O mare parte din angajatii cu inalta calificare din Bulgaria, Croatia, Estonia, Portugalia si Romania a plecat in ultimii ani sa lucreze in alte tari din Uniunea Europeana.
Angajatii au profitat din plin de libertatea de circulatie din Europa Centrala si de Est (CEE) catre Europa Occidentala, arata un studiu dedicat "Migratiei si mobilitatii in UE", publicat de think tank-ul Bruegel.
Pentru statele care au aderat la UE in 2004, varful a fost in 2006. Dar si perioada de varf a migratiei din Romania si Bulgaria a fost tot in 2006, cu un an inainte de intrarea lor in blocul comunitar.
In 2006, cresterea semnificativa a migratiei din Romania si Bulgaria a fost determinata in mare masura de migratia spre Italia si Spania, datele sugerand ca cetatenii romani si bulgari isi doreau foarte mult sa se mute in Europa Occidentala inainte de aderarea tarilor lor la comunitatea europeana.
Totusi, este de retinut ca intrarile nete din Bulgaria si Romania in perioada 2003 - 2005, inaintea aderarii celor doua tari la UE, au fost practic la fel (chiar usor mai ridicate) comparativ cu migratia din intervalul 2008 - 2012.
Evident, multi romani si bulgari au gasit metode de a se muta in Europa Occidentala cu mult inainte de aderarea tarilor lor, desi nivelul redus al emigrarii din perioada 2008 - 2012 ar putea fi explicat prin restrictiile temporare la adresa mobilitatii fortei de munca, impuse de tarile care primeau migranti, si de majorarea somajului in principalele tari de... mai mult
Luni, 05 Februarie 2018, ora 16:59
2Uniunea Europeana trebuie sa foloseasca "toate marjele pactului de stabilitate" pentru "a face din crearea de locuri de munca pentru tineri prioritatea absoluta", a afirmat duminica seara secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Harlem Desir, citat de AFP.
"Folosind toate marjele pactului de stabilitate, este necesar sa facem din crearea de locuri de munca pentru tineri prioritatea absoluta", a declarat Harlem Desir pentru Radio France Internationale (RFI) cu trei zile inaintea unui summit european care trebuie, printre altele, sa desemneze viitorul presedinte al Comisiei Europene si sa stabileasca noile orientari ale UE.
De asemenea, este nevoie de "un mare plan de investitii pentru a organiza in special tranzitia energetica", a adaugat el.
In legatura cu reticentele manifestate de Germania pentru a accepta mai multa flexibilitate in gestionarea deficitelor, demnitarul francez a raspuns: "Nu poate exista in Europa o insula de prosperitate intr-un ocean de austeritate".
"François Hollande a primit sprijin", in cursul mini-summitului care i-a reunit sambata la Paris pe sefii guvernelor social-democrate din UE, a facut cunoscut el. "Exista un grup solid in jurul presedintelui" si "exista o mare convergenta cu Italia", a mai declarat Harlem Desir.
In capitala Frantei, noua lideri de stanga au convenit asupra necesitatii de a utiliza 'toata supletea' Pactului de stabilitate bugetara care limiteaza deficitul public al statelor membre UE la 3% din PIB... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 08:50
Liderii europeni au ajuns la un acord, in noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a sase miliarde de euro pentru lupta impotriva somajului in randul tinerilor, ridicand suma acordata acestui plan la opt miliarde de euro in total.
Comisia europeana a propus ca cele sase miliarde de euro prevazute pentru angajarea tinerilor in bugetul european pentru 2014-2020 sa fie mobilizati pe doi ani in loc de sapte. Aceasta "Initiativa pentru tineri" priveste regiunile cele mai afectate de somajul in randul tinerilor din 13 state, relateaza AFP.
In cursul unui summit european la Bruxelles, cele 27 de tari au aprobat propunerea Comisiei. Ele au mers chiar mai departe, ridicand suma.
"Recursul la initiativa pentru tineri se va concentra asupra primilor doi ani", adica 2014-2015, a declarat presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, in cadrul unei conferinte de presa.
