Consiliul de supervizare al companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat vineri un plan de investitii privind constructia unui gazoduct pana in Serbia cu o capacitate de sase miliarde metri cubi pe an, informeaza Itar Tass.
Potrivit documentelor adoptate de FGSZ, capacitatea planificata a viitoarei conducte trebuie atinsa la granita cu Serbia pana in luna octombrie 2021.
Grupul energetic ungar MOL, care controleaza FGSZ, a anuntat si el sambata ca a decis sa se va alature proiectului gazoductului TurkStream, care face legatura intre Rusia si Turcia via Marea Neagra. MOL a precizat ca Autoritatea de reglementare din Ungaria a aprobat un plan de dezvoltare pe zece ani care include constructia unui nou interconector de gaze la granita cu Serbia, cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi anual.
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat ca Ungaria a semnat un acord comercial cu privire la achizitionarea unei cantitati de 4,2 miliarde metri cubi de gaze naturale de la grupul rus Gazprom in perioada octombrie 2020-octombrie 2021. Szijjarto a mai spus ca Budapesta este interesata "in oportunitatea de a cumpara gaze naturale rusesti via TurkStream si Bulgaria, incepand de la finele anului urmator".
Conducta ocoleste Ucraina
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale rusesti din Rusia pana in Turcia,... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 12:47
Ungaria si-a asigurat livrarile de gaze pentru anul urmator, chiar daca Moscova si Kievul nu vor reusi sa ajunga la un acord privind tranzitul gazelor naturale pana la finalul anului, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, dupa discutiile pe care le-a avut cu directorul Gazprom, Alexei Miller, la Moscova, informeaza MTI.
"Astazi am semnat un acord cu directorul Gazprom care asigura ca grupul va aproviziona Ungaria cu gaze naturale anul urmator indiferent daca Rusia si Ucraina vor semna un nou acord de tranzit", a declarat Peter Szijjarto.
Potrivit acestuia, este posibil sa apara o situatie in care Rusia sa inceteze sa mai livreze gaze naturale Europei via Ucraina.
"De aceea trebuie sa ne pregatim pentru cel mai negativ scenariu atunci cand planificam aprovizionarea cu energie a tarii", a spus Szijjarto.
Cu privire la securitatea energetica pe termen lung a Ungariei, Szijjarto a spus ca Guvernul de la Budapesta mizeaza pe o noua ruta sudica de aprovizionare cu gaze naturale.
In prezent, Gazprom discuta cu Bulgaria si Serbia despre o posibila livrare de gaze naturale spre Austria si Ungaria via conducta TurkStream, a spus Szijjarto, care a promis ca Ungaria va dispune de infrastructura necesara pentru aceasta ruta de aprovizionare inca de la inceputul anului urmator.
Referindu-se si el la conducta TurkStream, directorul Gazprom, Alexei Miller a spus ca grupul rus este in discutii avansate cu Bulgaria, Grecia si Serbia iar finalizarea... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 09:43
Romania va pune la punct conditiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria pana in 2020, in conformitate cu acordul semnat luni la Bucuresti de ministrii de Externe din cele doua tari, Peter Szijjarto si Teodor Melescanu.
Potrivit lui Peter Szijjarto, incepand din anul 2022, mai cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra vor putea fi livrate Ungariei.
Szijjarto a adaugat ca firmele ungare si-au rezervat deja intreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leaga Romania de Ungaria, informeaza agentia ungara de presa MTI.
"Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpara mari cantitati de gaze naturale dintr-o alta sursa decat Rusia", a spus Peter Szijjarto, care a adaugat ca acest acord de cooperare reprezinta un progres istoric pentru asigurarea securitatii energetice a Ungariei.
Potrivit oficialului ungar, partea romana a convenit sa construiasca statii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an in 2020, urmand ca aceasta capacitate sa fie majorata pana la 4,4 miliarde metri cubi in 2022.
"Guvernul Ungariei a decis sa construiasca tronsonul de conducta care lipseste intre hubul central de distributie de la Varosfold si Vecses, in apropiere de Budapesta, unde se termina gazoducutul dintre Slovacia si Ungaria. Odata cu aceasta legatura, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate cruciala pentru securitatea... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 16:20
Vizita ministrului de Externe al Rusiei in Ungaria a scos inca o data la iveala interesul pe care Budapesta il manifesta fata de Moscova in privinta asigurarii resurselor energetice ale tarii.
