Orice construcţie este supusă unui anumit grad de degradare în timp. Acesta poate fi influenţat de modul de exploatare, de condiţiile de vreme sau de calitatea materialelor utilizate. O dată la câţiva ani trebuie să îţi asumi un proiect de renovare, pentru a te bucura în continuare de utilitatea, confortul şi aspectul clădirii. Iată câteva soluţii în funcţie de materialul asupra căruia va trebui să intervii:
Lucrări de consolidare
Cel mai important aspect al unei construcţii este siguranţa. Întregul ansamblu depinde de structura de rezistenţă a clădirii. Dacă apar fisuri sau infiltraţii la acest capitol, intervenţiile sunt dificile, de durată şi costisitoare. Atunci când eşti în căutarea unei case pe care doreşti să o achiziţionezi şi să o renovezi, verifică în amănunţime elementele structurale. Principiul este valabil şi pentru propria casă, mai ales dacă a trecut ceva timp de la ultima restaurare. Fundaţia, zidurile de rezistenţă şi plafoanele trebuie să susţină întreaga greutate a construcţiei. Dacă nu eşti specialist în domeniu, apelează la expertiza unui profesionist, care îţi va recomanda măsurile ce se impun pentru remedierea problemelor apărute în timp.
Instalaţii electrice şi sanitare
Pe lângă cele câteva obiecte aflate la vedere în fiecare cameră, instalaţia electrică şi cea sanitară reprezintă un ansamblu de cabluri, conducte şi ţevi ascunse în pardoseală, pereţi sau... mai mult
Miercuri, 10 August 2022, ora 12:16
Rata de renovare a clădirilor din România rămâne foarte redusă, în ciuda necesarului uriaș de creștere a performanței energetice a acestora. În România, 8 din 10 clădiri (77%) au nevoie de renovare energetică, fiind construite înainte de 1980, în absența standardelor de eficiență energetică pentru anveloparea clădirii.
Printre barierele în calea renovării aprofundate se numără informațiile limitate despre stocul de clădiri, lipsa de înțelegere privind consumul de energie și potențialele economii, dar și deficitul de pe piața muncii. Totodată, provocările țin de lipsa stimulentelor pentru renovarea energetică, accesul dificil la produse de finanțare, precum și de mobilizarea redusă a finanțării private.
„Trebuie neapărat ca pe termen lung să intrăm în acea zonă de participare a pieței și a zonei private în investițiile de renovare a clădirilor, altminteri nu avem nicio șansă să ne realizăm țintele de renovare. Aceasta este adevărata provocare pe termen lung și mai avem mult de lucru”, a declarat Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG) și coordonator al proiectului România Eficientă.
„Angajamentul nostru față de eficiența energetică este esențial, pentru că vedem un potențial enorm în ceea ce privește eficiența energetică în clădirile din România. Accentul pe care îl punem este pe școli”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, sponsorul oficial al proiectului... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2021, ora 14:55
Reabilitarea termica a cladirilor poate reduce factura la incalzire chiar si cu 40%, se arata intr-un studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta.
"Izolarea corespunzatoare a locuintei determina reduceri ale costurilor anuale cu energia de pana la 40% si asigurarea unor conditii de igienico-sanitare optime desfasurarii vietii in interiorul acestei locuinte.
Alaturi de economia realizata, reducerea emisiilor de CO2 este considerabila, contribuindu-se astfel la protejarea mediului inconjurator si cel mai important este ca aceasta investitie in eficienta energetica stopeaza "aruncarea banilor pe fereastra", se recupereaza costurile in 4,31 ani si ulterior vor produce "venituri" pentru proprietarul casei", se arata in studiu.
In urma calculelor efectuate se constanta ca pierderile cele mai mari se inregistreaza prin placa peste subsolul neincalzit circa 38% din total.Aceasta se datoreaza suprafetei mari a acestei parti a constructiei, parte total neizolata, precum si a faptului ca subsolul este ingropat doar in partea nordica, partea vestica si estica fiind doar partial ingropata, iar partea sudica complet in contact cu aerul.
