Criza economica din Spania tine capul de afis in presa interna si internationala, iar austeritatea, somajul si saracia prezinta un tablou sumbru. Cu toate acestea un numar semnificativ al celor care isi cauta de munca se inscriu la interviuri, dar ulterior nu vin la ele, in situatia in care somajul din aceasta tara a depasit pragul de 25%.
""In calitate de director de dezvoltare corporativa pentru un start-up tehnologic din Madrid, rezum CV-uri, intervievez candidati si fac oferte de locuri de munca, in primul rand pentru pozitii entry-level /cunoasterea companiei si a filosofiei de business (n.r. si stagii platite)"", scrie Isabel Eva Bohrer, director de dezvoltare corporativa pentru un start-up tehnologic cu sediul in Madrid intr-un articol pentru The Wall Street Journal, citat de Agerpres.
Bohrer este insa nedumerita de faptul ca o serie de aplicanti care trimit un CV nu mai raspund la apeluri ulterior. Este totodata uluita de faptul ca persoane care se inscriu pentru un interviu, ulterior nu se prezinta. Uimitor este si ca altii care se prezinta la un interviu pentru o pozitie, dupa ce sunt acceptati opteaza in schimb pentru a se inscrie intr-un program de master.
Start-up-ul nu ofera salarii cu sase cifre. Dar stagiile sunt platite mai mult pe luna decat bursele pe semestru pe care le ofera compania media americana ""Conde Nast"" stagiarilor sai din SUA. Daca somajul din Spania este de 25%, de ce atat de multi dintre cetatenii spanioli nu profita imediat de... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 11:05
Rata somajului in Spania a urcat la 24,6% in trimestrul doi din 2012, cel mai ridicat nivel din 1976, a anuntat vineri Institutul National de Statistica.
In primul trimestru din 2012, rata somajului in Spania se situa la 24,4%, respectiv peste 4,6 milioane de persoane. Economistii se asteptau ca in perioada aprilie-iunie 2012 rata somajului din Spania, cea mai ridicata din UE, sa creasca la 24,9%, transmite Reuters.
Spania se confrunta cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor si ale bancilor. Mai mult, se estimeaza ca Spania va fi singura tara din zona euro care se va afla in recesiune anul viitor, in conditiile in care aproximativ un sfert din populatie nu reuseste sa-si gaseasca un loc de munca.
In ultimele saptamani randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole au crescut, iar Spania a luat locul Italiei, fiind principalul motiv de ingrijorare pentru investitori.
Comparativ, in Romania, rata somajului la finalul lunii iunie 2012 a fost de 4,49%, cu 0,07% mai mica decat in luna mai si cu 0,35% decat in aceeasi luna a anului precedent. Astfel, numarul de romani someri este de aproximativ 404.000, cu peste 5.800 mai putin decat in luna anterioara. mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 11:02
Intr-un moment in care situatia financiara a bancilor spaniole creaza ingrijorari pe piete, sindicatele trag un semnal de alarma asupra faptului ca in trei ani sectorul a eliminat 25.000 de locuri de munca intr-o tara in care rata somajului atinge un nivel record, transmite AFP.
Cifrele oficiale comunicate de Banca centrala a Spaniei arata ca in 2011 in sectorul bancar spaniol lucrau 243.041 de persoane, fata de 270.855 de salariati in 2008. De asemenea, numarul de agentii bancare s-a redus de la 45.662 la 39.843 de unitati.
Noi operatiuni de fuziune
"Situatia este grava si ceea ce ne preocupa cel mai mult este ca procesul nu s-a terminat, noile operatiuni de fuziune amenintand alte cateva mii de locuri de munca", a declarat secretarul general al federatiei sindicale UGT, Jose Miguel Villa.
Bancile spaniole trec de trei ani printr-un vast program de restructurare care s-a tradus prin numeroase preluari si reducerea numarului caselor de economii, de la 45 la aproape 20.
"A existat o supradimensionare odata cu bula imobiliara iar activitatea imobiliara nu va reveni la nivelul de alta data", a estimat secretarul general al federatiei angajatilor din serviciile financiare CCOO, Jose Maria Martinez Lopez.