Ministrul Serghei Lavrov a confirmat pentru agentia TASS ca oficialii maghiari sunt interesati in continuare de dezvoltarea cooperarii cu Rusia in sectorul energetic.
"In ciuda rezilierii proiectului gazoductului ruso-european South Stream, Budapesta se arata in continuarea interesata de dezvoltarea cooperarii pragmatice cu Rusia in privinta hidrocarburilor livrate de noi si cauta solutii alternative pentru asigurarea rezervelor energetice", a explicat Lavrov.
Seful diplomatiei din Rusia a confirmat ca, in acest moment, cooperarea din sectorul energetic este un punct forte in relatiile economice dintre cele doua tari.
In cursul anului trecut, Budapesta a intrat sub lupa Comisiei Europene pentru incheierea unui contract de modernizare a centralei atomice de la Paks de catre compania de stat controlata de Kremlin, Rosatom.
Forul executiv al UE a acuzat atunci guvernul Viktor Orban ca nu a respectat legislatia comunitara in privinta organizarii licitatiei internationale pentru acest proiect, banuind o legatura politica ascunsa intre liderul guvernului maghiar si Vladimir Putin.
Intre timp insa, compania maghiara MOL a reusit sa-si creeze punti stabile in Rusia exploatand zacaminte petroliere si de gaz din regiunile Tomsk, Orenburg si Samara, dupa cum a amintit chiar... mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 13:57
Mentinerea Ucrainei aproape de Europa incepe sa devina costisitoare pentru cotribuabilii din UE. Ziaristii germani de la DWN prezic ca situatia financiara precara a Ucrainei ii va face pe oficialii de la Bruxelles sa achite nota de plata la energie a Kievului, estimata la un miliard de euro.
Un prim semn l-au dat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak si vicepresedintele CE Maros Sefcovic care au semnat, saptamana trecuta, un acord in acest sens pentru suma de 500 de milioane de euro, relateaza agentia Sputnik.
Stare de urgenta
Publicatia germana sustine ca Ucraina are nevoie urgenta de constituirea unor rezerve de gaz care sa asigure necesarul de energie pentru iarna ce va urma, suma de 500 de milioane reprezentand doar jumatate din factura taiata in fiecare iarna de Rusia.
"Cheltuielile ar putea creste daca iarna aceasta se va dovedi mai friguroasa decat in mod obisnuit", mai spun jurnalistii germani.
La inceputul acestei saptamani, ministrul adjunct pentru Energie de la Kiev, Olexandr Svetelik, s-a declarat multumit de conditiile trecute in noul contract de furnizare a gazelor, reluat dupa o pauza de 3 luni, si a refuzat oferta de discount impinsa la negocieri de Gazprom.
In acest moment, Ucraina este in continuare alimentata din rezerva de gaze asigurata de Ungaria, Slovacia si Polonia.
Kievul asteapta sa primeasca, pana la sfarsitul lunii octombrie, un imprumut extern pentru achizitia de energie.
Conform calculelor facute de ministrul rus... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:55
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ajunge marti la Budapesta, unde este asteptat de unul dintre admiratorii sai neconditionati, Viktor Orban.
Oficial, vizita liderului de la Kremlin este un preambul la negocierea reinnoirii contractului de furnizare a gazelor naturale din Rusia catre Ungaria.
Neoficial, prezenta lui Putin in capitala Ungariei nu este decat o ofensiva pe acelasi front pe care a evoluat Angela Merkel in urma cu doua saptamani, intr-o incercare disperata de a frana derapajele premierului Viktor Orban.
Acum, scena este acaparata de Putin, care vrea sa demonstreze lumii intregi ca Rusia nu este atat de izolata pe cat s-ar crede, se arata intr-o analiza The Economist.
Atmosfera incinsa
Orban are nevoie de gaz rusesc ieftin mai mult decat de aer pentru a-si continua seria de masuri populiste care il mentin la putere in ciuda deficientelor inregistrate de economia ungara.
Viktor Orban a devenit un semnal de alarma pentru Europa inca din vara anului trecut, cand a justificat derapajele autocrate ale guvernului de la Budapesta prin modele oferite de tari precum Rusia, Turcia si China.
Acum, unul dintre modelele sale politice vine sa-l ajute in spinoasa problema a pretului gazelor naturale, o chestiune vitala pentru mentinerea linistii sociale intr-o Ungarie care se scufunda tot mai mult in saracie.
