Piata rezidentiala ramane in continuare o zona de mare interes atat pentru dezvoltatori, cat si pentru cumparatori. In ciuda faptului ca cererea de pe piata imobiliara a inregistrat o mica scadere in ultimul an, potrivit unui raport eliberat de Institutul National de Statistica (INS) in luna februarie a acestui an, piata continua sa se dezvolte.
In plus, autorizatiile de constructie au fost mai multe in 2018, spre deosebire de anul 2017, mai arata acelasi studiu al INS.
Mai ales daca au o locuinta, multi romani sunt activi in continuare pe piata imobiliara. Unii vor sa isi schimbe casa, altii vor sa treaca o proprietate noua pe lista activelor personale care pot contribui la o rotunjire a veniturilor, prin inchiriere.
Cum isi aleg acestia proprietatea ideala? Sunt cateva aspecte care vor conta de fiecare data, mai ales atunci cand vorbim despre o investitie personala de cateva zeci de mii de euro, care implica in foarte multe cazuri si un credit.
Care sunt marile avantaje ale unui complex rezidential nou in fata blocurilor vechi:
Spatiile noi sunt compartimentate pentru nevoile din prezent
Spre deosebire de apartamentele regasite in blocurile vechi, locuintele noi au in vedere in primul rand nevoile actuale ale proprietarilor si evolutia din ultimii ani din punct de vedere tehnologic.
Blocurile noi nu mai necesita modificari ale apartamentelor, datorita faptului ca vin deja, dupa preferinta, cu bucatarii de top open-space, de spatiu dedicat centralei... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:13
Expozanti prezenti in premiera la o expozitie imobiliara, dar si noi ansambluri lansate de dezvoltatori obisnuiti cu evenimentele din industrie au anuntat ca vor oferi vizitatorilor Imobiliarium din acest weekend locuinte si proiecte inedite la preturi promotionale.
Iata cateva din zecile de oferte:
The Concept a anuntat un discount intre 2.000 si 10.000 de euro la pretul de lista al proprietatilor. Alti expozanti, precum Floreasca Residence si Valletta Residence, au pregatit la randul lor reduceri de preturi cuprinse intre 10-15%, adica aproximativ 7.000 euro.
Cuzino 106, Thomas Mazaryk, Riverside, Live Contemporary, HM Residence sunt doar cateva din cele 16 ansambluri rezidentiale care apar in premiera pe piata, in perioada 13-15 octombrie, in cadrul Targului Imobiliarium.
Atlas Park Condominium, o investitie de peste 4 milioane de euro, se lanseaza tot maine, la Imobiliarium. Va avea 42 de unitati in zona Jandarmeriei si va fi finalizata in octombrie 2018. O alta premiera - The Ark Residence - adica cel mai nou proiect din Pipera dedicat familiilor, include apartamente cu gradina, un condominium cu facilitati integrate: piscina, loc de joaca pentru copii, spatii verzi.
Tot un new arrival este si Urbanesque Residential & more, un concept cu accente arhitecturale moderne, in apropiere de Universitate.
Fine&Country, concept britanic care vizeaza piata apartamentelor fine-living sau upper quarter, reprezintao noua experienta imobiliara adusa in premiera pe... mai mult
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 17:35
Casa ideala pentru un european trebuie sa aiba cel putin 5 camere, fara a lua in calcul baia, bucataria si holurile, si o suprafata medie de cca. 131 de metri patrati.
Cu toate acestea, potrivit unei analize realizate in tarile din Europa de RE/MAX Europe, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, exista o diferenta foarte mare intre ceea ce reprezinta o locuinta ideala pentru fiecare din cele 16 tari analizate.
Astfel, portughezii cred ca ar avea nevoie de un spatiu de 211 metri patrati, in timp ce turcii considera ca 164 de metri patrati le-ar fi suficienti. In acelasi timp, britanicii sunt cel mai putin pretentiosi si s-ar simti confortabil chiar si intr-o locuinta de 80 de metri patrati.
"Chiar daca Romania nu a fost inclusa in analiza RE/MAX Europa, statisticile noastre interne arata ca un roman considera suficienta o locuinta cu trei camere, de cca. 75 metri patrati", a declarat Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania.
Dincolo de suprafata locuintei, studiul RE/MAX Europa a identificat alte cinci facilitati pe care o locuinta trebuie sa le aiba.
Astfel, pentru 59% dintre europeni este foarte important ca in locuinta sa existe o camera de relaxare, unde nimeni sa nu ii deranjeze.
In acelasi timp, 58% din cei chestionati sunt de parere ca existenta unui loc de parcare este foarte important, iar pentru 52% proximtitatea unui parc sau a unei zone verzi este necesara.
