Grupul rus Gazprom a anuntat sambata ca in 2020 a exportat cu 10% mai putine gaze naturale in afara fostei URSS decat in 2019, pe fondul pandemiei de coronavirus, transmite Bloomberg.
Potrivit datelor comunicate de directorul general Alexey Miller, Gazprom a exportat 179,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale spre Uniunea Europeana, Turcia si China in 2020, comparativ cu 199,2 miliarde de metri cubi in 2019. Aceasta cifra include si cantitatea de 4,1 miliarde de metri cubi exportata spre China via conducta Power of Siberia.
"In luna octombrie, am stabilit un record cu privire la livrarile in Europa pentru acea luna, de 17,4 miliarde metri cubi de gaze naturale. Daca ne uitam pe intregul an, am inregistrat o crestere a exporturilor spre noua tari europene comparativ cu 2019. Printre acestea se numara Olanda, Slovacia si Turcia", a precizat Alexey Miller.
Gazprom a mai anuntat ca si productia sa de gaze naturale a scazut in 2020, pana la 452,7 miliarde de metri cubi comparativ cu 500,3 miliarde de metri cubi in 2019.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.
Conform cifrelor comunicate de Gazprom, in anul 2019, compania a livrat Romaniei o cantitate de 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale.... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 23:25
Grupul rus Gazprom mizeaza pe faptul ca, mai degraba decat Europa, China va beneficia de cea mai mare parte a exporturilor de gaze lichefiate ale SUA, dupa acordul comercial convenit de Washington si Beijing, a declarat marti un oficial de la Gazprom, transmite Reuters.
Cu ocazia unei reuniuni cu investitorii care a avut loc la New York, Elena Burmistrova, directorul diviziei de export Gazprom Export, a mai spus ca pretul redus al gazelor in Europa ar putea limita livrarile de gaze naturale lichefiate in regiune.
Vanzarile de gaze naturale in Europa reprezinta o sursa cruciala pentru veniturile realizate de grupul rus de stat Gazprom, care se confrunta cu preturile reduse si rivalitatea venita din parte altor surse de gaze, precum gazele naturale lichefiate.
In paralel, producatorii de gaze din SUA mizeaza pe exporturile de gaze lichefiate pentru a-si putea continua cresterea semnificativa din ultimii ani si a putea valorifica cantitatile mari de gaze rezultate in urma extractiei de petrol din formatiunile de sist Acest lucru ameninta dominatia Gazprom pe piata din Europa.
In anul 2018, exporturile SUA de gaze lichefiate au crescut cu 53%, pentru ca in 2019 sa inregistrez un salt de 68% iar in 2020 sunt prognozate sa inregistreze un avans de 30%.
Burmistrova a recunoscut ca sosirea noilor capacitati de gaze lichefiate din SUA reprezinta un factor negativ pentru pretul gazelor in Europa. Cu toate acestea nu inseamna ca toate volumele vor ajunge in Europa.... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 10:36
Grupul rus Gazprom se asteapta sa livreze primele cantitati de gaze naturale prin conducta TurkStream in ultima parte a lunii decembrie 2019, a declarat marti vicepresedintele Gazprom, Oleg Aksyutin, transmite Itar Tass.
Conducta TurkStream, construita in prezent intre Rusia si Turcia via Marea Neagra, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
"Cu privire la TurkStream, ne asteptam ca livrarea de gaze naturale sa inceapa pana la 31 decembrie. Este clar ca portiunea offshore este gata. Portiunea onshore este gata in proportie de 100% pe partea rusa si in proportie de aproximativ 73,5% pe partea turca. Estimam ca in noiembrie vom fi gata in totalitate astfel ca livrarile vor putea incepe in ultima parte a lunii decembrie", a spus Aksyutin la o conferinta de presa organizata la Sankt Petersburg.
Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
Grupul rus Gazprom trebuie sa aleaga una din cele doua posibile rute pentru cea de-a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Pana acum, gigantul rus nu a anuntat in mod oficial daca a selectat vreuna dintre cele doua rute. mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 10:01
Grupul rus Gazprom a reusit sa isi majoreze cota pe piata de gaze naturale din Europa, pana la 36,7% in 2018 de la 34,7% in 2017, a declarat marti Oleg Aksyutin, membru in Consiliul de Administratie al Gazprom, la o intalnire cu investitorii organizata la Hong Kong.
