Gospodăria din satul Vața de Sus unde care s-a născut Arsenie Boca este scoasă la vânzare pentru suma de 3.000.000 de euro, potrivit unui anunț actualizat în data de 13 decembrie, publicat pe un site dedicat tranzacțiilor imobiliare.
Proprietatea are suprafața totală de 85.000 de metri pătrați, 2 căsuțe, o anexă și un foișor de vară.
Zian Boca (părintele Arsenie de mai târziu) s-a născut la Vața de Sus la 29 septembrie 1910. A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929. În același an, Zian Boca (cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca) s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu.
A urmat apoi cursurile Institutului de Arte Frumoase din București și în paralel, a audiat cursuri la Facultatea de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București.
La Sinaia, din 1969 și-a avut chilia și atelierul de pictură, unde s-a retras după 1984 și unde a și închis ochii, la 28 noiembrie 1989, în vârstă de 79 de ani. A fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989 prorocind că aici va fi loc de pelerinaj.
Anunțul de vânzare:
”Se vinde domeniul familiei Arsenie Boca și situat pe dealul Bujoara, din satul Vața de Sus, încomuna Vața de Jos, județul Hunedoara.
În... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2022, ora 21:50
Aproape una din zece nasteri din Romania are ca protagonista o adolescenta, arata o statistica Eurostat, care ne plaseaza pe primul loc in Europa in topul tarilor cu cele mai multe mame minore.
Astfel, 9,78% din copiii nascuti in tara noastra in anul 2015 aveau mame adolescente. In Bulgaria, procentajul a fost de 9,51%. Urmeaza Ungaria, insa distanta e destul de mare, pana la 6,25%.
Si mai socant este faptul ca 676 de nasteri au fost inregistrate in randul adolescentelor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani, arata datele Eurostat, citate de Euronews, cele mai multe din intreaga Europa, ca numar, dar in urma Bulgariei, ca proportie din total.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Cultura sexista din Romania si Bulgaria si lipsa de respect pentru femei sunt de vina, spun expertii.
"Procentele sunt extrem de mari si imi arata ca e ceva gresit in societate", explica Irene Donadio, purtator de cuvant al Federatiei Internationala pentru Planning Familial (IPFF), filiala europeana.
Aceasta ridica si problema consimtirii actelor sexuale de catre aceste adolescente cu varste atat de mici, dar puncteaza si ca fetele nu au posibilitatea de a alege daca sa intrerupa sau nu sarcina.
"In unele cazuri vorbim practic despre copii", mai spune Donadio, aratand ca in tari ca Romania si Bulgaria protectia copilului poate fi trecuta la capitolul esecuri.
Aceste tari sunt cele in care nu exista un angajament de a se lupta cu inegalitatea intre sexe, puncteaza Donadio,... mai mult
Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 22:45
Angajatii din Romania muncesc cel mai mult dintre europeni, cu o medie de 41,2 ore pe saptamana, spre deosebire de francezi sau irlandezi care petrec la birou aproximativ 37,4 ore.Romanii se afla in topul europenilor cand vine vorba de perioada pe care o petrec la serviciu, avand printre cele mai multe ore de munca pe saptamana si cele mai putine zile de concediu de odihna pe an. Angajatii din Romania lucreaza aproximativ 41,2 ore pe saptamana. Ei sunt urmati de salariatii din Malta, cu 40,7 ore pe saptamana si de cei din Marea Britanie si Luxemburg, care muncesc 40,6 ore saptamanal. Cei mai relaxati sunt angajatii din Finlanda, care lucreaza in medie 37,3 ore. Aproape la fel de putin lucreaza si francezii (37,4 ore) sau irlandezii (37,4 ore).Si desi lucreaza mai mult decat orice alti europeni, angajatii romani nici nu se odihnesc. Un studiu realizat de European Industrial Relations Observatory arata ca Romania ofera 21 zile de concediu, fiind depasita doar de Cipru si Estonia care dau fiecare cate 20 de zile. Si daca numarul mic de zile libere nu era suficient, romanii nici nu mai profita de ele. Potrivit unui studiu realizat de un site de recrutare, mai mult de jumatate dintre cei 11.700 de respondenti au recunoscut ca intreaga vara si-au petrecut-o la serviciu sau au fost nevoiti sa-si caute un alt serviciu. Unii au ramas acasa de teama sa nu-si piarda locul de munca, altii pentru ca n-au mai avut bani.In fruntea clasamentului cu zile de concediu se... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 12:51