Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a fost amendata de comisarii Garzii de Mediu cu 60.000 de lei, in calitate de titular al proiectului de reabilitare a liniei feroviare de mare viteza Simeria-Gurasada, dupa ce firma care executa lucrarile de modernizare a amenajat un depozit de agregate minerale in comuna Ilia, judetul Hunedoara.
Sanctiunea a fost aplicata dupa ce satenii si primarul din Ilia au reclamat la Prefectura Hunedoara faptul ca in comuna functioneaza o platforma de agregate fara sa fie respectate obligatiile din acordul de mediu.
De asemenea, nu erau prevazute puncte de curatare pentru cauciucurile autovehiculelor care ieseau din santier.
"Garda de Mediu - Hunedoara a impus masuri clare in legatura cu depozitul de agregate minerale de la Ilia. Verificarile au fost solicitate de prefectul judetului Hunedoara, Vasilica Poteca, in urma nemultumirilor locuitorilor fata de amenajarea platformei pe teritoriul comunei.
Primarul comunei Ilia, Marius Omota, a sesizat, totodata, Institutia Prefectului in legatura cu situatia din comuna, generata de nerespectarea de catre constructor a prevederilor acordului de mediu", se arata intr-un comunicat al Prefecturii Hunedoara, remis luni.
Astfel, Compania Nationala de Cai Ferate "CFR SA", titularul proiectului de reabilitare a liniei feroviare de mare viteza Simeria - Gurasada, va incepe de luni desfiintarea depozitului de agregate minerale si, totodata, va amenaja pe drumurile publice, pana in 24 februarie,... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 15:22
18 curse feroviare au fost suspendate, in aceasta dimineata, dupa ce in jur de 1.400 de salariati care repara trenurile au intrerupt lucrul joi dimineata, pentru a doua zi consecutiv.
Primele detalii despre acest protest le-am aflat nu de la CFR Calatori - cum ar fi fost normal - ci de la Grigore Mare, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial.
"Anularea curselor este reala. Din cauza ca salariatii SCRL Brasov n-au lucrat, trenurile respective n-au putut iesi in cursa.
Din cate am inteles, n-ar fi curse cu un impact foarte mare (din punct de vedere al numarului de calatori afectati). Dar o lista a curselor anulate nu v-o pot comunica eu", a precizat Grigore Mare pentru Ziare.com.
Pana la aceasta ora, redactia Ziare.com nu a primit niciun comunicat din partea CFR SA cu privire la trenurile anulate din aceste motive. Pe site-ul institutiei sunt comunicate o serie de devieri de traseu, cauzate de lucrari de infrastructura, dar nu anularile provocate de greva de la SCRL Brasov.
Am incercat fara succes sa luam legatura cu serviciul de relatii cu presa al CFR Calatori pentru a afla mai multe.
In consecinta, l-am contactat telefonic pe directorul CFR Calatori, Valentin Dorobantu, pentru mai multe detalii. Acesta a solicitat in scris intrebarile pe care vrem sa i le adresam, dar nu a revenit cu raspunsuri, pana la acest moment.
UPDATE Cu putin dupa ora 12:00, administatorul special al SCRL Brasov, Cristian Dorel Coconasu, a precizat pentru... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 11:34
Gara de Nord Bucuresti trebuie modernizata pentru a respecta normele europene, privind statutul de Eurogara, iar Compania Nationala de Cai Ferate anunta ca a facut primul pas in acest sens.
"Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA si CONSIS PROIECT S.R.L au semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate, prima etapa a programului de modernizare a Garii de Nord Bucuresti. Contractul, in valoare de 11,3 milioane lei, fara TVA, are durata de implementare de 6,6 luni si este finantat din fonduri nerambursabile, in cadrul programului POIM 2014-2020", se arata in comunicatul CFR remis Business24.
Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investitii Modernizarea/consolidarea/reabilitarea statiei CF Gara de Nord Bucuresti are ca principal scop identificarea si prezentarea unei solutii optime de modernizare a statiei, cu impact direct in cresterea calitatii serviciilor oferite calatorilor si a sigurantei in exploatare.
Din punct de vedere tehnico-economic, studiul de fezabilitate va analiza cu prioritate transformarea obiectivului intr-un nod feroviar european si centru multimodal public, prin modernizarea, consolidarea si reabilitarea actualei statii de cale ferata.
