Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si patronatele organizeaza periodic burse ale locurilor de munca in orase din Spania si Italia, pentru a aduce in tara romanii plecati la munca in aceste tari, a declarat, joi, Marcel Miclau, secretar general al ANOFM, in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa.
"Noi organizam burse ale locurilor de munca, impreuna cu patronatele, in diferite orase din Spania si Italia, tocmai pentru a-i stimula sa revina, iar una dintre masuri este oferirea de 12.500 de lei pentru cei care revin si-si gasesc un loc de munca in tara", a spus Miclau.
Totodata, el a amintit si de faptul ca, recent, Guvernul a decis sa majoreze la 20.000 contingentul de lucratori din tari non-UE care pot fi angajati in Romania.
Pe 30 ianuarie, Guvernul a aprobat un contingent de 20.000 de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in 2019, in crestere cu 5.000 fata de anul trecut, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS).
Aceasta dupa ce, anul trecut, Guvernul a suplimentat cu 8.000 contingentul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania.
"Masura de suplimentare a contingentului aprobat initial anul trecut a fost adoptata dupa ce s-a inregistrat o crestere cu peste 50% a numarului de avize de munca eliberate", se spune in comunicat.
Potrivit sursei citate, decizia privind stabilirea contingentului din acest an la 20.000 de lucratori nou-admisi a fost luata avand in... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 16:48
"Daca muncesti, nu mai ai timp sa faci bani", potrivit unei zicale romanesti tot mai populare, confirmata de datele publicate de Eurostat, care ne plaseaza pe primul loc in UE la ponderea persoanelor angajate care se afla in saracie, potrivit criteriilor stabilite uniform pe plan international.
Mai precis, ca definitie tehnica, este vorba despre cei care, desi lucreaza, au un venit disponibil echivalent sub linia de saracie de 60% din valoarea mediana a venitului disponibil echivalent la nivel national (dupa luarea in considerare a transferurilor sociale).
Indicatorul constituie referinta pentru statisticile europene pentru venit, incluziune sociala si conditii de viata EU - SILC (potrivit abrevierii din limba engleza).
Clasamentul european in materie cu cele mai recente valori disponibile (2016 si, pentru anumite state 2015, dar diferentele nu sunt semnificative de la un an la altul) ale ponderii saracilor care lucreaza (evident, cu forme legale si inregistrati potrivit reglementarilor in vigoare) arata dupa cum urmeaza:
Se poate oberva ca valoarea de 21,5%, publicata de Eurostat pentru anul 2016, ne plaseaza in fruntea topului european al saracilor care lucreaza. Top in care devansam lejer trei state sudice, Grecia, Spania si Italia (interesanta combinatie balcanico-latina, din perspectiva socio-culturala), precum si doua colege din blocul estic, Bulgaria (colega noastra de val de integrare mai saraca are cu 65% mai putin fata de noi, totusi!) si Polonia... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 08:38
Pana la 7.500 de femei, majoritatea romance, traiesc in conditii de sclavie in ferme din sudul Italiei, potrivit estimarilor politiei, care subliniaza ca Ragusa este centrul exploatarii in zona, relateaza saptamanalul The Observer, care a facut un reportaj in randul victimelor abuzurilor sexuale si nu numai.
Potrivit unei organizatii italiene pentru drepturile migrantilor, Proxyma Association, mai mult de jumatate dintre romancele care lucreaza in serele din sudul Peninsulei sunt obligate sa intretina relatii sexuale cu angajatorii lor. Aproape toate lucreaza in conditii de munca fortata si exploatare severa.
"Aceste femei lucreaza ca sclave pe camp si stim ca sunt santajate sa intretina relatii sexuale cu proprietarii fermelor si serelor, din cauza subjugarii lor psihologice", a explicat comandantul de Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. "Nu este usor sa investighezi sau sa opresti acest lucru, pentru ca femeilor le este, in majoritatea cazurilor, prea frica sa vorbeasca", a adaugat el.
Multe dintre romance lasa in tara de origine copii si familii pe care le intretin si se simt obligate sa face alegeri disperate.
"De unde vin eu, din Moldova romaneasca, nimeni nu are un loc de munca", a explicat Nicoleta Bolos, in timp ce o alapteaza pe fiica sa in varsta de cinci luni, intr-un depozit intunecat de la o ferma din provincia Ragusa. "Salariul mediu acolo este de 200 de euro pe luna. Aici poti face mult mai mult, chiar daca suferi", a adaugat ea.
