Lotul 1 al autostrazii Sebes - Turda (A10) va fi deschis partial circulatiei joi, 3 decembrie, intre bretelele scurte ale nodului Sebes si nodul Alba Iulia Nord. Circulatia se va inaugura pe circa 15 kilometri din cei 17 kilometri ai tronsonului.
Lotul are 17 kilometri, dar deschiderea circulatie rutiere se va face pe 14,8 kilometri, intre nodul rutier Sebes (legatura cu Drumul National 1 si A1 prin bretelele 5 si 6), nodul rutier Alba Iulia Sud (complet) si nodul rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1, 2 si 3).
"Este o veste foarte buna pentru soferii care nu vor mai fi nevoiti sa astepte in ambuteiajele interminabile de pe DN1 dintre Sebes si Alba Iulia", scrie Pro Infrastructura.
Contractul de proiectare si executie a fost semnat in anul 2014 si ar fi trebuit sa circulam pe aceasta autostrada doi ani mai tarziu. Nenumaratele blocaje si intarzierile cu realizarea exproprierilor, relocarile de utilitati, aprobarile proiectelor tehnice sau autorizatiilor de construire, eliberarea gropii de gunoi de la Alba Iulia Sud, precum si ritmul dezamagitor de lucru al constructorului italian Pizzarotti au amanat acest termen cu peste patru ani, spun specialistii in infrastructura.
Constructorul Pizzarotti va continua lucrarile la autostrada si la nodul rutier Alba Iulia.
"Deschiderea circulatiei a fost posibila in acest an doar printr-o mobilizare surprinzatoare de ultim moment a celor de la Pizzarotti, cu asfaltari zi si noapte. Constructorul va mai executa lucrari in... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 10:41
Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva ar putea fi deschis circulatiei, cu restrictii, saptamana viitoare daca se rezolva si problema descarcarii nodului rutier de la Holdea care inca nu a fost receptionat.
Consultantul care face expertiza tehnica pentru lotul de 21 de km a recomandat restrictie de tonaj de 7,5 tone si limitare de viteza de 80 de km/h, informeaza Radio Romania Actualitati.
Inaugurarea lotului este foarte asteptata, chiar si cu aceste restrictii, avand in vedere ca in acest fel s-ar mai reduce din aglomeratia de pe DN 7 Valea Muresului respectiv, DN 68 A Sacamas-Holdea-Margina.
Contractul pentru lotul 3 al Autostrazii A 1 Lugoj-Deva a fost reziliat pentru grave probleme de calitate, desi constructorul, din Spania, a sustinut ca lucrarile sunt conforme.
La una dintre recentele vizite in zona ale lui Razvan Cuc, ministrul demis spunea ca problema cea mai grava de pe acest tronson este fisura observata in zona Holdea. Alte probleme dintre cele 48 identificate tineau de grosimea stratului de asfalt, care, potrivit ministrului demis si specialistilor de la Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica (CESTRIN), ar avea in unele locuri mai putin cu 3-4 centimetri.
De asemenea, exista si o zona in care autostrada nu are asigurata planeitatea necesara, deoarece s-a tasat din propria greutate, fara sa fie in trafic si au fost semnalate si defectiuni in ceea ce priveste evacuarea apelor de pe carosabil.
Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 12:29
Asociatia Pro Infrastructura solicita premierului Viorica Dancila implicarea "directa si rapida" in vederea deblocarii situatiei in care se afla lotul 3 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva si urgentarea inaugurarii acestuia.
"Stimata doamna prim-ministru, va scriem pentru a va solicita implicarea directa si rapida in vederea deblocarii situatiei in care se afla lotul 3 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva, un tronson de autostrada finalizat in proportie de 99%, platit aproape integral de cetatenii romani si europeni si reziliat de CNAIR la sfarsitul lunii august 2019.