Inca 25% se pierd prin peretii exteriori, iar 21% prin ferestre.
"Putem concluziona: suprafetele vitrate sunt importante "consumatoare" de energie, pierderile prin aceste tipuri de elemente crescand mult cu suprafata; grinda neizolata de asemenea este un important "consumator" de energie, chiar daca suprafata acesteia este mica", se... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 13:35
Doar 5% din cele 2,7 milioane de apartamente amplasate in blocuri de locuit din Romania sunt modernizate energetic prin izolare termica, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea Strategiei energetice a Romaniei 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, publicat in dezbatere de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
"Romania are in prezent un total de circa 8,5 milioane locuinte, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Dintre acestea, circa 4,2 milioane sunt locuinte individuale, iar circa 2,7 milioane de locuinte sunt apartamente amplasate in blocuri de locuit (condominiu). Doar 5% dintre apartamente sunt modernizate energetic prin izolare termica. Pe masura ce comercializarea masei lemnoase este mai bine reglementata, iar preturile energiei termice si combustibililor sunt liberalizate, costurile cu incalzirea vor cunoaste o crestere, incurajand investitiile in masuri de reabilitare termica a locuintelor", arata proiectul.
De asemenea, la nivelul Romaniei, 14,4% din gospodarii au avut restante la facturile de utilitati in 2018. In comparatie, media Uniunii Europene se afla la 6,6% in acelasi an.
Din totalul locuintelor, numai aproximativ 1,2 milioane sunt racordate la SACET-uri (circa 600.000 de apartamente doar in Bucuresti).
O treime din locuintele Romaniei (aproape 2,5 milioane) se incalzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar si sobe cu randamente extrem de scazute (cel putin 250.000 de... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:02
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat marti ca renunta la implementarea "TVA zero" pentru vanzarea de locuinte sociale din legea propusa de el la Senat.
El a explicat ca e adevarat ca aceasta masura "poate avea atat efecte bune, cat si unele perverse", motiv pentru care renunta la ea. In plus, a mai spus el, insasi reglemantarea isi pierde menirea: "Toate promisiunile erau pentru beneficiari. Daca ei spun ca ii deranjeaza..."
Dragnea a mai anuntat ca renunta si la TVA zero pentru difuzarea de publicitate prin mass-media, din acelasi motiv, explicand ca merge insa mai departe cu TVA zero pentru serviciile din agricultura.
Legea pentru modificarea noului Cod Fiscal, depusa de Liviu Dragnea la Senat in luna februarie a acestui an prevedea "aplicarea cotei zero TVA" pentru livrarea de locuinte de catre persoane fizice, livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.
"Masura are in vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru cladirile utilizate in scopuri sociale, precum si facilitarea accesului populatiie la o locuinta fara suportarea... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 16:12
Ne aflam la acest moment in plina febra imobiliara: Se construieste si se vinde mai mult decat in perioada de varf imobiliar care a precedat criza economica ce a inceput in anul 2007.
Situatia este insa una total diferita fata de atunci, in sensul ca preturile de vanzare nu sunt speculative, ci in limite rezonabile atat pentru vanzator cat si pentru cumparator.
Majoritatea creditelor este oferita prin programul "Prima Casa", adica in conditiile impuse de guvern. Acestea sunt criteriile care dicteaza piata si practic limiteaza atat preturile de vanzare cat si dimensiunea proprietatilor.
Fara aportul statului in a garanta tranzactiile imobiliare toata piata imobiliara s-ar prabusi.
Sa cumpar intr-un bloc vechi sau intr-o cladire noua?
Cladirile construite inainte de 1989 prezinta marele avantaj ca dispun si de infrastructura necesara transportului. La acestea putem adauga si faptul ca exista in general spatii generoase intre ele, dat de faptul ca la acel moment proprietatea privata nu exista iar statul dispunea dupa propria vointa si dorinta de organizare.
