Piata de capital romaneasca a avut un an foarte bun, iar daca bursa ar fi un barometru, am putea spune ca economia romaneasca a duduit in 2017, a declarat, marti, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, intr-o conferinta de presa.
"Daca bursa ar fi un barometru pentru economie, chiar putem spune ca economia romaneasca a duduit in 2017. 19% randament (indicele BET-TR - n.red.) in 2017 nu este putin. Este peste media anuala din ultimii cinci ani. Recomandarea analistilor (pentru un investitor pe bursa - n.red.) este sa nu puna toate ouale in acelasi cos. Recomandam sa aiba putin din cat mai multe instrumente in care sa-si investeasca avutia agonisita", a spus Anghel.
El a reamintit ca in 2017 au fost patru companii care au intrat pe bursa, fiind un an exceptional si din punct de vedere al obligatiunilor corporative.
"2017 a fost un an bun. Pentru anumite segmente ale pietei de capital a fost un an foarte bun. Avem patru oferte publice, deci noi companii care au intrat la bursa. Discutam de patru oferte publice. DIGI este cea mai mare oferta publica din istorie a unei companii private, ceea ce este un lucru extraordinar, ceea ce ne da incredere ca in 2018 ofertele publice vor continua. A fost un an exceptional din punct de vedere al obligatiunilor corporative, unele listate dual. Discutam de peste un miliard de euro. Capitalizarea bursiera domestica este in crestere cu 20%, oarecum avutia nationala e in crestere cu 20%", a afirmat presedintele... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 14:09
Piata bondurilor corporative listate pe Bursa de la Bucuresti valoreaza doua miliarde de lei, ceea ce reprezinta o suma consistenta, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti /BVB/.
'Speram ca vom vedea soarele si pe piata obligatiunilor municipale. Incercam sa plantam seminte pe piata de capital, astfel incat in 10-15 ani aceasta sa reprezinte un motor pentru crestere economica in Romania. In general, pietele de capital se construiesc pe termen lung, pe 7-10 ani, asa cum se intampla in alte tari. Discutam de o piata de bonduri corporative, de o finantare de doua miliarde de lei ca intermediere financiara prin BVB, prin bondurile corporative listate pe bursa. Este o suma consistenta. Personal, astept cu foarte mare interes emiterea de titluri de stat pentru populatie, anul viitor. Este o premiera pentru Bursa si vor fi lansate exclusiv pe Bursa de la Bucuresti. Trecem printr-o revolutie a pietei de capital. Incercam sa schimbam, sa corectam niste lucruri. Sunt convins ca, in viitor, putem sa privim optimisti si ca piata de capital poate fi una dintre alternativele finantarii companiilor, inclusiv de stat', a afirmat Anghel, potrivit Agerpres.
Presedintele BVB a adaugat ca, la ora actuala, exista in derulare un proiect pentru dezvoltarea unei piete de obligatiuni listate la Bursa, unul dintre punctele importante fiind obligatiunile municipale.
'Am inceput, deja, un proiect prin care incercam sa... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 11:29
Romania mai are multe de facut in ceea ce priveste cultura economica si financiara, a apreciat, marti, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cu ocazia semnarii unui protocol de cooperare cu Ministerul Educatiei Nationale si a lansarii cartii "Economia pe intelesul tuturor", scrisa de presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.
"Potrivit unei statistici a Bancii Mondiale, pe o scara de la zero la o suta, Romania are un indice de 31, sub media generala. Mai avem destule de facut in eforturile de a creste ceea ce noi numim la Banca Nationala cultura economica si financiara din aceasta tara. Daca ne uitam la acest indice, suntem inca sub medie si mai avem multe de facut", a subliniat Isarescu.
Guvernatorul a vorbit despre volumul de educatie economica, aratand ca, fara o crestere a nivelului de educatie financiara, nu poti sa-ti explici nici lucrurile simple, iar aceasta carte isi propune sa explice economia pe intelesul marelui public.
"Exista un moment al extazului si acesta tine foarte putin - cand iei un imprumut si primesti bani. Apoi, vine o perioada grea, chiar sadica, atunci cand trebuie sa banii inapoi", a subliniat guvernatorul, vorbind despre educatia financiar-bancara.
La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, prezent la lansarea lucrarii semnate de Lucian Anghel, a apreciat ca aceasta este o carte complicata, chiar daca se adreseaza publicului larg, deoarece in sistemul financiar s-au produs schimbari importante.
