Sistemul privat se confrunta cu o grava criza a fortei de munca, dar aceasta problema nu exista si in sectorul de stat, unde in ultimii doi ani, numarul posturilor ocupate a crescut cu 40.000.
Astfel, conform datelor oficiale, citate de Profit.ro, numarul de posturi ocupate in institutiile si autoritatile publice in ianuarie 2019 era de 1.234.563, in crestere cu 40.097 fata de 1.194.466 in ianuarie 2017.
Din numarul total de angajati ai statului, 800.000 sunt in administratia centrala, iar restul de aproape 435.000, in cea locala.
Mereu au existat avantaje in privinta unei slujbe in sectorul public fata de cel privat, printre care s-au numarat siguranta locului de munca, drepturi mai multe si respectate mai strict sau organizarea sindicala. Iar faptul ca statul a crescut accelerat salariile, oferind si vouchere de vacanta sau indemnizatii pentru hrana a lungit lista avantajelor, avand in vedere ritmul de crestere a salariilor a fost mai rapid fata de sectorul privat.
Conform unui studiu realizat de Confederatia Patronala Concordia si Institutul National de Cercetari Economice (INCE), in cinci ani va fi nevoie de peste jumatate de milion de persoane in plus pe piata fortei de munca.
Mai mult, doua milioane de persoane active nu se regasesc nici pe piata muncii, nici in sistemul educational, iar numarul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucratorilor activi, situatie in care populatia poate scadea cu aproape 2 milioane de locuitori pana in 2030.
Sursa... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 13:18
Aproape 600 de locuri de munca sunt disponibile in Spatiul Economic European si pot fi accesate prin reteaua europeana de ocupare Eures (European Employment Services), cele mai multe fiind in Germania, Marea Britanie si in Republica Ceha.
Angajatorii din Spatiul Economic European anunta, prin intermediul retelei Eures Romania, 576 de locuri de munca vacante.
Cele mai multe oferte de angajare vin din Germania (236), in aceasta tara fiind cautati 20 de comisionari, 16 operatori stivuitor, cate 15 factori postali, bucatar/bucatar sef/bucatar specialist, ospatari, lucratori in industria gastronomiei de sistem si soferi de tir. De asemenea, mai sunt vacante cate 10 posturi de agent de securitate, de agent de paza, betonist, fierar betonist, tamplar/dulgher si hamal, noua de muncitor metalurg, sapte de lucrator depozit, cate sase de mecanic auto si electrician si cate cinci de sudor MIG-MAG, barman, mecanic instalatii.
Angajatorii din Germania mai recruteaza instalatori/montatori ...citeste mai departe despre "Vrei sa lucrezi in Germania sau Marea Britanie? Joburi disponibile pentru romani" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 21:09
Un raport al Organizatiei Internationale a Muncii (ILO) indica o tendinta generala in cresterea nesigurantei locului de munca la nivel mondial inca de la declansarea crizei economice de acum 7 ani.
ILO estimeaza ca doar un sfert din angajatii la nivel global au contracte stabile de munca, restul fiind angajati cu contracte temporare, in sistem part-time, fara nicio forma legala sau sunt persoane casnice neplatite, arata un articol din ziarul The Guardian.
Nesiguranta sociala
Este o tendinta globala de a renunta treptat la contractele de munca stabile, riscul fiind de a perpetua consumul redus la nivel global si limitarea aparitiei unor noi locuri de munca, arata expertii ILO.
In analiza pentru 2015, agentia arata ca se intrevede o crestere a contractelor part-time, in special pentru femeile tinere.
Cu toate ca unii angajati apreciaza libertatea oferita de un program de lucru partial sau cea de liber-profesionist, acest lucru reflecta si lipsa unor alternative, considera reprezentantii ILO.
"In unele cazuri, contractele de munca atipice pot ajuta personalul sa dobandeasca experienta intr-un domeniu. Dar aceste tendinte incep sa reflecte raspandirea nesigurantei care afecteaza multi angajati in prezent", crede Guy Ryder, director general ILO.
