Romania a pierdut peste 1.000.000 de locuri de munca, de la declansarea starii de urgenta si pana in prezent, conform raportarilor oficiale, mai mult decat cele 700.000 de locuri de munca pierdute in 4 ani, intre 2008-2012, potrivit unui comunicat al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
Ultima raportare a Ministerului Muncii cifra numarul contractelor suspendate la 1.005.552, din care peste 292.000 in industria prelucratoare, peste 196.000 in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, restul de peste 100.000 in hoteluri si restaurante. Daca la acest numar adaugam cele 209.851 contracte de munca incetate in comert, industrie prelucratoare si constructii, avem tabloul complet al situatiei somerilor din Romania.
In SUA, aproximativ unul din zece angajati (reprezentand 16,8 milioane de oameni) si-a pierdut locul de munca in ultimele trei saptamani pe fondul crizei economice generate de coronavirus. Datele reprezinta cele mai multe locuri de munca pierdute in cea mai scurta perioada, din 1948 incoace.
"Aceste date cu spectru larg poate nu reusesc sa exprime cu forta convingatoare disparitatile din prezent, insa ilustreaza inceputul unei noi ordini sociale. Previziunile economice au fost date peste cap, adoptarea scenariului optimist creand o relaxare a realitatii economice si o lipsa de anticipare a impactului coronavirus asupra pietei fortei de munca din cea mai puternica tara a lumii. De aceea, daca ne... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:34
Prin depozitele Amazon forfotesc neobositi sute de roboti portocalii, foarte asemanatori cu masinutele tamponate din parcurile de distractii. Spre deosebire de acestea din urma, masinutele celei mai mari companii de comert electronic din lume nu se ciocnesc intre ele, ci isi urmeaza impecabil traseele atent stabilite.
Jurnalistii de la AFP au vizitat recent depozitul Amazon din Staten Island, New York, unde au putut observa modul in care angajatii umani ai companiei si robotii lucreaza impreuna pentru a onora miile de comenzi primite zilnic.
Printre roboti, scriu jurnalistii, isi face de lucru o tanara imbracata cu o vesta de siguranta high-tech prevazuta cu senzori si transmitatori radio. Aceasta vesta este de fapt cheia "simbiozei", permitandu-i tinerei sa se deplaseze in siguranta prin zona robotilor, pentru a ridica vreun obiect cazut din greseala sau pentru a inlocui o baterie. Cu o singura apasare de buton, poate opri sau incetini robotii, astfel incat sa-si poata face treaba.
Cele peste 25 de centre robotice detinute de Amazon in prezent au transformat modul in care compania opereaza, spune Tye Brady, tehnolog sef la Amazon Robotics.
"Ceea ce obisnuia sa dureze mai mult de o zi dureaza acum mai putin de o ora", spune Brady.
In timp ce multi vor vedea in acest nivel de automatizare inceputul implinirii profetiei privind "invazia" robotilor pe piata muncii, Brady sustine ca aceasta colaborare intre oameni si roboti va fi cheia productivitatii umane in... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 00:00
Guvernul de la Paris vrea sa-i ajute pe producatorii auto si furnizorii de componente afectati de declinul vanzarilor de autovehicule diesel iar ministrul de Finante, Bruno Le Maire, a cerut companiilor auto "sa coordoneze transformarea spre masini echipate cu motoare pe benzina, hibride si electrice", transmite Automotive News Europe
In aprilie, Bruno Le Maire se va intalni cu liderii industriei auto pentru a discuta cum pot fi salvate cele 12.000 de locuri de munca legate de motoarele diesel si componente.
In timpul unei vizite la fabrica grupului PSA din Mulhouse, Franta, Le Maire a afirmat ca Executivul cauta "sa ajute marile companii, cum ar fi PSA, sa gestioneze transformarea spre masini echipate cu motoare pe benzina, hibride si electrice".
Anul trecut, Le Maire a anuntat crearea unui grup de lucru pentru a rezolva problemele legate de motoarele diesel, desi a precizat ca taxele pentru motorina vor fi majorate cu 0,03 euro per litru, pentru a ajunge la paritate cu taxele pe benzina.
