Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Gazprom a depasit vineri recordul inregistrat in 2016 privind exporturile de gaze naturale in Europa, livrand pana in 8 decembrie 179,8 miliarde de metri cubi, a anuntat directorul general al gigantului rus, Alexei Miller.
"Pe ultima suta de metri ne-am lansat spre un nou record absolut al exporturilor anuale de gaze naturale catre tarile din afara CIS (Comunitatea Statelor Independente). Luand in considerare livrarile pana in 8 decembrie, acestea au ajuns la 179,8 miliarde de metri cubi, mai mult decat intreaga cantitate livrata pe parcursul anului trecut. Precedentul record de 179,3 miliarde de metri cubi din 2016 este deja depasit", le-a declarat jurnalistilor Miller, citat Itar-TASS.
Acesta a adaugat: "Gazprom implementeaza in prezent proiectele de constructie a unor gazoducte noi, moderne, extrem de eficiente, pentru a face fata cererii ridicate de gaze rusesti spre Europa".
Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.
Grupul rus Gazprom aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania prin Marea Baltica. mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 12:01
Pe fondul razboiului energetic dintre Moscova si Kiev, Europa risca sa ramana paralizata de frig iarna aceasta.
Conducerea Gazprom a anuntat ca este gata sa sisteze livrarile de gaze catre tarile UE, daca Ucraina va recurge la "sifonarea" combustibilului din gazoductele care asigura lagatura intre Moscova si spatiul comuniatar European, anunta agentia TASS.
"Exista un risc in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre Europa via Ucraina. In contractul din 2009 am stabilit toate clauzele de forta majora.
Daca Ucraina va incerca sa se alimenteze din gazul destinat tarilor europene, fie vom reduce livrarile cu cantitatea de gaz ilegal trasa din conducte, fie vom efectua reduceri disproportionate.
Dar, la fel de bine, putem recurge si la sistarea livrarilor in cazul oricarei incalcari a acestei claue", a specificat Alexei Miller, directorul general Gazprom.
Alimentarea cu gaze a Ucrainei a devenit o problema spinoasa in relatiile dintre UE si Rusia. De fiecare data cand Kremlinul a incercat sa joace cartea gazului in fata puterii de la Kiev, ucrainenii au beneficiat de sprijin din partea tarilor europene.
Anul acesta insa, Kievul nu a mai incheiat un contract de alimentare cu gaze din Rusia, securitatea energetica a tarii fiind pusa in pericol de complexele jocuri politice care se desfasoara in regiune.
De altfel, tranzitul gazului catre UE via Ucraina ar putea fi o poveste care sa ia sfarsit in 2019, Rusia intentionand sa alimenteze piata energetica din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:14
Sistarea livrarilor de gaze naturale in Ucraina si blocajul inregistrat in derularea proiectului gazoductului Turkish Stream le dau batai de cap oficialilor de la Moscova, care parca incearca sa linisteasca unul dintre marii consumatori: Uniunea Europeana.
Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, a iesit recent intr-un interviu acordat presei germane pentru a calma spiritele intr-o Europa inca dependenta de gazul rusesc.
"Vom adauga noi retele de transport gaze pentru a alimenta Europa", a declarat oficialul rus, citat de agentia TASS.
"Rusia a vazut mereu Europa ca pe un partener strategic, in special in domeniul energiei. Am fost intotdeauna un furnizor de incredere pentru energia consumata in Uniunea Europeana.
Vom largi aceasta cooperare cu adaugarea unor noi retele de transport gaz", a declarat Novak pentru cotidianul german Handelsblatt, facand referire la construirea a doua noi conducte pe traseul North Stream din Marea Baltica.
"Nu am avut niciodata intentia de a abandona livrarile de gaze naturale in Europa", a mai spus ministrul rus al Energiei.
Conform unei informatii lansate de agentia TASS, Gazprom ar putea dubla capacitatea de gaze naturale livrate Europei prin adaugarea a doua noi conducte pe culoarul din Marea Baltica, capacitatea acestora fiind de 55 miliarde mc gaze/an.
