Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat, joi, 17 septembrie, ca plajele litoralului romanesc vor fi extinse in larg cu pana la 100 de metri, iar suprafata acestora va creste cu peste 200 de hectare. Proiectul are o valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.
Costel Alexe si premierul Ludovic Orban au participat, joi, la Eforie, la prezentarea programului de innisipare a Zonei de Coasta Turistica, finantat din fonduri europene.
Ministrul Mediului a declarat ca acest proiect se desfasoara pe o lungime de 30 de kilometri de plaje.
"Guvernul Romaniei sprijina si o va face in continuare acest proces de combatere a eroziunii costiere. Astazi, avem cel mai important proiect de mediu in acest sens. Peste 840 de milioane de euro care sunt investite in a doua etapa a proiectului prin care pe o lungime de 30 de kilometri vom reusi nu doar sa combatem eroziunea costiera, fapt care ar fi dus ca in urmatorii 10-20 de ani Romania pe anumite portiuni sa nu mai fi avut plaje, reusim prin acest proiect sa dam o sansa biodiversitatii astfel incat au fost prinse masuri pentru prima oara, evident, refacerea ecosistemelor marine si de conservare a biodiversitatii si poate cel mai important pentru intreaga societate romanesca si este vestea buna prin acest proiect suprafata plajelor Romaniei va fi dublata", a spus Costel Alexe.
El a mentionat ca va fi crescuta suprafata plajelor cu peste 200 de hectare.
"Astfel, in anumite portiuni de pe litoralul romanesc plaja va fi... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 18:33
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a lansat, pe platforma SICAP, o licitatie in valoare de 1,67 miliarde lei, pentru reabilitarea unor parti din litoralul romanesc, in zonele Costinesti, Olimp, Venus-Aurora sau Mangalia-Saturn.
Potrivit anuntului de licitatie postat pe SICAP, se au in vedere lucrari la componente ale sistemului de protectie costiera pentru reducerea eroziunii si asigurarea unui grad corespunzator de protectie a plajelor, care, in unele zone au disparut ca urmare a eroziunii.
"Protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Costinesti, protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Olimp, protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Jupiter-Neptun, protectiassi reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Balta Mangalia-Venus-Aurora, protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona Mangalia-Saturn, protectia si reabilitarea litoralului romanesc al Marii Negre in zona 2 Mai, din cadrul proiectului 'Reducerea eruziunii costiere, aza II (2014-2020)'", se arata in anuntul de pe SICAP.
In cadrul proiectului se face, intre altele, lucrari de innisipari artificiale a plajelor si lucrari de demolare/constructie/reabilitare a structurilor costiere pentru toate loturile.
Valoarea totala estimativa a proiectului este de peste 1,67 miliarde lei fara TVA, iar contractul este impartit in sase loturi.
Termenul limita de depunere a ofertelor... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 16:20
Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, a promis ca, pana la sfarsitul anului 2021, urmeaza sa fie realizati 25 de kilometri de plaje noi pe litoralul romanesc, valoarea investitiei fiind de peste 752 de milioane de euro din fonduri europene, iar garantia lucrarilor va fi de 50 de ani.
Ioan Denes a prezentat, vineri, la Constanta, in cadrul unei conferinte de presa, proiectul "Reducerea eroziunii costiere", faza a doua. El a declarat ca cele 11 loturi ale acestui proiect au fost impartite in doua etape.
"In etapa intai avem cinci loturi, respectiv reabilitare a doua stavilare Edighiol si Periboina, innisipare Mamaia, consolidare mal si partea de faleza la Cazinoul din Constanta, la Agigea avem consolidare faleza si plaja la Eforie.
In etapa a doua avem realizari de plaje la Costinesti, Olimp, Jupiter, Neptun, Balta Mangalia-Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai consolidare faleza", a afirmat ministrul.
El a afirmat ca primele cinci loturi sunt in faza de evaluare-proiecte. Aceasta evaluare se va incheia la sfarsitul acestui an, iar din ianuarie 2019 incepe proiectul tehnic si executia lucrarilor.
"Din experienta pe care o avem, efectiv primul excavator o sa-l vedeti la Periboina in martie 2019. De atunci, incep lucrarile pe etapa intai la cele 5 loturi", a explicat Denes.
