Industria ospitalitatii arata ca este "in pragul disperarii" si solicita autoritatilor masuri de resuscitare. Alianta pentru Turism precizeaza ca industria are nevoie de bani si daca autoritatile nu vin cu un plan consistent de despagubiri, se vor face raspunzatoare de punerea pe butuci a unei intregi industrii si de pierderea a pana la 400.000 de locuri de munca.
"De la inceputul pandemiei de coronavirus industria ospitalitatii a fost puternic lovita. De atunci au trecut mai bine de noua luni, iar in Romania, in afara de masurile generale de care a beneficiat intreaga economie, pana in acest moment nicio actiune specifica de ajutor nu a fost implementata. Valul doi al pandemiei a dat si ultima lovitura industriei: restaurantele au fost inchise, evenimentele interzise, mobilitatea redusa la aproape zero. Agentiile de turism au reinceput auto-demolarea propriei activitati din ultimele luni, in masura in care turistii storneaza din nou rezervarile recente", arata Alianta pentru Turism.
In acest sens industria ospitalitatii trage un nou si ultim semnal de alarma catre autoritatile din Romania.
"Daca nu veniti acum cu un plan consistent de despagubiri (similar multor alte state din Europa), veti fi raspunzatori de punerea pe butuci a unei intregi industrii si pierderii a pana la 400.000 de locuri de munca. Aceasta industrie nu are nevoie nici de promisiuni si nici de ajutoare care vin anul viitor. Are nevoie de bani ACUM", arata industria.
Antreprenorii spun ca... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 10:48
Peste jumatate dintre IMM-urile din Europa, care impreuna asigura locuri de munca pentru doua treimi din angajatii de pe continent, se tem ca nu vor supravietui in urmatoarele 12 luni daca veniturile nu isi vor reveni, arata un sondaj publicat joi de firma de consultanta McKinsey, transmite Reuters.
Acest sondaj a fost derulat in luna august, inainte ca explozia cazurilor de infectie cu coronavirus in Europa sa oblige guvernele sa impuna noi restrictii, arata amploarea pagubelor provocate de criza Covid-19.
Potrivit sondajului derulat de McKinsey & Co in randul a peste 2.000 de IMM-uri din primele cinci economii europene (Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie), 55% din aceste companii se asteapta sa isi inchida portile pana in luna septembrie a anului urmator, daca veniturile lor vor ramane la nivelul actual.
Daca traiectoria actuala se mentine, unul din 10 IMM-uri se asteapta sa depuna cererea de intrare in insolventa in decurs de sase luni.
"Aceasta este o povara substantiala asupra sectorului financiar", subliniaza unul din autorii raportului, Zdravko Mladenov, referindu-se la doar una dintre consecintele unei astfel de evolutii, care ar putea conduce de asemenea la cresterea somajului si la diminuarea nivelului general al investitiilor in economie.
Economistii intervievati de Reuters luna trecuta prognozau ca economia zonei euro va inregistra o crestere de doar 5,5% anul viitor, dupa o cadere de aproape 8% in acest an, dar au avertizat ca si... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2020, ora 09:24
Gigantul bancar HSBC va concedia 35.000 de angajati din intreaga lume, masura ce face parte dintr-o restructurare majora, dupa ce profiturile bancii au scazut cu o treime anul trecut.
Astfel, banca urmareste sa reduca numarul de angajati de la 235.000 la 200.000 in urmatorii trei ani, in timp ce incearca sa scada costurile cu 3,5 miliarde de lire sterline pana in 2022, scrie The Independent.
Profiturile au scazut anul trecut din cauza unor anulari de conturi - de 5,6 miliarde de lire sterline - la diviziunile de Banking si Marketing Global si Commercial Banking din Europa.
Banca a efectuat o revizuire corporativa menita sa sporeasca rentabilitatea, concentrandu-se pe pietele din Asia, in timp ce renunta la afacerile si lucratorii din alte tari.
Astfel, HSBC va reduce vanzarile si capitalurile proprii din Europa si va redirectiona resursele catre pietele asiatice, care reprezinta aproximativ jumatate din veniturile HSBC si 90% din profituri.
In SUA, HSBC intentioneaza sa-si dezvolte activitatea bancara corporativa cu clienti internationali.