"Ocupam o pozitie de lider pe piata europeana a gazelor naturale, dupa ce anul trecut am asigurat 36,7% din consum", a spus Oleg Aksyutin. Acesta a mai precizat ca gigantul rus Gazprom ar putea sa isi majoreze productia cu 80 pana la 115 miliarde metri cubi pana in 2035, gratie dezvoltarii unor proiecte de extractie de gaze in noi regiuni, transmite Itar Tass.
Conform cifrelor publicate anterior de Gazprom, exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au stabilit un nou record in 2018, in pofida tensiunilor diplomatice si a dorintei Uniunii Europene de a-si reduce dependenta de Rusia. Directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a anuntat la finele anului trecut ca in 2018 grupul si-a majorat productia de gaze naturale cu 5,4% pana la 497,6 miliarde metri cubi in timp ce exporturile spre Europa si Turcia au crescut cu 4% pana la 201,8 miliarde metri cubi.
Prezenta la intalnirea cu investitorii de la Hong Kong, Elena Burmistrova, responsabila pentru exporturile Gazprom, a afirmat ca sperantele cu privire la livrarile de gaze naturale lichefiate din SUA nu s-au materializat iar cota acestor livrari pe piata din Europa nu s-a ridicat la cea a Gazprom.
"In pofida cresterii cotei de piata a... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 11:34
Rusia reuseste inca odata sa starneasca o furtuna politica in Europa prin "pionul" sau energetic, Gazprom. Planurile companiei de a construi un nou gazoduct, pe sub Marea Baltica, pana in Germania starnesc controverse in randul liderilor de stat din Uniune.
Nord Stream 2, gazoductul pe care rusii intentioneaza sa-l construiasca in cooperare cu mai multi parteneri din sectorul energetic european, este vazut ca o amenintare la adresa securitatii energetice a Ucrainei si a tarilor baltice, relateaza International Business Times.
Noi reguli
Saptamana aceasta, vicepresedintele Comisiei Europene cu responsabilitati in politica energetica a UE, Maros Sefcovic, va anunta un nou set de reguli menit sa reduca apetitul marilor consumatori de gaz din regiune pentru livrarile efectuate de Gazprom.
Acestea vor stabili mai clar modul in care producatorii de gaz si distribuitorii pot interactiona. Masura nu este pe placul Berlinului, care ar dori ca politica europeana sa nu afecteze interesele marilor companii energetice comasate in Germania.
Insa, politica pare greu de evitat in contextul in care, inca de la crearea primului gazoduct Nord Stream, Rusia a ales sa reduca cantitatile de gaz livrate prin intermediul retelei din Ucraina, iar mai nou ameninta statele NATO din zona Marii Baltice cu sistarea livrarilor.
"Este o Rusie care a invadat Ucraina si care ameninta statele baltice. Aceasta este Rusia cu care ne confruntam in acest moment", a comentat Andras Simonyi,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:00
Rusia a semnat un nou acord cu China, prin care Gazprom va livra inca 30 de miliarde de metri cubi de gaz catre China, dupa ce in luna mai cele doua tari au incheiat o intelegere privind furnizarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an catre a doua mare putere economica a lumii.
Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel chinez, Xi Jinping, au semnat memorandumul de intelegere privind livrarea de gaze din vestul Siberiei catre China la Beijing, cu o zi inainte ca presedintele SUA, Barack Obama, sa ajunga in capitala Chinei pentru summit-ul forumului Cooperarea Economica Asia-Pacific, potrivit Bloomberg, transmis de Mediafax.
Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, si compania de stat chineza China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un nou acord prin care Rusia va livra cu 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an in plus fata de cantitatea stabilita anterior.
De altfel, in luna octombrie, Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, a declarat ca Gazprom este pregatit sa creasca semnificativ cantitatea de gaze pe care urmeaza sa o livreze catre China, aceasta putand ajunge de la 38 de miliarde de metri cubi "la 60 de miliarde de metri cubi pe an, si chiar la 100".
Potrivit acordului, CNPC urmeaza sa cumpere o participatie de 10% la Vankornet, o subsidiara a producatorului de petrol Rosneft. De asemenea, Rusia asteapta ca si China sa contribuie financiar si la constructia gazoductului care va lega vestul Siberiei de regiunea vestica a... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 11:14
Monopolul rus de gaze Gazprom intentioneaza sa-si majoreze livrarile in 2013 in tarile europene pana la 152 miliarde de metri cubi de gaze, la un pret mediu de 370 dolari pentru 1.000 de metri cubi, relateaza marti Reuters si Interfax, cu referire la o sursa din cadrul Gazprom.
