Unul din doi angajati ia in calcul schimbarea locului de munca in 2021, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.
Un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs arata ca cea mai mare temere a angajatilor romani in ceea ce priveste situatia profesionala in 2021 este ca le vor scadea veniturile si ca ar putea prelua mai multe responsabilitati din cauza lipsei de personal.
"Mai bine de jumatate (54%) dintre angajatii romani care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun ca se gandesc sa-si schimbe locul de munca anul acesta, iar 28% au facut chiar pasi concreti in aceasta directie. Chiar daca 2020 a fost plin de provocari din punct de vedere profesional, cu mult efort si stres, numarul celor care iau in calcul o schimbare de job este mai mic decat la inceputul anului trecut, cand sase din zece angajati romani se declarau nemultumiti de situatia lor profesionala si se gandeau sa-si schimbe locul de munca", arata platforma.
Desi perspectivele salariale raman in continuare principalul criteriu in functie de care cei mai multi angajati romani (39%) aleg un job sau altul, aproape 29% dintre respondentii la sondajul BestJobs afirma ca aveau in plan sa-si schimbe locul de munca de dinainte de pandemie, pentru ca isi doresc o noua provocare in cariera. Pentru 27%, insa, principalul motiv pentru care schimbarea jobului a devenit o prioritate in noul an este ca nu considera ca au suficiente oportunitati de dezvoltare... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 14:33
Este sezonul virozelor, iar epidemia cu coronavirus se extinde pe zi ce trece. Panica si isteria au luat locul deciziilor rationale, iar asta poate sa afecteze buna desfasurare a activitatii companiilor, inclusiv in Romania.
In acest context, am cautat sa aflam care sunt indicatiile in cazul companiilor, ce spune legislatia din Romania in comparatie cu cea din alte tari sau in ce situatie se recomanda suspendarea activitatii unei companii.
Daniel Milicescu, expert SSM si Managing Partner Eurofin Consult, ne-a explicat ce trebuie sa faca angajatorii pentru a asigura sanatatea la locul de munca, dar si care sunt obligatiile angajatilor pentru a preveni raspandirea virusurilor.
Care este atitudinea managerilor de companii din Romania cu privire la sanatatea si securitatea in munca versus ce se intampla in alte tari din acest punct de vedere?
In ultima perioada, e un interes crescut in zona de Health and Safety, dincolo de fisele si documentele pe care le cere legislatia. Exista, insa, manageri care nu stiu care sunt raspunderilor lor in domeniul Sanatatii si sigurantei in munca si cum poate impacta SSM-ul business-ul pe care il conduc. Nu doar in sens negativ, ci si cum il poate ajuta, cum poate aduce plus-valoare.
Un exemplu bun este o epidemie. Si nu vorbim doar de coronavirus, ci si de cea de gripa sezoniera. Multi angajati merg la serviciu, chiar fiind bolnavi, iar managerii permit acest lucru.
Ceea ce nu iau ei in calcul este ca respectivul angajat nu... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 14:48
Bullying-ul reprezinta un comportament ostil sau o situatie conflictuala, fara legatura cu o problema reala, prin care, un sef sau un coleg, ajunge sa: umilieasca, tachineze, batjocoresca sau jigneasca, pentru a-si castiga o pozitie de putere sau de autoritate.
De cele mai multe ori, aceste persoane care apeleaza la un astfel de comportament sunt persoane frustrate, nemultumite de propria viata, egoiste, lipsite de empatie, cu tulburari de natura psihica, sau extrem de traumatizate de anumite experiente proprii.
Astfel bullying-ul poate fi considerat din perspectiva psihologica o forma de de violenta fizica sau psihologica ce produce in mod intentionat daune persoanei prejudiciate.
De foarte multe ori, din pacate, persoana care devine victima unui astfel de comportament, nu dispune de mecanisme prin care sa se poata apara, considerandu-se prinsa intr-o plasa, fara putinta de a mai scapa.
Tocmai pentru faptul ca se considera neajutorata, ii este teama sa spuna unui superior ceea ce i se intampla, sau, ii este frica sa isi schimbe locul de munca, considerand ca poate gasi ceva mai rau decat ceea ce are acum.
Insa, nu este chiar asa. O persoana care se considera victima unui comportament de bullying, trebuie sa apeleze la un specialist. Impreuna cu acesta poate descoperi care este problema agresorului si, in functie de aceasta, se poate gasi o solutie.
