Locurile de munca in tarile din Europa de Est sunt vulnerabile pe fondul cresterii gradului de utilizare a robotilor la nivel global, scrie Bloomberg.
Potrivit unui raport publicat marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), un muncitor obisnuit din Slovacia, tara cu cea mai mare productie auto pe cap de locuitor din lume, se confrunta cu o probabilitate de 62% pentru ca locul sau de munca sa fie automatizat "in viitorul apropiat".
In acest raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD sustine ca muncitorii din Lituania se confrunta cu un risc putin mai mic decat cei din Slovacia, avand probabilitate de 57% ca locurile lor de munca sa fie automatizate. In cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia si Slovenia, riscurile sunt cuprinse intre 47% si 53%. Robotii vor fi utilizati mai ales in textile, agricultura si sectorul manufacturier, sustine raportul.
"Inovatiile tehnologice muta rapid balanta dintre activitatile efectuate de oameni si sarcinile efectuate de masini. In sectorul manufacturier, procentul locurilor de munca aflate in pericol sa fie automatizate este deosebit de ridicat", avertizeaza BERD.
Chiar daca unele tipuri de locuri de munca vor deveni depasite, vor aparea alte locuri de munca in sectoare mai productive. In plus, BERD apreciaza ca robotii vor ajuta la acoperirea deficitului de personal in Europa de Est, o regiune cu o populatie imbatranita unde companiile se plang ca nu pot gasi... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 12:15
Angajatorii din spatiul economic european au vacante 993 de locuri de munca, cele mai multe fiind in Austria, unde se cauta bucatari si camerise, in Germania, unde sunt cautati electricieni, sudori si instalatori, si in Olanda, unde angajatorii au nevoie de muncitori care sa sorteze si sa impacheteze bulbii de flori, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Astfel, in Austria sunt disponibile 305 locuri de munca: 100 pentru bucatar, 100 pentru camerista, 100 pentru chelner si cinci pentru hair-stylist.
In Germania sunt 287 de locuri de munca: 52 pentru electrician, 51 pentru sudor, 50 pentru instalator, 50 pentru lacatus, 29 pentru sofer de camion, 11 pentru bucatar, 10 pentru manipulant marfuri, 8 pentru demi chef de rang, 6 ospatar, 5 personal servire la bar, 2 ingrijitor de animale (bovine), 2 mecanic instalatii sanitare de incalzire si climatizare, 2 montator instalatii electrice, 2 tehnician service, 1 cosmetician, 1 commis de partie, 1 chef de partie, 1 demi chef de partie, 1 maseur, 1 operator excavator, 1 sofer automacara.
In Olanda sunt 245 de locuri de munca: 50 sortator si impachetator bulbi de flori, 50 operatori la masini pentru bulbi de flori, 30 muncitor in productia de hrana pentru caini si pisici, 25 creatori buchete de flori, 25 muncitori in gradinarit, 25 procesori bulbi de lalele, 10 culegatori floarea soarelui, 10 lacatus confectii metalice, 5 culegator afine, 5 inginer, 5 inginer mecanic, 5 sudor.
De asemenea,... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 10:00
Numarul anunturilor pentru locuri de munca in domeniul financiar a crescut cu 59%, cele mai multe posturi fiind disponibile pentru contabil, economist si director economic, arata o statistica intocmita si publicata recent de o platforma de recrutare online.
Potrivit datelor centralizate, orasele cele mai ofertante sunt: Bucuresti (436 anunturi), Timisoara (117), Cluj-Napoca (99), Arad (60), Iasi (56) si Brasov (51).
Cele mai multe anunturi vizeaza posturile de contabil (580), economist (332), director economic (42), analist financiar (37) si ofiter credite/ofiter bancar (31).
De asemenea, in sistemul bancar exista oferte pentru ofiteri de conformitate, sefi agentie, administratori cont, auditori, analisti credite, specialisti control risc si ofiteri colectare debite.
Tot pe domeniul financiar, oferta include joburi in strainatate, respectiv: Polonia (15 anunturi in Varsovia), Ungaria (opt oferte in Budapesta) si Franta (trei oferte in Menton).
Conform BestJobs.ro, in ceea ce priveste candidatii, companiile pot alege din randul celor peste 426.000 de candidati cu experienta in domeniul financiar si care ocupa sau au ocupat pozitii de economisti (83.517), contabili (105.117), auditori (50.535), analisti financiari (86.131) si ofiteri credite (101.513).
Nu in ultimul rand, candidatii cu studii si experienta in domeniul economic pot opta pentru locurile de munca din domeniul administrativ/office jobs, existand pe platforma de specialitate 597 anunturi pentru... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 15:13
Aviatia sustine in Romania 75.000 de locuri de munca si un miliard de euro din Produsul lntern Brut (PIB), a declarat, vineri, Tony Tyler, directorul general al IATA, la un eveniment dedicat aviatiei in Europa de Est.
