Preţurile apartamentelor noi vândute pe piaţa din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de 2019, până la o medie de 1.322 de euro/mp, ţara noastră ocupând locul 4 din 24 de state analizate, în ordinea crescătoare a prețurilor, potrivit celui mai nou raport Deloitte Property Index 2021.
Analiza arată, totodată, că România se află la jumătatea clasamentului în privinţa gradului de accesibilitate a locuinţelor pentru locuitorii fiecărei ţări, calculat în funcţie de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard (70 mp). Astfel, un român are nevoie de şapte salarii anuale pentru o astfel de achiziţie, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate.
Cel mai greu accesibile locuinţe sunt în Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru o locuinţă proprie, iar cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia şi Irlanda (3,1 salarii medii anuale).
În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.
Potrivit cercetării, Austria a devenit, anul trecut, ţara cu cele mai scumpe locuinţe dintre cele analizate, cu un preţ mediu de 4.457 de euro/mp, urmată de Franţa, cu 4.421 de euro/mp. Preţuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat, in 2020, şi în Germania, Marea Britanie... mai mult
Luni, 19 Iulie 2021, ora 12:43
Nu este vorba despre creditele de nevoi personale, asa cum unii ar tinde sa creada, ci de creditele ANL, care inca se mai "poarta" in Romania.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa accesezi un credit ANL.
Ele sunt perfecte pentru tinerii aflati la inceput de drum si care vor ceva ce sa nu le "gaureasca" buzunarele si portofelele.
Dobanda cu care vine un astfel de imprumut este una variabila - de 4,88% pe an (IRCC+3%).
Suma maxima imprumutata ajunge pana la 2,8 milioane de lei, dar daca iei suma aceasta sigur vrei sa cumperi un bloc intreg, nu o locuinta mai mica.
De asemenea, va trebui sa ai si tu un avans mic, de vreo 15% ca sa iti incepi drumul, iar perioada de creditare, mai ales daca esti tanar, poate merge pana la 35 de ani.
La genul acesta de imprumut mai ai si cateva comisioane, dar sunt ceva mai mici in comparatie cu cele care se practica la restul creditelor cu ipoteca. Poate cel mai mare comision este cel de analiza a dosarului care ajunge la cateva sute de lei.
In rest, daca indeplinesti conditiile pe care ti le impune banca, succes!
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Riscurile la care te expui cand investesti in criptomonede cu valoare mica
De ce ti se poate respinge dosarul la Noua casa, trecand peste motivele evidente
Cum iti calculezi creditul maxim pe care-l poti lua in functie de salariul net
De ce nu trebuie sa te grabesti daca vrei sa cumperi o casa anul... mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 08:30
Preturile apartamentelor au consemnat o evolutie usor negativa, pe parcursul celei de-a doua luni din 2021: suma medie solicitata la nivel national pentru un apartament s-a diminuat cu 0,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, de la 1.361 la 1.358 de euro pe metru patrat util.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand o asemenea unitate locativa avea o valoare de listare de 1.367 de euro pe metru patrat util, valoarea actuala este cu 0,7% mai mica.
In marile orase ale tarii au fost consemnate, in februarie, atat evolutii pozitive, cat si negative ale pretentiilor vanzatorilor, in cea dintai categorie incadrandu-se Brasovul, Constanta si Timisoara, iar in cea de-a doua, Bucurestiul, Cluj-Napoca si Iasiul.
In aceste din urma centre regionale, tendinta descendenta a preturilor a fost dictata de scaderile inregistrate pe piata rezidentiala noua, unde stocul de locuinte disponibile spre vanzare este rulat periodic.
Preturile apartamentelor in Bucuresti
In Capitala tarii, pretentiile vanzatorilor de apartamente s-au redus cu 1,2% luna trecuta, de la o medie de 1.412 euro pe metru patrat util la finele lui ianuarie, la 1.395 de euro pe metru patrat util la sfarsitul lui februarie.
Cele doua segmente de piata analizate au avut, insa, o evolutie diferita: apartamentele vechi s-au apreciat cu 2% (de la 1.359 la 1.386 de euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative nou-construite au consemnat un recul de 3,4% (de la 1.451 la 1.401 euro pe metru... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2021, ora 12:33
Nu de putine ori ne-am lovit de aceasta confuzie, astfel ca multi romani, cred, in mod gresit, ca atunci cand isi fac o asigurare pentru casa, tot ce este in respectiva casa este asigurat.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, la ce sa fii atent cand iti asiguri casa.
