Grupul rus Gazprom va relua luni, 12 octombrie, livrarile de gaze naturale spre Ucraina, dupa ce Ucraina va plati in avans sumele datorate pentru cantitatea de gaze naturale pe care vrea sa o cumpere in luna octombrie, a declarat vineri directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.
"Am ajuns la un acord cu compania ucraineana Naftogaz, potrivit careia plata, in avans, pentru gazele livrate in luna octombrie va fi facuta astazi, vineri, 9 octombrie. Dupa efectuarea transferului, in data de 12 octombrie la ora 10:00, Gazprom va relua livrarile de gaze spre Ucraina", a declarat Alexei Miller, transmite Reuters.
Separat, compania ucraineana de stat Naftogaz a informat ca in luna octombrie intentioneaza sa cumpere doua miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia adaugand ca a transferat in avans banii pentru aceasta cantitate catre Gazprom. "Am trimis banii in avans", a declarat o purtatoare de cuvant de la Naftogaz, fara a preciza insa care este pretul platit de Ucraina ...citeste mai departe despre "Gazprom reia luni livrarile de gaze spre Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 21:40
Mentinerea Ucrainei aproape de Europa incepe sa devina costisitoare pentru cotribuabilii din UE. Ziaristii germani de la DWN prezic ca situatia financiara precara a Ucrainei ii va face pe oficialii de la Bruxelles sa achite nota de plata la energie a Kievului, estimata la un miliard de euro.
Un prim semn l-au dat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak si vicepresedintele CE Maros Sefcovic care au semnat, saptamana trecuta, un acord in acest sens pentru suma de 500 de milioane de euro, relateaza agentia Sputnik.
Stare de urgenta
Publicatia germana sustine ca Ucraina are nevoie urgenta de constituirea unor rezerve de gaz care sa asigure necesarul de energie pentru iarna ce va urma, suma de 500 de milioane reprezentand doar jumatate din factura taiata in fiecare iarna de Rusia.
"Cheltuielile ar putea creste daca iarna aceasta se va dovedi mai friguroasa decat in mod obisnuit", mai spun jurnalistii germani.
La inceputul acestei saptamani, ministrul adjunct pentru Energie de la Kiev, Olexandr Svetelik, s-a declarat multumit de conditiile trecute in noul contract de furnizare a gazelor, reluat dupa o pauza de 3 luni, si a refuzat oferta de discount impinsa la negocieri de Gazprom.
In acest moment, Ucraina este in continuare alimentata din rezerva de gaze asigurata de Ungaria, Slovacia si Polonia.
Kievul asteapta sa primeasca, pana la sfarsitul lunii octombrie, un imprumut extern pentru achizitia de energie.
Conform calculelor facute de ministrul rus... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:55
Operatorul ungar al retelei de gazoducte FGSZ a anuntat duminica faptul ca si-a reluat livrarile de gaze naturale catre Ucraina vecina, dupa ce le-a suspendat pentru o perioada nedeterminata in septembrie, o masura criticata de catre compania publica ucraineana Naftogaz.
"Sunt in masura sa confirm ca livrarile de gaze catre Ungaria si Ucraina au inceput", a declarat, intr-un e-mail, pentru AFP, Edina Lakatos, o purtatoare de cuvant a FGSZ, transmite Mediafax.
Ea a precizat ca 2,6 milioane de metri cubi de gaze naturale au fost livrate sambata.
FGSZ a decis pe 25 septembrie sa-si opreasca livrarile catre Ucraina, o masura care a fost catalogata "neasteptata si neexplicata" de catre Naftogaz.
Suspendarea a intervenit la cateva zile dupa o intalnire la Budapesta intre Aleksei Miller, presedintele gigantului rus Gazprom, si preierul ungur Viktor Orban, care avertizeaza in mod regulat cu privire la o deteriorare a relatiilor comerciale cu Rusia.
Guvernul Orban a explicat suspendarea prin necesitatea cresterii rezervelor de gaze naturale in Ungaria, un angajament la respectarea caruia Bruxelles-ul indeamna tarile membre UE.
Executivul a argumentat ca Ungaria este necesar sa fie pregatita in cazul inchiderii gazoductului care vine din Ucraina si prin care tranziteaza o mare parte din livrarile Gazprom.