O incetinire a cresterii economice pe principalele piete ale HSBC a avut, de asemenea, un efect negativ.
Banca a precizat ca epidemia de coronavirus a provocat "perturbari semnificative" personalului, furnizorilor si clientilor sai, in special in China continentala si in Hong Kong.
Totodata, si Brexit-ul (prelungit) cu incertitudinea pe care a adus-o, impreuna cu ratele dobanzilor scazute din intreaga lume, au... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 10:51
La opt ani dupa declansarea crizei financiare globale, Europa este lovita iremediabil de cea mai puternica amenintare din punct de vedere social: somajul.
In zona euro, situatia este de-a dreptul ingrijoratoare, diferentele existente pe piata muncii in statele din regiune aratand cat de divizata este Europa din punct de vedere social, remarca The Telegraph.
Rata somajului din zona euro este de 10,4%, cele 19 state care au adoptat moneda unica ridicand si media din intreaga Uniune pana la 9 procente.
Insa, din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt egale pentru toti. Germania, motorul economiei europene, pare sa fi gasit o cale de a reduce rata somajului la doar 4,5%, cel mai scazut nivel de la reunificarea tarii si pana in prezent.
33.000 de noi locuri de munca au fost create lunar in medie in Germania, pe perioada ultimilor 6 ani.
Din nefericire, exemplul teuton nu a putut fi copiat de multe alte tari din eurozona. Grecia, de exemplu, are o rata a somajului care afecteaza un sfert din populatia activa a tarii.
In Italia, in ciuda promisiunilor date de premierul Matteo Renzzi, rata somajului a ramas in continuare blocata la 11,4%, iar situatia pare sa se agraveze, daca este sa luam in considerare faptul ca in luna decembrie numarul somerilor italieni a crescut cu 21.000, cu 3.000 mai mult fata de luna anterioara.
Nu doar statele greu indatorate sunt afectate de somaj. Finlanda, tara cu cel mai mic grad de indatorare din intreaga Europa, se confrunta... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 12:00
Institutiile europene fac angajari in diverse domenii, incepand de la secretariat, functionari in administratie si pana la lingvisti, traducatori sau personal de conducere.
Persoanele care doresc sa lucreze intr-o institutie a Uniunii Europene trebuie sa se adreseze Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO).
In institutiile UE lucreaza 40.000 de persoane care provin din 27 de state membre, potrivit europa.eu.
Cele mai recente posturi scoase la concurs sunt cele de tehnicieni de conferinta si corectori cunoscatori de limba croata.
Tehnicienii de conferinta se ocupa de echipamentul video si audio in cadrul intalnirilor oficiale, in timp ce corectorii de limba croata se vor ocupa de manuirea manuscriselor si a documentelor in diverse formate.
In luna septembrie, s-au organizat concursuri pentru personal in domeniul securitatii la Parlamentul European.
Ce tipuri de joburi exista la nivelul institutiilor europene
Functionarii sunt selectionati prin concursuri organizate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO). EPSO se ocupa de selectia personalului nu numai pentru Comisie, ci si pentru toate celelalte institutii europene.
Institutiile UE angajeaza functionari titulari, care sunt administratori si asistenti.
Administratorii se ocupa de elaborarea politicilor si de punerea in aplicare a legislatiei europene, efectueaza analize si ofera consiliere. Persoanele care vor sa se inscrie pentru postul de administrator trebuie sa... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 07:50
Europa ar putea pierde inca 4,5 milioane de locuri de munca in contextul crizei, dupa disparitia a 3,5 milioane de slujbe incepand din 2008, a avertizat, miercuri, Organizatia Mondiala a Muncii, cerand liderilor europeni sa faca o prioritate din sustinerea pietei muncii, potrivit CNBC.
Somajul din zona euro se situeaza in prezent la nivelul de 11%, reprezentand 17,4 milioane de persoane.
In cazul in care actuala politica nu se schimba rapid, este posibil ca somajul sa urce rapid in zona euro "alimentand tulburari sociale si erodand increderea cetatenilor in guvernele nationale, sistemul financiar si institutiile europene", se arata intr-un raport al organizatiei.
