Angajatorii din Spatiul Economic European (SEE) ofera, prin intermediul retelei Eures Romania, 1.517 locuri de munca cele mai multe (peste 1.000) in Spania, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Conform datelor centralizate, din totalul posturilor vacante, 1.007 sunt disponibile in Spania (800 muncitor necalificat in agricultura - cules capsuni, 200 agricultor, 6 tehnician, 1 manager - santier naval), 160 in Marea Britanie (100 culegator capsuni si zmeura, 50 ingrijitori persoane la domiciliu, 10 infirmier) si 133 in Germania - majoritatea pentru personal curatenie (80), se arata in comunicatul de presa transmis, miercuri, AGERPRES.
De asemenea, in Olanda sunt libere 121 locuri de munca, in Suedia un numar de 46 de posturi, urmate de Malta - cu 17 locuri, Slovacia (12), Finlanda (10), Norvegia (6), Irlanda (2), Danemarca, Slovenia si Ungaria (cate un post).
Persoanele interesate sa ocupe un loc de munca pot viziona ofertele accesand www.eures.anofm.ro sau se pot prezenta la sediul agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca de domiciliu sau resedinta, unde consilierul Eures ii poate indruma, precizeaza ANOFM. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 16:43
Angajatorii din spatiul economic european au vacante 993 de locuri de munca, cele mai multe fiind in Austria, unde se cauta bucatari si camerise, in Germania, unde sunt cautati electricieni, sudori si instalatori, si in Olanda, unde angajatorii au nevoie de muncitori care sa sorteze si sa impacheteze bulbii de flori, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Astfel, in Austria sunt disponibile 305 locuri de munca: 100 pentru bucatar, 100 pentru camerista, 100 pentru chelner si cinci pentru hair-stylist.
In Germania sunt 287 de locuri de munca: 52 pentru electrician, 51 pentru sudor, 50 pentru instalator, 50 pentru lacatus, 29 pentru sofer de camion, 11 pentru bucatar, 10 pentru manipulant marfuri, 8 pentru demi chef de rang, 6 ospatar, 5 personal servire la bar, 2 ingrijitor de animale (bovine), 2 mecanic instalatii sanitare de incalzire si climatizare, 2 montator instalatii electrice, 2 tehnician service, 1 cosmetician, 1 commis de partie, 1 chef de partie, 1 demi chef de partie, 1 maseur, 1 operator excavator, 1 sofer automacara.
In Olanda sunt 245 de locuri de munca: 50 sortator si impachetator bulbi de flori, 50 operatori la masini pentru bulbi de flori, 30 muncitor in productia de hrana pentru caini si pisici, 25 creatori buchete de flori, 25 muncitori in gradinarit, 25 procesori bulbi de lalele, 10 culegatori floarea soarelui, 10 lacatus confectii metalice, 5 culegator afine, 5 inginer, 5 inginer mecanic, 5 sudor.
De asemenea,... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 10:00
Zeci de mii de romani aplica lunar pentru un job in strainatate. Mii de joburi sunt postate lunar pentru strainatate atat de agentiile de recrutare care cauta personal pentru strainatate, cat si de anagajatori directi din diferite tari.
Nici nu e de mirare, avand in vedere ca muncitorii romani sunt la mare cautare peste hotare si astfel, angajatori din Anglia, Belgia, Olanda Germania, Franta, Cipru, Cehia si chiar si din tari din afara Europei au inceput sa caute personal atat calificat cat si necalificat din Romania, potrivit site-ului Infomunca.ro.
Pe de o parte, plecarea romanilor in strainatate are consecinte negative pe termen lung, deoarece o tara fara forta de munca nu poate sa produca si o tara care nu produce nu poate avea o economie infloritoare.
Pe de alta parte, un numar destul de mare de romani se reintorc in tara dupa acumularea unor sume de bani. Odata cu venirea lor in tara, banii respectivi sunt cheltuiti aici si acest lucru nu poate fi decat bun pentru economia Romaniei.
Romania dupa 25 de ani
In ultimii 25 de ani, oportunitatile de munca pentru romanii doritori sa isi gaseasca un job in strainatate s-au inmultit exponential, odata cu trecerea timpului.
Ca sa explicam acest fenomen, trebuie sa intelegem schimbarile politice prin care a trecut tara noastra in aceasta perioada, schimbari care au favorizat accesul romanilor la piata fortei de munca internationala.
Prima schimbare de o importanta majora, care a ajutat cu adevarat romanii... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 15:46
La 1 ianuarie 2014, 10 tari isi vor ridica restrictiile privind accesul la munca pentru romani si bulgari, astfel ca acestia vor putea ocupa orice post. Iar vestea cea mai buna este ca salariile depasesc 1.000 de euro.
Digi 24 a facut o selectie a ofertelor. Astfel, in Belgia iti poti gasi foarte usor de munca in restaurante, baruri si hoteluri. Cel mai important aspect este ca salariul minim in aceasta tara este de 1.500 euro.
