Elvetia, Singapore si SUA sunt primele tari din lume cand vine vorba despre stimularea si atragerea talentelor, conform unui indice realizat de Scoala franceza de afaceri INSEAD.
Singapore este prima tara din Asia la atragerea talentelor, desi marile economii asiatice sunt in partea de jos a clasamentului, care este dominat de statele europene.
Clasarea orasului stat Singapore reflecta sistemul educational solid si capacitatea sa de a dezvolta o forta de munca diversa, transmite Bloomberg.
Pe locurile urmatoare se afla Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie, Olanda si Luxemburg.
Indicele masoara capacitatea a 119 state de a atrage, a dezvolta si de a pastra talentele. Comparativ cu anul trecut, Elvetia si Singapore si-au mentinut pozitiile de lideri globali, iar SUA au urcat de pe locul patru pe trei.
Tarile din fruntea listei au cateva caracteristice comune: sisteme de educatie bine dezvoltate, mediu de afaceri si cerinte de reglementare flexibile, politici in domeniul fortei de munca care imbina adaptabilitatea si protectia sociala, deschiderea interna si externa.
In Asia, Australia si Noua Zeelanda au cele mai bune performante dupa Singapore (locurile 11 si, respectiv, 12), in timp ce China este pe locul 43, iar India pe 81.
La realizarea raportului, INSEAD a colaborat cu firma de resurse umane Adecco Group AG si compania indiana Tata Communications Ltd. mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 10:09
Strainii care ajung in Elvetia pentru a cauta un loc de munca nu vor mai putea cere ajutoare sociale, potrivit acordului privind libera circulatie a persoanelor, care nu ofera dreptul general la ajutoare sociale.
Aceasta noua prevedere legala nu va fi insa aplicata uniform in toate cantoanele, a precizat Guvernul elvetian, miercuri, informeaza site-ul elvetian 20min.ch.
Interdictia de a cere ajutoare sociale se va aplica pentru europenii care vor sa se angajeze in Elvetia, dar si pentru ...citeste mai departe despre "Romanii din Elvetia nu mai primesc ajutoare sociale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 20:26
Cifrele oficiale arata ca somajul din Elvetia s-a situat in ultima perioada la nivel de 3%, situatia cu mai multe explicatii, dar trei dintre acestea ar putea sluji ca lectie pentru celelalte state europene, unde somajul a ajuns principala povara economica a bugetelor.
O formula liberala
Prima explicatie: invatamantul in Elvetia nu impinge tineretul spre bacalaureatul teoretic, capabil sa produca adevarate cohorte de "calificati", incapabili sa-si gaseasca un loc in industrie, scrie La Tribune.
Prin educatia lor, tinerii sunt orientati de timpuriu spre optiunea lor profesionala, iar daca s-au fixat in zona teoretica, nu se exclude si o alta formare profesionala alternativa, in paralel.
A doua explicatie. Elvetia este o tara liberala nu in sensul politicianist al cuvantului, ci in sensul cel mai pragmatic. Exista o totala libertate atat la angajare, cat si la concediere.
A impune angajatorului normative stranse atunci cand isi concediaza angajatul inseamna a-l incuraja pe acesta din urma la o anumita indolenta, el considerandu-se in permanenta sub tutela protectiei sociale si a drepturilor sale infailibile.
Citeste mai multe despre Cum reuseste Elvetia sa-si mentina somajul sub 3% pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 09:46
Din motive de economie, sute de functionari elvetieni din Geneva trebuie, de acum inainte, sa faca singuri curat la locul de munca si sa-si trieze deseurile din pubela, a anuntat, marti, un purtator de cuvant al Departamentului de urbanism.
Aceasta masura, introdusa in toamna trecuta, urmeaza sa fie extinsa progresiv la diferite servicii ale administratiei elvetiene. Masura vizeaza in prezent 800 de angajati ai statului, mentioneaza agentia elvetiana ATS, conform AFP.
In paralel, serviciul de curatenie in cladiri este externalizat. Operatiunea este in prezent in faza de test, dupa care se va face un bilant, a anuntat secretarul general al departamentului de urbanism (DU), Bernard Favre, confirmand o informatie dezvaluita de cotidianul La Tribune din Geneva.