Sectorul imobiliar spaniol a fost supradimensionat
Pe fondul unei frenezii a constructiilor, Spania a construit incepand din 2000 aproximativ 700.000 de locuinte pe an, cat Franta, Germania si Anglia reunite, insa in 2008 bula speculativa s-a spart ca... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 12:29
Chiar daca economia Spaniei nu o duce prea bine, iar sistemul bancar trece printr-o perioada de criza, rata somajului a scazut in ultimele doua luni. Asta dupa ce a inregistrat opt luni consecutive de crestere, fiind cel mai ridicat nivel din randul statelor dezvoltate.
Numarul somerilor inregistrati a scazut cu 30.113 in mai, fiind a doua luna de declin consecutiv, astfel ca numarul total al somerilor Spaniei a ajuns la 4.714.122, potrivit datelor publicate luni de Ministerul spaniol al Muncii si Asigurarilor Sociale, transmite AFP. Luna trecuta rata somajului in Spania a scazut cu 0,6% comparativ cu aprilie, cand s-au inregistrat 4.744.235 someri.
Rata somajului in Spania a inregistrat opt luni consecutive de crestere, fiind cel mai ridicat nivel din randul statelor dezvoltate - 24,4% - inainte de a incepe sa scada in aprilie. Comparativ cu mai 2011, numarul somerilor a crescut insa cu 524.463, un avans de 12,5%.
Luna trecuta a scazut si numarul somerilor cu varsta sub 25 de ani, cu 2,1%. Datele Eurostat publicate saptamana trecuta au indicat ca rata somajului in Spania era de 24,3% in aprilie, cel mai ridicat nivel din zona euro.
Euro s-a depreciat semnificativ fata de dolar, iar costurile de creditare ale Spaniei au crescut deoarece investitorii sunt ingrijorati ca Spania ar putea cadea victima crizei datoriilor. Madridul incearca sa convinga investitorii ca nu va avea nevoie de asistenta financiara, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, Irlandei si... mai mult
Luni, 04 Iunie 2012, ora 12:28
Liberalizarea programelor si zilelor de lucru in comert ar permite crearea a 20.000 de noi locuri de munca in urmatorii trei ani in Spania, potrivit unui studiu despre "Impactul economic al liberalizarii programelor de lucru in comert".
Studiul a fost prezentat de economistul Fernando Fernandez, directorul catedrei sistemului financiar international din cadrul IE Business School din Madrid.
"Libertatea programelor de lucru ar aduce avantaje intregii societati. Angajatul este favorizat pentru ca asa ar creste numarul locurilor de munca din comert, si mai ales pentru cei care fac parte din grupurile cele mai afectate de rata somajului, asa cum sunt tinerii si femeile".
Scad preturile, creste libertatea de alegere
"Consumatorul are avantaje pentru ca astfel pot scadea preturile si in acelasi timp se poate stimula libertatea alegerii. Iar toti contribuabilii ar avea de castigat pentru ca astfel este sprijinita cresterea economica si creste baza veniturilor impozitate, permitand impartirea echitabila a impozitelor", a explicat economistul spaniol.
Raportul arata ca liberalizarea programelor de lucru in comert ar permite aparitia unui numar de aproximativ 20.000 de noi locuri de munca in urmatorii trei ani. Autorii studiului, al carui coordonator este Fernando Fernandez, arata ca este vorba de una dintre reformele structurale ce ar trebui facute in continuare in Spania, si care ar putea contribui la cresterea concurentei pe piata, a capacitatii de productie si la... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 20:45
Luis de Guindos, ministrul spaniol al Economiei spune ca pachetul de reforme menit sa scoata tara din criza nu va fi pe placul angajatilor.
Spania se confrunta cu cea mai mare rata a somajului din randul statelor dezvoltate si cu o economie ce aluneca intr-o recesiune double dip, conform mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 18:25
CE cere Romaniei eforturi mai mari pentru a spori posibilitati de angajare pe piata muncii si solicita sa foloseasca eficient fondurile structurale ale UE, informeaza NewsIn."Voi continua sa incurajez Spania sa isi reformeze piata fortei de munca si sa imbunatateasca sansele de angajare pentru tineri si, de asemenea, solicit eforturi mai mari pentru a spori posibilitatile de ocupare a fortei de munca din Romania.