Din pacate nu este chiar asa! Dupa cum ne spunea un asigurator cu ceva timp in urma, in momentul in care iti asiguri casa sau locuinta, cum vreti sa o denumiti, iti asiguri doar peretii acesteia. Si cam atat!
Multi romani cred ca o astfel de asigurare acopera si bunurile din locuinta. NU! Nici pe departe nu poate fi vorba de asa ceva. Daca vreti asa ceva, la asigurarea locuintei, puteti adauga o optiune de asigurare a bunurilor din casa: electonice, electrocasnice, sau chiar mobila in caz de incendiu sau altele.
In general, asigurarea bunurilor din casa este fie un serviciu optional la asigurarea casei, fie o asigurare de sine statatoare cum se gaseste la unele firme de asigurare. Dar si acolo trebuie sa fiti atenti impotriva a ce va asigurati pentru ca s-ar putea sa o faceti degeaba.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Tranzactionarea de criptomonede: la ce trebuie sa fiti atenti
Cele mai bune dobanzi la depozite in februarie
De ce au scazut dobanzile la depozite?
De ce sa nu te grabesti acum sa iei un credit ...citeste mai departe despre "Cea mai des intalnita confuzie pe care o fac romanii cand isi asigura locuinta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Februarie 2021, ora 08:30
Preturile locuintelor au inregistrat evolutie pozitiva si in ultima luna din 2020, dupa un plus de 1,2% in noiembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Suma medie solicitata pentru un apartament la nivel national s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru patrat util.
"In ciuda provocarilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretentiile vanzatorilor au revenit pe o traiectorie ascendenta in ultima parte a anului trecut, acestea fiind, in momentul de fata, cu 2,2% mai mari comparativ cu inceputul lui 2020. Putem spune ca 2020 a fost un an bun pentru piata imobiliara. Cererea s-a mentinut la nivel ridicat in special in a doua jumatate a anului. Diferente anuale pozitive pot fi observate in toate cele sase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, in fruntea clasamentului scumpirilor situandu-se, si de data aceasta, Cluj-Napoca, in vreme ce Bucurestiul se afla la polul opus", arata Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
In Bucuresti, preturile locuintelor sunt pre crestere
In cel mai mare oras al tarii, preturile locuintelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru patrat util in decembrie 2020, in crestere cu 1,8% fata de finele lui noiembrie (cand costau 1.400 de euro pe metru patrat).
Comparativ cu inceputul anului trecut, apartamentele din Capitala se situeaza la o diferenta de 0,8% (fata de o valoare de 1.413 euro pe metru patrat util). Tendintele de crestere consemnate pe cele doua... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 11:11
Doar 5% din cele 2,7 milioane de apartamente amplasate in blocuri de locuit din Romania sunt modernizate energetic prin izolare termica, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea Strategiei energetice a Romaniei 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, publicat in dezbatere de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
"Romania are in prezent un total de circa 8,5 milioane locuinte, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Dintre acestea, circa 4,2 milioane sunt locuinte individuale, iar circa 2,7 milioane de locuinte sunt apartamente amplasate in blocuri de locuit (condominiu). Doar 5% dintre apartamente sunt modernizate energetic prin izolare termica. Pe masura ce comercializarea masei lemnoase este mai bine reglementata, iar preturile energiei termice si combustibililor sunt liberalizate, costurile cu incalzirea vor cunoaste o crestere, incurajand investitiile in masuri de reabilitare termica a locuintelor", arata proiectul.
De asemenea, la nivelul Romaniei, 14,4% din gospodarii au avut restante la facturile de utilitati in 2018. In comparatie, media Uniunii Europene se afla la 6,6% in acelasi an.
Din totalul locuintelor, numai aproximativ 1,2 milioane sunt racordate la SACET-uri (circa 600.000 de apartamente doar in Bucuresti).
O treime din locuintele Romaniei (aproape 2,5 milioane) se incalzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar si sobe cu randamente extrem de scazute (cel putin 250.000 de... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:02
Starea de urgenta a pus stop pe motorul cresterii preturilor la locuinte, insa din vara, acesta a inceput din nou sa fie turat, astfel ca, in aceste luni au aparut primele semne preturile se stabilieaza.
Preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente, dar si case) au tins sa se stabilizeze in perioada iulie-septembrie, potrivit Imobiliare.ro
"Datele centralizate de Analize Imobiliare indica faptul ca preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente si case) s-au stabilizat in perioada iulie-septembrie, consemnand o crestere usoara, de 0,3%, fata de trimestrul anterior. In mod similar, preturile de tranzactionare ale locuintelor au cunoscut un avans de doar 0,1% in al doilea trimestru, conform Institutului National de Statistica. Preturile cerute pentru proprietatile rezidentiale din Romania au fost cu 4,6% mai mari in al treilea trimestru fata de anul trecut, in scadere de la 7,6% trimestrul anterior, iar preturile tranzactiilor au crescut cu 6,6%, comparativ cu 8,1% in al doilea trimestru. Cresterea medie anuala a preturilor locuintelor in UE a fost de 4,7%", a declarat Dorel Nita, Head of Data & Research, Imobiliare.ro
In primul trimestru al anului in curs, spre sfarsitul caruia au inceput sa se resimta primele efecte ale pandemiei, preturile locuintelor nu erau afectate, acestea majorandu-se cu 2,7%. Ca urmare a dificultatilor aparute in concretizarea unei tranzactii imobiliare cata vreme au... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 12:17
Concursul "Acasa pentru umanitate", organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Bucuresti (OAR Bucuresti) in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania, are ca scop selectarea celei mai bune solutii in vederea realizarii proiectului pilot pentru constructia in regim de voluntariat a doua locuinte-tip de 20.000 euro si doua locuinte-tip de 30.000 euro, in vederea atribuirii contractului de proiectare, in valoare de 11.000 de euro fara TVA.
"O locuinta sigura si decenta aduce stabilitate, siguranta si iata ca acum a devenit principalul leac al societatilor de pretutindeni in lupta cu pandemia cauzata de virusul COVID-19", a declarat Roberto Patrascoiu, director national Habitat for Humanity Romania.
"Acasa pentru Umanitate este un conurs de al carui rezultat se vor bucura cei pentru care 'acasa' inca inseamna doar un vis frumos. Demersul intreprins in parteneriat cu OAR Bucuresti este un prim pas-manifest pentru o locuire decenta si accesibila".
Concursul "Acasa pentru umanitate", lansat in deschiderea Anualei de Arhitectura Bucuresti 2020 si adresat profesionistilor din zona de proiectare, are premii in valoare de 13.400 de euro.
"OAR Bucuresti impreuna cu Habtat for Humanity Romania sprijina atat mediul profesional, cat si mediul de constructii si pe cel antreprenorial orientat catre civic si umanitar", a declarat Emil Ivanescu, presedinte OAR Bucuresti.
"Prin Anuala de Arhitectura Bucuresti 2020, OAR Bucuresti sustine arhitectura sociala,... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 11:45
Pretul locuintelor a crescut in majoritatea statelor membre UE, in perioada cuprinsa intre trimestrul patru 2007 si trimestrul patru 2019, exceptie facand doar sase state membre unde aceste preturi au scazut, iar cele mai importante scaderi au fost inregistrate in Grecia (minus 35,6%) si in Romania (minus 26%), arata datele publicate miercuri de Eurostat.
Aceste date arata ca pretul locuintelor si chiriile in Uniunea Europeana au urmat traiectorii diferite dupa 2007. In timp ce chiriile au crescut constant pana la finele anului trecut, pretul locuintelor a fluctuat semnificativ.
Imediat dupa criza financiara din 2008, pretul locuintelor a scazut brusc in UE dupa care a ramas mai mult sau mai putin stabil intre 2009 si 2014. Insa incepand din 2015 pretul locuintelor a crescut intr-un ritm mult mai rapid decat chiriile.
Tarile membre cu cele mai mari cresteri ale pretului locuintelor, in perioada cuprinsa intre trimestrul patru 2007 si trimestrul patru 2019, sunt Austria (88,4%), Luxemburg (84,8%) si Suedia (80,6%).
In schimb, chiriile au crescut constant in UE. Comparand trimestrul patru 2007 cu trimestrul patru 2019, chiriile au crescut in 26 de state membre si singura tara in care au scazut este Grecia, minus 17,5%. Tarile membre cu cele mai mari cresteri ale chiriilor, in perioada cuprinsa intre trimestrul patru 2007 si trimestrul patru 2019, sunt Lituania (101,2%), Cehia (79,3%) si Ungaria (70,8%). ...citeste mai departe despre "Cele mai mari scaderi ale... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 21:21