El a mentionat ca cea de-a doua etapa a proiectului va intra in luna septembrie in faza achizitiilor publice, estimand ca aceasta va dura aproximativ un an. Apoi septembrie 2019 va... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 14:47
Plajele din sudul Litoralului sunt pregatite pentru primirea turistilor care vor sa-si petreaca minivacanta de 1 Mai pe tarmul Marii Negre, anunta Administratia Nationala 'Apele Romane' (ANAR).
Activitatile de pregatire a plajelor au fost demarate la 20 februarie 2018 si pana la 16 aprilie 2018 au fost amenajate si predate catre utilizatorii de plaje, conform clauzelor contractuale, acele suprafete care fac obiectul contractelor de inchiriere, urmand ca pana la 1 mai 2018 sa fie finalizate lucrarile si pe suprafetele de plaja libere de contract, precizeaza ANAR intr-un comunicat remis AGERPRES.
"In intervalul 10 martie - 1 aprilie 2018 s-au inregistrat fenomene meteo de intensitate medie si mare, respectiv furtuni, care au afectat litoralul romanesc si au cauzat intarzieri in desfasurarea activitatilor de pregatire a plajelor. Cu toate acestea, intarzierile vor fi recuperate pana la data de 1 mai 2018", precizeaza reprezentantii ANAR.
Pana in acest moment au fost predate catre utilizatorii de plaje 319 subsectoare inchiriate, ceea ce reprezinta 100% din contractele existente care se supun procedurii de predare la inceputul sezonului estival.
La lucrarile de pregatire a plajelor, Sistemul de Gospodarire a Apelor actioneaza zilnic cu utilaje si personal din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea - Litoral (inclusiv personal delegat din cadrul ABAD - L, din judet, respectiv formatiile de lucru Dunare Nord, Dunare Sud si Histria - SGA Constanta, precum si... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 14:21
S-a dat startul etapei de innisipare din cadrul proiectului de reabilitare a litoralului romanesc al Marii Negre, unul dintre cele mai ambitioase proiecte din Romania.
La inceputul lunii august a demarat etapa de innisipare in zona Eforie Nord din cadrul proiectului, primul pas in cadrul actiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe tarmul romanesc al Marii Negre.
La innisiparea plajelor se foloseste o tubulatura submarina care asigura extinderea cu aproximativ 60 metri a 1.2km de plaja si aproximativ 1.1 milioane mc de nisip. Nisipul folosit pentru largirea plajelor este extras din Marea Neagra prin echipamente specifice (draga autorefulanta cu buncar) si este pompat pana la tarm prin conductele montate.
ROMAIR Consulting, companie 100% romaneasca, in calitate de prestator al serviciilor de asistenta tehnica pentru managementul si supravegherea lucrarilor, coordoneaza cel mai ambitios proiect de protectie a litoralului romanesc - "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune."
Valoarea totala a proiectului este de 170.450.084 euro inclusiv TVA. Finantarea nerambursabila din Fondul de Coeziune este in valoare de 145.680.660 Euro.
Investitiile finantate vor fi administrate de beneficiarul proiectului, Administratia Nationala "Apele Romane", in calitate de institutie nationala cu... mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 17:22
Sa ne relaxam pe plaja si sa facem o baie in mare sunt primele lucruri pe care ni le dorim atunci cand ajungem pe litoral, insa vara aceasta autoritatile ne-au pregatit o surpriza neplacuta.
In loc de sezlonguri si umbrelute, litoralul ne asteapta cu un mare santier, pentru ca, aparent, autoritatile au considerat ca sezonul estival este un moment tocmai bun pentru largirea plajelor.
Desi lucrarile au inceput inainte de 1 Mai, iar muncitorii au facut putina curatenie pentru turisti in perioada respectiva, acestea nu au fost finalizate si nici macar nu sunt pe aproape. Vor dura intreaga vara si se vor termina, in cel mai bun caz, pana la finalul acestui an.
Asadar, in Neptun, Eforie si Mamaia, turistii care cauta o oaza de racoare si distractie sunt acum nevoiti sa se bronzeze printre muncitori si betoniere.
