Peste jumatate dintre IMM-urile din Europa, care impreuna asigura locuri de munca pentru doua treimi din angajatii de pe continent, se tem ca nu vor supravietui in urmatoarele 12 luni daca veniturile nu isi vor reveni, arata un sondaj publicat joi de firma de consultanta McKinsey, transmite Reuters.
Acest sondaj a fost derulat in luna august, inainte ca explozia cazurilor de infectie cu coronavirus in Europa sa oblige guvernele sa impuna noi restrictii, arata amploarea pagubelor provocate de criza Covid-19.
Potrivit sondajului derulat de McKinsey & Co in randul a peste 2.000 de IMM-uri din primele cinci economii europene (Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie), 55% din aceste companii se asteapta sa isi inchida portile pana in luna septembrie a anului urmator, daca veniturile lor vor ramane la nivelul actual.
Daca traiectoria actuala se mentine, unul din 10 IMM-uri se asteapta sa depuna cererea de intrare in insolventa in decurs de sase luni.
"Aceasta este o povara substantiala asupra sectorului financiar", subliniaza unul din autorii raportului, Zdravko Mladenov, referindu-se la doar una dintre consecintele unei astfel de evolutii, care ar putea conduce de asemenea la cresterea somajului si la diminuarea nivelului general al investitiilor in economie.
Economistii intervievati de Reuters luna trecuta prognozau ca economia zonei euro va inregistra o crestere de doar 5,5% anul viitor, dupa o cadere de aproape 8% in acest an, dar au avertizat ca si... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2020, ora 09:24
Cel putin zece banci europene au anuntat, de la inceputul anului si pana acum. ca vor renunta la 44.000 de locuri de munca. Perioada ramane de criza pentru sistemul bancar, care se confrunta cu dobanzi foarte mici si cu tensiunile comerciale.
Ultimele anunturi in acest sens au fost facute vineri de grupul bancar francez Societe Generale si cel german Commerzbank, scrie AFP.
Iata o recapitulare a masurilor de restructurate anuntate in ultimele luni de bancile europene.
Grupul bancar francez Societe Generale a fost unul dintre primii care in 2015 a anuntat o restructurare a retelei sale de retail din Franta, pe fondul scaderii frecventarii agentiilor sale si a trecerii la operatiunile de digital banking. Intre 2016 si 2020, Societe Generale, care este prezenta si pe piata din Romania, are programata renuntarea la 3.450 de posturi dintr-un total de peste 147.000 de angajati.
Cele 530 de posturi suplimentare ce vor fi eliminate in reteaua din Franta, conform unui document prezentat vineri sindicatelor, vin sa se adauge altor 1.600 de locuri de munca eliminate la nivel mondial, dintre care 750 in Franta, in principal in cazul operatiunilor de investment banking, anuntate in luna aprilie.
In cazul Commerzbank, care trece printr-o perioada dificila de mai multi ani, a doua mare banca germana a anuntat vineri eliminarea a 4.300 de posturi la nivel mondial si inchiderea a 200 de agenti. In paralel insa, Commerzbank intentioneaza sa infiinteze 2.000 de noi locuri de... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2019, ora 13:38
Franta este hotarata sa reduca din cheltuielile publice 21 de miliarde de euro, dupa cum a declarat ministrul francez al Finantelor, Michel Sapin.
In prezent, Franta considera ca iesira din impas a economiei este apasarea tot mai tare pe pedala austeritatii si strangerea surubului, la care angajatii de orice fel trebuie sa faca fata.
Printre masuri, se vorbeste de cresterea redeventelor TV, o taxa de 2 eurocenti pe litrul de motorina, punerea in vanzare a unor active de stat in valoare de 4 miliarde de euro si o reducere a cheltuielilor publice la 56,1% din PIB in 2015, fata de 56,5% din PIB in 2014, scrie La Tribune.
Cresterea redeventelor TV va fi suportata, fireste, de catre societatile de profil, dar inerent va fi resmtita si de populatie, pe umerii careia cade o taxa TV lunara de 136 euro in Franta continentala si de 86 euro in teritoriile "de peste mari" (care au un regim special).
