Cati dintre noi nu s-au gandit pana acum la pericolele care ne pasc si si-au spus in sine "Mie nu mi se poate intampla!". Tocmai din acest motiv, in Romania, asigurarea bunurilor de lunga durata nu este o "traditie". Cei mai multi isi pun doar increderea in protectia oferita de divinitate.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce este bine sa ai o asigurare la casa.
In primul rand, pentru ca este extrem de ieftin. Costa lunar cat un pachet de guma de mestecat.
Este vorba despre asigurarea obligatorie a locuintei (AOL), cea care nu scade din buzunar mai mult de 5 lei pe luna pentru o locuinta din mediul rural (daca facem asigurare de 10.000 de euro si care costa 50 de lei pe an), si 8 lei pe luna, daca mergem pe o asigurare de 20.000 de euro, adica 100 de lei anual.
Asigurarea are cateva riscuri pe care le acopera si iti poate oferi o umbrela financiara in cazul in care te loveste napasta. Cutremur, alunecari de teren si inundatii sunt trei riscuri pentru care AOL iti tine spatele atunci cand vei avea nevoie.
Si daca nu stai intr-o regiune unde alunecarile nu sunt prea frecvente, vremea din ultimul deceniu ne-a aratat ca Romania este o tara tot mai predispusa inundatiilor. Mai mult, cutremurele majore au o recurenta de 35-40 de ani. Iar la noi, a cam trecut aceasta perioada.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Pachetele bancare pentru pensionari. Cu ce avantaje vin
Cum iti inveti copilul sa... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 08:30
Doar 1 din 5 locuinte este asigurata, la 43 de ani de la cutremurul din 1977, desi cutremurul este al doilea risc de care romanii sunt ingrijorati cand vine vorba de locuintele lor (57%), dupa incendiu (65%), potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) pentru UNSAR.
Potrivit aceluiasi studiu, sapte din zece romani se declara interesati de asigurarile de locuinte.
"La nivelul UNSAR, realizam anual cercetari sociologice si campanii de informare online cu privire la importanta asigurarilor de locuinte. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuintei si a bunurilor ar trebui sa fie o prioritate, iar cresterea gradului de protectie existent in tara noastra trebuie sa fie un obiectiv important pentru intreaga societate", a declarat Adrian Marin, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Potrivit reprezentantilor UNSAR, la cutremurul din 1977, aproape 1.600 de vieti au fost pierdute si 35.000 de camine afectate.
La sfarsitul lunii septembrie 2019 erau in vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurari facultative de locuinte si 1,7 milioane de asigurari PAD (asigurarea obligatorie care acopera riscul de cutremur, inundatie sau aluncare de teren in limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei), potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara. In Romania, exista aproape 9 milioane de locuinte.
UNSAR reprezinta 20 de... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 13:21
Cateva secunde ale unui cutremur care ne-a trezit in miez de noapte in ultima duminica a lunii octombrie au fost suficiente pentru a ne reaminti cat suntem de vulnerabili in fata naturii.
A fost cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. De aceasta data, de numai 5.8 grade pe scara Richter si fara daune sau victime inregistrate.
"Romania este una dintre tarile cu grad ridicat de vulnerabilitate in fata cutremurelor. La nivel mondial, tara noastra se regaseste printre primele 10 dupa suprafata construita expusa riscului seismic. Peste 90% din suprafata sa se regaseste In zone de risc, iar Bucurestiul este unul dintre cele mai vulnerabile orase din lume", declara Nicoleta Radu, Director General, PAID Romania.
In ultimii 100 de ani, in Romania s-au inregistrat 13 cutremure semnificative, care au dus la producerea a 2.630 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de persoane.
Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depasesc 2 miliarde de dolari.
Conform datelor PAID Romania, din totalul de aproximativ 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate. Celelalte 7,3 milioane de locuinte, nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur.
"Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce in tragedii de familie pentru cei ale caror locuinte sunt expuse in fata cutremurelor.
Multi ar putea afla numai cand e prea tarziu ca persoanele care nu isi asigura... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 11:16
Un proiect de lege a primit aviz pozitiv din partea Guvernului pentru a modifica legea asigurarilor obligatorii pentru locuinte.
Daca initiativa legislativa va ajunge sa fie adoptata, romanii vor primi bani si pentru daunele produse de furtuni caselor asigurate, nu doar pentru cele cauzate de inundatii, alunecari de teren si cutremure.
Singura problema este ca aceasta modificare legislativa ar putea scumpi politele obligatorii, descuranjandu-i sa isi mai asigure locuintele chiar si pe putinii romani care o fac in prezent. Desi sunt obligatorii!
Legea ii obliga deja de un deceniu pe romani sa isi incheie, anual, polite obligatorii de asigurare a locuintelor pe care le detin. Mai exact, la Articolul 3 din Legea 260/2008 "privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor" se arata ca:
"persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale".
