Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat miercuri ca proiectul gazoductului South Stream a fost inchis, iar de actualitate a devenit noul proiect Turkish Stream, relateaza Novinite.
Miller a spus ca Uniunea Europeana trebuie sa accelereze constructia infrastructurii pentru a primi gaze prin conducta Turkish Stream, el subliniind faptul ca lucrarile la noile gazoducte necesare pe teritoriul statelor UE trebuie sa inceapa cat mai curand, pentru ca termenele de realizare sa fie respectate, transmite Mediafax.
"Partenerii nostri europeni au fost informati si acum este treaba lor sa creeze infrastructura necesara, catre frontierele Greciei si Turciei", a explicat Miller, citat de agentia de presa BGNES.
Solicitat sa comenteze soarta gazoductului South Stream, Miller a declarat jurnalistilor ca este un proiect inchis, iar conducta Turkish Stream este singura ruta viabila pentru livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Miller a explicat ca nu exista alta optiune pentru aceste livrari, care in prezent au loc tranzitand Ucraina.
"Gazprom lucreaza la o strategie proprie, bazata pe planul UE de realizare a uniunii energetice", a spus seful Gazprom, care si-a exprimat speranta ca aceasta uniune nu va submina securitatea aprovizionarii cu energie.
Totodata, Miller a avertizat ca riscurile legate de tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei inca exista.
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat la inceputul lunii decembrie... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 09:48
Vicepresedintele Comisiei Europene pentru uniunea energetica, Maros Sefcovic, care urmeaza sa efectueze o vizita la Moscova in data de 14 ianuarie, a declarat luni ca intentioneaza sa obtina clarificari din partea autoritatilor ruse cu privire la proiectul South Stream, transmite Bloomberg.
'Una din intrebarile mele catre omologii rusi va fi cum vad ei situatia actuala, care sunt planurile lor si cum vor sa raspunda la aceasta chestiune complexa privitoare la livrarile de gaze naturale rusesti spre Europa', a declarat Maros Sefcovic la sfarsitul unei reuniuni cu premierul bulgar Boiko Borisov, potrivit Agerpres.
Conducta South Stream, ale carei lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa Centrala, prin Serbia, Ungaria si Slovenia. Anuntul Rusiei privind abandonarea proiectului South Stream a provocat ingrijorari in unele state UE din sud-estul Europei care se tem ca regiunea va deveni dependenta de livrarile de gaze prin Ucraina.
Uniunea Europeana, care depinde de gazul rusesc pentru 27% din consumul sau, intentioneaza sa intareasca cooperarea intre statele membre in ideea de a pune la punct o uniune energetica si a reduce dependenta de importurile din Rusia. Comisia Europeana urmeaza sa dea publicitatii in primul trimestru al acestui an un plan destinat accelerarii interconexiunilor transfrontaliere intre retelele energetice si de gaze naturale, eliminarea barierelor de pe piata si... mai mult
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 09:38
Parlamentul ungar a aprobat luni o lege care va deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream, o noua sfidare a premierului Viktor Orban la adresa Uniunii Europeana, transmite Bloomberg.
Cu 132 de voturi pentru si 35 contra, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament care permite unei companii sa construiasca un gazoduct chiar daca nu are licentele necesare pentru a-l opera.
'Scopul acestui amendament este sa dea un impuls South Stream si sa arate Rusiei ca Ungaria ia in serios acest proiect', a declarat Attila Holoda, expert in domeniul energiei.
Saptamana trecuta, directorul principalei companii ungare implicate in proiectul South Stream declara ca Ungaria ar putea demara in urmatoarele sase luni lucrarile de constructie la sectiunea din conducta South Stream de pe teritoriul sau si sa finalizeze proiectul in 2017.
Compania de stat MVM detine 50% din actiunile companiei mixte responsabila pentru sectiunea din Ungaria a proiectului South Stream, cealalta jumatate fiind detinuta de Gazprom. Compania mixta nu are insa licenta necesara pentru constructia si operarea conductei.