Gara de Nord Bucuresti are o suprafata de 100.000 mp, fiind amplasata pe un ansamblu de 14 linii de cale ferata, instalatii specifice, peroane si cladiri functionale, care necesita lucrari de reinnoire si de modernizare pentru a respecta normele UIC, privind statutul de Eurogara.... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 16:22
Circulatia rutiera in zona Aeroportului Otopeni va fi modificata, incepand de luni, in urma demararii de catre CFR a lucrarilor pentru calea ferata intre aeroport si Gara de Nord.
"In vederea demararii de catre CFR a lucrarilor pentru legatura feroviara intre Aeroportul Henri Coanda si Gara de Nord, incepand de luni, 2 septembrie, orele 12:00, se schimba prioritatea de circulatie in actualul sens giratoriu de la iesirea din aeroport, prioritate urmand sa aiba autovehiculele care parasesc zona aeroportului", a informat intr-un comunicat Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, care administreaza aeroportul.
De asemenea, fluxul principal de acces la aeroport dinspre Bucuresti va fi usor modificat.
"Recomandam conducatorilor auto care se deplaseaza in zona sa acorde atentie sporita semnelor de circulatie amplasate si semnalelor agentilor de la politia rutiera. Precizam faptul ca masurile anuntate au fost luate pentru siguranta pasagerilor, carora le cerem scuze pentru disconfortul creat", mai arata aeroportul.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea in 2010 si asigura coordonarea operationala si managementul celor doua aeroporturi ale Capitalei. ...citeste mai departe despre "Circulatia e modificata de azi in zona Aeroportului Otopeni. CFR incepe lucrarile la calea ferata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Septembrie 2019, ora 08:34
Societatea Porr poate incepe, in sfarsit, sa lucreze la dublarea liniei de tren dintre Mogosoaia si Balotesti, care asigura legatura feroviara a Capitalei cu Aeroportul Henri Coanda.
Daca ar fi gata intr-un an, aceasta lucrare ar putea fluidiza traficul dinspre aeroport, in timpul EURO 2020. Din pacate, insa, potrivit contractului incheiat cu CFR, constructorul ar urma sa finalizeze dublarea abia in luna octombrie a anului viitor, cu mult dupa incheierea campionatului european de fotbal.
CFR SA a anuntat ca vineri a contractat societatea Porr SRL care - contra sumei de 50,5 milioane de lei - urmeaza sa dubleze linia de cale ferata dintre Mogosoaia si Balotesti. Iata ce inseamna acest lucru si de ce este important.
Odata ajuns pe aeroport, un calator care vrea sa vina cu trenul pana in Capitala trebuie sa treaca printr-o adevarata aventura. Mai exact, de la aeroport trebuie sa ia mai intai un maxi taxi, care il va duce pana in Halta Otopeni. Abia acolo calatorul se va urca intr-un tren care - dupa opriri in Mogosoaia si in Chitila - il va aduce in Gara de Nord.
Aceasta ruta - pe langa ca e incomoda - nici macar nu poate asigura transportul unui numar foarte mare de pasageri. Motivul: linia ferata are un singur fir. Iar asta inseamna ca un tren trebuie sa ajunga la capatul liniei astfel incat un altul sa poata porni pe traseu.
In conditiile in care linia s-ar dubla, insa, frecventa cu care trenurile ar circula pe aceasta ruta ar creste simtitor. Si e foarte... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 16:17
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a lansat licitatia pentru achizitia serviciilor de proiectare si executie aferente Fazei I a proiectului de modernizare a liniei de cale ferata Bucuresti Nord - Aeroportul International Henri Coanda.
Potrivit unui comunicat al CFR SA, aceasta etapa (Racord C.F. la Terminalul T1) cuprinde construirea unei cai ferate duble in lungime de 2,95 kilometri, un viaduct de 1,52 kilometri care traverseaza DN1, 3 podete, instalatie de centralizare electronica si o statie de calatori la terminalul T1.
Valoarea totala estimata a contractului este de 420,113 milioane de lei fara TVA, din care 402,711 milioane lei pentru executia lucrarilor si 17,402 milioane lei fara TVA pentru servicii de proiectare, sursa de finantare fiind asigurata din Fonduri de Coeziune si Buget de Stat, aferente cadrului financiar 2014-2020.
Durata contractului este de 14 luni, din care 2 luni pentru proiectare si 12 luni pentru executie, la care se adauga 60 de luni perioada de garantie. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 25 martie 2019, deschiderea acestora urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 15:00.
