Aproape un sfert dintre angajatii romani (21,7%) declara ca ar putea sa aiba o relatie "pana la adanci batraneti" cu firma la care lucreaza, iar peste jumatate dintre salariati (50,8%) considera ca ei ofera mai mult in relatia cu angajatorul, reiese dintr-un sondaj publicat, marti, de o platforma de recrutare online.
In cadrul cercetarii lansate in preajma Valentine's Day, BestJobs a incurajat peste 1.000 de romani sa-si imagineze ca partenerul lor de viata este chiar organizatia pentru care lucreaza in acest moment.
In urma centralizarii datelor, a rezultat faptul ca doi din cinci angajati romani sunt nemultumiti de relatia pe care o au cu angajatorul si spun ca aceasta este bazata strict pe un interes material.
De asemenea, unul din cinci respondenti considera ca relatia este de-a dreptul "toxica' sau chiar de tip "one-night stand", iar daca ar fi sa ajunga la "divort" (concediere), aproape sapte din zece angajati cred ca ar merita cel putin trei salarii compensatorii. O relatie "matura, in care ambii parteneri au crescut impreuna si in care ii leaga multe lucruri frumoase" spun ca au cu angajatorul aproximativ 23% dintre cei chestionati si doar 4,6% au afirmat ca este "love at first sight".
Conform sondajului, 21,7% dintre angajatii romani considera ca ar putea avea o relatie "pana la adanci batraneti" cu firma pentru care lucreaza in acest moment, in timp ce, pentru cei mai multi (41,6%), relatia este una trecatoare, iar 28,2% dintre respondenti considera... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 14:23
De cativa ani in Romania se vede cu ochiul liber o criza incredibila a fortei de munca specializata.
Din ce in ce mai putini angajati au experienta practica relevanta in domeniul in care lucreaza, studentii vin foarte nepregatiti de pe bancile scolii, iar Romania raporteaza o lipsa acuta a fortei de munca calificate.
In acelasi timp, oficialitatile au descoperit cu stupoare ca un tanar strain necalificat castiga mai bine in Romania decat oamenii de la noi care isi cauta de munca.
Exista deja 4,5 milioane de romani plecati din tara, iar zilnic pleaca alte persoane.
In acest timp, strainii vin la noi si castiga regeste. In timp ce un roman isi cauta in medie 8 luni de munca pana sa gaseasca un job, un strain este angajat in prima luna.
In plus, acesta primeste cu pana la 40 - 50% mai mult decat un roman, in ceea ce priveste salariul.
Spalator de vase din Etiopia cu salariul de bucatar in Romania
In timp ce un spalator de vase roman ajunge cu greu sa castige 300 de euro lunar, un spalator de vase proaspat angajat din Etiopia va lua fara niciun efort minim 500 de euro net lunar. O alta problema din ce in ce mai agravanta sunt taxele. Taxele fac oamenii sa fuga de angajare.
Pana si tipsul a ajuns sa fie impozitat cu 10%, asa incat oamenii nu mai au nicio sansa sa-si rotunjeasca veniturile.
Desi nu ar trebui sa existe un impozit pe bacsis, cel putin nu in acelasi tip ca cel pe venit, asta se intampla deja in mai multe domenii acest lucru fiind crucial.... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 09:49
Sase din zece locuri de munca existente in Romania ar putea disparea din cauza automatizarii, iar conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) publicate in 2017 media europeana a posturilor amenintate de acest proces de automatizare este de 54% in urmatorii 10-20 de ani, se arata intr-un comunicat al unei retele globale specializate, ce sustine inovatia.
Conform datelor International Labour Organization (ILO), citate de Global Shapers, in acest an, 71 de milioane de tineri cu varsta de pana in 24 de ani nu sunt incadrati pe piata muncii, "un record istoric mondial".
De asemenea, peste 50% din populatia globului are sub 30 de ani, un alt record istoric al raportului intre generatii dominat de tineri.
In acest context, la initiativa Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF), s-a format in Romania reteaua profesionala Global Shapers care, alaturi de Social Innovation Solutions, isi propune sa pregateasca tinerii pentru provocarile viitorului prin doua competitii care stimuleaza inovatia, atat ca motor central pentru viitoare afaceri, cat si ca parte a unor solutii sustenabile care sa adreseze problemele sociale endemice.