Jurnalistii... mai mult
Duminica, 12 Martie 2017, ora 14:04
Italia a inregistrat in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre tarile cu economii dezvoltate si traverseaza cea mai indelungata recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, unul dintre principalele motive ale acestei evolutii fiind taxele prea mari pe profit si pe munca.
Statul italian preia aproximativ doua treimi din profitul brut al firmelor prin taxe pe profit si pe munca, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ).
"Statul ne strange de gat", se plange Partizia Zanotta, proprietarul unei firme de sudura cu 10 angajati din nordul Italiei, care a redus programul de lucru si a renuntat la investitii in echipamente din cauza crizei economice.
Italia a avut in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre cele 34 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Economia este inca in recesiune in urma crizei financiare, iar somajul a atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani.
Situatia Italiei preocupa Europa, diversi oficiali ai UE avertizand ca, in absenta unor schimbari semnificative, datoria de stat uriasa acumulata de guvernul de la Roma ar putea deveni in scurt timp nesustenabila. Italia are cel mai ridicat grad de indatorare din UE cu exceptia Greciei.
"Soarta Italiei va influenta decisiv soarta zonei euro. In acest sens, viitorul zonei euro nu va fi decis la Paris, Berlin, Frankfurt sau Bruxelles. Va fi decis la Roma", a declarat Jörg Asmussen, mebru din partea Germaniei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 13:58
Pana acum cativa ani, tarile preferate de romanii care doreau sa munceasca in strainatate erau Spania si Italia. Motivul, foarte simplu: ambele tari ofereau salarii mult peste media celor din Romania.
Pe langa acest lucru, atat Spania cat si Italia au o limba de origine latina, aspect care este foarte important in cazul in care doresti sa inveti limba tarii respective. Pe langa acestea, se mai adauga si clima calda specifica acestor tari, care bineinteles, nu poate sa aduca decat avantaje celor care locuiesc acolo. Datorita situatiei economice globale, locurile de munca pe care aceste tari le pun acum la dispozitie romanilor sunt aproape inexistente.
Incepand din 2009 si pana in prezent, situatia romanilor care munceau in aceste doua tari s-a inrautatit dramatic. In aceste conditii, foarte multi dintre romanii care mai demult munceau acolo, au fost nevoiti sa se reorienteze spre alte tari sau sa vina inapoi in Romania. In tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, inca se mai cauta personal din Romania, insa conditiile sunt foarte dure. Se cauta in general doar persoane care stapanesc foarte bine o limba straina si care au cel putin cativa ani experienta in pozitia pentru care aplica.
La mare cautare sunt doctorii, asistentii medicali, infirmierii si personalul in domeniul turistic. In ciuda situatiei economice din Grecia, aici inca se cauta personal in domeniul tursitic, insa salariile au scazut mult in ultimii ani.
Locurile de munca din Cipru, mereu de... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 08:45
Dintre cele 2,1 milioane plecati la munca in Europa, doar 400.000 lucreaza in alte state decat Spania si Italia. Situatia economica din aceste doua state a devenit grava. Somajul a atins cote istorice in Spania, iar masurile de austeritate au dus la revolte ale populatiei. Italia tocmai a primit perspective "negative" din partea Standard & Poor's, din cauza viitorului economic care se anunta slab si a datoriilor uriase. In aceste conditii, se anunta zile negre pentru cei 1,7 milioane de emigranti romani. Scaderea brusca a sumelor trimise in tara este primul semn.In Romania nu exista o institutie care sa tina o evidenta clara a numarului de romani plecati la munca in strainatate. Insa, conform statisticilor statelor membre UE, 2,1 milioane de romani lucreaza in 15 state europene. Dintre acestia, 890.000 lucreaza in Italia si 825.000 in Spania.
In conditiile in care aceste doua state si-ar pierde din atractivitate, o a treia destinatie favorita este Germania, unde lucreaza in acest moment 110.000 de romani. Restul de 275.000 si-au gasit slujbe in state precum Austria, Belgia sau Danemarca.
Ce se intampla in Spania si Italia
In ultima saptamana, Spania a fost scena protestelor a zeci de mii de locuitori. Nemultumirile acestora sunt cauzate de esecul clasei politice de a relaxa austeritatea impusa populatiei si de situatia ingrijoratoare de pe piata muncii. Astfel, rata somajului a ajuns la 21% in Spania, ceea ce inseamna ca sunt 4,9 milioane de persoane care nu-si pot... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:45
Romanii ar putea avea acces liber pe piata muncii din Elvetia, din 2016, sustine Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hürzeler, care a asigurat marti ca angajatii romani nu vor mai avea nicio restrictie pe piata elvetiana a muncii incepand din 2016, transmite NewsIn.La inceputul acestei luni, Consiliul Federal al Elvetiei a decis ca, pentru romani si bulgari, accesul pe piata muncii va continua sa fie restrans pana la 31 mai 2014, Berna folosindu-se astfel de dreptul ce i se acorda prin protocoll II al Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor, incheiat cu UE. In schimb, muncitorii independenti vor beneficia de libera circulatie completa de la 1 iunie 2011, au anuntat autoritatile elvetiene.Romanilor si bulgarilor li se aplica, de la 1 mai 2009, acordul asupra liberei circulatii a persoanelor incheiat in 1999 de Elvetia cu UE.