Somajul este cel mai ridicat in randul tinerilor, 22% in zona euro, in timp ce in Slovacia, Portugalia si Italia se situeaza la 30%. In Spania si Grecia, somajul in randul tinerilor se afla la nivelul de 50%.
Potrivit organizatiei, devine tot mai clar ca doar austeritatea nu va fi un raspuns suficient la criza din zona euro, iar aceasta politica, cu impact negativ asupra pietei muncii, nu reuseste sa stimuleze investitiile sau stabilitatea financiara.
Reducerile puternice ale cheltuielilor publice au condus la o scadere predictibila a consumului, dar nu au antrenat si o majorare a exporturilor, care sa stimuleze cresterea, astfel ca economiile zonei euro, cu putine exceptii, au inregistrat recesiune, noteaza Organizatia Mondiala a Muncii.
In plus, 13 din cele 17 state euro au implementat reforme... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 11:16
Salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est, din tari UE ca Romania si Bulgaria, insa acestea nu dispun de un numar suficient de muncitori pentru a deschide fabrici cu sute, mii sau zeci de mii de angajati, precum sudul Chinei.
Avantajele Chinei in contextul cresterii salariilor, care impinge unii investitori sa-si relocheze fabricile, sunt calificarea fortei de munca, marimea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT).
Exista unele exemple de mutare a locurilor de munca in tarile dezvoltate. Compania Coach, care produce valize de lux, a anuntat recent ca va transfera in SUA unele slujbe din China, iar alte companii au luat decizii similare.
Din sudul Chinei, lucrurile se vad insa altfel, scrie FT. Unii investitori, care cauta costuri foarte reduse de productie, ar putea muta locuri de munca in regiuni mai putin dezvoltate ale Chinei, iar cei care parasesc tara se indreapta catre Indonezia, Vietnam, India sau Bangladesh.
Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.
Muncitorii chinezi, specializati in industrie
O mare parte din cei care... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:59
Criza din zona euro din ultimii doi ani a condus la o inversare a tendintei de emigrare a fortei de munca, din lumea "veche" spre cea "noua", anume America Latina, Australia si chiar Africa.
Daca, inainte de recesiune, locuitorii din tari precum Brazilia sau Angola inundau piata muncii din Spania sau Franta, in prezent, spaniolii, grecii sau portughezii se vad nevoiti sa plece spre tarile calde pentru a-si gasi un loc de munca.
Cresterea economica spectaculoasa din tarile emergente se reflecta si in disponibilitatea companiilor locale de a face angajari, iar persoanele calificate din Europa isi pot gasi destul de usor slujbe bine platite.
Puteti citi mai multe despre Exodul fortei de munca: Europa ramane fara specialisti pe ziare.com mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 09:40
Daca pana acum o vreme, romanii care alegeau sa plece din tara se orientau in special catre Italia si Spania, incepand cu 2010, tendintele s-au schimbat. Din cauza contextului economic, clasamentul statelor europene cele mai ofertante pentru Romania s-a reconfigurat. Vezi care sunt statele in care ai cele mai mari sanse sa fii primit cu bratele deschise.Potrivit unui raport Manpower, statele din Europa cu cele mai bune prognoze de angajare pentru perioada urmatoare sunt Germania, Marea Britanie sau Norvergia. In top se mai afla Polonia, Elvetia si Suedia. Toate aceste state au previziuni nete de angajare pozitive, acest lucru insemnand ca numarul companiilor care vor face angajari este mai mare decat al celor care vor concedia.
In 2010, au plecat sa munceasca in strainatate 400.000 de romani. Dintre acestia, 100.000 au ales Germania.
Germania
Optimismul angajatorilor +5%
In Germania sunt 250.000 de locuri de munca disponibile pentru straini. Cele mai ofertante sectoare in care se pot angaja strainii sunt: financiar-bancar,asistenta sociala, hoteluri-restaurante, constructii si agricultura. Din punct de vedere georgrafic, cea mai optimista zona este centrul economic german, Frankfurt. Potrivit site-ului Tjobs.ro, cele mai multe joburi adresate romanilor sunt pentru: medici,asistenti medicali, personal ingrijire persoane, zidari si sudori.
Marea Britanie
Marea Britanie conduce topul statelor europene din punct de vedere al numarului de joburi disponibile pentru straini:... mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 19:16