"Este... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:40
Un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene in perioada 2014-2020 in Romania poate determina o crestere economica medie de 4,4%, in timp ce un grad de absorbtie de 0% va mentine cresterea economica in jurul valorii de 2% pe tot acest interval, a declarat, Lucian Anghel, presedintele BVB.
"In cadrul negocierilor pentru exercitiul financiar 2014-2020, Romania trebuie sa puna accentul asupra fondurilor structurale si de coeziune care au cel mai mare impact asupra cresterii economice. Un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene poate conduce la o crestere a PIB/locuitor exprimat la paritatea puterii de cumparare de 65% din media UE27 in anul 2020, de la 46% in 2010. Acesta poate fi considerat un nivel minim de convergenta reala pentru adoptarea euro. Calitatea intrarilor de capital reprezentate de fonduri europene este superioara altor tipuri de capital strain sau autohton (investitii straine directe, investitii bugetare realizate din resurse interne etc.)", a spus Anghel.
Potrivit acestuia, o crestere economica axata in jurul intrarilor de fonduri europene este consistenta cu setul de politici al Romaniei pentru adoptarea euro.
"O estimare a impactului absorbtiei fondurilor europene asupra economiei romanesti in perioada 2021-2025 arata o usoara accelerare a cresterii economice datorita intrarilor de fonduri europene din perioada 2014-2020 care pot stimula productivitatea totala a factorilor. Astfel, in ipoteza unui grad de absorbtie de 100% in... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 16:11
Romania va inregistra un ecart pozitiv de crestere economica fata de zona euro o buna perioada de timp, a declarat vineri, la o conferinta pe teme financiar-bancare, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
'Nu ne-am modificat de cateva luni prognoza de crestere economica pentru 2012 - 1,2%. Ar putea sa para putin, dar daca ne comparam cu ce s-ar putea intampla in zona euro este un ecart de un punct si ceva.
Romania va ramane peste zona euro cu un punct si ceva, ca si anul trecut. Este normal ca economia romaneasca sa creasca mai repede decat zona euro, dar nu vor mai fi cresterile cu care ne-am obisnuit inainte de 2008. Romania va avea un ecart pozitiv fata de zona euro o buna perioada de acum incolo', a spus Anghel.
El a afirmat ca se exagereaza cu faptul ca Romania ar putea intra in recesiune tehnica daca va inregistra o a doua scadere a economiei, in trimestrul I 2012 fata de trimestrul IV 2011. Anghel a explicat ca datele sunt foarte volatile, in trimestrul IV 2011 datele initiale au fost revizuite, prognoza pentru trimestrul I 2012 este intr-adevar usor sub zero, dar aproape de marja de eroare.
'Acest lucru creeaza asteptari negative pentru economie, este ultimul lucru de care avem nevoie', a spus economistul sef al BCR, care a mentionat, pe de alta parte, datele economice bune din luna ianuarie 2012 comparativ cu ianuarie 2011 - cresterile din constructii si vanzarile de retail, precum si cresterea usoara din industrie.
Anghel a mentionat si faptul... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 15:06
Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, este noul presedinte al BVB, cel care va conduce institutia in urmatorii patru ani si care il va inlocui pe Stere Farmache.
Lucian Anghel a candidat pentru pozitia de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti alaturi de actualul presedinte Stere Farmache si vicepresedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.
Lucian Anghel lucreaza in cadrul Bancii Comerciale Romane din 1996, ca economist si ofiter de credite, avansand treptat.
"Actionarii au votat schimbarea. Cred ca bursa are potential si trebuie sa il exploateze", a declarat Anghel dupa anuntul privind rezultatul alegerilor, potrivit Mediafax.
Pe de alta parte, fostul presedinte BVB, Stere Farmache, a declarat ca va continua sa sustina Bursa cu toate resursele de care dispune si atata vreme cat a fost un vot democratic trebuie luat ca atare.
Specialistii contactati de Business 24 au, insa, mari asteptari de la noul presedinte BVB.
"Are o misiune dificila si ii doresc succes. Sper sa faca tot ce n-a facut Consiliul pana acum, sa coordoneze actualul Consiliu si sa recupereze din intarzierea in dezvoltarea pietei de capital.