O parte din aceste incasari vor reveni postului national de televiziune TV5 Monde, care ...citeste mai departe despre "Franta mizeaza totul pe austeritate - taie din bugete si creste din taxe" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:17
Germania cauta factorii postali cu cunostinte de limba germana, in Franta se cauta personal pentru restaurante, iar Marea Britanie are nevoie de asistenti medicali pentru azile de batrani, prin reteaua Eures.
Un angajator din Germania cauta 40 de factori postali, in zona Stuttgart, pentru efectuarea de servicii postale, curierat, predare de colete si scrisori la destinatie, cu mijloace de transport adecvate (auto si biciclete), sase zile pe saptamana, conform Mediafax.
Angajatorul precizeaza ca cei care vor ocupa posturile vacante vor avea concediu anual de 26 - 30 de zile.
Candidatii interesati trebuie sa aiba carnet de conducere categoria B, conditie fizica buna, rezistenta la vreme ploioasa, cunostinte de limba germana (A2). Factorii postali vor fi remunerati cu 2.000 euro/luna, asigurarile sociale fiind incluse. Contractul este pentru o perioada determinata de sase luni, cu posibilitatea preluarii ulterioare pe perioada nedeterminata.
Cei interesati pot trimite CV, diplome si recomandari pe adresa de e-mail: hochdorfer@HKS-Gruppe.de.
In Marea Britanie sunt disponibile posturi de asistent medical
In Marea Britanie sunt disponibile 30 de posturi de asistent medical in trei azile pentru ingrijirea persoanelor varstnice.
Pentru ocuparea acestor posturi se cer studii de specialitate, experienta de cel putin un an, engleza la nivel mediu iar experienta in lucrul cu persoane varstnice constituie avantaj.
Contractele sunt pe perioada nedeterminata iar... mai mult
Luni, 04 August 2014, ora 16:40
Grupul aerospatial european EADS va desfiinta 5.800 de locuri de munca, circa 4% din total, restructurarea fiind necesara pentru a imbunatati profitabilitatea si pentru a face fata reducerii cheltuielilor pentru aparare in Europa.
Programul de desfiintare de locuri de munca va afecta divizia de aparare a grupului. EADS detine si producatorul de avioane de pasageri Airbus, potrivit Financial Times.
Numarul de posturi vizate este mai mic decat anticipau sindicatele, noteaza publicatia britanica. Locurile de munca vor fi desfiintate pe parcursul a trei ani, iar plecarile angajatilor vor fi voluntare, astfel ca grupul va obtine, probabil, acordul sindicatelor si politicienilor pentru implementarea programului.
Reducerea personalului reprezinta pentru directorul EADS, Tom Enders, strategia de rezerva, dupa ce Germania a blocat formarea celui mai mare grup din industria de aparare, prin preluarea de catre EADS a companiei britanice BAE Systems.
Programul de restructurare a numarului de angajati prevede fuziunea sub numele Airbus Defence and Space a subsidiarei Cassian - activa in industria de aparare, a Astrium - divizia spatiala, precum si a Airbus Military - producatorul avionului de transport A400M.
Vanzarile pe aceasta piata au adus anul trecut EADS venituri de 14 miliarde de euro, dintr-un total de 56,5 miliarde de euro.
In Germania vor fi desfiintate 2.600 de posturi, inclusiv 570 de pozitii temporare. In Franta, unde se va inchide si sediul din Paris, se... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 10:29
EURES Romania avea inregistrate in baza de date, la 30 octombrie, 145 de locuri de munca in strainatate, dintre care cele mai multe pentru Ungaria, unde erau disponibile 75 de posturi de sofer de TIR, potrivit datelor AMOFM.
La data de 3 noiembrie, la nivel european erau vacante 1.880.930 locuri de munca, in 32 de tari europene, fusesera depuse 1.218.477 CV-uri, iar 32.132 de angajatori erau in cautare de forta de munca.
EURES Romania oferea, de asemenea, pentru Germania, 16 posturi de asistent medical, de sofer profesionist, asistent manager si operator masini plastice, pentru Marea Britanie - 13 posturi (senior asistent social, asistent medical), Malta-10 posturi (ingrijitor cladiri, camere), Irlanda - 6 posturi (inginer senior software/servicii on-line, inginer senior software Core Tech, inginer sistem, inginer software), Finlanda - 6 posturi (macelar, sofer camion), Franta - 6 posturi (sef de santier, medic specialist medicina generala, medicina muncii, radiologie, ginecologie, urologie, oncologie), Norvegia - 5 posturi (inginer service, senior inginer electric, inginer proiectant CATIA/manager proiect, inginer productie, senior proiect manager), Republica Ceha - 4 posturi (controlor trafic/dispecer transport), Belgia - doua posturi (lucrator in productie - prelucrarea si conservarea pestelui) si Spania doua posturi de controlor si programator CNC), potrivit unui comunicat al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM).