"In Europa de Est cifrele ne arata impactul direct al aviatiei si acestea sunt foarte importante. In Romania, aviatia sustine 75.000 de locuri de munca si un miliard de euro din PIB, in Ungaria 48.000 de locuri de munca si 1,1 miliarde de euro, in Bulgaria 140.000 de locuri de munca si 1,7 miliarde de euro, iar in Polonia 84.000 de locuri de munca si doua miliarde de euro. Aceste cifre reprezinta doar efectul de suprafata pentru ca aviatia a jucat un rol mult mai intens in a ajuta Europa sa se integreze in economia europeana dupa caderea Cortinei de Fier", a spus Tony Tyler.
Seful IATA a mentionat ca beneficiile aviatiei trebuie sa fie mentinute si extinse, iar una dintre provocari este legata de profitabilitate.
"In 2012, liniile aeriene faceau 2,2 dolari profit pentru fiecare pasager pe care il transportau, echivalentul costului unei cesti de cafea. Anul acesta va fi unul mai bun si si vom impinge profitul catre 4 dolari pe calator ceea ce reprezinta costul unui sandwich", a adaugat Tony Tyler.
Acesta a precizat ca in acest an peste trei miliarde de pasageri au ajuns la destinatiile lor pe calea aerului. Flota aeriana globala consta din 23.000 de nave care conecteaza 40.000 de perechi de orase.
Ministerul Transporturilor, Asociatia... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 11:39
Problemele de la periferia zonei euro inverseaza fluxul imigrantilor din Europa. Daca Polonia a fost cunoscuta in urma cu doar cativa ani pentru fluxuri masive de lucratori care au emigrat din tara, acum spaniolii, portughezii si italienii sunt tentati de Europa de Est, relateaza Financial Times (FT).
"Casa mea este acum aici. Ma gandesc la Portugalia in principal legat de eventualitatea retragerii la pensie langa mare", spune Hugo Varzielas, 33 de ani, originar din Portugalia si in prezent lucrand ca analist de afaceri pentru centrul de externalizare a proceselor de afaceri Global Business al HP, in orasul Wroclaw, din vestul Poloniei.
"Daca privesti situatia pe termen lung, in Polonia lucrurile merg tot mai ascendent, in timp ce in alte tari din Europa de Vest nu atat de mult", adauga el.
Varzielas nu este singurul care procedeaza asa. Zece la suta din cele 100.000 de persoane care lucreaza acum in sectorul de externalizare a proceselor de afaceri sunt cetateni straini, potrivit lui Jacek Levernes, seful Asociatiei Liderilor de afaceri din Polonia, un grup de lobby care reprezinta sectorul cu crestere rapida. Industria de externalizare a Poloniei este de asteptat sa se extinda cu aproximativ 20% in acest an.
Statisticile oficiale arata ca aproximativ 7.000 de cetateni ai UE s-au deplasat in Polonia intr-un anumit an, dar datele nu sunt foarte solide, deoarece imigrantilor nu li se cere sa se inregistreze la autoritatile poloneze, a declarat Krystyna Iglicka,... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:09
Piata muncii din Marea Britanie este amenintata de aproximativ 30 de milioane de romani si bulgari, odata cu apropierea anularii, in 2014, a restrictiilor care ii vizeaza, potrivit unor experti numarul acestora urmand sa fie mai mare ca al migrantilor polonezi in 2004, relateaza Sunday Mail online.
Tabloidul citeaza experti care avertizeaza cu privire la un "val semnificativ" de migranti dupa anularea restrictiilor impuse pe piata muncii cetatenilor celor doua state membre ale Uniunii Europene (UE), la sfarsitul acestui an. Ei preciaza ca numarul bulgarilor si romanilor va fi mai mare decat al celor veniti din cele opt state est-europene care au primit aceste drepturi in 2004, din cauza starii economice fragile din Europa.
Ministrul britanic de Interne Theresa May s-a pronuntat recent pentru o incetare a liberei circulatii a muncitorilor in Uniune, dar Marea Britanie nu poate bloca anularea acestor restrictii fara sa incalce tratatul semnat cu Bulgaria si Romania in 2007, la aderarea celor doua tari la UE, subliniaza publicatia.
Guvernul nu a anuntat oficial cati romani si bulgari estimeaza ca vor migra in Marea Britanie, dar unii critici ai acestuia afirma ca a subestimat cu mult numarul imigrantilor in 2004, scrie ziarul. Potrivit unor estimari neoficiale ar urma sa soseasca aproximativ 20.000 de persoane, insa, conform unor date de la Biroul National britanic pentru Statistica, 600.000 de persoane munceau in 2011 in tara, adauga Sunday Mail.