South Stream transporta gazul rusesc in Europa, ocolind Ucraina
South Stream un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc in Europa, ocolind insa Ucraina. Ungaria vrea sa urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se loveste de rezistenta exprimata de Comisia Europeana, care considera ca proiectul South Stream nu respecta decizia... mai mult
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 11:05
Lucrarile de amplasare a tevilor pe fundul Marii Negre pentru realizarea gazoductului South Stream vor incepe in luna noiembrie, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al consortiului South Stream Transport, Jasper Jansen, citat de agentia bulgara BTA.
Potrivit lui Jasper Jansen, sunt indeplinite toate conditiile pentru inceperea lucrarilor la sectiunea offshore a conductei South Stream, iar amplasarea de tevi va incepe dinspre partea ruseasca a conductei. Sectiunea offshore a conductei South Stream va avea o lungime de 931 de kilometri, intre orasul Anapa din Rusia si portul bulgar Varna via Marea Neagra, relateaza Agerpres.
La randul sau, directorul de comunicare al companiei germane Wintershall, Michael Sasse, a apreciat ca aceasta portiune din viitorul gazoduct South Stream va fi finalizata, deoarece este vorba despre un proiect care se deruleaza in apele internationale.
'Credem ca in momentul in care tevile vor fi amplasate pe fundul marii vor fi rezolvate si problemele cu portiunea de la suprafata a proiectului', a declarat Michael Sasse.
Acesta a adaugat ca sectiunea de la suprafata a conductei South Stream va fi construita de o alta companie, insa, cel mai probabil, se va ajunge la o rezolvare a situatiei in urma discutiilor cu Uniunea Europeana.
In luna iulie a acestui an, Comisia Europeana a cerut Guvernului bulgar sa suspende lucrarile la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, in asteptarea unei decizii referitoare la... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 15:37
Divergentele dintre Occident si Rusia privind Ucraina nu vor afecta planificatul gazoduct South Stream, a afirmat duminica directorul general al companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss, intr-un interviu acordat publicatiei britanice 'Financial Times' (FT).
Gazprom pompeaza miliarde de dolari in conducta care ar urma sa transporte din 2015 gaze naturale din Rusia spre Europa, permitand gigantului rus sa-si reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit. Totusi, tensiunile dintre Occident si Rusia au sporit din cauza conflictului din Ucraina.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.
In iunie, un consortiu de firme condus de societatea rusa Stroitransgaz, companie vizata de sanctiunile americane, a fost selectata pentru a construi sectiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream. Stroitransgaz, care a devenit tinta sanctiunilor impuse de SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, este controlata de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 11:34
Presedintele rus Vladimir Putin a facut apel marti, la Viena, la evitarea oricarei politizari in ceea ce priveste constructia gazoductului South Stream, subliniind ca de acest proiect, ce prevede aducerea gazelor naturale ruse in Europa ocolind Ucraina, va profita atat Rusia, cat si Uniunea Europeana, transmite RIA Novosti.
"Trebuie evitata orice politizare, Rusia si partenerii nostri din Europa au nevoie de acest proiect", a afirmat presedintele rus in cadrul unei intalniri cu oameni de afaceri austrieci.
In context, liderul de la Kremlin a adaugat ca "proiectul South Stream este cu certitudine unul european, intrucat participantii si actionarii acestuia sunt societati italiene, franceze si germane".
In aceeasi problema, seful statului rus a acuzat Washingtonul de incercarea de a submina proiectul South Stream, intrucat, a spus el, SUA doresc si ele sa livreze gaz in Europa.
"Purtam negocieri pe marginea contractelor cu partenerii nostri, nu cu tari terte. Nu ne mira faptul ca prietenii americani sunt nemultumiti de South Stream (...), intrucat ei insisi doresc sa livreze gaz pe piata europeana", a afirmat presedintele rus in urma discutiilor avute marti cu omologul sau austriac Heinz Fischer.