Statul a stabilit inca de la inceput ca pretul la care asiguratorii pot vinde politele obligatorii trebuie sa fie mic, tocmai pentru ca toti proprietarii de locuinte sa si le permita.
Astfel, s-a stabilit ca pretul politei sa fie de 10 euro (circa 46 lei) pe an pentru o casa de tip B, adica una fara strucutra de rezistanta din beton armat,... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 08:52
Mai putin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte sunt asigurate prin polita obligatorie PAD impotriva dezastrelor naturale, cea mai mica pondere a asiguratilor fiind in regiunea Moldova, in timp ce bucurestenii se regasesc la polul opus, datorita achizitiei de imobile prin credit bancar, atentioneaza Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
"Din pacate, constientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mica, iar proprietarii aleg sa nu incheie o polita de asigurare", a declarat directorul general al PAID Romania, Nicoleta Radu-Neacsu.
Daca cutremurul produs sambata noaptea in zona Vrancea, cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, nu a produs pagube ale locuintelor, seismul din Italia care a avut loc in august, cu o intensitate de 6,2 grade, a distrus integral multe cladiri si s-a soldat cu persoane decedate.
Ce patim ...citeste mai departe despre "Cate locuinte din Romania sunt asigurate impotriva cutremurelor si inundatiilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 19:36
Proprietarii de locuinte trebuie sa incheie anual polita de asigurare obligatorie, in caz contrar ei riscand o amenda intre 100 si 500 de lei. Desi aceasta asigurare este obligatorie, ea nu acopera decat inundatiile, alunecarile de teren si cutremurele, astfel ca, pentru mai multe riscuri, proprietarii trebuie sa incheie o alta polita, cea facultativa.
Avand in vedere ca reglementarile in domeniu au fost modificate substantial in ultimii doi ani, cea mai recenta schimbare fiind operata chiar in luna iulie a acestui an, am pregatit astazi o sinteza utila cu tot ce trebuie stiut despre fiecare dintre cele doua polite, obligatorie si facultativa: ce riscuri acopera, ce avantaje si dezavantaje prezinta fiecare, precum si cum vei fi despagubit in cazul in care detii ambele tipuri de asigurari.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 13:40
Proprietarii de locuinte asigurati pot primi despagubiri de cpana la miliard de euro, in cazul in care imobilele ar fi afectate de un cutremur puternic. Suma va fi acordata de Fondul de Garantare al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat demararea procedurilor legale privind securizarea disponibilitatilor Fondului de Garantare printr-o polita de asigurare impotriva riscului de intrare in procedura de insolventa a asiguratorilor ca urmare a producerii unui cutremur", explica, intr-un comunicat, reprezentantii CSA, potrivit Mediafax.
Fondul de Garantare plateste din propriile disponibilitati creantele societatilor de asigurare aflate in procedura de faliment, obligatii care decurg direct din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate de acestea.
Sursele financiare de constituire a Fondului de Garantare provin in cea mai mare parte din sumele platite de asiguratori.
Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 17:40
Proprietarii isi vor putea asigura locuintele pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren si prin intermediul unei politie facultative, nu doar printr-o asigurare obligatorie emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Noile reguli au fost aprobate joi de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, insa momentan nu a fost publicat niciun un act normativ in acest sens.
Prin politele facultative, cetatenii se pot proteja suplimentar si pentru alte riscuri, precizeaza CSA in documentul de presa.
Citeste mai multe despre
Normele privind asigurarea obligatorie a locuintelor se modifica din nou pe Avocatnet. mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 11:01
In prezent, in Romania sunt asigurate aproximativ 40% din totalul de locuinte, fie printr-o polita obligatorie emisa de PAID, fie printr-o asigurare facultativa, a precizat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, citata de NewsIn.In Romania sunt circa 8,4 milioane de proprietati cu destinatia de locuinte.
"In baza datelor disponibile, apreciem ca in prezent numarul de locuinte asigurate reprezinta circa 40% din numarul total de locuinte, fie ca sunt asigurate printr-o polita obligatorie emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sau printr-o asigurare facultativa.
Trebuie remarcat ca segmentul de asigurari facultative s-a dezvoltat mai accelerat incepand din 2010, aceasta evolutie pozitiva fiind stimulata fara nici un dubiu de faptul ca a fost introdusa obligativitatea de asigurare impotriva celor trei riscuri de calamitati naturale, respectiv cutremure, alunecari de teren si inundatii", a mentionat Toncescu.
Presedintele CSA a amintit ca, pana in anul 1995, in Romania a functionat un sistem de asigurari ale locuintelor prin efectul legii.
Toncescu a mai spus ca, de cand acesta a incetat sa functioneze, populatia nu a mai fost interesata sa isi asigure facultativ locuintele, cu toate ca Romania este expusa la riscuri ridicate de calamitati naturale. "In ultimii ani au aparut fenomene meteorologice deosebite care nu erau specifice Romaniei, de exemplu inundatii repetate si tornade", a mai spus seful... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2011, ora 16:58