Daca nici acum nu se va intampla o schimbare la BVB, atunci cred ca va fi un moment amanat din nou multa vreme", a declarat pentru Business 24 presedintele Certinvest, Eugen Voicu.
In ceea ce il priveste pe fostul presedinte BVB, Stere Farmache, presedintele Certinvest este de parere ca acesta reprezinta unul din "stalpii" BVB.
"Eu ma... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 23:00
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, sustine ca inflatia ar putea fi influentata in mod direct de liberalizarea pretului la gaze si de o crestere graduala cu 80% a pretului acestora, transmite NewsIn."Avand in vedere solicitarile venite din partea Comisiei Europene de aliniere a pretului gazelor la un nivel international, acestea automat modifica aceasta perspectiva a evolutiei inflatiei, nu numai pentru 2011, ci si in anii urmatori. Noi am facut un calcul si un impact direct asupra inflatiei ca urmare a cresterii pretului gazelor cu 80% pentru ca in 2015 sa ne apropiem de media la nivel international ar determina un impact direct de 0,4% in inflatie si indirect unul de la 0,6 si pana la pana la un punct procentual pe an.
In aceste conditii, sarcina bancii centrale, cu instrumentele de care dispune, va deveni din ce in ce mai dificila", a declarat Lucian Anghel.BCR si-a schimbat prognoza pentru inflatia din acest an, de la 4,3% estimat in raportul de la sfarsitul anului trecut, la 5,2%. De asemenea, prognoza de inflatie pentru 2012 a fost modificata fata de ultimul raport, de la 3,1% la 4,7%."Pe inflatie noi ne-am revizuit prognozele, le-am majorat. In momentul de fata vedem inflatia la 5,2% la finele anului, vedem o inflatie relativ ridicata, putin peste 8% pana la finele lunii iunie, dupa care vedem o anumita reducere.
Aici discutam de contextul international, nu numai pentru inflatie, ci si pentru crestere economica, este unul dintre elementele care ar putea sa reduca... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 14:48
In raportul "Romania - Revenirea pe crestere", Banca Comerciala Romana (BCR) a revizuit estimarea privind cresterea economica din 2011, de la 1,2% la 2%, precum si cea pentru 2012 , de la 2,3% la 3,9%, potrivit NewsIn. Anterior, in raportul din decembrie, BCR pastrase estimarea de crestere economica de 1,2% in 2011 si de 2,3% in 2012.
"Economia romaneasca ar putea sa avanseze cu circa 2%, dar nu excludem posibilitatea unei reveniri mai rapide in conditiile in care investitiile straine directe vor sustine mai bine procesul investitional, iar guvernul va demara unele proiecte de investitii in infrastructura", a spus economistul sef al BCR, Lucian Anghel.
El estimeaza ca investitiile private ar trebui sa reprezinte baza relansarii economice, dar consumul va inregistra o crestere mai lenta in 2011. mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 12:24
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a prezentat pe 19 octombrie, la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei, o propunere de program economic ce ar genera o crestere economica aditionala de 11,6% pentru Romania, pana in 2015, a anuntat miercuri FIC, potrivit NewsIn."Masurile de austeritate anuntate de Guvernul roman trebuie acompaniate de masuri care sa incurajeze cresterea economica. Actualul context economic si social reprezinta o mare provocare, dar si o oportunitate pentru a actiona", a declarat Mariana Gheorghe, presedinte al FIC si CEO al Petrom, in deschiderea Mesei Rotunde dedicate Romaniei.
Reprezentantii FIC au accentuat faptul ca reluarea cresterii economice este posibila intr-un termen relativ scurt, printr-o implementare rapida a unor masuri decisive si prin lucrul impreuna cu autoritatile.
"Doar prin implementarea celor 12 masuri prioritare propuse, pana in 2015 produsul intern brut al Romaniei poate inregistra o crestere suplimentara de 11,6%, piata fortei de munca poate castiga 250.000 de noi angajati, iar veniturile bugetului pot creste cu 8,5% in comparatie cu un scenariu care nu include aceste masuri", spun reprezentantii FIC.
In acelasi timp, costurile cumulate pentru bugetul public reprezinta doar 0,7% din PIB, iar pe termen lung, impactul indirect al masurilor propuse ar putea genera o crestere economica suplimentara de 15-20% in raport cu impactul direct, mai considera ei.
Dominic Bruynseels, membru al... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 12:18