South Stream ocoleste si Romania
Gazoductul South Stream ar urma sa treaca prin Marea Neagra spre tarile din Europa Centrala si de Sud, in scopul diversificarii livrarilor de gaz in Europa si reducerii dependentei fata de tarile de tranzit. Pentru realizarea... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 10:28
Directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, si omologul sau de la OMV, Gerhard Roiss, au semnat marti acordul pentru infiintarea unei companii mixte care va fi responsabila pentru construirea sectiunii din Austria a conductei South Stream, cu ocazia vizitei presedintelui rus Vladimir Putin in Austria, transmite Reuters.
Pe fondul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia, la inceputul acestei luni Comisia Europeana a cerut Bulgariei sa suspende lucrarile la South Stream, in asteptarea unei decizii daca acest proiect respecta legislatia Uniunii Europene.
Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a precizat ca proiectul South Stream nu este anulat, ci oprit pana cand se va ajunge la intelegere legala comuna intre Bulgaria si Uniunea Europeana.
'Aceasta decizie de investitii reprezinta o investitie in securitatea furnizarii gazelor naturale spre Europa', a afirmat Gerhard Roiss.
Conducta South Stream, al carei cost este estimat la 40 miliarde de dolari, ar urma sa se intinda pe o lungime 2.446 km, incepand din Rusia via Marea Neagra, pana in Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria. Sectiunea din Austria a conductei South Stream ar urma sa aiba o capacitate de pana la 32 miliarde metri cubi pe an, ajungand pana in orasul Baumgarten.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 15:59
Sofia a suspendat pregatirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream care urmau sa inceapa in aceasta vara, in Bulgaria, in urma criticilor exprimate de catre Bruxelles si Washington, a anuntat duminica premierul Plamen Oresarski.
"Am ordonat oprirea lucrarilor (de lansare a construirii South Stream). Vom decide ce va urma in functie de viitoarele noastre consultari cu Bruxelles-ul", a declarat Oresarski dupa o intalnire cu senatori americani.
Comisia Europeana (CE) a cerut marti Sofiei sa suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentand ca Bulgaria nu a respectat reglementarile europene in domeniul pietelor publice.
UE acuza ca South Stream incalca legile, Bulgaria apara proiectul: Nu e cazul sa facem atat drama!
CE a trimis o scrisoare de avertisment autoritatilor bulgare, prima etapa a unei proceduri de infringement. Experti de la Bruxelles sunt asteptati saptamana viitoare la Sofia pentru a discuta cu ...citeste mai departe despre "Bulgaria opreste lucrarile pentru construirea gazoductului South Stream" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 21:34
Gigantul rus Gazprom demareaza vineri, in prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, lucrarile de constructie a gazoductului South Stream, destinat sa livreze Uniunii Europene gaze naturale din Rusia prin Marea Neagra, ocolind Ucraina, transmite AFP.
Ceremonia oficiala de inaugurare a santierului va incepe la ora 11.00 GMT la Anapa, pe malul Marii Negre, punctul de pornire a traseului acestui gazoduct.
Vladimir Putin, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si cel al consortiului South Stream, Marcel Kramer, urmeaza sa tina cate un discurs cu aceasta ocazie.
Proiectul, cu un cost total estimat la circa 16,5 miliarde de euro, este realizat de un consortiu alcatuit din Gazprom (50%), grupul petrolier italian ENI (20%), francez EDF (15%) si german Wintershall (15%), o filiala a gigantului din industria chimica BASF.
Gazoductul va alimenta de la sfarsitul anului 2015 Europa de Vest, in special Italia, prin Marea Neagra si Peninsula Balcanica.
El va permite Rusiei sa ocoleasca Ucraina, principala tara de tranzit in prezent, ale carei conflicte tarifare cu Moscova au dus la intreruperi temporare in livrarile catre tarile din Uniunea Europeana.
In luna ianuarie, Gazprom a anuntat ca lucrarile, ce urmau sa inceapa in 2013, vor fi devansate pentru decembrie 2012, dupa cum a cerut Vladimir Putin in 2011, la acea data prim-ministru al Rusiei.
South Stream va fi complementar echivalentului sau nordic, Nord Stream, care leaga Rusia de Germania pe sub Marea Baltica.... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 09:43