Ungaria s-a aratat deschisa sa ia gaze de la rusi prin conducta Turkstream, care boicoteaza Ucraina.
Ministrul maghiar al Afacerilor Externe si Comertului, Peter Szijjarto, a precizat ca tara sa va incepe sa preia livrari de gaze prin conducta TurkStream incepand cu 2021, iar volumul pe care Ungaria nu il foloseste ar putea fi furnizat Slovaciei.
Declaratia a fost facuta in contextul in care Szijjarto si ministrul slovac al Economiei au semnat un memorandum de intelegere privind extinderea capacitatii de interconectare pentru transportul de gaze, potrivit publicatiei Budapest Business Journal.
Cele doua tari sunt conectate printr-un gazoduct care livreaza 4,5 miliarde de metri cubi anual dinspre Slovacia spre Ungaria si 1,8 miliarde de metri cubi in sens invers.
Szijjarto a declarat ca se doreste majorarea capacitatii gazoductului bidirectional la 5,3 miliarde de metri cubi pe an.
Rusia vrea sa trimita gaze in Europa Centrala boicotand Ucraina
Reamintim ca Rusia a inceput sa livreze gaze catre Turcia prin conducta TurkStream, care strabate Marea Neagra, incepand din primele zile din ianuarie 2020.
Inca dinainte de inaugurare, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak anunta ca Turkstream va trebui sa treaca prin Bulgaria, spre Serbia si Ungaria.
Rusii isi doresc sa livreze gaze in Europa fara sa le mai transporte prin Ucraina.
Moscova are deja o conducta in nordul continentului, anume North Stream 1, care transporta gaze din Rusia direct in... mai mult
Duminica, 23 Februarie 2020, ora 14:46
Primele livrari de gaze naturale rusesti destinate sa ajunga in Ungaria prin conducta TurkStream ar putea sa aiba loc la finalul lui 2021 sau inceputul lui 2022, a declarat secretarul de stat pentru Energie din Ministerul Inovatiei si Tehnologiei din Ungaria, Peter Kaderjak, informeaza MTI.
Intr-un interviu acordat postului de televiziune M1, Peter Kaderjak a subliniat ca gazoductul TurkStream, a carui prima faza s-a finalizat, va conecta direct Rusia de Turcia via Marea Neagra. Potrivit lui Kaderjak, prelungirea gazoductului va continua in directia Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Secretarul de stat a subliniat ca, in prezent, Ungaria poate achizitiona gaze naturale din Austria, unde ajung gaze naturale atat din sud, de exemplu din Africa de Nord, cat si din nord, de exemplu din Norvegia.
Alternativa o reprezinta gazele naturale lichefiate care ajung in Europa prin mai multe terminale. Peter Kaderjak a spus ca gazele naturale lichefiate ar putea ajunge pe piata ungara gratie terminalului din Croatia.
La finele anului trecut, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara si el ca va fi lansata o procedura de rezervare de capacitate pentru conducta TurkStream incepand din 2021, adaugand ca Ungaria ar putea sa primeasca anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale la frontiera cu Serbia.
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 12:31
Bulgaria a anuntat luni ca a ajuns la un acord cu gigantul rus Gazprom, care furnizeaza cea mai mare parte a gazului natural consumat in aceasta tara, ca din ianuarie acesta sa fie livrat prin noua conducta TurkStream, care trece prin Marea Neagra si iese in Turcia, ocolind astfel Ucraina si Romania.
"Am finalizat cu Gazprom o modificare a punctului de intrare a livrarilor (...) convenabila pentru Bulgaria. Punctul de livrare devine Strandja 2", situat la granita bulgaro-turca, a afirmat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova.
Ministrul a justificat decizia prin posibilitatea de a economisi 70 de milioane de leva ( 35 milioane de euro) pe an cheltuiti ca taxe de tranzit via Romania, invecinata cu Ucraina, de unde vine in prezent gazul rus. Pretul gazului in Bulgaria ar putea scadea astfel cu 5%, a mentionat Petkova.
Conducta TurkStream leaga Rusia de partea europeana a Turciei. Prima linie a conductei, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
(Foto: Gazprom)
Rusia intentioneaza ca luna viitoare sa inaugureze prima linie, insa darea in exploatare a celei de-a doua depinde de realizarea infrastructurii necesare in Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Guvernul de la Sofia a promis in octombrie ca va finaliza sectiunea gazoductului TurkStream de pe teritoriul bulgar pana in 2020, dupa... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 22:10
Autoritatile de la Sofia au inceput constructia interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia, un proiect de 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari), menit sa reduca dependenta statului balcanic de gazele rusesti si sa ajute la diversificarea furnizarilor in sud-estul Europei, transmite Reuters.