In cazul in care abuzatorul are o tulburare psihica, sau o situatie de viata ce ii tulbura judecata,... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 15:28
Auzim atat de des expresia "sunt stresat la munca", incat ajungem sa ne intrebam daca nu cumva a devenit firesc pentru stilul nostru de viata.
Mai stim oare cum este sa muncim fara sa fim stresati? Stresul la locul de munca exista inca de cand a aparut munca, dar este adevarat - noi, cei care traim acum, suntem mai stresati decat erau oamenii in trecut. Spre exemplu, 51% din numarul total al angajatilor raporteaza ca stresul este ceva obisnuit acolo unde lucreaza.
Stim ca, pe termen mediu si lung, acesta ne afecteaza productivitatea si sanatatea fizica si emotionala. Adevarul este ca nu putem controla prea multe la locul de munca, dar acest lucru nu inseamna cu nu putem gasi deloc solutii - chiar si atunci cand suntem prinsi intr-o situatie dificila.
Daca vrem sa gasim metode eficiente de a gestiona stresul, avem nevoie sa ne concentram asupra singurului lucru pe care il putem controla: propria persoana. Cum putem face acest lucru?
Mai intai, este important sa identific ...citeste mai departe despre "Wellbeing: Stresul la locul de munca - cum il putem diminua cand ne cunostem mai bine pe noi insine" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 18:01
Dreptul la decizie in compania in care lucrezi, injectiile cu Botox la discretie oferite de angajator sau cursele de karting din pauza de masa ar reusi in mod sigur sa iti descreteasca fruntea, oricat de mult ai sta peste program sa termini proiectul. Unii angajati primesc toate acestea si, tocmai de aceea, rezultatele lor sunt deosebite si recunoscute in intreaga lume. Iata cu ce se delecteaza unii angajati chiar si pe timp de criza:
Karting in pauza de masa?
Mesele de ping-pong si biliard sunt nelipsite de la companiile tehnologice aflate la inceput de drum, insa companii precum Scribd au dus ideea de joaca la locul de munca la urmatorul nivel.
Aici angajatii se bucura de concursuri de karting cu masinute pe care le pot folosi si in birouri, scrie The Fiscal Times.
Programe de ingrijire corporala
Unele companii s-au axat puternic pe programe de ingrijire corporala pentru angajatii lor.
O firma din Oklahoma a construit la sediul sau un centru de fitness de aproximativ 22.000 de metri patrati, in care este inclus si o clinica medicala.
Printre serviciile oferite in centrul companiei se numara si radiografiile pentru cancer, injectiile cu Botox, sedinte de solar si de bronzare cu spray.
Servicii de schimbat ulei pentru masinile angajatilor
Printre beneficiile angajatilor de la Cisco Systems din San Jose se numara sedintele la dentist, coafor, dar si service pentru masini.
Angajatii au posibilitatea, de doua ori pe saptamana, sa isi lase masinile in service pentru... mai mult
Duminica, 31 Iulie 2011, ora 11:07
Relatiile incepute la locul de munca exita si au existat mereu. In timp ce o relatie de dragoste cu un coleg de munca poate sa fie viitorul pas catre casatorie sau doar o aventura printre multe altele, aceasta poate deveni si o reala problema. Fie ca esti intr-o relatie cu un coleg, un sef sau un subaltern, este indicat sa setezi si sa respecti cateva reguli ce iti vor fi de ajutor sa minimalizezi impactul negativ asupra carierei tale.
Fii discret
Discretia a ajuns sa fie, in zilele noastre, un comportament pe cale de disparitie. De la emisiuni TV care prezinta cele mai intime aspecte din viata unui om si pana la barfele ce nasc zvonuri si minciuni la locul de munca, discretia a ajuns sa fie ceva ignorat si demult uitat.
Pastreaza privata cat poti de mult relatia si nu te arunca sa oferi detalii intime. Nu este obligatoriu sa impartasesti totul cu colegii de munca.
Seteaza niste reguli
Ai grija ca tu si partenerul tau sa fiti pe aceeasi lungime de unda. Decideti cum va decurge relatia voastra de munca in cazul in care cea amoroasa se incheie.
Nu ai nevoie de scandaluri sau barfe in care calitatile sau defectele tale sunt expuse tuturor. In acelasi timp, setati si niste reguli cu privire la gesturi, cuvinte si povesti personale pe care le puteti sau nu impartasi la serviciu.
