Guvernul de la Berlin urmeaza sa ia o decizie cu privire la o propunere de relaxare a legislatiei privind imigratia, cu obiectivul de a facilita accesul lucratorilor calificati din afara Uniunii Europene care doresc sa vina in Germania, tara ce se confrunta cu o criza a fortei de munca specializate.
Germania a primit in ultimii ani peste un milion de solicitanti de azil, dar putini dintre ei au reusit sa se integreze, intrucat le lipsesc calificarile cerute pe piata muncii, majoritatea neavand de fapt nicio calificare, iar necunoasterea limbii germane este de asemenea un obstacol important care ingreuneaza integrarea lor.
Pe de alta parte, politica usilor deschise fata de refugiati, promovata de cancelarul Angela Merkel, a alimentat sentimentele anti-imigratie si a condus la cresterea popularitatii formatiunii de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
In acest context social, adoptarea unor noi masuri de relaxare a conditiilor privind imigratia ar putea fi o decizie sensibila, dar Executivul de la Berlin o are in vedere ca solutie in fata deficitului de forta de munca.
Conform statisticilor oficiale, in prezent circa 1,2 milioane de locuri de munca sunt vacante in Germania, iar dificultatea de a gasi lucratori calificati si numarul mic al tinerilor dispusi sa urmeze programe indelungate de pregatire profesionala provoaca mari ingrijorari mediului de afaceri din cea mai mare economie a Europei.
Masurile preconizate se adreseaza in special... mai mult
Sambata, 18 August 2018, ora 17:25
Starbucks a anuntat ca are de gand sa angajeze 10.000 de refugiati in urmatorii cinci ani.
Angajarile vor fi facute in cele 75 de tari in care compania are afaceri, transmite CNN.
Presedintele si CEO al Starbucks, Howard Schultz, a transmis acest plan, duminica, printr-o scrisoare adresata angajatilor. Aceasta scrisoare este un raspuns la ordinul lui Donald Trump de a interzice intrarea in America a refugiatilor si a cetatenilor din sapte tari musulmane.
Howard Schultz le-a spus angajatilor sai ca "traim vremuri fara precedent" si anunta ca va lua masuri pentru a intari credinta in partenerii lor din intreaga lume.
Vezi si Premierul turc il avertizeaza pe Trump: Criza refugiatilor nu va fi rezolvata "prin ridicare de ziduri"
Programul de recrutari al lui Schultz include si oameni care au fost in armata, dar si mexicani. "Suntem gata sa ne ajutam si sprijinim clientii mexicani, pe partenerii nostri si pe familiile lor", a spus seful Starbucks.
Howard Schultz se alatura oamenilor de afaceri care au criticat ordinul dat de Trump. Duminica si Jeff Immelt, CEO al General Electric, s-a aratat ingrijorat de decizia presedintelui americand, adaugat ca in compania sa muncesc mult oameni din tarile pentru care s-a impus interdictia.
Citeste si Premierul Trudeau, dupa ordinul lui Trump impotriva refugiatilor: In Canada sunt bineveniti,indiferent de religie ...citeste mai departe despre "O mare companie, care se afla si in Romania, va angaja 10.000 de refugiati"... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 15:28
Pakistan, Somalia si Mali, acestea sunt cateva din tarile de origine ale celor mai noi locuitori instalati in Satriano, un mic orasel cu populatie imbatranita din Calabria, Italia.
Refugiatilor ajunsi in "Cizma" li se face usor-usor loc in satele depopulate din interiorul tarii, relateaza Bloomberg. Avantajele sunt comune: pribegii au nevoie de un loc sub soare in patria adoptiva, iar localnicii se plang de lipsa fortei de munca.
"Slava Domnului ca au venit oamenii astia! Satriano era mort. Multumita lor a prins din nou viata si poate renaste. Daca vor pleca nu stiu ce ne vom face", explica Luigi Marotti, unul dintre localnici.