In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.
Autoritatile de la Sofia vor ca lucrarile de constructie pentru aceasta conducta, cu o lungime de 182 kilometri si o capacitate anuala initiala de trei miliarde de metri cubi, sa avanseze rapid, pentru ca interconectorul sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan.
Premierul elen Alexis Tsipras si omologul sau bulgar, Boyko Borissov, au anuntat miercuri inceputul simbolic al al lucrarilor de constructie in apropierea satului Kirkovo, la 15 km de granita cu Grecia.
"Aceste proiect este de importanta strategica nu numai pentru cele doua tari, ci pentru intreaga Europa, inclusiv tarile din Balcanii de Vest, deoarece va duce la o diversificare reala a furnizarilor", a declarat Borissov.
Luna aceasta, firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnata contractorul pentru conceperea si constructia interconectorului de gaze care va face legatura intre orasul Stara... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 10:47
Polonia, tara care depinde de grupul rus Gazprom pentru doua treimi din necesarul sau de gaze naturale, a facut din diversificarea livrarilor un obiectiv strategic prin finalizarea unei conducte care sa ii ofere accesul la gazul norvegian, dupa ce in 2016 a finalizat un terminal pentru importul de gaze naturale lichefiate.
"Nu ne diversificam livrarile pentru a putea continua cu Rusia. Este o chestiune de securitate, iar Baltic Pipe nu face parte din negocierile cu Gazprom", a declarat Piotr Naimski, secretar de stat responsabil cu infrastructura energetica, citat de Bloomberg.
La venirea sa la putere in anul 2015, Partidul Lege si Justitie (PiS) a anuntat ca nu va reinnoi contractul de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom care expira in 2022.
Pentru a putea face acest lucru, compania de distributie controlata de statul polonez PGNiG SA a fost nevoita sa relanseze un proiect privind construirea unui gazoduct care sa faca legatura cu Polonia, proiect mentionat prima data in urma cu 20 de ani. Proiectul Baltic Pipe ar urma sa fie finalizat in luna octombrie 2022.
"Daca am vrea sa prelungim contractul cu Gazprom, ar trebui sa demaram negocierile in luna decembrie 2019, insa, la acel moment, vom fi siguri ca Baltic Pipe va fi construit, astfel incat suntem intr-o pozitie confortabila. In acelasi timp, Polonia este pregatita pentru a face fata oricarui risc de aprovizionare in perioada de tranzitie", a explicat Naimski.
In prezent, PGNiG primeste 10 miliarde... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 15:11
Romania va pune la punct conditiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria pana in 2020, in conformitate cu acordul semnat luni la Bucuresti de ministrii de Externe din cele doua tari, Peter Szijjarto si Teodor Melescanu.
Potrivit lui Peter Szijjarto, incepand din anul 2022, mai cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra vor putea fi livrate Ungariei.
Szijjarto a adaugat ca firmele ungare si-au rezervat deja intreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leaga Romania de Ungaria, informeaza agentia ungara de presa MTI.
"Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpara mari cantitati de gaze naturale dintr-o alta sursa decat Rusia", a spus Peter Szijjarto, care a adaugat ca acest acord de cooperare reprezinta un progres istoric pentru asigurarea securitatii energetice a Ungariei.
Potrivit oficialului ungar, partea romana a convenit sa construiasca statii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an in 2020, urmand ca aceasta capacitate sa fie majorata pana la 4,4 miliarde metri cubi in 2022.
"Guvernul Ungariei a decis sa construiasca tronsonul de conducta care lipseste intre hubul central de distributie de la Varosfold si Vecses, in apropiere de Budapesta, unde se termina gazoducutul dintre Slovacia si Ungaria. Odata cu aceasta legatura, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate cruciala pentru securitatea... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 16:20
Vizita ministrului de Externe al Rusiei in Ungaria a scos inca o data la iveala interesul pe care Budapesta il manifesta fata de Moscova in privinta asigurarii resurselor energetice ale tarii.
Ministrul Serghei Lavrov a confirmat pentru agentia TASS ca oficialii maghiari sunt interesati in continuare de dezvoltarea cooperarii cu Rusia in sectorul energetic.
