Angajatii britanici nu sunt in acest moment o optiune viabila pentru inlocuirea fortei de munca venita din spatiul european, avertizeaza reprezentantii unor industrii din Regatul Unit.
Prezenti in fata membrilor comisiei pentru Afaceri Economice din Camera Lorzilor, oamenii de afaceri din Marea Britanie au mentionat ca inlocuirea strainilor cu angajati din randul localnicilor ar putea fi o eroare fatala, relateaza The Telegraph.
Aproximativ 3 milioane de cetateni UE lucreaza in acest moment in Marea Britanie, iar patronii lor cred ca inlocuirea acestora cu forta de munca locala ar putea dauna grav afacerilor lor.
Sectorul industrial, turismul, sanatatea si invatamantul superior ar urma sa fie cel mai afectate de o eventuale blocada impusa lucratorilor recrutati din alte tari, fapt care i-a facut pe angajatori a solicite inca o data pastrarea liberei circulatii a fortei de munca intre UE si Regatul Unit.
46.000 de reprezentanti din industria serviciilor hoteliere au semnalat faptul ca angajarea localnicilor ar insemna asigurarea unor salarii mai mari, lucrui greu de indeplinit in contextul in care fenomenul Brexit isi pune deja amprenta pe economia Marii Britanii.
"Operam deja la un nivel de profit minim. Va fi o adevarata catastrofa, daca va trebui sa angajam forta de munca locala si sa platim salarii mai mari", s-au plans hotelierii.
La fel, reprezentantii parcurilor tematice care impanzesc tara au atras atentia asupra faptului ca multe dintre locatii se... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 14:22
Guvernul Marii Britanii va activa, pe 29 martie, Articolul 50 din tratatul UE, moment care va marca oficial divortul Londrei de blocul comunitar.
Evenimentul ar putea fi dublat de o perioada de volatilitate a pietei valutare, cursul de schimb al lirei fata de principalelele valute fiind asteptat sa inregistreze oscilatii puternice in perioada urmatoare, dupa cum anunta analistii consultati de ziarul Daily Mail.
Vestea unei noi etape de rapida depreciere a lirei sterline incepe sa-i puna serios pe ganduri pe romanii care muncesc de ani buni in Regatul Unit, economiile lor pentru vacanta de Paste si sezonul estival fiind supuse riscului de a-si pierde din valoare.
Fata aceeasi perioada a anului trecut, lira a pierdut deja 9% in fata monedei euro si 12% fata de dolar, in lumina rezultatului referendumului pentru Brexit si a turbulentelor iscate de acesta.
Un nou episod de genul acesta ar fi un scenariu de cosmar pentru toti romanii stabiliti in Marea Britanie, in contextul in care viata de zi cu zi a ajuns sa ii coste tot mai mult.
"Suntem oricum afectati de aceasta situatie. Eu o sa muncesc pe 29 martie. Nu mi-am programat o vacanta de Paste acasa, voi ajunge in tara abia prin luna mai, cu gandul de a obtine un credit de dezvoltare pe firma si de a investi in energie.
Nu cred ca pentru noi se pune problema relocarii in alta tara europeana, cata vreme contextual politico-economic din UE este inca neclar. Vorbim mai degraba de o revenire masiva in tara: 10-20... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 12:27
11175.000 de muncitori in constructii, aproximativ 8 procente din forta de munca din sector, ar putea parasi Regatul Unit in urma unui divort transat in termeni duri intre UE si Marea Britanie.
Calculele au fost facute de analistii Royal Institute for Chartered Surveyors (Rics), arata The Guardian.
In ultima analiza Rics derulata la finalul anului trecut in randul companiilor de constructii din regat, 30% dintre acestea au mentionat faptul ca si-au bazat succesul pe angajarea muncitorilor din alte state europene, cele mai mlte dintre aceste firme gasindu-se in sud-estul Marii Britanii si fiind angrenate in proiecte de anvergura in toata tara.
Expertii Rics considera ca guvernul de la Londra va trebui sa asigure accesul Marii Britanii la piata unice europeana sau sa ofere rapid alternative la o criza a fortei de munca in sectorul constructiilor.
"Cifrele arata ca industria constructiilor a ajuns depoendenta de un numar mare de muncitori veniti din tarile UE, aproximativ 176.650", a explicat Jeremy Blackburn, seful departamentului de politici pentru Marea Britanie din cadrul institutului.