Astfel, Future Makers este un program educational de antreprenoriat adresat tinerilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani ce pune la dispozitie premii totale in valoare de 20.000 de euro pentru idei care propun solutii concrete de rezolvare la provocarile pe care viitorul ni le pregateste.
Potrivit initiatorilor... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 20:32
Guvernul federal din Elvetia a dispus, miercuri, activarea unei clauze prevazute in Acordul cu Uniunea Europeana care prevede introducerea in mod temporar a unor restrictii pe piata muncii elvetiana pentru cetatenii romani si bulgari.
"In sedinta din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elvetiei -n.red.) a decis activarea clauzei de siguranta prevazuta in Acordul privind libera circulatie a persoanelor, pentru cetatenii bulgari si romani.
Ca efect, in urmatoarele 12 luni, cetatenii bulgari si romani care intentioneaza sa efectueze activitati de lucru vor avea doar acces limitat pe piata muncii din Elvetia", se arata intr-un comunicat al Executivului federal de la Berna.
Elvetia a eliminat, de la 1 iunie 2016, toate restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari, insa masurile de limitare a imigratiei pot fi reintroduse unilateral in cazul in care se constata un aflux de imigranti din cele doua tari. ...citeste mai departe despre "Elvetia reintroduce restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 16:53
Elvetia a liberalizat, de la 1 iunie, piata muncii pentru romani si bulgari, iar interesul a fost urias daca ne uitam cat a crescut numarul muncitorilor din aceste tari.
Mai exact, cifra a crescut de 10 ori fata de iunie 2015 - de la 53 la 581 de persoane ce au primit permise de munca permanente.
Cum se vede interesul romanilor in Elvetia, cum sunt priviti conationalii nostri acolo si ce oportunitati si drepturi au ne-a explicat politicianul elvetian Michael Derrer, care lucreaza activ cu autoritatile romane pentru intarirea relatiilor bilaterale intre cele doua tari.
Pana la 1 iunie, cand s-a liberalizat piata muncii pentru romani si bulgari in Elvetia, care erau conditiile pe care acestia trebuiau sa le indeplineasca pentru a putea lucra acolo?
Angajatorul trebuia sa arate ca nu putea gasi o persoana rezidenta in Elvetia care ar fi putut indeplini functiile pentru care el vroia sa angajeze o persoana din Romania sau Bulgaria. Adica muncitorii autohtoni aveau ...citeste mai departe despre "Liber la munca in Elvetia pentru romani: Ce oportunitati exista si cum ne privesc elvetienii - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 07:43
Piata de job-uri din Romania se indreapta intr-o directie buna, cel putin asa ne indica ultimele vesti venite din domeniul angajarilor.
In ultima vreme, tot mai multe firme noi par sa fie interesate de noi angajati si acest fapt nu poate sa fie decat un lucru bun dupa perioada de stagnare si chiar regres inregistrata in ultimii ani. Mai mult decat atat, site-urile de profil ce se ocupa de intermedieri de locuri de munca ne arata si ca ofertele sunt diverse, suficiente pentru a putea atrage oameni cu specializari cat mai variate, cu niveluri de experienta din ce in ce mai ridicate si pretentii salariale pe masura.
O noua propunere pentru cei interesati
Cum Romania a trecut printr-o perioada neagra din punct de vedere economic si situatia abia acum pare sa se mai imbunatateasca, multi romani au ramas fara un loc de munca si, deci, fara cea mai importanta sursa de venit. Pentru ei, insa, a aparut o noua platforma online care le ofera o vedere de ansamblu asupra ofertelor de locuri de munca in Romania si din strainatate. Pe platforma Capital Jobs veti descoperi cele mai noi oportunitati de munca de care se poate profita acum.