Potrivit operatorului ucrainean Ukrtransgaz, Ucraina a importat in 2013, in total, 600 de de milioane de metri cubi de gaze naturale din Ungaria.... mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 10:56
Rusia a reluat marti livrarile de gaze catre Ucraina, dupa o intrerupere de sase luni cauzata de disputa privind pretul gazului si datoria neplatita de guvernul de la Kiev catre compania rusa Gazprom.
"Ucraina a inceput sa primeasca gaz din Rusia. Volumul importurilor este de aproximativ 43,5 milioane de metri cubi pe zi", a declarat Maxim Beliavski, purtator de cuvant al companiei de stat ucrainene Ukrtransgaz, care opereaza transportul si inmagazinarea de gaze naturale in Ucraina.
Saptamana trecuta, compania de stat Naftogaz din Ucraina a anuntat ca a platit gigantului rus Gazprom 378 de milioane de dolari in avans pentru livrarea a aproape un miliard de metri cubi de gaze naturale rusesti.
In luna iunie, Rusia a intrerupt livrarile de gaze naturale catre Ucraina, care refuza o crestere de pret decisa de Gazprom. Compania rusa a introdus un sistem de plata in avans a gazelor furnizate Ucrainei, din cauza datoriilor de 5,3 miliarde de dolari ale acesteia.
Ulterior, in urma mai multor runde de negocieri, Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au ajuns la un acord asupra reluarii livrarilor de gaze rusesti pentru aceasta iarna, in luna octombrie.
Ucraina a platit Rusiei o parte a datoriei - in valoare de 3,1 miliarde de dolari - la inceputul lui noiembrie, achitand o transa in valoare de 1,45 miliarde de dolari. A doua transa, in valoare de 1,65 de miliarde de dolari, urmeaza sa fie achitata pana la sfarsitului anului. mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 12:06
Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, a informat, luni, ca Rusia va relua livrarile de gaze naturale spre Ucraina in data de 11 decembrie, dupa sase luni de intreruperi, transmite Reuters.
Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumatate din gazele naturale consumate de Ucraina, insa, in data de 16 iunie 2014, grupul rus Gazprom a introdus o schema de plata in avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor partii ucrainene. Aceasta decizie a provocat ingrijorari cu privire la posibilitatea aparitiei unor intreruperi in livrarile de gaze naturale rusesti spre Uniunea Europeana via Ucraina, potrivit Agerpres.
'Gazul rusesc va reincepe sa ajunga in Ucraina pe data de 11 decembrie', a declarat purtatorul de cuvant al Ukrtransgaz, Maxim Belyavsky.
Vineri, Ucraina a transferat catre Gazprom suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie. Un purtator de cuvant de la Gazprom a conformat primirea banilor, adaugand ca grupul rus este gata sa inceapa livrarile, dar mai asteapta din partea Ucrainei un calendar al livrarilor.
In absenta gazului rusesc si pe fondul temperaturile scazute din ultima vreme, Ucraina a fost nevoita sa recurga la gazele din rezervele strategice care au scazut cu 20% in ultimele doua luni. Ministrul Energiei din Ucraina, Volodimir Demcisin, a anuntat ca, in prezent, Ucraina consuma zilnic peste 200 de milioane de... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 17:45
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut luni Rusiei si Ucrainei sa faca un efort pentru a ajunge la un acord in vederea reluarii livrarilor de gaze.
"As vrea, inca o data, sa le cer celor doua tari sa faca un efort si sa se angajeze", "pentru credibilitatea lor", a declarat el in cadrul unui forum economic la Santander (nordul Spaniei), la scurt timp dupa anuntul intreruperii efective de catre Moscova a livrarilor de gaz spre Ucraina.
Comisia joaca rolul intermediarului in aceasta problema, potrivit acestuia, precizand ca Guenther Oettinger, comisarul european pentru Energie, este in contact cu cele doua tari si cu gigantul energetic Gazprom.
"Ne-ar placea ca Rusia sa poata accepta aceasta propunere de acord", a insistat el.