Acest sector de autostrada de 21 de kilometri, parte a Coridorului European ce leaga portul Constanta de vestul Europei prin Bucuresti, Pitesti, Sibiu, Deva, Timisoara, Arad, a fost contractat de catre Compania de Drumuri in august 2013 cu aproape 600 de milioane de lei.
Ordinul de incepere a fost emis in noiembrie 2013, termenul contractual de finalizare a lucrarilor fiind mai 2016", se arata in scrisoarea deschisa transmisa premierului Dancila.
Conform asociatiei, din cauza modificarilor survenite intr-un nou acord de mediu obtinut ulterior semnarii contractului, dar si a problemelor tehnice din teren intampinate de constructor, termenul a fost depasit cu mai bine de 3 ani, antreprenorul cerand receptia lucrarilor abia in august 2019.
"La acel moment, constructorul solutionase toate problemele tehnice identificate de-a lungul executiei, cu exceptia unei singure neconformitati aflate la capatul lotului... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 11:08
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, aflat joi pe santierul Autostrazii Sebes-Turda, a reiterat ca vrea ca lotul 1, situat intre Sebes si Sintimbru, sa fie dat in circulatie pana la sfarsitul acestui an, lotul 2 fiind "mult mai inapoiat", motiv pentru care intentioneaza sa fie prezent aici saptamanal, cate doua zile, deoarece a constatat ca, in prezenta sa, se "anima" lucrurile.
"Lotul 1 se va da in circulatie", a afirmat ministrul Transporturilor, intrebat de jurnalisti daca tronsonul respectiv va fi dat in trafic pana la sfarsitul anului.
Razvan Cuc a mai spus ca ii va solicita premierului sa ii dea voie sa stea saptamanal doua zile pe santierul acestei autostrazi.
"S-au avansat lucrarile, dar intr-un ritm destul de mic, din punctul meu de vedere, si, in acest sens, cred ca o sa am o discutie cu doamna prim-ministru si o sa-i solicit ca doua zile pe saptamana, daca imi da voie, sa stau pe aici, pe loturile astea, sa vad exact cum se avanseaza cu mine la fata locului, pentru ca vad ca, de fiecare data cand vin pe santier, parca se anima, se energizeaza santierul si atunci o sa fie o energie continua pe tot parcursul saptamanii. Si de-asta o sa vin doua zile pe saptamana, sa stau efectiv propriu-zis in santier si sa vad punctele unde se lucreaza si cum avanseaza fiecare constructor, cu atat mai mult cu cat vreau sa ma tin de promisiune, in sensul ca ce mi-a promis constructorul, ca la sfarsitul lunii decembrie, la sfarsitul anului, acest lot, lotul 1, va fi dat... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 13:46
Inaugurarea unui lot de 21 de kilometri al Autostrazii Lugoj-Deva, programata pentru luna septembrie 2018, s-ar putea amana pe termen nedeterminat.
Potrivit Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), de vina ar fi constructorii care au realizat lucrari de calitate slaba. Altfel vede, insa, situatia Asociatia Pro Infrastructura, care apreciaza ca intarzierile sunt cauzate chiar de stat, care refuza sa ii dea constructorului banii pe lucrari.
In mod normal, intre Lugoj si Deva ar fi trebuit sa avem o autostrada de aproximativ 100 de kilometri inca din anul 2016. Din pacate, cu toate ca suntem deja in 2018, constructia unui singur lot din cele patru ale autostrazii a fost finalizata. Este vorba despre lotul 1, lung de 27 de kilometri, care face legatura intre Lugoj si comuna timiseana Traian Vuia si care a fost inaugurat in anul 2013. Se mai poate circula si pe un capat lung al Lotului 2, de la Traian Vuia pana la Marginea. In rest, soseaua e departe de a fi terminata, iar sansele sa se poata circula pe ea in acest an sunt aproape nule.
Asociatia Pro Infrastructura sustine ca de vina pentru aceasta situatie ar fi, in parte, CNAIR care refuza sa ii trateze pe constructori cu respect si sa le plateasca lucrarile. Mai multe detalii a oferit pentru Ziare.com directorul-executiv al ONG-ului, Ionut Ciurea.
