Ideea britanicilor de a negocia la sange noi conditii pentru mentinerea Regatului Unit in UE face valuri nu doar in interiorul blocului comunitar, asa cum au prognozat analistii, ci si in singura enclava nordica ramasa in afara Uniunii.
Norvegienii au inceput si ei sa se gandeasca daca nu cumva relatia dintre Oslo si Bruxelles nu se dovedeste prea costisitoare pentru tara lor, confirma Bloomberg.
Viziune britanica
Desi 75% din legislatia Norvegiei a fost modificata pentru a fi in concordanta cu cea din interiorul UE, lucrurile s-ar putea schimba in viitorul apropiat, in special in ceea ce priveste beneficiile sociale de care se bucura muncitorii preluati din diverse tari europene.
Pe continent, Norvegia reprezinta, din punct de vedere al venitului pe cap de locuitor, a doua forta economica a Europei, avand in spate si un fond suveran de investitii a carui valoare depaseste 800 de miliarde de dolari.
Acum, insa, intrigati de rezultatul negocierilor dintre premierul britanic David Cameron si partenerii europeni, politicienii de la Oslo si-ar dori sa reduca presiunea pusa pe sistemul de asigurari sociale.
Cei 5,2 milioane de locuitori ai Norvegiei beneficiaza de un sistem de sanatate gratuit, invatamant gratuit (inclusiv cel universitar) si salarii consistente pentru parintii aflati in concediu de ingrijire a copilului.
Pe de alta parte, numarul mare de imigranti est-europeni preluati de Norvegia in ultimii ani a ajuns sa ridice nivelul sumei cheltuite cu... mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 18:05
Revolutia gazelor de sist din SUA pune in pericol 30 de milioane de locuri de munca in Europa, in conditiile in care companiile europene cu un consum energetic crescut trebuie sa faca fata unor preturi la combustibili mai mari decat concurentii lor americani, a avertizat joi Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.
Companiile din domeniul petrochimiei, aluminiului, ingrasamintelor si plasticului parasesc Europa pentru a profita de cresterea productiei de gaze naturale din sist in SUA, a avertizat economistul sef al IEA, Fatih Birol. 'Multe companii petrochimice din Europa centrala se muta. 30 de milioane de locuri de munca sunt in pericol', a spus Fatih Birol, citat de Agerpres.
SUA au devenit cel mai mare producator mondial de gaze si petrol utilizand tehnica fracturarii hidraulice. Potrivit activistilor de mediu, aceasta tehnica ce consta in a injecta in roci, la inalta presiune, cantitati enorme de apa cu nisip si aditivi pentru a elibera gazele poate polua panzele freatice, fragiliza solul si chiar favoriza seismele.
Saptamana trecuta, rafinariile americane au procesat o cantitate record de titei in conditiile in care acestea au profitat de pretul mai mic al petrolului local. In acest context, o serie de mari producatori de produse chimice precum BASF din Germania si Braskem din Brazilia au anuntat ca au de gand sa investeasca pana la 72 de miliarde de dolari in uzinele lor din SUA pentru a profita de avantajul oferit de gazul natural mai... mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 16:13
Angajatorii norvegieni cauta 26 de ingineri, carora le ofera salarii cuprinse intre 60.000 si 90.000 de euro, locurile de munca, disponibile prin reteaua europeana de ocupare Eures, putand fi ocupate inclusiv de cetateni romani.
Pe langa cele 26 de locuri de munca din Norvegia, in reteaua Eures mai sunt anuntate alte trei posturi de inginer software in Germania, toti candidatii trebuind sa aiba studii superioare.
Care sunt cerintele angajatorilor din Norvegia pentru posturile de ingineri
Astfel, in Norvegia, sunt disponibile doua posturi de senior inginer achizitii in regiunea Oslo, candidatii trebuind sa aiba studii superioare in domeniul petrol si gaze, experienta de peste zece ani in domeniul ingineriei, experienta FEED si soft MIPS/ProArc si sa vorbeasca fluent limba engleza.
Perioada contractuala este de un an, cu posibilitate de prelungire, iar salariul brut poate ajunge la 60.000 de euro anul in functie de experienta si nivelul educational.
Tot in regiunea Oslo, in localitatea Fornebus, sunt disponibile doua posturi de senior inginer electric in industria petrolului si gazelor naturale. Candidatii trebuie sa aiba studii superioare in domeniul electric (licenta sau master), experienta de peste opt ani in domeniul petrolului si gazelor naturale, bune abilitati de comunicare, capacitate de a lucra atat in echipa, cat si independent.
Si in acest caz, angajatorul ofera un contract pe un an si un salariu anual de pana la 60.000 de euro.
Acelasi... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 14:03