai clare cand vine vorba de lucratul de acasa. Asta deoarece pentru mai bine de jumatate dintre cei care au raspuns sondajului le este usor sa se adapteze la munca remote, deoarece au experienta cu instrumentele digitale. Doar 5,1% dintre cei chestionati au declarat opusul.
Mai mult, dintre cei care lucreaza de acasa, 35% au constatat ca sunt mai productivi in aceasta perioada de munca obligatorie la domiciliu comparativ cu... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 00:00
Masurile luate pentru a stopa raspandirea noului coronavirus au inclus, printre altele, si lucratul de acasa, acolo unde se poate. Companiile cu experienta in flexibilizarea muncii s-au adaptat mai rapid, iar celelalte au fost nevoite sa se conformeze si sa invete din mers.
Informatii esentiale despre COVID-19: Cum te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa
Posibilitatea de a lucra de acasa cateva zile pe luna, flexibilizarea programului de munca si telemunca sunt tot mai cerute de cativa ani incoace. Tonul a fost dat de companiile IT, au urmat multinationalele si unele startup-uri, iar apoi a devenit un beneficiu dorit de multi angajati romani.
In 2018, 8 din 10 participanti la un studiu eJobs au spus ca isi doresc sa lucreze remote macar o zi pe saptamana. Printre principalele motive pentru care ar face o astfel de schimbare se numara o mai buna gestionare a timpului de lucru, eliminarea timpului pierdut in trafic si cresterea gradului de confort personal. De asemenea, pe lista beneficiilor se mai numara reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de pranz, cresterea productivitatii, dar si scaderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou.
Mai mult, 32,4% spun ca munca de acasa le ofera ocazia de a petrece mai mult timp cu familia, iar 48% dintre participantii la studiu au declarat ca, de cand lucreaza de acasa, productivitatea lor a crescut.
Sunt, insa, si angajati care prefera in continuare varianta... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 00:00
Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala au anuntat marti seara ca testeaza capacitatea miilor de angajati al lor de la Washington de a lucra de acasa, in conditiile in care cele doua institutii financiare internationale se pregatesc pentru reuniunilor lor de primavara, care in acest an se vor desfasura online din cauza epidemiei de coronavirus, transmite Reuters.
FMI a precizat ca peste 2.000 de angajati ai sai vor participa vineri la un "exercitiu de munca de acasa", in cadrul eforturilor de combatere a crizei si ca pregatire pentru reuniunile virtuale de luna viitoare.
Potrivit calculelor efectuate de Reuters, peste 116.110 persoane au fost infectate cu virusul COVID-19 in peste 110 de tari si 4.090 au decedat.
Majoritatea birourilor guvernului american raman deschise, insa personalul Autoritatii de supraveghere a pietei de capital (U.S. Securities and Exchange Commission-SEC) a lucrat marti de acasa dupa ce un angajat de la sediul din Washington a fost depistat pozitiv cu coronavirus.
"Acest exercitiu ne va permite sa ne intarim si mai mult pregatirea Fondului pentru a-si continua operatiunile si a deservi statele membre in aceasta perioada dificila", a declarat un purtator de cuvant de la FMI.
De asemenea, Banca Mondiala, institutie care are aproximativ 16.000 de angajati si consultanti la Washington, a decis si ea sa restrictioneze accesul in sediul sau central pentru orice persoana care in ultimele 14 zile a fost in Iran, China, Italia si... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 11:18
In contextul cresterii numarului de cazuri de infectare cu noul virus Covid-19 pe teritoriul Romaniei, se impune ca operatorii economici sa aiba in vedere o serie de masuri pentru protejarea salariatilor lor.
Atat Codul Muncii, cat si Legea 319/2016 a securitatii si sanatatii in munca ("Legea 319/2006") asigura un cadru legislativ care sa permita angajatorilor, in contextul epidemiei Covid-19, sa ia masuri pentru a proteja sanatatea salariatilor lor.