Pentru ocuparea... mai mult
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 17:20
Sergio Ermotti, seful celei mai mari banci din Elvetia, a declarat ca sectorul bancar din tara sa va pierde in urmatorii ani 20% din totalul locurilor de munca, din cauza "razboiului economic" purtat de UE si SUA impotriva tarii.
"Elvetia se afla sub atac din 2008. Suntem blocati intr-un razboi economic. Ideea este de a slabi cele doua mari banci elvetiene, populare la nivel international", a spus Ermotti, referitor la masurile altor state impotriva politicii secretului bancar, promovate de institutiile de credit din Elvetia si folosite in multe cazuri pentru evaziune fiscala.
Seful UBS considera ca razboiul economic va avea ca rezultat un declin al activelor administrate de bancile elvetiene, care trebuie sa se adapteze prin reducerea costurilor, fuziuni si achizitii, potrivit publicatiei locale SonntagsZeitung, citate de AFP.
Elvetia incearca sa incheie acorduri cu unele tari pentru taxarea evazionistilor care au conturi in bancile elvetiene. Astfel de acorduri au fost semnate cu Germania, Marea Britanie si Austria, dar negocierile sunt blocate cu Franta, mai ales din cauza alegerilor prezidentiale. Elvetia negociaza un acord si cu SUA, unde 11 banci elvetiene au fost date in judecata pentru ajutarea clientilor in vederea evitarii platii de taxe. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 10:01
Pana acum cativa ani, tarile preferate de romanii care doreau sa munceasca in strainatate erau Spania si Italia. Motivul, foarte simplu: ambele tari ofereau salarii mult peste media celor din Romania.
Pe langa acest lucru, atat Spania cat si Italia au o limba de origine latina, aspect care este foarte important in cazul in care doresti sa inveti limba tarii respective. Pe langa acestea, se mai adauga si clima calda specifica acestor tari, care bineinteles, nu poate sa aduca decat avantaje celor care locuiesc acolo. Datorita situatiei economice globale, locurile de munca pe care aceste tari le pun acum la dispozitie romanilor sunt aproape inexistente.
Incepand din 2009 si pana in prezent, situatia romanilor care munceau in aceste doua tari s-a inrautatit dramatic. In aceste conditii, foarte multi dintre romanii care mai demult munceau acolo, au fost nevoiti sa se reorienteze spre alte tari sau sa vina inapoi in Romania. In tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, inca se mai cauta personal din Romania, insa conditiile sunt foarte dure. Se cauta in general doar persoane care stapanesc foarte bine o limba straina si care au cel putin cativa ani experienta in pozitia pentru care aplica.
La mare cautare sunt doctorii, asistentii medicali, infirmierii si personalul in domeniul turistic. In ciuda situatiei economice din Grecia, aici inca se cauta personal in domeniul tursitic, insa salariile au scazut mult in ultimii ani.
Locurile de munca din Cipru, mereu de... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 08:45
Unul din patru angajatori din tarile vest europene cauta forta de munca din afara granitelor, companiile orientandu-se catre est europeni. In prezent sunt disponibile aproape 17.000 de joburi in strainatate pentru romani.
Tarile pentru care forta de munca din Romania reprezinta o solutie pentru acoperirea deficitului de personal sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Spania si Franta, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare ManpowerGroup, citat de Realitatea.net.
Angajatorii din Germania cauta personal in sectoarele productie, utilitati, comert si agricultura, iar cei din Italia productie, comert, utilitati si constructii.
Companiile din Spania au nevoie de personal pentru hoteluri si restaurante, transport si logistica, cele din Marea Britanie cauta forta de munca in sectorul hotelier, iar firmele din Franta angajeaza in constructii.
Aproape 17.000 de joburi sunt disponibile in strainatate pentru romani, potrivit Tjobs, portal care reuneste ofertele de locuri de munca in strainatate a peste 560 de agentii de recrutare. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 09:29