Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii au stabilit masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus la locul de munca, pe perioada starii de alerta, si Ghidul pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si pentru angajatori.
Angajatorul asigura culoare speciale de acces si de circulatie si limiteaza accesul la zonele comune. De asemenea, asigura dezinfectant la intrare si in toate zonele de lucru si poate pune la dispozitie masti de protectie. Angajatii poarta masca si accepta termometrizarea.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat pe site Ordinul privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS Cov-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta.
Ordinul comun este semnat de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru si de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
Documentul stabileste masurile pe care toti angajatorii din sectorul public si din privat trebuie sa le implementeze pe durata starii de alerta pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS Cov-2.
In completarea ordinului comun care a fost publicat in Monitorul Oficial, a fost elaborat si un Ghid pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si angajatori.
Ordinul prevede obligatii ale angajatorilor si ale angajatilor.
Angajatorii trebuie, printre altele, sa reinstruiasca in domeniul... mai mult
Duminica, 17 Mai 2020, ora 13:08
Situatia economica in America este dezastruoasa, 20,5 milioane de americani ramanand fara slujbe in luna aprilie.
Somajul a ajuns la 14,7%, cea mai mare valoare de la Marea depresiune economica din 1930.
In urma cu doar doua luni, rata somajului era de 3,5%, noteaza BBC.
"Este fara precedent istoric", a declarat economista Erica Groshen, fosta sefa a Biroului de Statistica a Muncii, care preda acum la Universitatea Cornell. Groshen spune ca au bagat economia intr-o coma indusa pentru a o vindeca de pandemie, dar acest lucru a dus la cea mai mare pierdere de locuri de munca.
Autoritatile spun ca cele mai multe concedieri, 18,1 milioane, ar fi temporare si ca cele mai multe companii spera ca economia sa isi revina.
Pentru firmele din zona comertului cu amanuntul situatia este cu adevarat dificila, iar cele din sectorul energetic se resimt dupa prabusirea pretului petrolului.
In timp ce unele state au inceput deja sa relaxeze restrictiile, repornirea economiei este dificila, deoarece anagajatii isi fac griji cu privire la riscul de infectie si se confrunta cu impactul inchiderii scolilor.
Citeste si Economia SUA a pierdut in 4 saptamani aproape toate joburile create in 11 ani
A.G. ...citeste mai departe despre "20,5 milioane de americani si-au pierdut locurile de munca in aprilie. Somajul a ajuns la 14,7%, cel mai mare nivel din 1930" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 16:35
O jumatate de milion de contracte individuale de munca sunt suspendate in prezent, a declarat, luni, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Statul este pregatit pentru acoperirea indemnizatiei de somaj tehnic pentru un milion de persoane.
"Reglementarile pe care noi le-am luat sunt aferente decretului pe care domnul presedinte l-a emis. In orizontul acestui decret, care inseamna 16 martie - 16 aprilie, noi ne-am facut o estimare in doua etape. O etapa care ar fi insemnat aproximativ 500.000 de contracte individuale de munca suspendate, respectiv 1.000.000 (de contracte de munca suspendate - n.red.).
Suntem pe la jumatatea acestui scenariu. Noi ne-am pregatit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui numar de 1.000.000 de contracte suspendate. In acest moment suntem la jumatate. Sigur, nu inseamna ca ne asteptam ca cifra sa ramana aici, doar ne-am pregatit pentru dublul numarului pe care il avem in acest moment si suntem atenti in continuare, pe masura ce evolueaza lucrurile si discutiile noastre se reiau, pentru a fi pregatiti in orice scenariu", a declarat Violeta Alexandru, la DigiFM.
Ministrul Muncii a explicat ca angajatorii care si-au plasat angajatii in somaj tehnic pot depune incepand cu 1 aprilie solicitarile catre agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.
"Statul va plati (somajul tehnic - n.red.), nu va plati niciun angajator urmand ca statul sa-i ramburseze banii, ci ei vor veni direct de la stat. De aceea, am si... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 12:44
Studentii romani care doresc sa lucreze in Germania in vacanta de vara pot aplica pentru ocuparea unui post prin intermediul Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti.
Potrivit unui comunicat al institutiei, pentru unul dintre cele 30 de locuri de munca disponibile, pot aplica studentii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care urmeaza cursuri de zi la o facultate de stat sau particulara, acreditata conform legii, si care au cunostinte bune sau foarte bune de limba germana.
Posturile vacante sunt in domeniul hotelier - gastronomic, gastronomia de sistem (fast-food), productia industriala si domeniul serviciilor.
Studentii care au domiciliul in Bucuresti sau sunt inregistrati la o institutie de invatamant superior din acest municipiu se pot adresa consilierului Eures din cadrul AMOFM Bucuresti, in vederea inregistrarii aplicatiilor.
Inregistrarea se va putea face pana pe data de 14 februarie 2020, in intervalul luni - joi (intre orele 10:00 - 15:30), respectiv vineri (in intervalul orar 10:00 - 13:00). mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 16:37
Sistemul privat se confrunta cu o grava criza a fortei de munca, dar aceasta problema nu exista si in sectorul de stat, unde in ultimii doi ani, numarul posturilor ocupate a crescut cu 40.000.
Astfel, conform datelor oficiale, citate de Profit.ro, numarul de posturi ocupate in institutiile si autoritatile publice in ianuarie 2019 era de 1.234.563, in crestere cu 40.097 fata de 1.194.466 in ianuarie 2017.