Desi Romania si Bulgaria au intrat in UE in 2007, iar in celelalte state membre UE restrictiile pe piata muncii au fost impuse de la aceasta data, Elvetia nu face parte din UE, dar are relatii speciale cu blocul comunitar, consfintite printr-o serie de acorduri.
Astfel, Acordul privind libera circulatie a persoanelor dintre Berna si UE a fost reinnoit prin referendum in Elvetia in 2009 si a tinut cont si de faptul ca intre timp au aderat la Uniune Romania si Bulgaria.Conform documentului, partile au posibilitatea de a mentine cu titlu temporar restrictii nationale asupra accesului pe piata muncii pe o durata maxima de sapte... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 17:03
Zeci de mii de persoane, printre care se numara multi studenti mobilizati impotriva unei reforme universitare, au manifestat sambata la Roma pentru apararea locurilor de munca, in conditiile in care rata somajului este ridicata in special in randurile tinerilor italieni, informeaza Mediafax. Cu stegulete si baloane rosii, delegatii veniti la Roma atat din nordul industrializat (Torino, Parma), cat si din sudul defavorizat (Palermo, Caserte) au organizat doua marsuri, la initiativa CGIL, cel mai important sindicat din Italia, care afirma ca are cinci milioane de membri.
CGIL a anuntat ca nu va oferi estimari privind participarea la manifestatie, afirmand numai ca a mobilizat 2.100 de autocare si 13 trenuri speciale, care pot transporta cel putin 110.000 - 120.000 de manifestanti.
Demonstrantii au purtat pancarte pe care scria "Drepturi la un loc de munca pentru o viata demna" sau "Scoala si universitatea mobilizate", manifestatia desfasurandu-se sub sloganul "Viitorul apartine tinerilor si locurilor de munca. Mai multe drepturi, mai multa democratie".
"Dupa doi ani de criza, care nu s-a incheiat inca, si cu un somaj in crestere toata lumea vede ca aceasta tara nu are un proiect de viitor", a declarat Susanna Camusso, noul lider al CGIL, referindu-se la politica guvernului condus de premierul Silvio Berlusconi.
Rata somajului in Italia este de circa 8 la suta, insa in randurile tinerilor aceasta depaseste media europeana, ajungand la 26 la suta in septembrie.
Chiar daca... mai mult
Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 00:33
Angajatii din Romania muncesc cel mai mult dintre europeni, cu o medie de 41,2 ore pe saptamana, spre deosebire de francezi sau irlandezi care petrec la birou aproximativ 37,4 ore.Romanii se afla in topul europenilor cand vine vorba de perioada pe care o petrec la serviciu, avand printre cele mai multe ore de munca pe saptamana si cele mai putine zile de concediu de odihna pe an. Angajatii din Romania lucreaza aproximativ 41,2 ore pe saptamana. Ei sunt urmati de salariatii din Malta, cu 40,7 ore pe saptamana si de cei din Marea Britanie si Luxemburg, care muncesc 40,6 ore saptamanal. Cei mai relaxati sunt angajatii din Finlanda, care lucreaza in medie 37,3 ore. Aproape la fel de putin lucreaza si francezii (37,4 ore) sau irlandezii (37,4 ore).Si desi lucreaza mai mult decat orice alti europeni, angajatii romani nici nu se odihnesc. Un studiu realizat de European Industrial Relations Observatory arata ca Romania ofera 21 zile de concediu, fiind depasita doar de Cipru si Estonia care dau fiecare cate 20 de zile. Si daca numarul mic de zile libere nu era suficient, romanii nici nu mai profita de ele. Potrivit unui studiu realizat de un site de recrutare, mai mult de jumatate dintre cei 11.700 de respondenti au recunoscut ca intreaga vara si-au petrecut-o la serviciu sau au fost nevoiti sa-si caute un alt serviciu. Unii au ramas acasa de teama sa nu-si piarda locul de munca, altii pentru ca n-au mai avut bani.In fruntea clasamentului cu zile de concediu se... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 12:51