Zonele in care acestea sunt construite au scapat de praful santierelor in dezvoltare, de zgomotul utilajelor, de mizeria santierelor.
Pe de alta parte, cladirile vechi au o mare problema: nu li s-a asigurat si nici acum nu au asigurata intretinerea curenta. Acest lucru nu afecteaza doar calitatea locuirii ci mai ales structura de rezistenta. Urmarirea curenta reprezinta nu doar o necesitate cat mai... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 07:01
TVA de zero la suta pentru achizitia de locuinte noi - aceasta masura este sustinuta de Guvernul condus de Sorin Grindeanu, insa exista cateva capcane.
Ideea a pornit de la seful PSD, Liviu Dragnea, care a initiat un proiect de lege ce prevede aplicarea cotei zero TVA pentru:
- livrarea de locuinte de catre persoane fizice,- livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap,- livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.
"Masura are in vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru cladirile utilizate in scopuri sociale, precum si facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA", sustine Liviu Dragnea, in expunerea de motive a proiectului de lege.
La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a plusat si a anuntat ca vrea sa aplice TVA zero la absolut toate achizitiile de locuinte noi, nu doar pentru cele sociale.
Exista insa cateva probleme. In primul rand, masura nu poate fi aplicata pentru ca incalca normele europene. Potrivit Simonei Chirica, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr Romania, conform prevederilor Directivei 2006/112 care reglementeaza sistemul... mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 08:20
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a anuntat vineri ca nu a suspendat programul de constructie a locuintelor pentru tineri prin ANL, chiar daca bugetul alocat acestui program a fost redus, urmand a fi finalizate in acest an 1.400 de locuinte, fata de 7.000 propuse initial, informeaza NewsIn.De asemenea, va continua si programul de reabilitare termica a locuintelor, cu un buget redus in urma diminuarii bugetului ministerului cu 10%.
Potrivit MDRT, reducerea bugetului de stat alocat unui program atrage dupa sine reducerea numarului de obiective de investitii finalizate in cadrul programului respectiv.
"Diminuarea fondurilor alocate de la bugetul de stat constructiei de locuinte pentru tineri prin ANL presupune finalizarea in acest an a unui numar de aproximativ 1.400 de locuinte, fata de 7.000 de locuinte cate ne propusesem la inceputul lui 2010. In ceea ce priveste programul de reabilitare termica, bugetul MDRT pe anul in curs nu a permis contractarea de lucrari noi, ci doar finalizarea celor 29.000 de locuinte contractate in 2009", a comunicat MDRT.
Totodata, MDRT a informat ca, pentru rezolvarea problemelor de locuire ale tinerilor si pe cele de reabilitare termica a cladirilor, ministerul a luat o serie de masuri menite sa compenseze diminuarile de buget.
Astfel, MDRT a dat posibilitatea tinerilor chiriasi sa cumpere locuintele ANL in conditii avantajoase, banii rezultati din vanzare urmand a fi folositi pentru constructia de noi locuinte.
In acelasi... mai mult
Vineri, 20 August 2010, ora 11:04
"Scaderea de 40% a industriei tamplariei termoizolante a fost cauzata nu numai de criza, ci si de Executiv, care a mediatizat intens programul de reabilitare si nu a facut nimic", a declarat Valentin Petrescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta.Asa ca producatorii de termopane au propus statului infiintarea unui program, "Fereastra veche", similar cu programul "Rabla" pentru masini, pentru a stimula reabilitarea termica, scrie Capital.
Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, le-a rasuns ca cei 85 de milioane de euro alocati pentru program in acest an vor fi cheltuiti, iar din cele 43.000 de locuinte programate pentru reabilitare in 2009 vor fi finalizate 35.000 de unitati.
mai mult
Joi, 22 Octombrie 2009, ora 13:52