Dupa doua tentative nereusite de aprobare a bugetului local pe anul 2021, consilierii locali din Focsani, au aprobat dupa sase ore de discutii banii pentru programul de functionare si dezvoltare din acest an.
A fost o sedinta tensionata, de la care primarul PSD Cristi Misaila a plecat suparat inca de la jumatatea ei, fara sa mai revina in sala, planurile sale fiind date total peste cap de majoritatea PNL-USR PLUS din Consiliul Local, care au impus foarte multe amendamente si au taiat sume de la alte capitole considerate neimportante.
Printre taieri se afla si cele de salarii la Primaria Focsani, cu 30%, dupa ce alesii care au decis diminuari de sume au aratat ca in alte orase comparative cu Focsaniul veniturile functionarilor sunt mai mici. Aici a fost criticat in special primarul Misaila, care i-a avantajat de fiecare data pe sefii de servicii, oferindu-le salarii mari, de 14.000 de lei sau 12.000 de lei/ luna, in detrimentul simplilor angajati. De altfel, presedintele de sedinta, care este si viceprimar, a adus ca argument faptul ca tot sefii de servicii au fost recompensati anul acesta cu bani, prin dispozitie de primar.
La Politia Locala, o alta institutie in subordinea Primariei, pe care consilierii o doresc desfiintata, s-a aprobat doar jumatate din fondul de salarii, pe acelasi considerent al salariilor foarte mari, seful Politiei Locale fiind chiar ginerele actualei sotii a primarului municipiului.
Alesii PNL-USR-PLUS au taiat bani si de la Catedrala... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 23:30
Taxele si impozitele locale ar urma sa creasca cu 2,6% in 2022, conform ratei inflatiei, potrivit unui proiect de hotarare pus in dezbatere publica de Primaria Capitalei.
In raportul de specialitate sunt invocate prevederile Codului fiscal, conform carora, "in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Totodata, sunt invocate informatiile publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, potrivit carora pentru anul 2020 rata inflatiei este 2,6%.
Citeste si: Citu: Ne gandim sa prelungim scutirea, pana la vara, de la plata impozitului specific pentru sectorul HoReCa
Conform proiectului, se mentine si pentru acest an decizia de a reduce cu 95% impozitul pentru mijloacele de transport hibride. Totodata, bonificatia pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie a impozitului/taxei pe cladiri, impozitului/taxei pe teren si impozitului pentru mijloacele de transport este de 10%.
Proiectul de hotarare privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale in Municipiul Bucuresti incepand cu anul 2022 se afla in dezbatere publica... mai mult
Vineri, 12 Martie 2021, ora 11:43
Salariile politistilor locali din Capitala variaza in functie de studii, de vechime si de functie. Un debutant poate incepe munca castigand putin peste 2.000 de lei si poate ajunge la 6.000 de lei. Sefimea ia, insa, lefurile cele mai mari, banii incasati de directori depasind 10.000 de lei.
La finalul anului 2020, Guvernul Citu a adoptat o ordonanta de urgenta prin care salariile si sporurile bugetarilor au fost inghetate la nivelul din 2020. De atunci, politistii au declansat o serie de proteste, cerand salarizare echitabila.
Directorul general din Politia Locala a Municipiului Bucuresti are un salariu lunar de 18.148 de lei, brut, ceea ce inseamna ca in mana ia 10.616 lei, suma in care intra si sporul de vechime. Adjunctul sau castiga lunar 17.687 de lei, brut, adica 10.346 de lei, net.
Directorul executiv din Politia Locala a Capitalei are un salariu de baza tot de 17.687 de lei, brut, ca directorul general adjunct. O leafa mai mica incaseaza directorul executiv ajunct, 16.917 lei, brut, adica 9.896 de lei, in mana.
Seful de serviciu primeste, net, putin peste 8.000 de lei, iar seful de birou ridica circa 7.700 de lei. Un auditor, in functie de grad, castiga de la 4.500 de lei la 6.800 de lei, conform grilei de salarizare.