In 2017, vanzarile de masini echipate cu motoare diesel au scazut cu 7,9% in Europa, arata datele JATO Dynamics, pe fondul scandalului emisiilor de la Volkswagen, al majorarii costurilor pentru indeplinirea normelor mai dure privind poluarea si al deciziei unor autoritati locale de a interzice unele masini echipate cu motoare diesel in centrele urbane.
In Franta, cota de piata a masinilor diesel a scazut la 47% anul trecut, de la 73% in 2012.
Producatorii auto incearca... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 15:36
Rata locurilor de munca vacante in trimestrul II din acest an a fost de 0,70%, in crestere cu 0,04 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, si cu 0,11 puncte procentuale comparativ cu acelasi trimestru al anului 2012, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), publicate joi.
Numarul locurilor de munca vacante a fost de 30.100, in crestere cu 2.100 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2012, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 5.400.
In trimestrul II 2013, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative (3,43%), alte activitati de servicii (2,76%), respectiv in administratie publica (1,61%).
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile de invatamant (0,13%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,14%), respectiv cele din industria extractiva (0,15%).
Potrivit INS, in industria prelucratoare s-a concentrat mai putin de o treime (9.800 de locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 0,94%. Sectorul bugetar a insumat putin peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 3.900 de locuri vacante se regasesc in administratie publica, 3.400 de locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, iar 500 de locuri... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 14:31
Pana in octombrie 2012, aproximativ 50.000 de spanioli si-au gasit de lucru in Germania, iar numarul acestora a crescut cu 15% fata de anul anterior, dupa cum informeaza vineri Rtve.es.
Numarului ridicat de spanioli care s-au angajat in Germania se explica mai ales prin situatia buna a pietei fortei de munca, tara incheind anul 2012 cu cele mai scazute cifre ale somajului, din ultimii 20 de ani. Cifra mentionata apare intr-un raport elaborat de Biroul german pentru ocuparea fortei de munca - Bundesagentur fur Arbeit.
"Grecia, Italia, Portugalia si Spania sunt tarile cele mai afectate de criza datoriilor din UE, iar cetatenii acestora sunt cei care se confrunta cu cele mai mari probleme pe piata fortei de munca", se arata in raportul mentionat.
"In prezent, Germania reprezinta o oportunitate buna pentru locuri de munca pentru muncitorii calificati", mai indica raportul citat.
Spaniolii care muncesc in Germania se afla inca in inferioritate numerica fata de angajatii proveniti din Italia (235.093), Grecia (123.322) sau Portugalia (56.958). mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 16:00
La nici un an si jumatate de la intrarea in vigoare a Noului Cod al muncii, un proiect legislativ vizeaza modificarea substantiala a acestui act normativ.
Initiat de una dintre cele cinci mari confederatii sindicale reprezentative din Romania, proiectul de modificare a Codului muncii isi propune sa corecteze erorile din actuala legislatie, dar si sa echilibreze relatia dintre angajat si angajator.
Vezi proiectul care propune noi modificari la legislatia muncii pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:05
2012 este un an de stagnare pe piata muncii. Migratia de personal va ramane la cote scazute, ca urmare a unei schimbari de comportament al angajatilor, care prefera joburi stabile, sacrificand pretentiile salariale.
In schimb, exista sanse ca firmele care activeaza in industrii ferite de efectele crizei, sa inceapa campanii de recrutare.
Cu toate ca nu sunt asteptate restructurari sau reduceri salariale masive, 2012 nici nu ofera multe oportunitati de cresteri salariale.
"Ne putem astepta la inghetarea salariilor pentru unele domenii de activitate si eventual la cresterea veniturilor in companiile care si-au atins obiectivele pentru 2011. Totusi, vorbim de cresteri mici, care foarte rar vor ajunge la maxim 10%", a declarat Cristina Popescu, managerul firmei de recrutare QPAS, intr-un interviu pentru Business 24.