La jumatatea lunii trecute, Gazprom, E.On, Shell si OMV au semnat un memorandum de cooperare in realizarea infrastructurii de transport gaze din Rusia catre UE... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:51
Diplomatii americani sustin ca au reusit sa ii convinga pe guvernantii greci sa devina parte a proiectului de alimentare cu gaze a Europei prin gazoductul catre Marea Caspica, in locul variantei oferite de rusi cu proiectul Turkish Stream.
Washingtonul l-a avut ca emisar la Atena pe atasatul special Amos Hochstein pentru a purta discutii cu oficialii eleni.
"Turkish Stream nu exista. Nu exista un consortiu care sa il construiasca, nu exista un acord pentru construirea lui. Grecia ar trebui sa se concentreze pe varianta proiectului Trans-Adriatic pentru care si-a dat acordul", au fost argumentele lui Hochstein, dupa cum relateaza Business Insider.
Tsipras, intre ciocan si nicovala
Grecia este disperata sa obtina un pret avantajos la gaze naturale si sa aiba acces la o sursa directa de alimentare. Este si lucrul pe care mizeaza atat rusii, cat si americanii in jocul geostrategic desfasurat in jurul elenilor.
Putin i-a prezentat premierului Alexis Tsipras avantajele proiectului Turkish Stream inca de la vizita oficialului elen la Moscova de luna trecuta, iar la mijlocul saptamanii trecute a reluat negocierile prin intermediul telefonului.
Turkish Stream este varianta prin care Gazprom vrea sa evite tranzitarea Ucrainei incepand cu 2019.
Noul gazoduct este conceput sa traverseze Turcia pana la granita cu Grecia, Moscova avand nevoie doar de acordul Atenei pentru a isi asigura locul pe piata europeana de energie.
Cam in acelasi timp in care Putin se... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:01
Uniunea Europeana va depinde pentru inca un sfert de secol de importurile de gaze rusesti, au avertizat oficialii de la Moscova.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, sustine ca planurile oficialilor europeni de a reduce dependenta celor 28 de state de gazele furnizate de Rusia nu au sanse sa fie transpuse in realitate prea curand.
Rusii chiar vad o crestere a importantei Gazprom in piata energetica din Europa in urmatorii ani, dupa cum a precizat Alexei Miller, seful companiei de stat din Rusia.
In momentul de fata, firma ruseasca asigura aproximativ 30% din consumul de gaze naturale din Uniunea Europeana, amintesc reporterii Bloomberg.
De neinlocuit
In cadrul unei conferinte pe teme de energie desfasurata la Berlin la inceputul saptamanii, Miller si Novak au anuntat ca Moscova intentioneaza sa creasca exporturile de gaze pe piata europeana in cursul acestui an.
"Gazul rusesc va ramane un element de neinlocuit pe piata de energie din Europa. Vom creste exportul de gaze in Europa pana la nivelul atins in 2013 sau chiar peste acesta", a anuntat Miller in cadrul intalnirii.
De anul trecut, relatiile intre UE si Rusia s-au deteriorat pe masura ce conflictul din estul Ucrainei s-a accentuat.
Nu in ultimul rand, sistarea livrarilor de gaz in cateva randuri, i-au facut pe reprezentantii Bruxelles-ului sa caute alte alternative in aprovizionarea cu combustibil.
Rusii au renuntat la proiectul South Stream de 45 de miliarde de dolari, prin care... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:57
Compania nationala de gaz din Slovacia, SPP, a incheiat mai multe intelegeri de rezerva pentru alimentarea cu gaze naturale, cu E.ON si alte companii, pentru a-si asigura necesarul de gaz pentru perioada urmatoare, dupa ce a acuzat reduceri ale volumului livrat de Rusia.