"La constructia loturilor 2, 3 si 4 ale autostrazii, constructorii au intampinat o multime de situatii neprevazute si probleme. Printre... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 14:30
Asociatia Pro Infrastructura a criticat dur decizia de amanare a receptiei lucrarilor la lotul 3 al Autostrazii Sebes-Turda care ar fi trebuit sa aiba loc luni si care se va intampla in martie.
"Din punctul nostru de vedere, inca o amanare a deschiderii acestui lot de autostrada din motive discutabile este atat o crima la adresa soferilor care se deplaseaza pe drumul national paralel si pe care au loc accidente frecvente, cat si o bataie de joc fata de banul public, existand un risc ridicat de a plati daune financiare considerabile constructorului pentru aceasta tergiversare", a transmis Asociatia Pro Infrastructura pe Facebook.
Reprezentantii asociatiei amintesc ca, marti, purtatorul de cuvant al CNAIR a declarat faptul ca exista in continuare o serie de neconformitati care ar pune in pericol siguranta circulatiei (probleme legate de rugozitatea si planeitatea asfaltului).
In acest sens, Asociatia Pro Infrastructura solicita public "CNAIR sa publice IMEDIAT rezultatele testelor realizate atat de CESTRIN care ar fi aratat neconformitati, precum si rezultatele testelor echivalente facute de Supervizorul FIDIC (DRDP Cluj) ".
Lotul 3 al autostrazii are aproximativ 12,5 kilometri si face legatura intre orasele Aiud si Decea. In prima faza ar urma sa fie deschisi doar 8,5 km, urmand ca lucrarile sa continue pe restul portiunii.
In total, Autostrada Sebes-Turda are 70 de kilometri.
A.G. ...citeste mai departe despre "Asociatia Pro Infrastructura, despre... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 12:55
Portiunea din autostrada Sibiu-Orastie, care a avut grave probleme de structura, se va deschide circulatiei, luni, la ora 14:00.
E vorba de lotul 3, intre Cunta si Saliste, care are 22 de kilometri, potrivit unui comunicat al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR) remis Ziare.com.
Lucrarile au fost verificate, duminica, de Comisia de Inspectie Tehnica, impreuna cu reprezentanti ai Politiei Rutiere, care au constatat ca "sunt indeplinite conditiile necesare deschiderii traficului rutier in deplina siguranta".
Astfel, ...citeste mai departe despre "Autostrada surpata se deschide circulatiei: De cand vom putea circula pe lotul 3 din Sibiu-Orastie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 10:52
10 oferte au fost depuse pentru construirea lotului Cristian-Rasnov din autostrada ...citeste mai departe despre "Autostrada Comarnic-Brasov, reinviata: 10 oferte depuse pentru un lot" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 10:27
Lotul Apa Nova a fost eliberat, vineri, fostul trezorier PNL Vlad Moisescu, omul de afaceri Ovidiu Semenescu si Costin Berevoianu, fostul consilier al lui Sorin Oprescu, fiind pusi sub control judiciar.
Ei au fost retinuti pentru 24 de ore si dusi in fata instantei, cu propunere de arestare preventiva, insa Tribunalul Prahova a decis sa dea o sentinta mai blanda, informeaza Digi 24.
Numele lui Oprescu, in dosarul Apa Nova. Spaga pentru consilieri, "o practica notorie" (Video)
Decizia nu este finala, ea putand fi contestata.
Care sunt acuzatiile
Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de procurorii anticoruptie de trafic de influenta (2 infractiuni) si cumparare de influenta (2 infractiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar in alta cauza, si Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu in perioada 2008 - 2015, sunt acuzati de trafic de influenta.
Ancheta DNA la Apa Nova: Ar fi crescut pretul nejustificat in Bucuresti
Potrivit unor ...citeste mai departe despre "Lotul Apa Nova a fost eliberat" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 18:13