Noul memorandum de cooperare economica incheiat intre Moscova si Teheran extinde rolul Rusiei in alimentarea pietei globale cu petrol din Iran.
Cunoscut si sub numele de "petrol pentru cereale", contractul intre cele doua tari ar putea sa faca din Rusia unicul distribuitor al petrolului iranian.
Conform declaratiei ministrului Energiei de la Moscova, Alexander Novak, traderii rusi s-ar putea ocupa exclusiv de plasarea petrolului iranian pe pietele internationale, relateaza agentia Tass.
Intermediari pe piata petrolului
"Memorandumul implica dezvoltarea legaturilor economice si comerciale dintre cele doua state. Aceste fonduri vor curge spre Rusia pentru achizitionarea unor bunuri necesare Iranului.
In acelasi timp, traderii nostri vor vinde petrolul Iranian pe pietele internationale, in masura in care acest lucru este posibil", a explicat Novak.
Ministrul rus al Energiei a precizat ca Moscova nu are de gand sa importe petrol din Iran. Totodata, Novak a precizat si limitele puse in calea distributiei petrolului iranian.
"Nu vom vinde petrol din Iran in China. Avem contractele noastre pe piata chineza si acesta este un subiect separat", a comentat Novak.
Impartirea pietelor
Ministrul Energiei, Alexander Novak, a iesit la rampa pentru a lamuri anumite aspecte legate de declaratia omologului sau de la Teheran, Namdar Zangeneh, care a afirmat ca Rusia va importa primele cantitati de petrol din Iran inca din acesta saptamana.
"Avem proiecte in... mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 10:27
Posibilul viitor acord pe tema programului nuclear al Iranului nu va fi usor de digerat de puterea de la Moscova.
Pe langa faptul ca un stat vecin cu putere nucleara era ultimul lucru pe care Vladimir Putin si-l dorea, detensionarea relatiilor intre Washington si Teheran le lasa timp americanilor sa se concentreze pe jocul politic dus de rusi in fostele tari comuniste din blocul european.
Nu in ultimul rand, situatia economica a Rusiei va fi din nou afectata de presiunea exercitata de petrolul iranian introdus in piata, arata o analiza Stratfor prezentata de portalul Market Watch.
Strategie de dezbinare
Pana acum, Moscova s-a luptat din rasputeri sa tina Washingtonul si Teheranul pe pozitii ostile. Sistemele de aparare aeriana livrate Teheranului erau menite sa combata amenintarile venite din partea Statelor Unite.
La fel, expertii in energie nucleara din Rusia au starnit constant pofta Iranului de a-si dezvolta capacitatea de productie de energie in centralele nucleare, iar bancile rusesti au sustinut din greu economia statului din Orientul Mijlociu, afectata in urma sanctiunilor economice.
Planul rusilor era ca Washingtonul sa fie nevoit sa aleaga intre detensionarea relatiilor cu Iranul si retragerea sistemului de rachete balistice instalat in Europa Centrala.
Un plan care a esuat pe masura ce problema programului nuclear dezvoltat de iranieni a fost transata in final in cadrul unei discutii bilaterale intre reprezentantii Washigtonului si ai... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 17:31
Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian, a declarat, joi, o sursa guvernamentala rusa, in conditiile in care Moscova si Teheranul negociaza un acord comercial in acest sens, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.
Potrivit sursei mentionate, citata de cotidianul rus Kommersant, Moscova doreste sa continue negocierile cu Teheranul pe aceasta tema in pofida obiectiilor ridicate de Statele Unite, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.
Potrivit Ria Novosti, Statele Unite se tem ca acordul intre Moscova si Teheran va influenta negocierile privind programul nuclear iranian. Cele doua teme vor fi discutate joi cu prilejul vizitei ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, la Moscova si la apropiata deplasare a presedintelui Vladimir Putin in Iran.
Potrivit unei surse din Guvernul rus, presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau iranian, Hassan Rohani, au decis cresterea semnificativa a legaturilor economice intre cele doua tari la prima intalnire, care a avut la Biskek, in Kirgizstan, in septembrie 2013. Ulterior, propuneri concrete au fost discutate, in special cu prilejul vizitei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Teheran, in decembrie anul trecut. Printre initiativele aprobate se afla livrarea de petrol iranian in Rusia (aproximativ 500.000 de barili pe zi) si furnizarea de produse si echipamente ruse in Iran.
Potrivit sursei mentionate, acordul nu se refera la un simplu schimb de marfuri, iar semnarea nu... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 09:58
Guvernul de la Moscova s-a opus timp de mai multe luni introducerii unui embargou ocidental asupra livrarilor de petrol ale Iranului, dar noile sanctiuni decise de Uniunea Europeana sunt in avantajul Rusiei, comenteaza New York Times.
Industria petroliera ruseasca a profitat deja de cresterea cotatiilor internationale ale petrolului determinata de tensiunile cu Iranul, inainte ca autoritatile de la Teheran sa mareasca miza miercuri, cu amenintarea de a opri livrarile catre sase tari europene, ca reactie la decizia UE de a interzice importurile iraniene de titei din iulie.
Indiferent daca Iranul isi va pune imediat in aplicare avertismentul sau daca Europa isi va duce la indeplinire planul in vara, industria petrolului din Rusia va avea de castigat in mod direct, fiind pregatita sa faca livrari clientilor dispusi sa plateasca mai mult.
"Situatia este destul de buna pentru Rusia", a declarat Jesse Mercer, analist la compania PFC Energy din Houston.
Rusia este in prezent cel mai mare producator de petrol la nivel mondial, cu livrari de circa 10 milioane de barili de petrol pe zi, usor mai mari decat cele ale Arabiei Saudite.
Din aceasta cantitate, Rusia exporta sapte milioane de barili de petrol pe zi, cea mai mare parte in Europa si Asia, o mica parte, din Siberia, ajungand pana pe coasta de vest a Statelor Unite.
Tensiunile internationale cu Iranul, cadou pentru companiile rusesti
Pentru companii precum Rosneft, Lukoil si compania mixta ruso-britanica... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 19:43
Azerbaidjanul va dubla livrarile de gaze catre Rusia in 2010, la un miliard de metri cubi, in conditiile in care Moscova vrea sa isi sporeasca aprovizionarile din regiunea Marii Caspice, bogata in hidrocarburi, relateaza AFP, citat de NewsIn."In 2010, vom livra Rusiei un miliard de metri cubi de gaz", a declarat presei presedintele companiei nationale de petrol si gaz din Azerbaidjan, Socar, Rovnag Abdulaiev.
Cele doua tari au semnat in octombrie un contract pentru livrarea de gaz catre Rusia pe termen lung.
Conform contractului, compania ruseasca Gazprom, care detine monopolul, va trebui sa cumpere cel putin 500 milioane metri cubi gaz.
Acordul risca sa intarzie finalizarea la termen a proiectului european Nabucco, ce trebuie sa transporte din 2013 gazul din Marea Caspica spre Europa, prin Turcia, pentru a reduce dependenta europeana de gazul rusesc.
Nabucco este astfel un concurent al proiectului rus, respectiv gazoductul South Stream, si este criticat de Moscova.
Azerbaidjan, fosta republica sovietica bogata in hidrocarburi si situata intre Rusia si Iran, este o zona ale carei avantaje sunt dorite atat de Moscova, cat si de Occident, dupa ce si-a castigat independenta in 1991.
Azerbaidjanul a produs anul trecut 22,8 miliarde de metri cubi de gaz, conform statisticilor guvernamentale si vrea sa isi dubleze productia la 40 miliarde metri cubi pana in 2015-2020. mai mult
Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:22