Cladirile vizate de aceste masuri sunt numai imobile administrative. Scolile si sectorul medical nu sunt incluse in aceasta masura mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 11:23
Sapte posturi de "drujbisti" in Austria sunt la dispozitia romanilor care vor sa lucreze in strainatate, informeaza Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, care precizeaza ca in prezent sunt disponibile, prin reteaua EURES, 45 de locuri de munca vacante in diverse tari UE, potrivit NewsIn.Astfel, in Danemarca sunt disponibile 25 posturi de stagiar-lucrator calificat in ferme de crestere a animalelor, sere, ferme de cultivare legume/fructe; in Italia sunt patru posturi pentru medic recuperare medicina fizica sau medic neurolog.
Austria pune la dispozitie sapte posturi de drujbist, Germania are vacante cinci posturi de inginer in aeronautica, in timp ce Lituania ofera doua posturi, de inginer constructor si inginer in domeniul energetic. Malta are vacante doua posturi, de manager restaurant si personal de asteptare restaurant.Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pot accesa site-ul national EURES (www.eures.anofm.ro) unde pot afla detalii despre locurile de munca vacante din Spatiul Economic European si Elvetia special oferite pentru cetatenii romani, datele de contact ale consilierului EURES responsabil de oferta respectiva, precum si datele de contact ale angajatorului respectiv.Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti reaminteste ca ofera servicii gratuite persoanelor cu domiciliul in Bucuresti, aflate in cautarea unui loc de munca, referitoare la: conditii de munca si de viata in toate tarile Uniunii Europene/Spatiului... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:51
Fiecare site de job-uri din Romania are o sectiune dedicata locurilor de munca in strainatate, majoritatea anunturilor fiind postate de companiile de intermediere.Din pacate, oferta de pe aceste site-uri este extrem de redusa, rezumandu-se fie doar la cateva domenii de competenta, fie doar la anumite state.
Pentru o oferta mult mai variata, cu acoperire pentru intregul spatiu comunitar, dar si pentru Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Elvetia, puteti folosi EURES, portalul Uniunii Europene pentru mobilitatea fortei de munca.Scopul EURES este de a oferi informatii, recomandari si servicii de recrutare/plasare - gasire a candidatului si sau a locului de munca potrivit - in beneficiul lucratorilor si angajatorilor, precum si al oricarui cetatean care doreste sa beneficieze de principiul liberei circulatii a persoanelor.La aceasta data, pe site-ul EURES sunt anuntate vacante un numar de aproximativ 1,2 milioane de locuri de munca, dintre care circa 815.000 doar in Germania si Marea Britanie.Pe locurile 3, 4 si 5 se afla Belgia (peste 95.000 de locuri de munca vacante), Franta (peste 45.000 de job-uri disponibile) si Olanda (peste 36.000 de locuri de munca).La polul opus se regasesc state precum Estonia (12 locuri de munca disponibile), Bulgaria (9 locuri de munca) si Lituania (3 locuri de munca disponibile).Daca va ganditi ca este destul de dificil ca CV-ul dumneavoastra sa ajunga sa fie citit de unul din cei aproximativ 25.000 de angajatori inregistrati pe EURES va inselati,... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 08:27
Lupta Europei si a SUA cu somajul ridicat pare in zadar. Statele incearca sa gaseasca solutii pentru cresterea numarului de locuri de munca, in timp ce marile corporatii anunta concedierea a mii de angajati.Goldman Sachs concediaza 1.000 de persoane
Gigantul de pe Wall Street a deschis robinetul concedierilor din sistemul bancar, dupa ce a anuntat, in iulie, ca va taia 1.000 de locuri de munca pana la sfarsitul anului, confrom CNN.
Dupa un trimestru dezamagitor, compania spera sa-si scada cheltuielile cu 1,2 miliarde de dolari anual, iar renuntarea la angajati este o componenta principala a acestui plan.
"Am mentionat prima data cele 1,2 miliarde de dolari deoarece ne intereseaza mai mult economisirea decat cati oameni lucreaza in companie", a declarat CEO Goldman Sachs David Viniar intr-o conferinta ce a avut loc luna trecuta.
