Guvernul elen trage sperante de peste un an ca va deveni poarta principala de acces a gazelor naturale pe piata europeana. Visurile Atenei de a specula momentul initierii proiectului Turkish Stream au fost spulberate de tensiunile aparute intre Moscova si Ankara, dar speranta inca nu a murit.
Conform Bloomberg, Grecia ar putea dobandi un rol central in strategia de securitate energetica a Europei folosind interesul Iranului de a-si extinde piata de distributie pana la granita sud-estica a Uniunii Europene.
Ministrul elen al Energiei, Panos Skourletis, a confirmat faptul ca Atena si Teheranul sunt in discutii privind aprovizionarea Greciei cu gaze din Iran.
Din aceasta perspectiva, Grecia ar putea deveni si o poarta de intrare in Europa a gazelor extrase din campurile de sonde ale Iranului. Rezerva iraniana de gaze este una importanta, cel mai mare zacamant aflandu-se in administrarea companiei BP.
In ianuarie, oficialii eleni si cei de la Teheran s-au intalnit pentru a discuta detaliile contractului de achizitie de petrol iranian pentru rafinariile Hellenic Petroleum, unul dintre primele contracte majore pe piata europeana la care Iranul spera inca de la ridicarea sanctiunilor economice impuse de Occident.
Afacerea cu petrol lasa loc si unei colaborari in domeniul livrarii de gaze, recunoaste ministrul Skourletis.
"Ceea ce este sigur e ca Iranul vrea sa vanda gazul natural in forma lichefiata si este interesat in Grecia", a precizat ministrul Energiei de... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 18:05
Noul memorandum de cooperare economica incheiat intre Moscova si Teheran extinde rolul Rusiei in alimentarea pietei globale cu petrol din Iran.
Cunoscut si sub numele de "petrol pentru cereale", contractul intre cele doua tari ar putea sa faca din Rusia unicul distribuitor al petrolului iranian.
Conform declaratiei ministrului Energiei de la Moscova, Alexander Novak, traderii rusi s-ar putea ocupa exclusiv de plasarea petrolului iranian pe pietele internationale, relateaza agentia Tass.
Intermediari pe piata petrolului
"Memorandumul implica dezvoltarea legaturilor economice si comerciale dintre cele doua state. Aceste fonduri vor curge spre Rusia pentru achizitionarea unor bunuri necesare Iranului.
In acelasi timp, traderii nostri vor vinde petrolul Iranian pe pietele internationale, in masura in care acest lucru este posibil", a explicat Novak.
Ministrul rus al Energiei a precizat ca Moscova nu are de gand sa importe petrol din Iran. Totodata, Novak a precizat si limitele puse in calea distributiei petrolului iranian.
"Nu vom vinde petrol din Iran in China. Avem contractele noastre pe piata chineza si acesta este un subiect separat", a comentat Novak.
Impartirea pietelor
Ministrul Energiei, Alexander Novak, a iesit la rampa pentru a lamuri anumite aspecte legate de declaratia omologului sau de la Teheran, Namdar Zangeneh, care a afirmat ca Rusia va importa primele cantitati de petrol din Iran inca din acesta saptamana.
"Avem proiecte in... mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 10:27
Consortiul Nabucco si Turkemnistanul ar putea semna, in aprilie, un contract privind livrarea, anuala, a zece miliarde de metri cubi de gaze naturale de catre statul din Asia Centrala pentru aprovizionarea conductei, a declarat un partener implicat in negocieri, citat de Bloomberg.Acesta ar fi primul contract de aprovizionare a Nabucco, proiect la care participa si Romania.
Livrarile din Turkmenistan ar trebui sa traverseze Marea Caspica, situatie care ar putea intampina piedici politice, intrucat tarile riverane, Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Iran si Azerbaidjan nu au convenit, inca, asupra delimitarii zonelor maritime.
"Este un pas semnificativ. Exista, insa, dificultati destul de importante", a spus analistul Centrului pentru Studii Energetice Globale Julian Lee, cu privire la necesitatea de a transporta gazele din Turkmenistan in Azerbaidjan inainte de livrarea acestora catre Europa.
Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct, cu o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi, care sa faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.
Transgaz participa la proiectul Nabucco alaturi de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, dar si de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania. mai mult
Vineri, 26 Februarie 2010, ora 23:56
Un responsabil american de rang inalt a felicitat Bulgaria vineri, la Sofia, pentru eforturile sale legate de independenta energetica, cu o saptamana inainte de vizita ministrului rus al energiei, Serghei Smatko, relateaza AFP, preluat de NewsIn. Richard Morningstar, trimisul special american pentru chestiuni energetice in Eurasia, l-a felicitat pe premierul Boiko Borisov pentru "abordarea corecta in materie de independenta energetica, ce contribuie la eforturile ca Bulgaria sa aiba un rol conducator in politica energetica a regiunii", potrivit guvernului bulgar.
De la sosirea la putere la sfarsitul lui iulie, guvernul de dreapta a reexaminat proiectele ruso-bulgare in curs si cele prevazute, mai ales cele de construire a unei noi centrale nucleare la Belene, proiectul conductei petroliere Bourgas-Alexadroupolis pentru transportarea petrolului rusesc intre Marea Neagra si Marea Egee si gazoductul ruso-italian South Stream.
Smatko, asteptat saptamana viitoare la Sofia pentru un comitet mixt bulgaro-rus despre cooperarea economica, a confirmat miercuri la Moscova ca exista probleme in construirea conductei Bourgas-Alexandroupolis , din cauza obiectiilor ecologice bulgare.
In plus, Sofia considera ca sistemul prevazut de atribuire a dividentelor "nu este suficient de avantajos", a spus el.
Presedintele Gheorgi Parvanov a discutat cu Morningstar un proiect bulgar cu Azerbaidjanul pentru livrarea de gaz comprimat pe cale maritima.
Proiectele de legare a retelei bulgare de... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 16:55
Grupul rus Gazprom negociaza cu Azerbaidjanul un contract pentru a cumpara gaz din aceasta republica sovietica incepand din 2010, in conditiile in care si europenii incearca sa importe hidrocarburi din acest stat, a anuntat vineri compania rusa intr-un comunicat citat de AFP.Gazprom, controlat de statul rus, si Compania Nationala Azera de Petrol si Gaz (GNKAR) vor "incepe discutii privind conditiile de cumparare si vanzare de gaz azer", se arat in comunicat.Directorul Gazprom, Aleksei Miller, si presedintele GNKAR, Rovnag Abdullaiev, au semnat la Moscova un protocol de acord in acest sens."Cele doua parti si-au confirmat interesul pentru devoltarea unui parteneriat strategic reciproc avantajos" si a subliniat "importanta unei cooperarii pe termen lung", a adaugat Gazprom dupa reuniune.
Europa si Rusia sunt in competitie pentru resursele vaste din Marea Caspica, detinute de Azerbaidjan, tara cu populatie majoritar musulmana situata intre Iran si Rusia, care s-a orientat spre Occident dupa caderea URSS.
Azerbaidjanul este unul dintre potentialii furnizori de gaz pentru proiectul Nabucco, la care participa si Romania, destinat sa reduca dependenta UE de gazul rusesc. Azerbaidjanul nu a semnat, insa, niciun acord in acest sens, desi si-a exprimat disponibilitatea de a se implica in proiect.
Azerbaidjanul este un furnizor important de petrol al tarilor occidentale, de care este legat prin oleoductul BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan). Acesta ocoleste Rusia si ii permite sa livreze titei... mai mult
Sambata, 28 Martie 2009, ora 10:33