Asociatia Pro Infrastructura a aproximat cati kilometri de autostrada o sa fie inaugurati in 2021, iar evaluarea arata o cifra redusa.
Astfel, ar fi vorba despre 35 de kilometri de autostrada, si de un total de 52,35 de kilometri de drumuri de "mare viteza" si de mare siguranta.
In plus, asociatia vorbeste despre sansele ca traficul sa fie deschis pe loturile Alba Iulia-Aiud si Ungheni-Targu Mures, care ar fi proiecte realizabile. Insa, circulatia pe Drumul Expres DX12 Piatra Olt-Valea Mare (drumul expres din Olt, din preajma Slatinei) este mai putin realizabila.
"Sanse reale de a fi deschise traficului le au loturile Alba Iulia-Aiud (24,25 km din A10, posibil in august dar probabil abia in toamna), cioturile ramase de 2,2 km de la Alba Iulia Nord si de 4 km la sud de Aiud (tot A10) si Ungheni-Targu Mures (4,5 km parte din A3).
Atat. 35 de km de autostrada.
Teoretic, intr-un scenariu foarte optimist cu autoritati care se autodepasesc si un constructor la fel de motivat ca pe A7 la Bacau, la finalul lui 2021 am putea circula pe Drumul Expres DX12 Piatra Olt-Valea Mare, adica pe 21,35 km de drum expres care functioneaza ca o centura a Slatinei.
Total? 52,35 de kilometri de drumuri de "mare viteza" si de mare siguranta.
A1 Sibiu-Boita? Gata prin 2023. A0 noua centura a Capitalei? Doar se vor incepe lucrarile pe (aproape) toti cei 48 de km din sud si pe mini-lotul 4 din nord (4,5 km). Primele inaugurari posibile in 2022 in varianta optimista, cel mai... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 20:20
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Brasov, unde a fost intrebat despre lipsa de mobilitate in contextul lipsei autostrazilor in Romania, ca Brasovul "sta bine, desi nu exista o autostrada", adaugand ca recomanda o vizita in centrul Capitalei pentru a se vedea lipsa de mobilitate.
Prezent luni, la Brasov, la o dezbatere despre domeniul cercetarii, presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat si despre lipsa infrastructurii, mai ales ca autostrada Comarnic - Brasov este asteptata de mai multi ani.
Cristian Macedonschi, consilier local, l-a intrebat pe Klaus Iohannis ce se intampla cu infrastructura. "Orice dezvoltare in domeniul economic sau al cercetarii are nevoie de infrastructura. Lipsa autostrazilor inseamna o lipsa de mobilitate. Ce se poate face pentru a rezolva aceasta problema?", a intrebat Cristian Macedonschi.
Presedintele i-a raspuns facandu-i o invitatie sa viziteze Capitala, recomandandu-i o vizita in centrul Bucurestiului.
"Recomand o vizita in centrul Capitalei sa vedeti lipsa de mobilitate. Brasovul sta bine, desi este adevarat ca nu exista o autostrada aici. Niciunul din guvernele din ultimii 20 de ani nu au performat cum au promis in campania electorala. Sa nu ne pierdem speranta", a spus presedintele Klaus Iohanis.
Autostrada Comarnic - Brasov a fost promisa in ultimii zece ani in toate campaniile electorale, insa pana acum nu a fost facut niciun metru. In schimb, in fiecare weekend, iar in perioada verii si in cursul... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 18:34
Conform analizei facute de licitatia.ro in primul trimestru al anului 2013 au fost publicate 170 de licitatii de achizitii lucrari infrastructura - cu o valoare estimata la 20.535,452,521 RON.
Piata constructiilor a fost unul din motoarele de crestere ale economiei Romaniei. Deoarece mai mult de jumatate din lucrarile de constructie sunt legate de infrastructura, licitatiile anuntate in primul trimestru ar trebui sa starneasca un interes major firmelor de constructii.
Conform analizei facute de licitatia.ro in primul trimestru al anului 2013 au fost publicate 170 de licitatii de achizitii lucrari infrastructura - cu o valoare estimata la 20.535,452,521 RON, printre care:
1. 2 licitatii pentru lucrari constructie de autostrazi in valoare de 7.636,681,550 RON
2. 150 de licitatii pentru lucrari de executie, modernizare, reparare, intretinere a drumurilor in valoare de 10.263,856,597 RON
3. 20 licitatii pentru lucrari de executie si/sau modernizare a podurilor in valoare de 2.634,914,374 RON.
4. Lista completa cu licitatiile din Domeniul Infrastructurii
Mai jos,enumeram doua dintre licitatiile din domeniul infrastructurii publicate pe Licitatia.ro, ale caror detalii sunt disponibile pe site.
Titlu: Contract de concesiune de lucrari publice privind proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Drumului Expres / Autostrada Craiova - Pitesti*, km 0+000 - km 121+185.