Anuntul de participare la procedura licitatie deschisa, continand informatii asupra modului de desfasurare a procedurii, precum si documentatia de atribuire, sunt disponibile in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP).
Iata de ce Linia de tren Otopeni-Bucuresti nu va fi gata pana la Euro 2020. Mii de suporteri straini risca sa ramana... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:16
Ministerul Transporturilor a semnat vineri cu CFR SA un contract de finantare in valoare de 4,98 miliarde de lei (1,1 miliarde euro) pentru reabilitarea tronsonului de cale ferata Sighisoara-Coslariu (Alba), cu o lungime de 89,5 kilometri.
Contractul este cofinantat de Uniunea Europeana cu 740 milioane euro si prevede reabilitarea a 89,5 kilometri de linie dubla electrificata de cale ferata.
CE aproba investitii de 751 mil. de euro pentru modernizarea unor tronsoane de cale ferata
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a precizat ca acesta este cel mai mare contract de finantare semnat prin Programul Operational Sectorial de Transport.
El a adaugat ca CFR SA, care administreaza infrastructura feroviara, are semnate prin acest program 18 contracte in valoare 11,5 miliarde lei. Ministrul a mai spus ca lucrarile de modernizare au inceput in martie-aprilie 2012 si se vor incheia in iunie 2015.
Ce inculde proiectul
Tronsonul face parte din linia de cale ferata Brasov-Simeria, parte a Coridorului IV paneuropean. Dupa finalizarea lucrarilor trenurile de calatori ar trebui sa atinga o viteza maxima de 160 de kilometri pe ora, iar cele de marfa de pana la 120 de kilometri pe ora.
Proiectul include atat executia lucrarilor de modernizare a liniei de cale ferata, pentru care au fost atribuite anul trecut lucrarile aferente, impartite in trei loturi, cat si lucrari la instalatiile de semnalizare si la sistemele de comunicatii si control. Acestora li se adauga... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:39
Compania CFR SA investeste mai mult de 3,89 milioane de lei in judetul Gorj, unde are planificata consolidarea unor poduri feroviare.
Lucrarea este amplasata in judetul Gorj, intre statiile CF Carbunesti si Pojogeni, pe linia ferata numarul 116, la kilometrul 48+727, potrivit unui anunt publicat pe e-licitatie.ro.
Obiectivul acestei lucrari este cresterea rezistentei podului de la kilometrul 48+727, pe linia Filiasi - Livezeni.
Finantarea se face de la bugetul de stat. Contractul a fost atribuit in 7 septembrie 2012, in urma unei licitatii la care au participat trei ofertanti.
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a obtinut in primul semestru un profit net de 120,74 milioane lei, fata de o pierdere de 229,02 milioane lei inregistrata in perioada similara din 2011, arata datele transmise de reprezentantii companiei.
Acordul dintre Romania si FMI include si recrutarea managerilor privati pentru zece companii aflate in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), printre care se numara si CFR SA.
FMI s-a plans de intarzierea privatizarii la TAROM si CFR Marfa
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat, vineri, ca procedura de selectie a viitorilor membri ai Consiliilor de Administratie si a potentialilor manageri executivi este incheiata pentru Tarom, CFR Infrastructura, CFR Calatori, CNADNR si Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti.
Managerii privati au fost selectati: Guvernul nu a dezvaluit lista mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 11:12
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a semnat contractul pentru modernizarea statiei Giurgiu Oras cu asocierea Sfera Expert Construct SRL - Leonard Wiess Ro - Isaft SRL, valoarea lucrarilor fiind de 11,7 milioane lei fara TVA, potrivit NewsIn.Alegerea constructorului s-a facut printr-o licitatie deschisa internationala, se arata intr-un comunicat al companiei.
Contractul va fi finantat de Comisia Europeana, cu fonduri nerambursabile, in proportie de 69,25% si de Guvernul Romaniei, cu fonduri de la bugetul de stat, in proportie de 30,75%.Lucrarile de modernizare au drept scop imbunatatirea conditiilor de exploatare a statiilor si asigurarea serviciilor pentru calatori conform standardelor europene.
Modernizarea statiei Giurgiu Oras este cuprinsa in proiectul de reabilitare a unor statii de cale ferata din Romania, parte a Programului Operational Sectorial (POS-T) 2007-2013. mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 16:31