Gratie flexibilitatii hotarate pentru gestionarea bugetului 2014-2020, care va permite realocarea fondurilor neutilizate, "initiativa pentru tineri va fi mai mare de cele sase miliarde de euro. Ea ar trebui sa se ridice la cel putin opt miliarde de euro, conform proiectiilor", a anuntat Van Rompuy.
Principalele beneficiare vor fi in 2014 Spania, Grecia, Italia si Franta, conform unui diplomat european.
Peste 26 de milioane de persoane sunt in somaj in Europa, dintre care 5,6 milioane au varste mai mici de 25 de ani. Situatia este alarmanta in anumite state precum Grecia sau... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:31
Rata somajului in zona euro a atins o noua valoare record de 12,1% din populatia activa in luna martie 2013, in conditiile in care luna trecuta a fost a 23-a luna consecutiv de crestere a somajului in zona euro, a anuntat marti Oficiul european de statistica (Eurostat).
In schimb, in Uniunea Europeana (UE 27), rata somajului a ramas stabila la nivelul de 10,9% din populatia activa, transmite AFP.
Potrivit Eurostat, aproximativ 26,521 milioane de persoane erau in somaj in UE la inceputul lui 2013, dintre care 19,211 milioane de someri numai in cele 17 state membre ale zonei euro. Comparativ cu luna februarie 2013, numarul persoanelor fara un loc de munca a crescut cu 69.000 in UE si cu 62.000 in zona euro.
Situatia somajului este una deosebit de grava in Grecia si Spania, doua tari lovite de criza, unde rata somajului a ajuns in luna ianuarie la 27,2%, respectiv 26,7%. La polul opus se situeaza Austria (4,7%) si Germania (5,4%). In Romania, rata somajului a ramas nemodificata la nivelul de 6,7%.
In luna martie 2012, rata somajului in zona euro era de 11% iar in UE de 10,3% din populatia activa. Comparativ cu situatia din urma cu un an, rata somajului a crescut
in 19 state membre si a scazut in opt state.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 6,7% in luna martie 2013, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in scadere cu 0,6 puncte procentuale fata de... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 13:55
Ministrii europeni ai comertului au dat un mandat Comisiei Europene (CE) pentru lansarea negocierilor cu Japonia in vederea incheierii unui acord de comert liber, dar au prevazut o clauza destinata protejarii sectoarelor fragile ale UE, precum industria auto, relateaza France Presse.
"Este vorba despre un mandat clar, confirmat de toate statele membre ale UE", a declarat comisarul european pentru comert, Karel De Gucht, intr-o conferinta de presa.
Potrivit reprezentantului CE, un acord de comert liber cu Japonia va duce la majorarea cu 0,8 puncte procentuale a cresterii economice a UE si va permite crearea a 400.000 de noi locuri de munca in Europa.
Ministrul francez al comertului Nicole Bricq a salutat decizia luata de Consiliul UE, Parisul fiind una din capitalele care a pledat vehement pentru o clauza prin care sa fie protejat sectorul auto european, alte tari sustinatoare ale acestei prevederi fiind Romania, Spania, Italia si Slovacia. mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 17:49
Liderii europeni, intruniti in cadrul Consiliului European din 18-19 octombrie, si-au afirmat determinarea pentru cresterea economica si a numarului locurilor de munca.
Ei au stabilit alocarea a 180 de miliarde de euro in urmatorii trei ani pentru indeplinirea acestor scopuri. Romania a subliniat, inca o data, importanta liberei circulatii a fortei de munca.
"Consiliul European isi mentine hotararea de a stimula cresterea economica si locurile de munca, in contextul Strategiei Europa 2020. Pactul pentru crestere economica si locuri de munca, decis in luna iunie, constituie cadrul general de actiune la nivel national, la nivelul zonei euro si la nivelul UE, prin utilizarea tuturor parghiilor, instrumentelor si politicilor.
Toate angajamentele evidentiate in cadrul pactului trebuie realizate pe deplin si cat mai rapid", se arata in concluziile reuniunii Consiliului European.
Citeste mai mult despre Concluziile Consiliului European: Miliarde de euro pentru crestere si joburi noi pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 16:29
Institutiile europene fac angajari in diverse domenii, incepand de la secretariat, functionari in administratie si pana la lingvisti, traducatori sau personal de conducere.
Persoanele care doresc sa lucreze intr-o institutie a Uniunii Europene trebuie sa se adreseze Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO).