"Este in interesul nostru, al tuturor, sa facem din Brexit un succes, dar pierderea accesului pe piata unica ar putea reduce nivelul investitiilor curente, de 500 miliarde de lire sterline, in proiecte de infrastructura.
Fara acces la piata unica sau alte alternative puse in practica, nu vom fi capabili sa realizam infrastructura necesara pentru a pune orasele noastre pe o... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 10:06
2Britanicii care au votat din toata inima pentru divortul Regatului Unit de Uniunea Europeana s-ar putea sa nu aiba nimic de castigat de pe urma acestei decizii, crede unul dintre economistii Bancii Mondiale.
"Britanicii nu si-au pierdut slujbele din cauza fenomenului de migratie, ci ca urmare a tehnologizarii si a globalizarii, factori pe care Marea Britanie ii va imbratisa in continuare, daca vrea sa fie parte a comertului global", arata Hans Timmer, unul dintre expertii institutiei financiare internationale, citat de The Independent.
Economistul Bancii Mondiale, specializat in imprumuturi acordate statelor din Europa si Asia Centrala, crede ca reducerea numarului de straini care vor avea drept de munca in regat nu va rezolva problema disparitiei locurilor de munca din Marea Britanie.
"Schimbarile care se petrec acum nu ii vor ajuta pe acesti oameni", avertizeaza expertul Bancii Mondiale. Renuntarea la statutul de membru al UE nu va rezolva problemele cu care se confrunta locuitorii Europei, mai spune Timmer, constient de faptul ca Brexit a creat un precedent periculos in tot blocul comunitar.
Reducerea numarului de imigranti din Europa veniti sa munceasca pe salarii mai bune in Marea Britanie a fost unul dintre punctele cheie ale platformei sustinatorilor Brexitului, dar ideea nu este convenabila pentru marea majoritate a statelor membre UE.
"Una dintre solutiile pe care oricine le poate identifica este renuntarea la ideea ca problemele sunt cauzate de... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:22
La opt ani dupa declansarea crizei financiare globale, Europa este lovita iremediabil de cea mai puternica amenintare din punct de vedere social: somajul.
In zona euro, situatia este de-a dreptul ingrijoratoare, diferentele existente pe piata muncii in statele din regiune aratand cat de divizata este Europa din punct de vedere social, remarca The Telegraph.
Rata somajului din zona euro este de 10,4%, cele 19 state care au adoptat moneda unica ridicand si media din intreaga Uniune pana la 9 procente.
Insa, din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt egale pentru toti. Germania, motorul economiei europene, pare sa fi gasit o cale de a reduce rata somajului la doar 4,5%, cel mai scazut nivel de la reunificarea tarii si pana in prezent.
33.000 de noi locuri de munca au fost create lunar in medie in Germania, pe perioada ultimilor 6 ani.
Din nefericire, exemplul teuton nu a putut fi copiat de multe alte tari din eurozona. Grecia, de exemplu, are o rata a somajului care afecteaza un sfert din populatia activa a tarii.
In Italia, in ciuda promisiunilor date de premierul Matteo Renzzi, rata somajului a ramas in continuare blocata la 11,4%, iar situatia pare sa se agraveze, daca este sa luam in considerare faptul ca in luna decembrie numarul somerilor italieni a crescut cu 21.000, cu 3.000 mai mult fata de luna anterioara.
Nu doar statele greu indatorate sunt afectate de somaj. Finlanda, tara cu cel mai mic grad de indatorare din intreaga Europa, se confrunta... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 12:00
Aproape 600 de locuri de munca sunt disponibile in Spatiul Economic European si pot fi accesate prin reteaua europeana de ocupare Eures (European Employment Services), cele mai multe fiind in Germania, Marea Britanie si in Republica Ceha.
Angajatorii din Spatiul Economic European anunta, prin intermediul retelei Eures Romania, 576 de locuri de munca vacante.
Cele mai multe oferte de angajare vin din Germania (236), in aceasta tara fiind cautati 20 de comisionari, 16 operatori stivuitor, cate 15 factori postali, bucatar/bucatar sef/bucatar specialist, ospatari, lucratori in industria gastronomiei de sistem si soferi de tir. De asemenea, mai sunt vacante cate 10 posturi de agent de securitate, de agent de paza, betonist, fierar betonist, tamplar/dulgher si hamal, noua de muncitor metalurg, sapte de lucrator depozit, cate sase de mecanic auto si electrician si cate cinci de sudor MIG-MAG, barman, mecanic instalatii.