Romanii se mai pot angaja si in Olanda, domeniul cel mai ofertant fiind cel al constructiilor. In Tara Lalelelor se cauta si ...citeste mai departe despre "Romanii, liber la munca in Europa: Ce joburi isi pot gasi de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 08:30
O rafinarie din Olanda care a angajat ilegal cateva sute de muncitori romani, cat si agentia de recrutare care a intermediat acest proces au fost amendate cu cate doua milioane de euro.
Inspectorii din orasul olandez Rotterdam au depistat 242 de muncitori romani care lucrau fara forme legale intr-un proiect de constructie din cadrul complexului rafinariei, transmite RTL News, citat de Agerpres.
Rafinaria a platit amenda, insa nu si agentia de recrutare. Ambele companii au facut apel la decizie, iar agentia a solicitat intrarea sub protectia legii falimentului.
Rezolvarea problemei agentiilor de recrutare frauduloase reprezinta o prioritate de catre Ministerul olandez al Afacerilor Sociale, care a marit, de asemenea, amenzile impotriva acestora. mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 15:03
Ambasadorul agreat al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, declara intr-un interviu ca tara sa va mentine restrictiile pe piata muncii pana la 1 ianuarie 2014, el precizand ca pana atunci, Haga ia masuri impotriva exploatarii muncitorilor straini.
El spune ca Olanda a explicat deja Comisiei Europene ca actuala situatie justifica mentinerea restrictiilor, scrie Mediafax.
Diplomatul mentioneaza ca autoritatile olandeze sunt constiente ca dupa 1 ianuarie 2014 trebuie sa fie pregatite pentru a primi romani si bulgari pe piata muncii si profita de actuala perioada pentru a adopta masurile necesare pentru a face accesul unor noi muncitori gestionabil de catre societate.
El mai spune si ca, in acest moment, Olanda are un aflux din tarile est-europene care au aderat mai devreme. Diplomatul a mai afirmat ca din punct de vedere macroeconomic, este un beneficiu, dar la scara mai mica acesti oameni sunt exploatati. El lauda insa muncitorii romani, pentru ca acestia "vorbesc engleza fluent, sunt bine educati, nu numai ca au o educatie tehnica, ci si vorbesc, ofera un feed-back".
Olanda raspunde acuzatiilor lui Basescu
Pe de alta parte, ambasadorul a raspuns si criticilor presedintelui Traian Basescu. Matthijs van Bonzel arata ca Rotterdam "este de departe cel mai mare port din UE, ceea ce inseamna ca este cea mai mare poarta de intrare pentru tot ceea ce este legal, insa, fireste, daca esti mare, atragi inevitabil si tot ceea ce este ilegal".
In ceea ce priveste... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 09:15
In primele trei luni ale lui 2012, Agentia fortelor de munca din Olanda a acordat doar 57 de permise de munca culegatorilor romani si bulgari, fata de 768 in aceeasi perioada a anului trecut.
Ministrul afacerilor sociale, Henk Kamp le-a cerut, anul trecut, angajatorilor olandezi din sectorul agricol sa angajeze muncitori care nu au nevoie de permise de munca, in special someri si polonezi, relateaza Radio Netherlands.
La sfarsitul anului trecut, Olanda a decis, alaturi de alte opt state europene, sa mentina restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari. mai mult
Sambata, 31 Martie 2012, ora 10:40
Restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Olanda ar putea fi prelungite inca doi ani, propune Ministrul olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp.
Propunerea urmeaza sa fie discutata in sedinta de vineri a cabinetului, transmite postul de televiziune olandez Nos, citat de Agerpres.
Ba mai mult, romanilor si bulgarilor li s-ar putea permite accesul pe piata muncii, insa numai pentru muncile pe care nu le poate efectua niciun alt cetatean din Uniunea Europeana.
In aceasta vara, el a interzis fermierilor sa angajeze culegatori de fructe din Romania si Bulgaria, precizand ca in locul acestora ar trebui lucreze someri olandezi. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 14:48
Cetatenii din Romania si Bulgaria vor obtine permise de lucru in Olanda doar in conditii exceptionale, informeaza Mediafax.
Proiectul care contine aceste prevederi, initiat de ministrul Muncii, Henk Kamp, a fost adoptat de Parlamentul olandez in pofida avertizarilor Uniunii Europene privind riscul incalcarii dreptului la libera circulatie.
Comisarul UE al Muncii, Afacerilor Sociale si Incluziuni, Laszlo Andor, a declarat ca restrictionarea accesului bulgarilor si romanilor afecteaza piata europeana a muncii.
Olanda este unul dintre celelalte zece state UE care au mentinut restrictiile la angajare pentru cetatenii din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua state la UE in 2007.
Incepand de la 1 ianuartie 2014, romanii si bulgarii vor putea lucra liber in toate statele membre UE.
mai mult
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 15:29