In institutiile UE lucreaza 40.000 de persoane care provin din 27 de state membre, potrivit europa.eu.
Cele mai recente posturi scoase la concurs sunt cele de tehnicieni de conferinta si corectori cunoscatori de limba croata.
Tehnicienii de conferinta se ocupa de echipamentul video si audio in cadrul intalnirilor oficiale, in timp ce corectorii de limba croata se vor ocupa de manuirea manuscriselor si a documentelor in diverse formate.
In luna septembrie, s-au organizat concursuri pentru personal in domeniul securitatii la Parlamentul European.
Ce tipuri de joburi exista la nivelul institutiilor europene
Functionarii sunt selectionati prin concursuri organizate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO). EPSO se ocupa de selectia personalului nu numai pentru Comisie, ci si pentru toate celelalte institutii europene.
Institutiile UE angajeaza functionari titulari, care sunt administratori si asistenti.
Administratorii se ocupa de elaborarea politicilor si de punerea in aplicare a legislatiei europene, efectueaza analize si ofera consiliere. Persoanele care vor sa se inscrie pentru postul de administrator trebuie sa... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 07:50
O cariera europeana, cu un salariu de 4.000 de euro, suma la care se adauga alte beneficii printre care alocatie pentru casa sau pentru copii este motivatia fiecarui candidat la un job la Bruxelles.
Pentru a putea trece cu brio procesul de selectie, care se doveste a fi o piatra de incercare si pentru cei mai pregatiti candidati, ai nevoie de minim sase luni de pregatire, este de parere Dr. Mihaela Stroe, Training Manager & Career Coach Euroconcurs.
Procesul de recutare include o etapa de preselectie sustinuta in Romania si o etapa de selectie care are loc la Bruxelles. La primele examene, sustinute in limba romana, sunt testate capacitatile de gandire situationala si abilitatile de rationament verbal. Cea de-a doua proba va fi una scrisa si va consta intr-un studiu de caz din domeniul in care esti specializat si un exercitiu de grup in care iti vor fi testate abilitatile de prezentare.
Procesul de recrutare nu se termina insa aici! Dupa aceste doua examinari, urmeaza proba de foc, care consta intr-un interviu in fata comitetului de selectie.
Afla cum trebuie sa iti pregatesti aplicatia pentru un job la Bruxelles de la Dr. Mihaela Stroe, Training Manager & Career Coach Euroconcurs.
Un job in cadrul unei institutii europene este o oportunitate cu care Romania invata sa se obisnuiasca. Care sunt avantajele unui astfel de job?
Asa este, dupa aproape sase ani de cand sunt alaturi de Euroconcurs, observ ca romanii incep sa aprecieze tot mai mult o cariera... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 08:29
Institutiile europene si-au deschis vineri portile pentru candidatii care aspira la un job bine platit la Bruxelles.
Pe 15 martie s-a lansat oficial cea mai mare competitie din 2012 deschisa pentru 300 de posturi de administratori publici europeni in institutiile UE. Potrivit regulamentului, fiecare cetatean din cele 27 de state membre isi poate depune candidatura pentru posturi in administratie publica europeana, comunicare, drept si relatii externe.
Daca iti doresti o cariera la Bruxelles in domenii precum Drept si Audit, ai nevoie de studii de specialitate. Pentru alte domenii insa, candidatii pot fi absolventi de Management European, Jurnalism, Comunicare, Relatii Internationale sau Sociologie.
Un functionar european permanent este responsabil cu elaborarea politicilor si aplicarea legislatiei europene, efectueaza analize si ofera consiliere.
Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a obtine postul?
Mai intai va trebui sa-ti creezi un cont pe site-ul Oficiului European de Selectie a Personalului pentru a putea aplica online pentru jobul la care visezi.
Pentru a fi selectionat in concurs trebuie sa treci de etapa de preselectie care se sustine pe calculator, contra cronometru. La aceste teste, sustinute in limba romana, iti vor fi testatee capacitatile de gandire situationala si abilitatile de rationament verbal.
In cea de-a doua etapa de selectie, care are loc la Bruxelles, vor participa doar cei care au luat nota maxima in etapa de preselectie. Cea de-a... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 12:32