Organizator: COMPANIA NATIONALA DE AUTOSTRAZI SI DRUMURI NATIONALE SA -... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 10:47
Un proiect de infrastructura, in valoare de 2,3 milioane de euro, finantat din fonduri europene, demareaza in Arad in perioada urmatoare. Este vorba despre construirea unei artere care va permite realizarea unei legaturi rutiere cu centura orasului.
Contractul de executie a acestor lucrari a fost semnat miercuri.
"Legatura rutiera dintre Campul Linistii si Centura Aradului va reprezenta o iesire spre o zona industriala noua, cu servicii si industrie", a declarat Gheorghe Falca.
Proiectul include cresterea capacitatii retelei de transport urban, prin realizarea unui tronson de drum de 1,1 kilometri, care sa preia fluxurile de trafic, in special trafic greu, de pe arterele din zona centrala si sa le dirijeze spre drumul de centura.
Proiectul va presupune si realizarea unei retele de canalizare pluviala care va colecta si dirija apele pluviale spre o statie de pompare, ce urmeaza sa fie amplasata in partea de nord a legaturii rutiere, in apropierea Centurii de Nord a orasului, si, de asemenea construirea unei retele de iluminat urban, care sa deserveasca noua legatura rutiera.
Lucrarile, care vor fi executate de firma Sylc Con Trans, vor incepe in perioada imediat urmatoare si au ca durata de executie 12 luni, valoarea acest lucrari fiind de 5,5 milioane de lei, fara TVA.
Valoarea totala a proiectului finantat prin Programul Operational Regional 2007 - 2013 se ridica la peste 10,3 milioane de lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 8,1... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 18:20
Premierul Victor Ponta a declarat ca proiectele importante de infrastructura incepute in judetul Cluj vor continua, dar "nu tripland pretul sau furand la toate podurile", relateaza Ziua de Cluj.
"Vom continua si Autostrada Transilvania si centura Clujului, dar nu tripland pretul sau furand la toate podurile, asa cum a facut gasca lui Boc", a declarat premierul Ponta, prezent la Cluj, la lansarea candidatilor USL pentru alegerile locale.
El a mai afirmat ca pentru un oras este o mandrie sa dea un prim-ministru, dar ca rolul premierului nu este acela de a crea grupuri de interese locale catre care sa dirijeze sume mari de bani, potrivit sursei citate.
Si ministrul Transporturilor, Ovidiu Ioan Silaghi, a declarat, vineri, ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua.
"Chiar ieri (joi . n.r.) am avut o discutie cu Bechtel si pana la sfarsitul lunii ar trebui sa le mai dam 240 de milioane de lei, asa e scadentarul facut. Avem deja 98 de milioane, iar ei au zis ca se multumesc cu 98. Sa nu credeti ca am gasit o bogatie in bugetul ministerului, n-am gasit o bogatie.
Acum se multumesc cu cei 98, vor continua sa lucreze, urmand sa gasim solutii pentru diferenta. Lucrarile continua la Autostrada Transilvania, fiind interesul Transilvaniei pana la urma, noi toti suntem aici in inima Transilvaniei, nu avem cum sa abandonam proiectul", a afirmat Silaghi.
Ministru a precizat ca se va lucra in continuare "spre Oradea, spre vama". Silaghi a criticat "smecheria"... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 17:01
Sectorul constructiilor civile va fi principalul motor de crestere al industriei constructiilor din Romania in urmatorii ani, datorita proiectelor de infrastructura cu finantare europeana, potrivit unui studiu prezentat joi, de compania poloneza de cercetare PMR.
Potrivit estimarilor din studiu, cifra de afaceri din sectorul constructiilor civile s-a majorat anul trecut cu 16%, la 35 miliarde lei (8,3 miliarde euro), in special datorita proiectelor de infrastructura rutiera, segment care si-ar putea mentine trendul ascendent pana in 2015.
Constructiile rezidentiale si nerezidentiale au inregistrat scaderi anul trecut si raman intr-o situatie dificila.
Sectorul lucrarilor de infrastructura rutiera nu a avut scaderi semnificative in 2009 si 2010, in pofida declinului economic sever remarcat in Romania, si a crescut anul trecut la 18,7 miliarde lei (4,4 miliarde euro), cifra de afaceri de aproape noua ori mai mare fata de nivelul din 2002 si cu peste 20% mai ridicata decat in 2010, potrivit PMR.
Romania are la dispozitie fonduri UE de coeziune de 4,6 miliarde euro in domeniul transporturilor, in perioada 2007-2013. Pana in martie 2012, rata de absorbtie efectiva a fondurilor UE pentru transporturi este de 6%.
PMR aminteste ca Romania nu a finalizat in 2011 constructia niciunei sectiuni de autostrada, insa la sfarsitul anului erau in constructie 434 de kilometri, reprezentand investitii totale de 4,1 miliarde euro.