Ambele tari trebuie sa foloseasca mai bine fondurile structurale ale UE pentru a crea locuri de munca intr-o maniera mai eficienta.
Acest lucru este necesar pentru a ameliora pe termen lung situatia ocuparii fortei de munca", a declarat László Andor, omisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, comentand decizia de joi a CE de a autoriza restrictiile pe piata muncii cerute de Spania in cazul muncitorilor din Romania.Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a insistat asupra faptului ca "aceasta decizie a fost luata din cauza situatiei foarte specifice a ocuparii fortei de munca in Spania".El spune insa este convins, ca regula generala, ca restrictionarea liberei circulatii a lucratorilor europeni "nu constituie abordarea adecvata a unui nivel ridicat al somajului. Ar trebui mai degraba sa ne concentram pe crearea de noi oportunitati de locuri de munca", recomanda oficialul Comisiei Europene.Inca de la inceput, a observat el, Spania a avut in permanenta o politica foarte... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 13:33
Decizia Spaniei de a restrictiona piata muncii pentru cetatenii din Romania a fost luata pentru a proteja de fapt comunitatea de romani din Spania, intrucat somajul este de 35%, a precizat secretarul de stat spaniol pentru imigratie, Anna Terron."Nu vorbim doar de o protejare temporara a slujbelor spaniolilor, dar si de a preveni situatia ca noii imigranti ce ar veni din Romania sa aiba un impact negativ asupra romanilor care deja sunt aici", a declarat Terron.
In Spania, rata somajului a ajuns la 20%, una dintre cele mai mari din Europa. Romanii care se afla in Spania sunt insa si mai dur loviti de criza din aceasta tara, in randul comunitatii de romani rata somajului situandu-se in prezent de 35%, arata International Herald Tribune.
Anna Terron a tinut sa sublinieze in discutia telefonica pe care a avut-o joi cu IHT ca decizia Spaniei de a restrictiona piata muncii pentru romani este "complet diferita" de eforturile unor state membre ale Uniunii Europene de a modifica Acordul Schengen.
"Suntem si vom continua sa fim o tara care lupta impotriva oricarei reformari a Schengen", a declarat ea. In acelasi timp, "trebuie sa recunoastem ca in acest moment, aici, noi nu cream locuri de munca si trebuie facut ceva pentru a raspunde acestei situatii dificile de pe piata muncii", a continuat Terron.
Populatia Spaniei, de 46 de milioane de oameni, include 864.000 de romani inregistrati oficial. Numarul lor a crescut de patru ori in ultimii cinci ani.
Anul trecut, scrie IHT, ei au... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 11:29
Restrictiile pe care Spania vrea sa le introdua pe piata muncii nu se vor aplica cetatenilor care se afla deja pe teritoriul acestei tari si care muncesc cu forme legale, a declarat ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, informeaza NewsIn.
"Vorbim de anumite restrictii pe care Spania intentioneaza sa le aplice muncitorilor romani, care vor veni de acum incolo, nu celor care, in acest moment, sunt deja pe teritoriul Spaniei.
Din ceea ce stiu pana acum, totul e la nivel de intentie. Autoritatile spaniole au procedat foarte corect si ne-au informat inainte de a lua o decizie in acest sens.
Comisia Europeana nu a fost notificata oficial, asta ne-a confirmat si comisarul european, domnul Andor, dar sigur ca ei stiu despre aceasta intentie", a declarat ministrul, dupa intalnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, si cu directorul general al directiei generale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, Koos Richelle.
Lazaroiu a mai spus ca intentiile Spaniei reprezinta primul caz in care o tara, dupa ce a liberalizat piata fortei de munca, revine cu o serie de restrictii. Ministrul a apreciat ca este vorba despre un caz complex, care va fi dificil de judecat si la Comisia Europeana (CE).
"Cei de la Comisie au spus ca vor fi foarte prudenti si vor analiza cu mare atentie toate efectele si toate resorturile legale, economice si, evident, conform procedurilor, vor verifica daca... mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 00:59