Un politist local, cu studii superioare si grad superior, ia 4.794 de lei. Un referent si un politist local cu studii medii pot castiga de la 2.097 de lei, ca asistent, la 2.700 de lei, daca are grad principal si 3.300 de lei, daca... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 22:45
Politistii din judetul Olt fac patru perchezitii marti dimineata, 2 februarie, in cazul unui dosar penal de delapidare, dupa ce mai multi functionari publici din cadrul unei institutii sunt acuzati ca si-au insusit 350.000 de lei din casieria unitatii, suma fiind incasata de la cetateni pentru plata impozitelor si taxelor locale.
Oamenii au primit chitante, dar banii nu au mai fost depusi la Trezorerie.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Politie al Judetului Olt, marti dimineata, politistii din cadrul IPJ Olt - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice fac patru perchezitii la sediul unei autoritati publice locale din judetul Olt si la domiciliile unor functionari din cadrul institutiei respective.
Activitatile se desfasoara in cadrul unui dosar penal in care se fac cercetari pentru savarsirea infractiunii de delapidare.
"Din cercetari a reiesit faptul ca functionari din cadrul autoritatii publice locale si-ar fi insusit aproximativ 350.000 lei din casieria unitatii, sumele respective fiind incasate de la cetatenii pentru plata impozitelor si taxelor locale, fiindu-le eliberate chitante in acest sens, sume care, ulterior, nu ar mai fi fost depuse in totalitate la trezorerie", se arata in comunicatul IPJ Olt.
Sursa citata mentioneaza ca trei persoane urmeaza sa fie duse la sediul politiei, pentru a fi audiate.
Citeste si:
Ana Birchall, despre Firea: Tupeu si maxima nesimtire la aceasta doamnaSingurul fotbalist de la Dinamo care nu... mai mult
Marti, 02 Februarie 2021, ora 09:46
Pensiile alesilor locali intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021, daca nu va fi promovat un act normativ care sa amane cu inca un an prevederea legislativa. In absenta unui Guvern cu puteri depline, alesii locali vor primi pensie speciala de la inceputul anului viitor.
Prevederea privind pensiile speciale ale alesilor locali apare in Codul Administrativ adoptat prin Ordonanta de Urgenta de guvernul Dancila in vara lui 2019, care urma sa intre in vigoare la 1 ianaurie 2020. Guvernul Orban a amanat cu un an, prin legea bugetului de stat pe anul 2020, intrarea in vigoare a pensilor speciale.
In Parlament exista un proiect de lege privind anularea acestor pensii, dar acesta nu a ajuns la vot. Un motiv este faptul ca la o sedinta a Comisiei de Administratie parlamentarii nu au mai asigurat cvorum pe motiv ca nu mai au conexiune la internet.
"Prima data a fost pus pe ordinea de zi a Comisiei in 24 noiembrie, atunci am incercat in doua randuri sa discutam proiectul, dar din cauza lipsei cvorumului nu a fost posibil. In cursul zilei de ieri, in cadrul Comisiei de Administratie a fost pus acest proiect de lege. In momentul cand s-a pus problema sa se dea un vot pe acest proiect, nu s-a mai intrunit cvorumul, si am suspendat sedinta. Pentru a avea cvorum este nevoie sa fie prezenti 13 membri, initial au fost prezenti 15, pentru ca in momentul votului sa fie 11. Multi colegi au specificat ca nu au mai avut conexiune la internet si nu si-au putut exprima votul. Ieri a fost... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 18:26
Politia Locala Sector 1 (PLS1) a platit, in ultimii doi ani, aproape 2.2 milioane de lei pentru servicii juridice externalizate, desi are departament juridic. Chiar daca au fost cheltuiti bani publici, achizitiile nu au fost transparente.
Contractele se afla sub clauza de confidentialitate, a declarat conducerea PLS1, pentru Buletin de Bucuresti. Noul primar Clotilde Armand doreste anularea hotararii care a dat unda verde la aceste achizitii.
Conform sursei citate, in tot acest timp, angajatii din cadrul departamentului juridic si-au primit salariile: 850 de mii de lei pentru ultimii doi ani. Una dintre responsabilitatile lor era aceea de a reprezenta PLS1 in fata instantelor, lucru care nu s-a intamplat. In locul lor au fost platite case de avocatura private.