50% dintre europeni isi doresc o... mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 10:33
1Primul proiect rezidential cu locuinte verzi de lux din Romania a inregistrat vanzari record in primele luni ale acestui an.
In numai patru luni de la prezentarea proiectului au fost vandute in avans 10 dintre cele 12 locuinte verzi de lux planificate, in conditiile in care o astfel de locuita ajunge sa coste si 450.000 de euro + TVA.
"Vanzarile confirma o cerere din ce in ce mai mare pentru locuinte eficiente energetic, care au in acelasi timp o calitate deosebita, un design modern si raspund preocuparii sporite pentru confort si sanatate", spun oficialii Amber Gardens intr-un comunicat remis Business24.
Locuintele create de ei consuma de 5 ori mai putina energie decat o locuinta clasa A cu dimensiuni similare si de 9 ori mai putin fata de o locuinta standard (clasa C).
Cat costa o casa verde?
Investitia intr-o casa verde de lux incepe de la 240.000 euro + TVA, pentru o locuinta cu o suprafata de aprox. 250 mp si un teren de aproximativ 650 mp.
In prezent, preturile locuintelor vandute ajung la 450.000 euro + TVA, majoritatea cumparatorilor de pana acum alegand extra optiuni precum: un etaj suplimentar, piscina, gradina mai mare, sistem Smart Home etc.
Dezvoltatorii sunt optimisti
Planul dezvoltaturilor cuprinde 60 de astfel de locuinte verzi de lux, individuale, concepute pentru a avea un nivel ridicat de performanta, consum energetic redus semnificativ si costuri mai mici de intretinere.
Proiectul va fi dezvoltat pe parcursul a 3 ani in zona... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 17:26
1Leonidas Anastasopoulos este un om de afaceri grec care se afla pe meleagurile noastre de zece ani si care a lansat, impreuna cu partenerii sai de afaceri, primul complex rezidential din Romania "care demonstreaza ca adevaratul lux este verde".
Proiectul sau poarta numele Amber Gardens si a obtinut prima certificare "Casa Verde" din Bucuresti, indeplinind obiectivele directivei de Eficienta energetica a Uniunii Europene pentru 2020: consum energetic egal cu zero.
Investitia in intregul proiect ce va cuprinde 60 de locuinte verzi de lux este de aproximativ 14 milioane de euro, si desigur, pentru 2015 isi propune sa-i inspire din ce in ce mai mult pe cei din jurul sau sa aleaga un stil de viata verde.
"Ma gandesc la viitorul planetei, la resursele pe care le consumam si nu sunt regenerabile, la ceea ce dam inapoi si la ceea ce transmitem generatiilor urmatoare", spune antreprenorul.
Despre pretul unei case verzi de lux, avantajele sale si cum se contureaza viitorul verde in piata imobiliara, vorbeste Leonidas Anastasopoulos, intr-un interviu acordat Business24.
Ati lansat recent primul proiect rezidential de lux, de dimensiuni mari din Romania, care are la baza principiile designului bioclimatic si aplica standardele energetice ale unei "case pasive". Spuneti-ne mai multe despre acest proiect.
Intradevar, Amber Gardens este primul complex rezidential din Romania care demonstreaza ca adevaratul lux este verde. Ne-am dorit sa atingem cele mai exigente... mai mult
Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 00:00
1Braila, Drobeta Turnu Severin si zeci de orase din Romania au o problema comuna, un pericol care compromite prosperitatea locala si nivelul de trai al cetatenilor: Capacitatea acestora de a oferi energie termica cetatenilor a incetat ori este pe punctul sa inceteze. Au nevoie de o solutie pentru Cogenerare si nu pot gasi cu adevarat una.
Pot fi sugerate investitii de miliarde de Euro pentru unitatile de cogenerare ineficiente din intreaga tara, dar nu exista fonduri pentru asta. O problema sociala majora este pe cale sa izbucneasca in anii ce vor urma, daca nu ne indreptam atentia catre singura solutie fezabila pe care tara o are, bazata pe specificul sau: Sectorul Biomasei.
Cifre alarmante
75% din energia termica produca prin Cogenerare in Romania deserveste nevoia populatiei de a-si incalzi locuintele pe perioada a (cel putin) 6 luni pe an.
73 de municipii au propriile unitati de cogenerare dar 40 din cele 73 (55%!) sunt total ineficiente. Daca le analizam cu atentie si pe cele 33 ramase, este posibil sa identificam mai multe.
Pretul pentru energia termica variaza in tara, de la 200 pana la 350 Euro / Gcal
Cetatenii platesc miliarde pentru subventii in fiecare an, pentru a sustine un sistem care practic a intrat intr-un risc major de colaps.
Orice problema necesita investitii de zeci de milioane de Euro, uneori chiar sute. In ansamblu, miliarde de Euro sunt necesare, o suma care pur si simplu nu exista.