Pe fondul saraciei
"Schimbarea de la relatiile traditionale de munca la unele non-standard este asociata de cele mai multe ori cu gresterea gradului de inegalitate sociala si a saraciei din multe tari ale... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 14:31
Tot mai multe companii din Romania incep sa foloseasca LinkedIn pentru recrutarea angajatilor in pozitii strategice. Cea mai mare retea sociala profesionala are in Romania peste 660.000 de utilizatori.
Emerson Process Management este compania care a anuntat cele mai multe locuri de munca prin reteaua LinkedIn, in ultima luna. Compania, care are operatiuni la nivel global si a generat vanzari de 5,6 miliarde de dolari in primul trimestru al anului financiar 2013, cauta 42 de specialisti din Romania prin intermediul retelei sociale.
Afla aici ce locuri de munca ofera Emmerson Process Management in Romania.
Majoritatea pozitiilor oferite sunt in Cluj. Compania cauta angajati care sa aiba functii in proiectare, inginerie, domeniul administrativ, dar si analisti IT.
Pe locul doi, in topul companiilor care cauta angajati romani pe LinkedIn se afla Microsoft, care are 33 de pozitii libere. Cele mai multe pozitii (31) sunt pentru pozitia de customer service. Producatorul de software cauta oameni in Timisoara si Bucuresti.
Pe locul trei se afla compania Dell, care cauta specialisti (14) pentru suport tehnic, in Bucuresti, dar si in Brasov.
Urmatoarea pozitie este ocupata de Freescale Semiconductor, care ofera 13 locuri de munca in Bucuresti, majoritatea pentru programatori, pozitii entry level, dar si pozitii de conducere.
Locul cinci este completat de Ericsson, cu 12 locuri de munca, toate in Bucuresti, pentru diverse pozitii, precum specialist in baze de date... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:15
Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a crescut anul trecut fata de 2010 cu 1.800 de posturi, la 26.100, din care aproape o treime au revenit industriei prelucratoare, iar aproape un sfert regiunii Bucuresti, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, rata locurilor de munca vacante s-a plasat la 0,64%, in urcare cu 0,05 puncte procentuale fata de 2010.
"In anul 2011, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in administratia publica (1,09%) si in sanatate si asistenta sociala (1,05%). La polul opus s-au situat activitatile din industria extractiva (0,04%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,11%), respectiv cele din invatamant (0,16%)", se arata intr-un comunicat al INS.
O treime din totalul locurilor de munca, in industria prelucatoare
Peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare (8.900 locuri vacante), unde rata a avut o valoare medie anuala de 0,9%.
Sectorul bugetar insumeaza 25% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in activitatile de sanatate si asistenta sociala (3.100 locuri vacante), urmate de administratia publica (2.800 locuri vacante), respectiv invatamant (600 locuri vacante). In industria extractiva angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (doar 30 de locuri vacante).
Prin... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 11:03
Costurile totale pentru o ora de munca in Romania au crescut in ultimul trimestru din 2011 cu 8,6% fata de perioada similara din 2010, al doilea ritm de crestere din Uniunea Europeana (UE), dupa Bulgaria, arata datele publicate joi de Eurostat.
Pe ramuri de activitate, costurile orare cu salariile si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat in industrie cu 8,4% pe an, in constructii cu 8,1% pe an, in timp ce in sectorul serviciilor s-a raportat o crestere anuala de 8,8%.
La nivelul UE, costurile cu forta de munca au avansat in perioada octombrie-decembrie 2011 cu 2,7% fata de perioada similara din 2010, iar in zona euro cu 2,8%.
Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de munca au crescut in UE cu 3,2% in industrie, cu 2,7% in constructii si cu 2,5% in servicii, in timp ce in zona euro, costurile au fost cu 3,3%, 2,6%, respectiv 2,6% mai mari.