In ultimii trei ani, dinamica pietei muncii a scazut considerabil fata de perioada anterioara crizei economice. Care sunt perspectivele in 2012?
Cred ca piata muncii in 2012 seamana foarte mult cu anul tocmai incheiat, ceea ce nu este un lucru rau daca se va concretiza pana la urma tendinta de stabilizare a pietei muncii.
Industriile care au o dinamica mai mare din punct de vedere al proiectelor de recrutare in 2012 sunt cele care au fost mai putin afectate de contractarea economiei, precum telecom, FMCG, IT, farma. Sunt semnale ca anul acesta am putea constata ca si industriile care au avut de suferit si care au tot restrans structurile, vor... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 08:05
Romanii care se afla pe lista "neagra" a somerilor sunt dispusi sa se angajeze chiar si pe bani mai putini, arata un studiu. Pretentiile salariale ale candidatilor la un job au scazut cu aproximativ 15% la inceputul lui 2012, fata de perioada similara de anul trecut.
Astfel, de la o medie salariala de 584 de euro, bani solicitati in 2011 de o persoana aflata in cautarea unui loc de munca, s-a ajuns la suma medie de 500 de euro, ceruta la inceputul acestui an, potrivit statisticilor MyJob.
Cea mai mare diferenta intre cerintele salariale s-a observat in Constanta, de 156 de euro: pretentiile salariale au scazut de la o medie de 692 de euro la una de 536 euro.
In Bucuresti diferenta este mai mica, in contextul in care si solicitarile medii nu erau unele prea mari. Astfel, daca in 2011 se cereau 568 de euro, acum s-a ajuns la o medie de 540 euro.
In Iasi diferenta dintre anul acesta si anul precedent este de 15 euro , de la 512 euro la 497 euro, in Sibiu de 52 de euro - 595 in 2011 vs 543 in 2012, iar in Craiova de 51 de euro de la 548 la 497 in 2012.
Romanii din Timisoara sunt dispusi sa accepte anul acesta salarii cu 32 de euro mai mici. Daca anul trecut, salariu cerut pornea de la 516 euro, anul acesta timosrenii sunt dispusi sa faca aceeasi munca pentru doar 484 de euro.
In Cluj-Napoca, salariul pentru care un clujean s-ar angaja este de 500 de euro spre deosebire de anul trecut, cand ar fi cerut un salariu mediu de 535 de euro.
Daca privim... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 23:30
Cu doar noua luni in urma, presedintele Traian Basescu promitea romanilor ca la mijlocul anului 2012 acestia vor simti cresterea economica "in buzunare", fiindca tara este stabilizata.
"Suntem aici, stabilizati, reluam cresterea economica. Probabil in 2012, la mijlocul anului, va incepe sa se simta cresterea economica si pentru fiecare salariat, in puterea de cumparare", spunea increzator presedintele cu un an in urma in cadrul unei emisiuni televizate.
La nici un an dupa declaratia lui Traian Basescu, seful Guvernului a iesit la inspectie pe autostrada si a declarat ferm ca nici anul acesta romanii nu vor simti cresterea economica in buzunare fiindca Romania trebuie sa-si regaseasca stabilitatea.
Analistul financiar, Daniel Daianu considera ca romanilor nu li se poate asigura un trai mai bun, indiferent cine ar veni la putere. Cu toate acestea, analistul spune ca autoritatile pot face un singur lucru: sa arate populatiei ca se lupta cu risipa.
"Daca nu le dai nimic oamenilor si doar distribui saracia, trebuie macar sa le acorzi respect. Chiar daca nu mai exista resurse si bani la buget, oamenii trebuie sa vada ca banul public este economisit", a declarat Daniel Daianu pentru Business24.
Anul 2012 este vazut ca un an greu, in care problemele din extern vor pune presiune asupra cresterii economice a Romaniei.
Iata cateva motive pentru care nici anul 2012 nu va aduce prosperitate romanilor:
Preturile carburantilor au "explodat"
De la inceputul anului... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 23:00