"Anularea proiectului South Stream a fost o lovitura dura. Gazul ieftin este unul dintre pilonii de baza ai politicii populiste. Putin va... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 12:00
1Operatorul ungar al retelei de gazoducte FGSZ a anuntat duminica faptul ca si-a reluat livrarile de gaze naturale catre Ucraina vecina, dupa ce le-a suspendat pentru o perioada nedeterminata in septembrie, o masura criticata de catre compania publica ucraineana Naftogaz.
"Sunt in masura sa confirm ca livrarile de gaze catre Ungaria si Ucraina au inceput", a declarat, intr-un e-mail, pentru AFP, Edina Lakatos, o purtatoare de cuvant a FGSZ, transmite Mediafax.
Ea a precizat ca 2,6 milioane de metri cubi de gaze naturale au fost livrate sambata.
FGSZ a decis pe 25 septembrie sa-si opreasca livrarile catre Ucraina, o masura care a fost catalogata "neasteptata si neexplicata" de catre Naftogaz.
Suspendarea a intervenit la cateva zile dupa o intalnire la Budapesta intre Aleksei Miller, presedintele gigantului rus Gazprom, si preierul ungur Viktor Orban, care avertizeaza in mod regulat cu privire la o deteriorare a relatiilor comerciale cu Rusia.
Guvernul Orban a explicat suspendarea prin necesitatea cresterii rezervelor de gaze naturale in Ungaria, un angajament la respectarea caruia Bruxelles-ul indeamna tarile membre UE.
Executivul a argumentat ca Ungaria este necesar sa fie pregatita in cazul inchiderii gazoductului care vine din Ucraina si prin care tranziteaza o mare parte din livrarile Gazprom.
Potrivit operatorului ucrainean Ukrtransgaz, Ucraina a importat in 2013, in total, 600 de de milioane de metri cubi de gaze naturale din Ungaria.... mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 10:56
Avertismentul Rusiei cu privire la intreruperea livrarilor de gaze via Ucraina necesita un raspuns colectiv al statelor membre UE, a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-o scrisoare adresata tuturor liderilor europeni.
"Scrisoarea trimisa unora dintre noi de presedintele Federatiei Ruse (...) pune probleme grave pentru securitatea energetica a Europei", a subliniat Barroso intr-o scrisoare semnata in data de 11 aprilie.
"Recomand ca aceasta problema sa fie discutata de ministrii de Externe si intr-o conferinta telefonica intre comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger si ministrii pentru Energie", a adaugat presedintele CE, potrivit Mediafax.
"In baza rezultatelor acestor discutii, Comisia Europeana este dispusa sa gaseasca o abordare comuna pentru a raspunde" Rusiei, a precizat el.
Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acesta depinde de Kiev, a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin.
"Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin in cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de securitate.
Intr-o scrisoare trimisa liderilor din 18 tari europene, inclusiv celor din Romania si Republica Moldova, Putin a amenintat ca Rusia va inceta sa livreze gaze... mai mult
Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 11:00
Ucraina a oprit achizitiile de gaze din Europa, iar unicul furnizor va fi Rusia, care ofera cele mai mici preturi, a declarat joi ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavitski, citat de RIA Novosti.
Ucraina a cumparat in ultimii doi ani gaze din Polonia si Ungaria si era pe cale sa incheie un alt acord cu Slovacia, in incercarea reducerii dependentei de livrarile Rusiei, pe fondul tensiunilor generate de politica anterioara a Ucrainei de apropiere economica de Europa.
Autoritatile de la Kiev ar fi trebuit sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana, in noiembrie, dar presedintele Viktor Ianukovici a renuntat la acord in ultimul moment. In schimb, Ianukovici a incheiat in decembrie un acord cu Rusia, prin care Ucraina a obtinut un imprumut de 15 miliarde de dolari si un discount la pretul gazelor.
Astfel, Rusia a acceptat sa reduca de la 1 ianuarie pretul gazelor livrate statului ucrainean de la 400 de dolari pentru o mie de metri cubi la 268 de dolari.
Noul nivel al pretului va fi confirmat trimestrial, potrivit acordului, care da posibilitatea Rusiei sa impiedice o apropierea a Ucrainei de UE.
Agentia ucraineana UNIAN a relatat miercuri ca Ucraina a oprit achizitiile de gaze din Europa de la 1 ianuarie.
"Gazele din Rusia sunt in prezent optiunea cea mai profitabila", a spus Stavitski
Ministrul ucrainean al energiei declara in decembrie ca Ucraina va fi in interesata in continuare sa importe gaze din Uniunea Europeana, chiar daca a obtinut... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 08:00