Din cei 1.000 de angajati ce urmeaza a fi disponibilizati, cel putin 230 lucreaza in biroul central din Manhattan.
Cisco renunta la 6.500 de angajati
Dupa ce actiunile companiei au scazut cu peste 20% in acest an, investitorii asteapta o mare schimbare.
Cisco planuieste sa-i satisfaca trecand la restructurari masive, ce presupun renuntarea la 6.500 de angajati.
Dintre acestia, 2.100 se vor pensiona anticipat. Nici top managementul nu va scapa, compania vizand reducerea cu 15% a numarului directorilor din companie.
De asemenea, fabrica din Juarez, Mexic, va fi vanduta catre Foxconn, compania chineza ce produce componente pentru Apple.
Astfel, in... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 15:01
Romanii se asteapta sa castige minim 800 de euro in strainatate, dar salariile acestora pot ajunge pana la 4.000 de euro. Vezi in ce domenii.Salariul unui muncitor in constructii poate urca peste hotare pana la 4.000 de euro pe luna, conform Gandul.
Pentru a te lauda cu aceasta remuneratie, trebuie sa ai o calificare de dulgher, sudor sau tamplat si sa muncesti in Norvegia.
Aproape la fel de bine sunt plaiti si soferii profesionisti, acestia putand castiga si 3.200 euro pe luna.
Mai mult, exista angajatori care asigura si cazarea, serviciile medicale si bani pentru hrana.
"Tarile cu cel mai mare numar de persoane recrutate pentru un loc de munca in strainatate sunt in continuare Spania, Italia si Germania, insa observam o crestere a numarului de locuri de munca disponibile in Norvegia, Danemarca si Suedia", au declarat reprezentantii agentiei de recrutare Thera Group.
3.000 de euro pe luna poate castiga si un responsabil de agentie Rent-a-Car in Franta. Cazarea si asigurarea medicala sunt platite de angajator.
Un sofer profesionist castiga in Norvegia 2.700-3.200 euro pe luna.
Asistentele medicale au salarii de 3.300-4.000 de franci elvetieni pe luna in Elvetia.
Conform agentiei de recrutare, 25% dintre romanii care vor sa munceasca in strainatate doresc un loc de munca in agricultura, 26% in constructii si 16% in industria hoteliera.
"Asteptarile salariale ale candidatilor pornesc de la minim 800 de euro pentru locuri de munca in domenii ca agricultura sau constructiile,... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 10:05
Romanii ar putea avea acces liber pe piata muncii din Elvetia, din 2016, sustine Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hürzeler, care a asigurat marti ca angajatii romani nu vor mai avea nicio restrictie pe piata elvetiana a muncii incepand din 2016, transmite NewsIn.La inceputul acestei luni, Consiliul Federal al Elvetiei a decis ca, pentru romani si bulgari, accesul pe piata muncii va continua sa fie restrans pana la 31 mai 2014, Berna folosindu-se astfel de dreptul ce i se acorda prin protocoll II al Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor, incheiat cu UE. In schimb, muncitorii independenti vor beneficia de libera circulatie completa de la 1 iunie 2011, au anuntat autoritatile elvetiene.Romanilor si bulgarilor li se aplica, de la 1 mai 2009, acordul asupra liberei circulatii a persoanelor incheiat in 1999 de Elvetia cu UE.
Desi Romania si Bulgaria au intrat in UE in 2007, iar in celelalte state membre UE restrictiile pe piata muncii au fost impuse de la aceasta data, Elvetia nu face parte din UE, dar are relatii speciale cu blocul comunitar, consfintite printr-o serie de acorduri.
Astfel, Acordul privind libera circulatie a persoanelor dintre Berna si UE a fost reinnoit prin referendum in Elvetia in 2009 si a tinut cont si de faptul ca intre timp au aderat la Uniune Romania si Bulgaria.Conform documentului, partile au posibilitatea de a mentine cu titlu temporar restrictii nationale asupra accesului pe piata muncii pe o durata maxima de sapte... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 17:03