Pentru refugiatii stabiliti in Satriano s-a gasit usor ceva de munca, in conditiile in care 75% din populatia de 4.000 de suflete a orasului a parasit zona in ultimele decenii ca urmare a somajului ridicat si a amenintarii saraciei.
O parte din noii veniti au slujbe in cadrul fermelor detinute de localnici, altii au gasit deja joburi stabile, iar o asociatie din localitate si administratia publica au grija sa le dea tot timpul cate ceva de facut migrantilor adoptati.
"Primarii oraselor depopulate sunt dispusi sa preia azilanti, dar nu vor sa ii vada stand toata ziua in baruri sau la fumat in piata publica. Avem nevoie de un drum clar, de un proiect, un orizont pe care sa il oferim acestor oameni", a explicat premierul Matteo Renzi in cadrul unui discurs in parlament.
Calabria ramane o zona in care integrarea migrantilor se face cu... mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 17:55
Prin actuala adoptie masiva de refugiati, Germania se reintoarce la un model patentat pe piata interna a muncii inca de acum 60 de ani.
La mijlocul anilor 50, Republica Federala Germana a fost nevoita sa importe forta de munca din Iugoslavia, Grecia si Turcia pentru a pune in miscare economia tarii devastata de razboi.
Din punctul de vedere al lui Enzo Weber, seful Institutului de Cercetare in Munca din Nurenberg, refugiatii au un mare atu: sunt motivati.
"Sunt oamenii care au pierdut totul sau aproape totul. Acum li se da o noua sansa la viata, iar, daca se agata bine de ea, ei vor deveni o forta in doar cativa ani", crede Weber.
"Germania se confrunta cu provocari demografice majore. Tara poate beneficia de pe urma imgrantilor cu pregatire profesionala, atat prin consolidarea potentialului de crestere economica, cat si prin cea a sistemului de asigurari sociale", spune si Jens Weidmann, presedintele bancii centrale a Germaniei.
Dar, pana atunci, Germania trebuie sa investeasca masiv in pregatirea acestor nou-veniti, dupa cum observa si Raimund Becker, reprezentant al Agentiei Federale pentru Forta de Munca.
In timp ce unii dintre refugiati se pot lauda cu o calificare profesionala de invidiat, peste 90% din masa de imigranti recent intrata in Germania nu are pregatirea necesara pentru a inlocui muncitorii autohtoniau explicat analistii germani pentru Bloomberg.
Calificat sau necalificat, totul porneste de la zero
Anas Al-Asadi, unul dintre... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 12:00
6PE a respins, miercuri, taierile efectuate de Consiliu la bugetul UE pe 2015, motivand ca statele membre trebuie sa-si sustina angajamentele politice cu bani, sa incurajeze cresterea economica si numarul locurilor de munca si sa duca la indeplinire politica externa a Uniunii.
Fata de propunerea Consiliului, Parlamentul European a crescut suma pentru creditele de angajament la 146,380 miliarde de euro si la 146,416 miliarde de euro pentru creditele de plata, transmite Mediafax.
"Cu doar un procent din PIB-ul Uniunii Europene, bugetul poate stimula bugetele nationale si poate incuraja cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Prioritatile noastre sunt aceleasi ca si ale Consiliului, dar Consiliul nu vrea sa le finanteze", a declarat spaniolul Eider Gardiazabal (S&D), principalul raportor pentru bugetul de anul viitor.
Cu 464 de voturi "pentru", 186 "impotriva" si 46 de abtineri, eurodeputatii au respins toate taierile efectuate de statele membre in propunerea de buget initiala, prezentata de Comisie si au cerut fonduri suplimentare pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, in conformitate cu recomandarile Comisiei parlamentare pentru bugete, se arata intr-un comunicat al PE.
Mai multi bani pentru sustinerea mediului de afaceri
Ei au sustinut ca intreprinderile mici si mijlocii, programele de cercetare si educatie, inclusiv programul de schimburi de studenti Erasmus+ ar trebui sa primeasca mai mult cu 190,5 milioane de euro.
De... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 09:55