Google marcheaza duminica, 21 decembrie, solstitiul de iarna din 2014, respectiv inceputul iernii astronomice, afisand o mica animatie in care literele numelui Google sunt transformate in copii care construiesc un om de zapada.
Google marcheaza prima zi de iarna astronomica sau solstitiul de iarna printr-o animatie afisata pe pagina de start a motorului de cautare. Literele care alcatuiesc logoul Google sunt redesenate, devenind niste copii care construiesc un om de zapada.
Prima zi de iarna astronomica sau solstitiul de iarna din emisfera nordica a Terrei are loc anual in jurul datei de 21 decembrie.
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", solstitiul de iarna va avea loc in 2014 pe data de 22 decembrie, la ora 01.03, ora Romaniei.
Solstitiul de iarna este si cea mai scurta zi din an. La aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 15 ore si 10 minute (valori calculate ...citeste mai departe despre "Google celebreaza solstitiul de iarna printr-un Google Doodle" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 10:38
Google marcheaza sambata, 21 decembrie, solstitiul de iarna din 2013, respectiv inceputul iernii astronomice, prin schimbarea logoului cu un doodle special care sugereaza pregatirea pentru anotimpul rece.
Google isi va intampina utilizatorii cu un logo special, cu literele transformate intr-o manusa incolacita la care doua maini croseteaza de zor. Cei care vor accesa motorul de cautare vor putea afla mai multe informatii despre solstitiul de iarna 2013 apasand noul logo Google.
Conform Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, ca in fiecare an, desi iarna meteorologica soseste inca de la 1 decembrie, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna.
El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.
Dupa cum este cunoscut, axa polilor Pamantului isi pastreaza (in prima aproximatie) directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66 grade 33' fata de planul orbitei terestre.
Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit "ecliptica", a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23 grade 27'.
La momentul solstitiului de iarna Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23 grade 27' sud fata de ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit "tropicul Capricornului".... mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 09:55