Desi cele 2.2 milioane de lei au fost cheltuite din banii publici ai cetatenilor sectorului 1, aproape toate procedurile de achizitie au avut loc in privat, fara transparenta, sustine sursa citata.
Fostul primar Dan Tudorache a aprobat externalizarea serviciilor juridice de catre PLS1 in 2017. In sedinta de consiliu de vineri, actualul primar al sectorului 1, Clotilde Armand, propune abrogarea hotararii. ...citeste mai departe despre "Politia Locala Sector 1 a platit unor case de avocatura, in ultimii doi ani, suma de 2 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 08:05
Camera Deputatilor a adoptat, marti, 10 noiembrie, o propunere legislativa care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiaza de reducerea cu doi ani a varstei standard de pensionare pentru ca au locuit cel putin 30 de ani in zone cu poluare remanenta, fiind introduse inca 27 de localitati, printre care Bacau, Onesti, Navodari, Baraolt, Targoviste si Titu.
S-au inregistrat 243 de voturi "pentru", 22 "impotriva" si o abtinere.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea alineatului 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010, urmarindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani, fara penalizare, daca au locuit cel putin 30 de ani in unele zone afectate de poluarea remanenta, precum si pe o raza de 8 km in jurul sitului contaminat.
Potrivit actului normativ, este vorba despre persoane care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 13:56
Adrian Albu este unul dintre supravietuitorii incendiului din clubul Colectiv, izbucnit in seara zilei de 30 octombrie 2015 si in urma caruia 65 de tineri si-au pierdut viata. Albu a candidat si a fost ales consilier local la Primaria Sectorului 2, un mandat pe care promite ca il va dedica securitatii la incendiu in scoli.
Pana in luna februarie a acestui an, Adrian Albu a lucrat, timp de 18 ani, ca analist de software la Xerox Romania. Acum este consilier local la Primaria Sectorului 2 din Bucuresti, ales pe listele Aliantei USR-PLUS. Albu s-a inscris in PLUS, urmand exemplul lui Vlad Voiculescu, al lui Dragos Paslaru si al Ramonei Strugariu, oamenii despre care spune ca au ajutat cel mai mult victimele incendiului de la Colectiv.
El este unul dintre supravietuitorii tragicului eveniment din noaptea de 30 octombrie a anului 2015. Cu gandul la drama de acum cinci ani, mandatul lui Adrian Albu de consilier local se va concentra pe respectarea normelor de securitate la incendiu in scoli, o problema ignorata in continuare de autoritatile romane.
"Este una dintre cele mai mari probleme la nivel de tara. Daca nu se respecta securitatea la incendiu, este foarte probabil sa nu se respecte nici alte norme. Voi incepe cu unitatile de invatamant, acolo este cel mai mare risc", spune Albu.
O alta prioritate in Sectorul 2 al Capitalei este curatenia, urmata de reforma administratiei publice.
"Prima prioritate este curatenia, este cel mai murdar sector din Bucuresti.... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 19:18
Costul confruntarii in cel mai mare concurs de angajare din Romania este de 220 milioane de lei reprezentant de cheltuielile organizatorice. La acestea se mai adauga si sumele pe care statul roman le restitutie candidatilor si subventiile pe care partidele le primesc anual.
Costuri per candidat
Legislatia electorala prevede ca banii pe care candidatii ii cheltuiesc in campanie vor fi decontati daca partidul politic sau candidatul independent obtine cel putin 3% din voturile exprimate pentru functia vizata. Pentru asta, exista limite maxime ale cheltuielilor care pot fi efectuate de catre partidele politice, aliantele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale. Astfel, statul deconteaza asa:
b) un salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare lista de candidati la consiliul local al comunei, insemnand suma de 2.230 de lei.
c) trei salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare lista de candidati la consiliul local al orasului, mai exact 6.690 de lei.
d) cinci salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare lista de candidati la consiliul local al municipiului, mai exact 11.150 de lei.
e) 30 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare lista de candidati la consiliul local al municipiului resedinta de judet, adica 66.900 de lei.
f) 50 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare lista de candidati la consiliul de sector al municipiului Bucuresti, adica 111.500 de lei.
g) 500 de salarii de... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2020, ora 00:02