Premierul Robert Fico a declarat ca SPP a inregistrat o scadere de peste 50% a volumului de gaz livrat de Rusia catre Slovacia, pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, el a precizat ca reduceri mai mici ale fluxului de gaz au fost consemnate pe aproape tot parcursul lunii septembrie, transmite Mediafax.
Fico a anuntat intr-o conferinta de presa ca guvernul slovac a incheiat un acord pe cinci ani cu E.ON Global Commodities pentru furnizarea a pana la 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin Austria, in cazul in care acest lucru este necesar.
De asemenea, premierul a prezentat si posibilitatea ca Slovacia sa foloseasca fluxul de gaz din Cehia in sistem invers, ceea ce inseamna ca un gazoduct utilizat in mod obisnuit pentru a transporta gaze catre Cehia, prin Slovacia, va fi folosit in directia opusa.
SPP a detaliat, miercuri, planul pentru cumpararea de gaz de pe piata spot din Austria, livrarile urmand sa se faca in ultimele trei luni din acest an si in primul trimestru din 2015, daca este nevoie.
Compania nationala de gaz din Slovacia a explicat ca noile acorduri vor diversifica in mod semnificativ sursele Slovaciei pentru importul de gaz.
"Avem capacitatea de a asigura 30% din... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:27
Acordul de furnizare a gazelor naturale catre China, semnat zilele trecute de concernul rus Gazprom, va permite in cele din urma Rusiei sa devina un "pivot" in livrarile de gaze catre Europa si Asia, a declarat vineri presedintele rus Vladimir Putin, adresandu-se participantilor la Forumul economic international de la Sankt Petersburg, relateaza Reuters.
Rusia si China au semnat la inceputul acestei saptamani un contract de furnizare de gaze naturale pe o durata de 30 de ani, in valoare de peste 400 de miliarde dolari, cu ocazia vizitei presedintelui rus in aceasta tara.
Directorul-executiv al Gazprom, Aleksei Miller, declarase anterior ca acordul cu China va influenta pretul la livrarile de gaze in Europa, intr-o declaratie facuta in cadrul aceluiasi forum de la Sankt Petersburg, dupa cum a relatat agentia oficiala de presa ITAR-TASS. "Presupunem ca incheierea acestui contract va avea un impact asupra preturilor la gaze pe piata europeana", a subliniat el.
Anterior, seful diviziei de exporturi a Gazprom, Aleksandr Medvedev, declarase ca Beijingul este dispus sa plateasca 25 de miliarde de dolari in avans, iar pretul gazelor furnizate Chinei va depasi "semnificativ" 350 de dolari pe mia de metri cubi. Tocmai acest pret a fost mentionat de majoritatea analistilor rusi. Cu toate acestea, pretul oficial al gazelor pentru China nu a fost facut public de catre parti, conform RIA Novosti. mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:15
Gazoductul South Stream, aflat in prezent in constructie, va ajunge pe coasta Bulgariei in decembrie 2015, cand sunt asteptate si primele livrari de gaze naturale, a declarat directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller.
"Nu exista nicio urma de indoiala ca South Stream a devenit proiect de importanta nationala peste tot", a spus Miller, scrie presa din Rusia, citata de agentia Novinite.
Potrivit sefului Gazprom, gazoductele South Stream, prin Marea Neagra, si North Stream, prin Marea Baltica, sunt necesare pentru stabilitatea livrarilor de gaze naturale din Rusia catre consumatorii europeni.
"South Stream va elimina complet riscurile de tranzit din Ucraina", a spus el.
Seful Gazprom a adaugat ca segmentele gazoductului aflate in constructie pe teritoriile Serbiei si Bulgariei vor fi terminate la timp.
"Nu avem probleme in privinta constructiei gazoductului", a spus Miller.
Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare).
In decembrie 2013, Comisia Europeana a cerut tarilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, sa renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel incat sa respecte legislatia comunitara.
Uniunea Europeana a anuntat, la jumatatea lunii aprilie, ca nu mai considera South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie fara caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului, in contextul crizei din... mai mult
Duminica, 18 Mai 2014, ora 17:48