Expertii spun ca in cazul in care nu se ia nici o... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 12:13
American Institute of Architects (AIA) a facut publica a 18-a lista a celor mai apreciate cladiri "verzi", in care sunt incluse o cladire construita intr-u copac din Virginia de Vest, precum si sediul din California al Fundatiei Packard.
Conform celor de la IAI, proiectele castigatoare incluse in aceasta lista sunt exemple excelente din punct de vedere al designului ecologic si al reducerii consumului de energie, conform celor de la Business Insider.
U.S. Land Port of Entry; Warroad, Minnesota
U.S. Land Port of Entry din Warroad, Minnesota este o cladire construita din cedru si are inclus un sistem care preia caldura din sol, precum si o instalatie de colectare a apei de ploaie.
In plus, pentru construirea acesteia, au fost utilizate materiale reciclabile intr-o pondere insemnata.
Sursa foto:The American Institute of Architects
Treehouse, Glen Jean, Virginia de Vest
Treehouse, Glen Jean, Virginia de Vest, amplasata in Summit Bechtel Reserve, permite vizitatorilor sa experimenteze padurea din mai multe puncte de vedere.
Aceasta are sisteme inovatoare solare, eoliene si pentru epurarea apei reziduale, care, combinate, reduc consumul de energie si de apa provenite din sistemele locale de utilitati.
Sursa foto:The American Institute of Architects
Bushwick Inlet Park, Brooklyn, New York
Bushwick Inlet Park, Brooklyn, New York, este o parte a unui proiect de transformare a aspectului industrial al tarmului Greenpoint-Williamsburg intr-un parc... mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 16:07
Liberalizarea pretului energiei electrice ii va determina pe consumatori sa se orienteze catre cladirile "verzi", a declarat, marti, Sebastian Metz, director general al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane(AHK).
Germania intentioneaza ca pana in 2050 sa scada necesarul de energie cu 50%. Folosirea energiei regenerabile poate sustine o reducere de 20% a consumului de energie, potrivit Agerpres.
In acest sens, Guvernul federal a alocat 1,5 miliarde de euro pentru perioada 2012 - 2014, in scopul eficientizarii energetice a cladirilor, majoritatea fondurilor provenind din vanzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.
Pana in anul 2035, Romania se va confrunta cu un deficit de 50.000 de megawati, conform datelor prezentate de AHK.
"Cel mai ieftin megawat este cel nefolosit. Pentru a evita costurile mari generate de acest deficit, atat institutiile, cat si consumatorul final, ar trebui sa fie mai implicate in aplicarea programelor de reabilitare termica", a spus Sebastian Metz.
Conform Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, cladirile din Romania se incadreaza in clase energetice neeficiente.
In prezent, cele 8,5 milioane de locuinte existente in Romania, din care 98,2% proprietate particulara, sunt responabile de cel mai mare procentaj din consumul total de energie al tarii.
"Eficientizarea energetica a cladirilor poate aduce o contributie importanta la atingerea tintei de reducere cu 20% a consumului de energie... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 13:41
Mutarea intr-un apartament in unul dintre noile complexe rezidentiale din zonele de lux din Capitala aduce dupa sine si costuri suplimentare la intretinere, multe dintre ele adevarate surprize pentru noii proprietari.Potrivit specialistilor de la EuroMetropola, administrarea unui ansamblu rezidential poate include costuri cuprinse intre 0,3 si 1,5 euro/mp + TVA. "Aceasta inseamna ca tot ce reprezinta facilitati -maturarea trotuarelor, curatarea si ingrijirea spatiilor verzi, iluminatul perimetral, paza - se achita din buzunarul dumneavoastra. Fiecare familie va trebui sa plateasca, lunar, o suma direct proportionala cu suprafata aferenta fiecarui apartament din spatiul comun", arata sursa citata. Uneori aceste cheltuieli pot sa ajunga la o valoare de aproape 100 de euro pe luna in plus fata de intretinerea obisnuita. In ceea ce priveste factura de utilitati - consumul de apa si energie termica- acesta se ridica la aproximativ 100 de euro, pentru un apartament nou de 3 camere din zona Domenii, cu o suprafata de 110 mp si un pret la vanzare de 220.000 de euro, specifica cei de la EuroMetropola. Exista si blocuri noi in care aceasta procedura este mult simplificata. Fiecare proprietar incheie contracte individuale cu furnizorii, revenindu-le responsabilitatea sa achite personal, in fiecare luna, contravaloarea consumului. Totusi, aceasta procedura se aplica numai in cazul blocurilor fara asociatie de locatari, in general cladiri mai mici sau imobile cu regim mic de... mai mult
Vineri, 27 Februarie 2009, ora 10:06