Dintre tarile membre ale UE, Bulgaria a avut cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca in trimestrul IV din 2011, de 12,6%%, fata de aceeasi perioada din 2010. Scaderi au fost inregistrate in Irlanda si Portugalia (-1,7% in ambele tari) si Slovenia (-0,3%). mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 13:15
Rata locurilor de munca vacante a scazut in perioada octombrie-decembrie 2011 cu 0,15 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 0,53%, in timp ce, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, a crescut cu 0,02 puncte procentuale, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, numarul locurilor de munca vacante a fost de 21.600, in scadere cu 6.100 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2010, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 1.200.
In trimestrul IV 2011, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,15%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (0,94%).
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,04%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,07%).
Ca si in trimestrele precedente ale anului 2011, in industria prelucratoare s-a concentrat peste o treime (7.500 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 0,75%.
Putin peste 13% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2.900 locuri vacante), in timp ce in sanatate si asistenta sociala (2.700 locuri vacante) s-au concentrat 12,5% din totalul locurilor de munca vacante.
Impreuna cu activitatea de invatamant (400... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 10:50
Numarul locurilor de munca vacante in trimestrul al treilea a fost de 27.700, fara diferente semnificative fata de trimestrul precedent, dar in scadere cu aproximativ 70.000 de posturi comparativ cu perioada similara din 2008, releva datele Institutului National de Statistica (INS).
Fata de trimestrul al treilea al anului 2010, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 4.400.
Rata locurilor de munca vacante a fost de 0,68% in trimestrul al treilea, mentinandu-se la nivelul din trimestrul precedent si in urcare cu 0,11 comparativ cu acelasi trimestru al anului 2010.
In trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica, respectiv in sanatate si asistenta sociala (1,05%).
La polul opus, cu cele mai mici rate, se plaseaza activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,07%), respectiv cele din industria extractiva (0,08%).
Ca si in primele doua trimestre ale anului 2011, in industria prelucratoare s-au concentrat peste o treime (9.900 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante. In aceasta activitate rata a fost de de 0,99%, usor mai ridicata comparativ cu celelalte doua trimestre ale anului.
Sectorul bugetar insumeaza o patrime din numarul total al locurilor de munca
In sanatate si asistenta sociala (3.000 locuri vacante) s-au inregistrat 11% din totalul locurilor de munca vacante, in timp ce 10% dintre... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 11:01
Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, declara, intr-un interviu publicat de site-ul agentiei italiene APcom, ca Italia nu poate renunta la forta de munca provenind din Romania, informeaza Mediafax.Intre Italia si Romania nu se poate vorbi de "o problema a imigratiei in sensul clasic al termenului, asa cum se intelegea in urma cu un secol, pe vremea cand chiar si multi italieni traversau lumea in cautarea unei vieti mai bune", pentru ca in momentul de fata Italia "nu poate renunta" la comunitatea romanilor, afirma Teodor Baconschi, care efectueaza marti si miercuri o vizita la Roma.
Trebuie sa se vorbeasca "fie de o problema de tip economic, fie de o situatie care tine de actuala mobilitate in spatiul Uniunii Europene.
O perspectiva care, pe termen mediu, va permite ca relatiile intre Romania si Italia sa devina din ce in ce mai bune", subliniaza ministrul roman de Externe.
Este o situatie favorabila ambelor parti, "pentru ca, daca nu ar fi fost nevoie de forta de lucru a romanilor in Italia, concetatenii nostri nu si-ar fi gasit locul in aceasta tara, contribuind astfel la prosperitatea Italiei, la PIB-ul tarii, si operand in domenii utile pentru comunitate, cum ar fi spre exemplu oferind asistenta varstnicilor italieni.
Nu cred ca Italia poate renunta la comunitatea romanilor", apreciaza Teodor Baconschi.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, face, marti si miercuri, o vizita oficiala in Italia si la Sfantul Scaun, la invitatia omologilor sai, Franco... mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 09:26