Angajatorii din Germania mai recruteaza instalatori/montatori ...citeste mai departe despre "Vrei sa lucrezi in Germania sau Marea Britanie? Joburi disponibile pentru romani" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 21:09
Un loc de munca poate aduce nenumarate beneficii, insa exista si joburi care pot provoca efecte negative asupra sanatatii fizice, dar si psihice.
In urma cercetarilor realizate de Biroul de Statistica al Muncii (BLS) din Marea Britanie si CareerCast, Huffington Post prezinta cele mai daunatoare locuri de munca, ce pot afecta bunastarea fizica si emotionala a angajatilor.
Constructiile
In domeniul constructiilor au loc adesea accidente de munca. Chiar si cei mai priceputi lucratori ar putea fi raniti sau s-ar putea electrocuta. De asemenea, ei se expun la produse chimice, fum si particule, iar echipamentul de protectie nu poate preveni in totalitate riscul de aparitie a unei boli.
Muncitorii din domeniul constructiilor pot inhala praf, existand astfel sanse mari de producere a unor boli precum cancer pulmonar, mezoteliom sau azbestoza.
Potrivit rapoartelor BLS, acest domeniu se afla in top 10 cu cele mai multe accidente mortale la locul de munca.
Serviciile
In cazul ...citeste mai departe despre "Cele mai daunatoare locuri de munca" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 13:43
Germania cauta factorii postali cu cunostinte de limba germana, in Franta se cauta personal pentru restaurante, iar Marea Britanie are nevoie de asistenti medicali pentru azile de batrani, prin reteaua Eures.
Un angajator din Germania cauta 40 de factori postali, in zona Stuttgart, pentru efectuarea de servicii postale, curierat, predare de colete si scrisori la destinatie, cu mijloace de transport adecvate (auto si biciclete), sase zile pe saptamana, conform Mediafax.
Angajatorul precizeaza ca cei care vor ocupa posturile vacante vor avea concediu anual de 26 - 30 de zile.
Candidatii interesati trebuie sa aiba carnet de conducere categoria B, conditie fizica buna, rezistenta la vreme ploioasa, cunostinte de limba germana (A2). Factorii postali vor fi remunerati cu 2.000 euro/luna, asigurarile sociale fiind incluse. Contractul este pentru o perioada determinata de sase luni, cu posibilitatea preluarii ulterioare pe perioada nedeterminata.
Cei interesati pot trimite CV, diplome si recomandari pe adresa de e-mail: hochdorfer@HKS-Gruppe.de.
In Marea Britanie sunt disponibile posturi de asistent medical
In Marea Britanie sunt disponibile 30 de posturi de asistent medical in trei azile pentru ingrijirea persoanelor varstnice.
Pentru ocuparea acestor posturi se cer studii de specialitate, experienta de cel putin un an, engleza la nivel mediu iar experienta in lucrul cu persoane varstnice constituie avantaj.
Contractele sunt pe perioada nedeterminata iar... mai mult
Luni, 04 August 2014, ora 16:40
Partidul Independentei din Marea Britanie (UKIP), se pregateste sa exploateze temerile legate de o posibila imigratie in masa de romani si bulgari spre Regatul Unit, punand aceasta problema in centrul strategiei sale de campanie pe parcursul anului viitor.
Premierul David Cameron a refuzat luni sa faca speculatii privind cat de multe persoane din Romania si Bulgaria ar putea veni in Marea Britanie in cautare de locuri de munca atunci cand restrictiile privind libera circulatie a acestora in cadrul Uniunii Europene vor fi ridicate in ianuarie 2014.
Potrivit ziarului britanic, UKIP, care este in crestere in sondaje, nu are astfel de scrupule, sustinand ca masura ar putea duce la un aflux de 350.000 pana la 400.000 romani si bulgari in Marea Britanie si afirma ca acest lucru va avea un impact asupra ratei criminalitatii. Formatiunea a precizat ca aceasta problema va avea un rol "semnificativ si major" in campania sa din alegerile locale din luna mai si va figura inevitabil in scrutinul pentru Parlamentul European in 2014.
Acest demers va spori temerile in randul conservatorilor, potrivit carora partidul ar putea eroda in continuare sprijinul in randul alegatorilor conservatori traditionali. The Independent precizeaza ca parlamentari conservatori vor cere marti guvernului sa impuna noi restrictii de urgenta pentru romani si bulgari, din cauza impactului asupra locurilor de munca si serviciilor.
UKIP incearca sa coreleze ratiunea sa de a fi - sustinerea retragerii... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 10:45