Rusia si-a pus in aplicare amenintarea luni si a decis sa intrerupa livrarea de gaz catre Ucraina, dupa esecul negocierilor, cu riscul de a afecta Europa si de a agrava cel mai grav conflict de pe continent de la Razboiul Rece.
Liderii prooccidentali ucraineni au sperat sa ajunga la un acord in ultimul minut, duminica, la Kiev, in cadrul disputei energetice cu Moscova, in timp ce tara se confrunta cu o insurgenta violenta prorusa in est.
Rusia "a redus la zero" livrarile catre Ucraina, lasand sa tranziteze doar gazele destinate tarilor europene, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, asigurand ca tara sa nu va perturba tranzitul catre Europa.
Aproximativ 15 la suta din gazele consumate in... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 16:50
Este "exclus" ca populatia Romaniei sa fie afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti spre Ucraina, intrucat exista suficiente gaze inmagazinate in depozitele subterane, iar productia depaseste consumul, a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Am avut in aceasta dimineata (luni - n.r.), impreuna cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si, sa nu uitam, ca vin luni de vara, in care consumul scade natural", a spus Nicolescu in comunicat.
Posibile perturbari ale tranzitului de gaze catre UE
Grupul rusesc Gazprom, de la care Romania importa indirect gaze naturale, a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana in legatura cu "posibile perturbari" in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit, relateaza AFP.
Potrivit Gazprom, compania ucraineana Naftogaz "este obligata sa garanteze tranzitul" catre Europa.
Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeana tranziteaza teritoriul ucrainean. Alte dispute intre Moscova si Kiev pe tema gazelor naturale au dus la perturbari ale alimentarii consumatorilor... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 12:40
Uniunea Europeana a considerat joi drept "nefondate" ultimele critici ale presedintelui rus, Vladimir Putin, care a acuzat blocul comunitar ca nu i-a oferit "nicio propunere concreta" referitoare la platile Ucrainei pentru livrarile de gaz, relateaza AFP.
"Speram ca executivul european va participa mai activ la dialog pentru a se ajunge la solutii specifice si echitabile care sa ajute la stabilizarea economiei Ucrainei", a declarat Putin intr-o scrisoare adresata mai multor lideri europeni, ca atunci cand ameninta cu sistarea livrarilor de gaz la inceputul lunii aprilie.
De atunci au avut loc intalniri trilaterale intre UE, Rusia si Ucraina la diferite niveluri, inclusiv ministerial, a reamintit purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde-Hansen. "S-au realizat progrese, iar Rusia si Ucraina trebuie sa avanseze pe aceasta baza, indeosebi in ce priveste stabilirea pretului la gaze", a adaugat Pia Ahrenkilde-Hansen.
Ea a reamintit ca Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, si Alexandr Novak, ministrul rus pentru energie, urmeaza sa se intalneasca luni la Berlin pentru a decide o noua intalnire trilaterala privind securitatea aprovizionarii UE si Ucrainei.
"Criticile sunt, prin urmare, nefondate", a afirmat Pia Ahrenkilde-Hansen, precizand ca UE urmeaza sa raspunda, "in mod obisnuit", ca si dupa prima scrisoare, prin vocea presedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Pia Ahrenkilde-Hansen a subliniat ca presedintele Barroso a... mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 10:42
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a anuntata ca Ucraina va trebui sa faca plati in avans pentru livrarile de gaze, incepand din iunie.
"Rusia este pe cale sa treaca la regimul de preplata pentru gazul furnizat Ucrainei", a declarat Novak, potrivit Mediafax.
Masura a fost luata ca urmare a datoriilor acumulate de Kiev, anunta ministrul rus al Energiei, citat de AFP.
In urma cu o saptamana, Novak avertiza ca Rusia ar putea reduce livrarile de gaze destinate Ucrainei daca Administratia de la Kiev nu va face plati in avans pentru luna iunie.
"Pana pe 31 mai, vor putea plati in avans. Daca factura pentru luna iunie nu va fi platita pana pe 31 mai, Gazprom va avea dreptul de a reduce livrarile de gaze destinate Ucrainei", a spus Novak dupa intrevederea pe care a avut-o cu ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, si cu Gunther Oettinger, comisarul UE pentru Energie. mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 09:02