Fiti sinceri unul cu altul
Sinceritatea este importanta in orice relatie, iar reversul poate aduce sfarsitul acesteia. Fii sincer si nu ascunde nimic. Nu iti doresti sa o terminati... mai mult
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 21:42
Circa 20% dintre salariatele de etnie roma la nivel national spun ca in cursul anului 2010 au fost discriminate sau tratate diferit de alti colegi de munca, potrivit unui studiu facut de Agentia "Impreuna" si Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale."Femeile rome chestionate au declarat, in proportie de 20%, ca sunt discriminate si doar in proportie de 4,3% au mentionat etnia ca dimensiune a tratamentului diferentiat.
Cu toate acestea, ele mentioneaza - in proportie de 42,1% - conflictele cu colegii de munca drept cea mai recenta problema cu care s-au confruntat la serviciu.
Persoanele aflate pe pozitii similare la locul de munca (colegii) angajatilor de etnie roma sunt principalii generatori de tratamente diferentiate si/sau discriminare", se arata intr-un comunicat transmis joi de Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna".
De asemenea, aproape 20% dintre femeile rome respondente au afirmat ca au lucrat in mod regulat ore suplimentare neplatite, 20% ca nu au posibilitati de promovare, iar 15% au declarat ca relatiile cu colegii sunt tensionate, potrivit studiului "Femei rome pe piata muncii: Interese, reprezentare si participare sindicala".
"In ceea ce priveste reprezentarea grupurilor vulnerabile in sindicate, 70% dintre respondentii cu nivel ridicat de studii ar fi de acord sa aiba lidera de sindicat femeie roma, in timp ce respondentii cu nivel scazut de educatie ar fi de acord doar in proportie de 33,3%", se mai arata in... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 16:48
Facebook nu este singurul mediu care ii determina pe oameni sa se exprime liber si neingradit, uitand sau ignorand repercursiunile unei astfel de comportament. Chiar si Twitter a facut cateva "victime" care au sfarsit prin a ramane fara job, din cauza afirmatiilor nepotrivite din tweet-urile lor. Iata cateva situatii reale de evitat, prezentate de Business Insider, in care postarile pe Twitter i-au costat pe autori propriul loc de munca:
Credea ca posteaza de pe contul personal de Twitter
Scott Bartosiewicz, social media strategist la o companie new media contractata de Chrysler pentru promovarea online, a postat un tweet de pe contul corporate de Twitter al Chrysler, crezand ca era logat in contul personal.
In acest tweet, angajatul sublinia agresiv ironia faptului ca Detroit se numeste “orasul motoarelor” si nimeni de acolo nu are habar sa conduca.
Bartosiewicz a fost concediat si Chrysler nu si-a mai reinnoit contractul cu New Media Strategies.
Concediat pentru glume despre japonezi
Comedianul Gilbert Gottfried, vocea mascotei de la cea mai mare companie de asigurari din Japonia, Aflac, a fost concediat dupa ce a facut glume nepotrivite despre tsunami-ul care a lovit Japonia.
“Japonia este o tara foarte avansata. Japonezii nu se duc la plaja. Plaja vine la japonezi”, glumea el, pe Twitter.
Jucator de fotbal american, curios sa afle “si cealalta varianta” a mortii lui bin Laden
“Ce fel de oameni pot face un eveniment din... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 11:50
Specialistii de la Harvard Business Review sunt de parere ca este ideal ca persoanele care isi schimba locul de munca sa pastreze relatii bune cu fostii sefi sau colegi, desi exista tentatia de a spune fiecaruia adevaratele pareri despre ei, scrie Mediafax.
Multi oameni sunt tentati ca, atunci cand demisioneaza, sa spuna celorlalti colegi sau sefi ce parere au despre ei. Totusi este in interesul tau sa pleci in termeni buni. Iata ce sa iei cu tine cand isi schimbi locul de munca:
1. Relatii
Spune multumesc oricui te-a tratat bine si te-a ajutat. Arata-te interesat sa pastrezi legatura. Nu stii niciodata cum te pot ajuta acesti oameni.
2. Mostre din munca ta
Ia cu tine documente care te-ar putea ajuta in gasirea unui nou loc de munca, dar nu secrete de serviciu sau documente strategice.
3. Un dosar de zambete
Ar trebui sa iei cu tine e-mail-urile si mesajele in care ai fost felicitat si laudat pentru munca ta.
mai mult
Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 23:20