Vanzarile si constructiile, cele mai cautate domenii
In ciuda crizei economice, vanzarile au continuat sa fie unul dintre cele mai importante domenii de activitate unde se fac in permanenta angajari. In acest moment, agentii de vanzari sunt la mare cautare, la fel si expertii care lucreaza in domenii conexe, asa cum sunt cei din marketing.... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 17:20
1Romanii au la dispozitie, prin intermediul retelei EURES, 2.166 de locuri de munca vacante in Spatiul Economic European (SEE), cele mai multe joburi fiind oferite de angajatorii din Spania.
Potrivit datelor furnizate miercuri de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), in tara iberica sunt cautati 800 de muncitori necalificati in agricultura si un maseur.
Se fac angajari in Europa. Lista locurilor de munca disponibile
In plus, Danemarca ofera 430 locuri de munca (400 culegatori de mazare si 30 culegatori de capsuni), in timp ce in Portugalia sunt cautati 400 de muncitori necalificati in agricultura.
Iata ofertele din alte tari:
Marea Britanie ofera 390 locuri de munca: 300 ingrijitori persoane, 60 asistenti medicali, 20 asistenti medicali generalisti, 10 medici de familie - medicina generala;Germania - 111 locuri de munca: 50 asistenti medicali generalisti, 13 bucatari, 11 ospatari, 10 barmani, 10 persoane in gastronomia de sistem, 5 asistenti manager, 5 ...citeste mai departe despre "Se fac angajari in Europa: Peste 2.000 de locuri de munca disponibile pentru romani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 17:50
Una dintre agentiile online de recrutare a fortei de munca din Romania ofera un serviciu nou de angajari pe piata romaneasca.
Pana in prezent, agentia clujeana infomunca.ro a colaborat cu succes cu peste 2.000 de angajatori din tara si din strainatate, avand ca principala activitate recrutarea pentru angajatorii straini.
Incepand cu luna iulie a acestui an, aceasta a decis sa isi extinda activitatea, ca urmare a cresterii cererii si ofertei de locuri de munca din toate domeniile de activitate.
Extinderea activitatii pe piata din Romania este o idee noua care va pune la dispozitia romanilor si mai multe oportunitati de avansare profesionala.
Un website cu un trafic zilnic intre 5.000 si 10.000 de utilizatori unici lanseaza serviciul de recrutare a candidatilor in Romania.
Site-ul posteaza anunturi de angajare pentru intreaga tara, iar primele colaborari cu angajatorii romani au avut loc deja, materializandu-se prin recrutarea de personal pentru Hotelul Sunny Hill din Cluj ...citeste mai departe despre "Piata muncii este in crestere: mii de oferte de angajare in orasele Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 11:44
Londra este destinatia favorita pentru cei care vor sa gaseasca un loc de munca in strainatate, fiind orasul preferat al emigrantilor din Romania, Portugalia, Israel, Barbados si Jamaica.
Unul din sase emigranti intentioneaza sa lucreze in capitala Marii Britanii, in timp ce regatul englez este a doua mare destinatie la nivel mondial, dupa Statele Unite ale Americii, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta The Boston Consulting Group, totaljobs.com si The Network, o alianta globala care include peste 50 de site-uri de recrutare, relateaza Daily Mail, Mediafax.
Studiul, realizat intre 29 aprilie si 10 iunie, analizeaza raspunsurile a peste 200.000 de participanti din 189 de tari.
Canada este cea de a treia mare piata de munca pentru straini la nivel mondial, urmata de Germania, Elvetia si Franta.
Peste 80% din romanii intervievati au declarat ca muncesc deja in strainatate sau doresc sa faca acest lucru, principalul motiv fiind nivelul scazut de trai.
Romanii concureaza cu grecii, ungurii sau italienii
Numarul celor care vor sa emigreze din Grecia, Ungaria, Italia, Slovacia, sau Ucraina este de 50%-70%, in timp ce mai mult de 90% dintre francezi, olandezi sau jamaicani au afirmat ca sunt gata sa se mute in alta tara daca gasesc un loc de munca mai bine platit si care sa le ofere mai multe satisfactii.
La polul opus, cetatenii din Danemarca, Germania, Irlanda, Letonia, Rusia, Marea Britanie si SUA sunt cel mai putin doritori sa emigreze.... mai mult
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 14:50