Vinerea trecuta, in Neptun, pe santier era liniste. Tractoarele si maldarele de nisip nu faceau decat sa strice ...citeste mai departe despre "Fotografia zilei: Litoralul, un mare santier. Anul asta ne bronzam printre utilaje si muncitori" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 16:24
Suprafata plajelor de pe Litoralul romanesc se va extinde pana in anul 2015 cu 33,3 hectare, in urma implementarii unui proiect in valoare de 170,45 milioane euro, ce are ca scop protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre, in apropierea Municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, conform datelor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Din fisa de monitorizare a proiectului, al carui beneficiar este Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, reiese faptul ca scopul implementarii este reprezentat de reducerea eroziunii costiere in zonele cele mai expuse la risc ale coastei Marii Negre, prin implementarea masurilor de prevenire adecvate structurale si nestructurale pentru protectia a 7,3 km de plaja si extinderea suprafetei plajelor cu 33,3 hectare, pana in anul 2015.
Astfel, in vederea protectiei si reabilitarii partii sudice a Litoralului romanesc al Marii Negre, in zona Municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, se vor cheltui 170.450.084 euro (745.071.407 lei, inclusiv TVA eligibila) din care 170.406.668 euro (744.881.627 Lei) reprezinta valoarea eligibila, conform Programul Operational Sectorial (POS).
Totodata, din cuantumul eligibil, 85,49% sunt Fonduri de Coeziune (FC), respectiv 145.680.660 euro (636.799.301 lei), iar 14,51% provin din bugetul de stat (24.726.008 euro/108.082.326 lei).
Finalizarea proiectului respectiv are ca... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 11:24
Peste 170 de milioane de euro din fonduri europene vor fi investite pentru reabilitarea a sapte kilometri de plaja intre statiunile Mamaia si Eforie, contractul fiind semnat, luni, de ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Rovana Plumb a semnat contractul de finantare a proiectului "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre in zona municipiului Constanta si Eforie Nord", la sediul Administratiei Bazinale Dobrogea - Litoral din Constanta, spunand ca dupa finalizarea acestui proiect suprafata plajei va creste cu peste 33 de hectare intre Mamaia si Eforie, scrie Mediafax.
"Semnam prima faza a proiectului, care cuprinde zona litoralului de la Mamaia si pana la Eforie Nord, pe o lungime de 7,5 kilometri de plaja. Prin implementarea acestui proiect va creste suprafata plajei cu 33,3 de hectare si avem un impact de crestere a potentialului de turisti in aceasta zona cu cel putin 32.000 de turisti. (...)
Incercam ca prin investitiile pe care le facem sa redam litoralului nu numai ecosistemul si echilibrul acestuia, dar si importanta turistica necesara pentru a aduce cat mai multi turisti si pentru a fi o zona profitabila", a declarat Rovana Plumb, la Constanta, dupa semnarea acestui contract.
Primarul Constantei, Radu Mazare, a spus ca acest proiect este la fel de important ca autostrada pentru ca degeaba se fac investitii si promovare daca nu exista plaje.
"Este cel putin la fel de important ca autostrada pentru Constanta. Ce s-a... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 17:21
O sculptura gigant realizata de Jaume Plensa, reprezentand un cap al unei fetite de 14 ani, a fost inaugurata pe faimoasa plaja Botafogo, in orasul brazilian Rio de Janeiro.
Statuia alba, inalta de 12 metri, a fost facuta din rasina si praf de marmura. Sculptura este cea mai mare lucrare a celebrului artist spaniol.
Numele ei este Olhar nos meus sonhos (Sa-mi vezi visurile). Portretul infatiseaza o fata cu ochii inchisi.
Jaume Plensa spune ca scopul acestei sculpturi este "sa-i faca pe oameni sa viseze".
Artistul, care s-a nascut in Barcelona, in 1955, este cunoscut pentru celebrele sale sculpturi publice, la scara monumentala.
Lucrarea "Ecou", aflata in Madison Square Park din New York, infatiseaza capul unei fete de noua ani, care este adancita in ganduri.
O alta sculptura, tot cap de femeie, poarta numele de "Visul" si poate fi vazuta in Anglia, St. Helens.
Olhar nos meus sonhos va fi expusa pe plaja Botafogo pentru doua luni, ca parte a unei expozitii publice de arta.
Lucrari marca Jaume Plensa
mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 11:55