Circa 200 kilometri ar trebui sa fie... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 15:59
Ministerul Transporturilor va propune Guvernului modificarea legislatiei privind infrastructura de transport, pentru a elimina problemele ridicate in prezent atat de Electrica, dar si de autoritatile centrale si locale in finalizarea proiectelor, a anuntat, sambata, ministrul de resort, Anca Boagiu.
Ministrul a inspectat, impreuna cu premierul Emil Boc, santierul tronsonului de autostrada Bucuresti-Ploiesti, reclamand ca exista o lipsa de cooperare din partea autoritatilor si a companiei Electrica in derularea lucrarilor.
"Problema cea mai mare este lipsa de cooperare a autoritatilor, fie ca sunt ele publice sau locale. Avem o Lege a exproprierilor care, in ciuda faptului ca are termene clare, ne impiedicam in opozitia pe care o avem ba de la Electrica, ba de la unele autoritati, ba de la schimbari de PUZ-uri, ba de la diverse presiuni care se pun pe constructori, si atunci trebuie sa decidem la un moment dat", a spus Boagiu primului-ministru.
"Noi lucram la o modificare legislativa - nu va ascund asta - astfel incat tot felul de astfel de ingerinte sa fie eliminate. Si asa discutam de un contract incheiat prin 2007, rostogolit pana la momentul in care am amenintat constructorii cu rezilierea si s-au moblizat cat s-au mobilizat sa finalizeze anul acesta, dar sunt lucruri care trebuie rezolvate astfel incat sa respectam programarea multianuala pe care o avem astazi, nu pe cea veche unde avem contracte si din 2006, si din 2005, si care in 2010 erau in faza... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 13:30
Premierul Emil Boc a anuntat, vineri, ca Guvernul a prioritizat alocarile de fonduri pentru lucrarile de infrastructura, pentru a fi finalizate investitiile care pot fi terminate in perioada urmatoare, transmite MEDIAFAX. Boc a declarat, la centura de ocolire a Clujului, pe relatia Valcele - Apahida, ca Guvernul s-a angajat sa finalizeze lucrarile de infrastructura care se afla intr-o faza avansata, cum sunt centura Clujului, centura Sibiului sau centura Bucurestiului, pe relatia Chitila-Voluntari.
"Am facut o prioritizare la nivelul Guvernului pe lucrari de infrastructura care se pot termina in perioada urmatoare si am realocat resurse financiare.
Ne-am angajat sa finalizam lucrarile de infrastructura care sunt in faza avansata. Asta inseamna centura Clujului, centura Sibiului, 8,6 kilometri la Iasi, autostrada Transilvania - cei 12 de kilometri de la Campia - Turzii la Turda, centura Bucurestiului Chitila-Voluntari si pentru asta am alocat resurse fianciare cu prioritate in vederea finalizarii lor", a spus seful Guvernului.
Boc a precizat ca centura ocolitoare a Clujului, de la Valcele - Apahida, va scoate traficul greu din oras, pe partea de est, din cartierul Someseni.
"Lucrarile sunt intr-un stadiu bun, iar centura are rolul de a degreva traficul greu din partea Someseniului.
Cand centura va fi gata, traficul greu va pleca in istorie", a adaugat Boc. mai mult
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 16:42
Premierul Emil Boc, care a inspectat, sambata, lucrarile la soseaua de centura a municipiului Drobeta Turnu Severin, a declarat ca exista probleme privind achitarea banilor catre persoanele expropriate, apreciind ca aceasta problema ar fi putut fi rezolvata cu bani mai putini in anii '90. Premierul, care a mers pe santierul soselei de centura a municipiului Drobeta Turnu Severin impreuna cu ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a spus ca lucrarile sunt in grafic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Emil Boc a spus ca exista insa probleme legate de achitarea banilor catre persoanele expropriate, precizand ca aceasta este o problema care se regaseste in cazul tuturor soselelor de centura si care ar fi putut fi rezolvata in anii '90.
"Ne ramane noua ca in 2011-2012 sa asiguram din banii rezultati din privatizari si vanzarea CFR Marfa fondurile pentru cofinantarea proiectelor europene si pentru a suporta cheltuielile legate de despagubiri. Sunt cheltuieli foarte mari si pentru plata utilitatilor, si pentru plata terenurilor.
La nivelul anilor '90 ne-ar fi costat mult mai putin daca faceam atunci exproprierile pentru marile lucrari de infrastructura, probabil ca erau la un sfert cheltuielile fata de acum", a declarat premierul.
In timp ce coloana oficiala se deplasa pe soseaua de centura, in fata acesteia au aparut doi cai, moment in care toate masinile oficialilor au incetinit. Ulterior, premierul Emuil Boc a spus, fiind intrebat de jurnalisti... mai mult
Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 19:33