Un raport... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 08:17
Aproximativ 63.000 de persoane au venit sa munceasca in Germania, la un an de la ridicarea restrictiilor pentru tarile din Europa de Est, a declarat, sambata, Frank-Jurgen Weise, seful Agentiei pentru fortele de munca.
Frank-Jurgen Weise a precizat pentru Rheinische Post ca Agentia pentru fortele de munca estimase, la ridicarea restrictiilor pentru muncitorii din estul Europei - cu exceptia romanilor si bulgarilor, pentru care restrictiile s-au ridicat doar partial -, ca vor veni in jur de 140.000 de persoane anual.
Weise considera ca unul dintre motive pentru numarul mic de muncitori veniti este acela ca Marea Britanie si Irlanda si-au deschis mai devreme piata muncii si cei care s-au dus in aceste tari au atras si alti conationali dupa ei. In plus, in Marea Britanie si Irlanda dificultatile cu limba sunt mai mici.
Cei mai multi muncitori straini provin din Polonia - 67%, Ungaria - 13% si Cehia - 7%. Ei muncesc in special in Bavaria, Renania de Nord-Westfalia si Baden-Wurttemberg.
De la 1 mai 2011, Germania a ridicat restrictiile pentru muncitorii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia, la sapte ani dupa ce aceste tari au aderat la Uniunea Europeana. mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 09:32
Pe o piata marcata de criza si somaj, peste jumatate dintre companiile din Romania nu reusesc sa ocupe locurile vacante, conform Mediafax. Peste jumatate dintre angajatorii din Romania (53%) intampina dificultati in ocuparea posturilor vacante, in principal din cauza lipsei de experienta a candidatilor, iar cel mai greu de gasit sunt muncitorii calificati, inginerii si persoanele pentru functiile de conducere, potrivit Manpower.
Studiul anual Manpower privind deficitul de talente a fost realizat prin intervievarea a aproximativ 40.000 de angajatori din 39 de tari si teritorii pe parcursul primului trimestru, pentru a determina gradul in care deficitul de talente afecteaza piata muncii la nivel global.
"In comparatie cu rezultatele studiului din 2010, in clasamentul cu pozitiile cel mai greu de acoperit, pozitia «ingineri» a coborat de pe primul pe al doilea loc, in timp ce muncitorii calificati au urcat pe primul loc in topul pe Romania. Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, managerii/functiile de conducere au fost mentionate de mai multi angajatori, urcand pe locul trei fata de pozitia a cincea ocupata cu un an inainte", potrivit Manpower.
Printre posturile greu de ocupat se numara si cele de mecanici, personal din domeniul financiar si contabil, bucatari, directori de vanzari, masinisti/operatori masini, operatori productie si muncitori necalificati.
Astfel, prin acest rezultat Romania se pozitioneaza peste media globala (34%).
Angajatorii locali... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 09:51
Investitorii straini pleaca din Polonia in Romania, atrasi de forta de munca ieftina, potrivit publicatiei poloneze Rzeczpospolita, care da ca exemplu producatorul german de componente auto Takata-Petri, prezent deja pe piata romaneasca.Publicatia avertizeaza ca in Polonia sunt inchise fabrici, iar angajatii sunt concediati. Una dintre companiile care au inceput astfel de masuri este Takata-Petri, care va concedia, pana in august, 500 de angajati.
Producatorul de componente si sisteme de siguranta auto, al treilea de pe piata de profil din Romania, detine doua fabrici in judetul Arad si una la Sibiu, unde lucreaza aproape 4.500 de angajati.
Portofoliul de produse al Takata-Petri, prezenta in Romania din 1996, cuprinde volane, airbaguri, centuri de siguranta, interioare de masini, scaune pentru copii, electronica si senzori. In plus, compania japoneza Sumitomo urmeaza sa inchida una din cele doua fabrici din Polonia, in luna octombrie, si sa transfere activitatile in Romania.
Pe piata romaneasca, Sumitomo Electric Wiring Systems, producator de cabluri electrice pentru industria auto, detine trei fabrici in Alba Iulia, Deva si Orastie, numarul total al angajatilor ridicandu-se la 4.000.
Alti patru investitori straini, majoritatea din sectorul auto, analizeaza transferarea operatiunilor, se mai arata in articol.
Potrivit publicatiei, mai multe companii care urmau sa construiasca fabrici in Polonia ar putea renunta la aceste planuri, ca urmare a majorarii salariilor, cu... mai mult
Joi, 16 Iulie 2009, ora 14:10