Astfel, Codul Muncii permite angajatorilor sa modifice temporar atat locul, cat si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, in cazul unor situatii de forta majora sau ca masura de protectie a salariatului.
De asemenea, conform prevederilor Legii 319/2016, angajatorii au obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca si de a respecta principiile generale de prevenire, de evitare si de combatere a riscurilor precum si de adoptare, in mod prioritar, a masurilor de protectie colectiva.
In acest context, o masura importanta pe care multi dintre angajatori au decis sau intentioneaza sa o aplice o reprezinta efectuarea muncii de la domiciliul salariatului.
Care sunt insa modalitatile de punere in aplicare a acestei masuri si care sunt aspectele pe care angajatorii trebuie sa le aiba in vedere?
Efectuarea muncii de la domiciliul salariatului ca masura de protectie in cazul salariatilor care desfasoara munca utilizand tehnologia informatiei
Avand in vedere... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 11:20
La prima vedere, eXp Realty este o agentie imobiliara obisnuita, care ii ajuta pe oameni sa vanda si sa cumpere locuinte. Singurul lucru care o diferentiaza de alte companii din industrie, sau in general de alte companii, este faptul ca cele cateva mii de angajati care intermediaza tranzactiile nu lucreaza in vreo cladire de birouri moderna, ci pe o insula... virtuala.
Si isi fac treaba bine, tinand cont ca in noiembrie anul trecut actiunile companiei au inregistrat o crestere de aproape patru ori mai mare fata de anul anterior, ajungand la o capitalizare de piata de peste 610 milioane de dolari.
Un birou mic in Bellingham, Washington, serveste drept sediu, in timp ce activitatea celor 13.200 de agenti si de angajati ai companiei se desfasoara pe taramul virtual.
Potrivit conducerii companiei, printre avantajele biroului virtual se numara faptul ca nu exista restrictii cu privire la numarul de angajati si nici limite geografice atunci cand vine vorba de recrutarea talentelor. In plus, nimeni nu lipseste de la serviciu din cauza conditiilor meteo.
Insula virtuala a celor de la eXp Realty include sali de conferinte si birouri dupa modelul spatiilor de lucru conventionale, relateaza reporterul Business Insider Prachi Bhardwaj, care a facut turul complexului.
Insa angajatii se pot intalni si pe plaja, pe terenul de fotbal sau pot iesi cu salupa in larg, totul fiind posibil doar din tastatura, prin intermediul unei aplicatii.
Un studiu publicat anul trecut a... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 08:17
Chiar daca pentru unii poate parea detestabila ideea de a munci de acasa, fara a mai fi nevoie sa mergi la serviciu pentru o serie vasta de activitati, care implica folosirea unui calculator legat la internet si a unui telefon, se pare ca acesta este viitorul.
In SUA cel putin, aceasta varianta pare sa castige popularitate, iar multi angajati ai diferitelor companii se duc la munca zilnic in propria sufragerie sau camera, conform unui material publicat de LiveScience.
Doi la suta dintre americani muncesc de acasa
Conform unui nou studiu, numarul angajatilor americani cu norma intreaga, care muncesc de acasa, s-a dublat in ultimii 10 ani. Deocamdata insa procentul reprezentat de lucratorii de acasa in marea masa a angajatilor americani reprezinta doar doi la suta. Insa numarul lor ar putea creste odata ce angajatorii vor intelege avantajele acestei veritabile schimbari de paradigma pe piata muncii.
"Un cumul de factori, declansati de expansiunea rapida a tehnologiilor de comunicatii sofisticate, sigure si relativ ieftine, a aprins scanteia unei revolutii tacute cu privire la locul de unde multi americani isi exercita meseria", comenteaza Amy Lui Abel, director al Departamentului de studii privind capitalul uman la The Conference Board, si coautoare a acestui raport.
"Pentru a profita in totalitate de avantajele oferite de tehnologia de comunicatii, evitand in acelasi timp potentialele capcane ale muncii nesupravegheate, angajatii si angajatorii depotriva,... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 10:02