Din numarul total de angajati ai statului, 800.000 sunt in administratia centrala, iar restul de aproape 435.000, in cea locala.
Mereu au existat avantaje in privinta unei slujbe in sectorul public fata de cel privat, printre care s-au numarat siguranta locului de munca, drepturi mai multe si respectate mai strict sau organizarea sindicala. Iar faptul ca statul a crescut accelerat salariile, oferind si vouchere de vacanta sau indemnizatii pentru hrana a lungit lista avantajelor, avand in vedere ritmul de crestere a salariilor a fost mai rapid fata de sectorul privat.
Conform unui studiu realizat de Confederatia Patronala Concordia si Institutul National de Cercetari Economice (INCE), in cinci ani va fi nevoie de peste jumatate de milion de persoane in plus pe piata fortei de munca.
Mai mult, doua milioane de persoane active nu se regasesc nici pe piata muncii, nici in sistemul educational, iar numarul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucratorilor activi, situatie in care populatia poate scadea cu aproape 2 milioane de locuitori pana in 2030.
Sursa... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 13:18
Locurile de munca in tarile din Europa de Est sunt vulnerabile pe fondul cresterii gradului de utilizare a robotilor la nivel global, scrie Bloomberg.
Potrivit unui raport publicat marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), un muncitor obisnuit din Slovacia, tara cu cea mai mare productie auto pe cap de locuitor din lume, se confrunta cu o probabilitate de 62% pentru ca locul sau de munca sa fie automatizat "in viitorul apropiat".
In acest raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD sustine ca muncitorii din Lituania se confrunta cu un risc putin mai mic decat cei din Slovacia, avand probabilitate de 57% ca locurile lor de munca sa fie automatizate. In cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia si Slovenia, riscurile sunt cuprinse intre 47% si 53%. Robotii vor fi utilizati mai ales in textile, agricultura si sectorul manufacturier, sustine raportul.
"Inovatiile tehnologice muta rapid balanta dintre activitatile efectuate de oameni si sarcinile efectuate de masini. In sectorul manufacturier, procentul locurilor de munca aflate in pericol sa fie automatizate este deosebit de ridicat", avertizeaza BERD.
Chiar daca unele tipuri de locuri de munca vor deveni depasite, vor aparea alte locuri de munca in sectoare mai productive. In plus, BERD apreciaza ca robotii vor ajuta la acoperirea deficitului de personal in Europa de Est, o regiune cu o populatie imbatranita unde companiile se plang ca nu pot gasi... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 12:15
Forta de munca a viitorului are un aspect tot mai putin uman. Continuand o tendinta deja vizibila, computerele, masinariile inteligente si robotii vor prelua o mare parte dintre activitatile pe care oamenii le desfasora in prezent pentru a-si castiga traiul.
Prin urmare, acestia nu vor mai avea prea multe de facut si, in cele din urma, venitul de baza neconditionat, mult dezbatut in ultima vreme, va deveni o realitate, prezice Elon Musk, fondatorul si CEO-ul companiilor SolarCity, Tesla si SpaceX, potrivit CNBC.
Potrivit lui Musk, care este unul dintre cei mai cunoscuti vizionari din Silicon Valley, nu exista alte optiuni.
"Este foarte posibil sa avem in cele in urma un venit de baza universal sau ceva asemanator cu acesta, ca urmare a automatizarii. Nu stiu ce altceva ar putea face cineva", spune Musk.
Citeste si Fabricile fara oameni. Marea "invazie" a inceput
Intr-o tara in care venitul de baza universal a fost implementat, fiecare cetatean primeste regulat, ...citeste mai departe despre "In viitorul nu foarte indepartat, toti vom primi bani de la stat, neconditionat, crede Elon Musk" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 07:40
Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Justitiei, in sedinta de marti, ocuparea unor posturi vacante din cadrul Ministerului Public.
Astfel, Ministerul Public va putea ocupa, in conditiile legii, un numar de 50 de posturi vacante, cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate.
Posturile vacante a caror ocupare se propune sunt: personal auxiliar de specialitate - 25 posturi; personal conex - zece, functionari publici - sapte, personal contractual - opt posturi.
In acest context, MJ arata ca in cursul acestui an a fost aprobata si ocuparea unui numar de 695 posturi vacante de judecator si personal auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti. mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 08:49
Persoanele interesate de un loc de munca in cadrul institutiilor publice din Romania pot cauta postul potrivit printre cele peste 500 de anunturi centralizate de site-ului publicjob.ro.
Mai multe institutii ale statului angajeaza functionari publici in pozitii ca sefi de serviciu, consilieri, inspectori sau directori.
Cristian Botan, fondatorul publicjob.ro, a fost cooptat recent in echipa guvernamentala a premierului Victor Ponta. Potrivit oficialului, site-ul acestuia va fi preluat de Guvern ca pagina oficiala de anunturi privind posturile publice.
Majoritatea posturilor de functionar public sunt disponibile pentru ocupare prin procedura de recrutare.
De exemplu, Ministerul Muncii organizeaza concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioada determinata a unei functii de consilier, clasa I, gradul profesional principal la Compartimentul Financiar Contabil din cadrul Directiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POS DRU), Bucuresti.
Citeste mai multe despre Locuri de munca la stat: Unde se fac angajari si care sunt conditiile pe Ziare.com. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 08:52