La sfarsitul lunii mai, concernul anticipa ca pretul mediu al gazelor livrate in Europa va fi de 405-415 de dolari pe mia de metri cubi, in comparatie cu 390 de dolari in 2011.
Prognozele privind volumul exportului Gazprom pe 2012 releva 150 miliarde de metri cubi, dar analistii se indoiesc de aceasta cifra, indicand ca pe fondul disputelor cu Europa privind preturile la gaze, productia si exporturile Gazprom inregistreaza un declin.
Compania rusa de gaze, care asigura un sfert din necesarul de gaze al Uniunii Europene, si-a redus in perioada ianuarie-noiembrie 2012 livrarile cu 9% catre mai multe tari europene si Turcia, pana la 123,7 miliarde de metri cubi de gaze. Pentru comparatie, in 2011, Gazprom furniza in aceeasi perioada 136,44 miliarde metri cubi de gaze catre clientii amintiti.
Exportatorul explica declinul vanzarilor in Europa prin vremea calda si dificultatile economice din zona euro si nu si-a schimbat prognoza de export pe 2012 - 150 miliarde de metri cubi, la fel ca acum un an.
Ministerul Energiei din Rusia este putin mai rezervat in aceasta privinta, estimand ca exporturile de gaze ruse vor inregistra o scadere cu 4-5% pe ansamblul anului 2012, comparativ cu anul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:29
Gazprom nu poate asigura livrarile unor volume suplimentare de gaz solicitate de Europa occidentala din cauza valului de frig, a declarat sambata Aleksandr Medvedev, Directorul diviziei export a Gazprom.
"Gazprom nu poate satisface pentru moment cererea de volume suplimentare a partenerilor nostri din Europa occidentala", a spus Medvedev, citat de agentiile de presa ruse preluate de AFP.
Joi, Medvedev s-a declarat "uimit" de stirile potrivit carora livrarile de gaze naturale rusesti catre Europa au fost reduse in ultimele zile, adaugand ca de fapt grupul rus si-a majorat exporturile in conditiile in care Europa a fost afectata de temperaturi extrem de scazute, potrivit Reuters.
La inceputul acestei saptamani Comisia Europeana a anuntat ca livrarile de gaze naturale spre Italia via granita cu Austria au fost reduse cu 10% comparativ cu nivelul normal. De asemenea, grupul austriac OMV a anuntat ca livrarile de gaze naturale rusesti spre centrul european de la Baumgarten erau joi cu 30% mai mici decat nivelul normal. mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 13:31
Directorul diviziei export a Gazprom, Aleksandr Medvedev, s-a declarat joi "uimit" de stirile potrivit carora livrarile de gaze naturale rusesti catre Europa au fost reduse in ultimele zile, adaugand ca de fapt grupul rus si-a majorat exporturile in conditiile in care Europa a fost afectata de temperaturi extrem de scazute, transmite Reuters.
La inceputul acestei saptamani Comisia Europeana a anuntat ca livrarile de gaze naturale spre Italia via granita cu Austria au fost reduse cu 10% comparativ cu nivelul normal. De asemenea, grupul austriac OMV a anuntat ca livrarile de gaze naturale rusesti spre centrul european de la Baumgarten erau joi cu 30% mai mici decat nivelul normal.
"Compania noastra a majorat livrarile de gaze, atat cat a fost posibil, nu numai spre statele din Europa dar si spre tarile din CSI, precum Belarus si Ucraina, pe fondul unei ierni severe in Rusia si Europa", a anuntat Aleksandr Medvedev intr-un comunicat.
El a adaugat ca, in prezent, livrarile Gazprom destinate Europei au ajuns la un echivalent anual de 180 miliarde metri cubi, comparativ cu 150 miliarde metri cubi in 2011. De asemenea, Aleksandr Medvedev a precizat ca Gazprom a majorat de patru ori livrarile de la facilitatile sale de stocare subterane din Europa.
Directorul Gazprom Export a apreciat ca consumul excesiv de gaze al Ucrainei ar putea fi responsabil pentru reducerea livrarilor spre Uniunea Europeana.
"In prezent, Ucraina consuma gaze naturale la un ritm anual de 60... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 20:56