"In ciuda rezilierii proiectului gazoductului ruso-european South Stream, Budapesta se arata in continuarea interesata de dezvoltarea cooperarii pragmatice cu Rusia in privinta hidrocarburilor livrate de noi si cauta solutii alternative pentru asigurarea rezervelor energetice", a explicat Lavrov.
Seful diplomatiei din Rusia a confirmat ca, in acest moment, cooperarea din sectorul energetic este un punct forte in relatiile economice dintre cele doua tari.
In cursul anului trecut, Budapesta a intrat sub lupa Comisiei Europene pentru incheierea unui contract de modernizare a centralei atomice de la Paks de catre compania de stat controlata de Kremlin, Rosatom.
Forul executiv al UE a acuzat atunci guvernul Viktor Orban ca nu a respectat legislatia comunitara in privinta organizarii licitatiei internationale pentru acest proiect, banuind o legatura politica ascunsa intre liderul guvernului maghiar si Vladimir Putin.
Intre timp insa, compania maghiara MOL a reusit sa-si creeze punti stabile in Rusia exploatand zacaminte petroliere si de gaz din regiunile Tomsk, Orenburg si Samara, dupa cum a amintit chiar... mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 13:57
Uniunea Europeana va depinde pentru inca un sfert de secol de importurile de gaze rusesti, au avertizat oficialii de la Moscova.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, sustine ca planurile oficialilor europeni de a reduce dependenta celor 28 de state de gazele furnizate de Rusia nu au sanse sa fie transpuse in realitate prea curand.
Rusii chiar vad o crestere a importantei Gazprom in piata energetica din Europa in urmatorii ani, dupa cum a precizat Alexei Miller, seful companiei de stat din Rusia.
In momentul de fata, firma ruseasca asigura aproximativ 30% din consumul de gaze naturale din Uniunea Europeana, amintesc reporterii Bloomberg.
De neinlocuit
In cadrul unei conferinte pe teme de energie desfasurata la Berlin la inceputul saptamanii, Miller si Novak au anuntat ca Moscova intentioneaza sa creasca exporturile de gaze pe piata europeana in cursul acestui an.
"Gazul rusesc va ramane un element de neinlocuit pe piata de energie din Europa. Vom creste exportul de gaze in Europa pana la nivelul atins in 2013 sau chiar peste acesta", a anuntat Miller in cadrul intalnirii.
De anul trecut, relatiile intre UE si Rusia s-au deteriorat pe masura ce conflictul din estul Ucrainei s-a accentuat.
Nu in ultimul rand, sistarea livrarilor de gaz in cateva randuri, i-au facut pe reprezentantii Bruxelles-ului sa caute alte alternative in aprovizionarea cu combustibil.
Rusii au renuntat la proiectul South Stream de 45 de miliarde de dolari, prin care... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:57
Presedintia ucraineana a dat, luni, asigurari ca tranzitul petrolului rusesc catre Occident nu va fi perturbat, chiar daca vrea revizuirea conditiilor prevazute intr-un acord cu Rusia, iar negocierile cu autoritatile de la Moscova sunt in desfasurare.Reprezentantul presedintiei ucrainene pentru securitate energetica, Bogdan Sokolovski, s-a intalnit cu ambasadorii Slovaciei, Cehiei si Ungariei, carora le-a dat asigurari ca livrarile de titei catre Europa nu vor fi modificate, potrivit Mediafax.
"Chiar daca negocierile nu se vor incheia pana la sfarsitul acestui an, Ucraina nu va bloca tranzitul petrolului", a declarat Sokolovski la sfarsitul intalnirii, citat de Interfax.
Rusia a avertizat Uniunea Europeana in privinta unei posibile intreruperi a livrarilor de petrol prin intermediul Ucrainei catre trei state europene, din cauza disputei privind tariful de tranzit, a anuntat luni guvernul slovac, citand o scrisoare din partea Comisiei Europene.
"Actualul contract a fost incheiat in 2004 pe o perioada de cinci ani, iar Ucraina vrea introducerea unor amendamente", a aratat purtatorul de cuvant al companiei Ukrtransnafta, Serghei Zinkevitci.
El a explicat ca autoritatile de la Kiev vor sa obtina din partea Moscovei garantarea volumului de petrol care tranziteaza teritoriul Ucrainei.
Purtatorul de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz, Valentin Zemlianski, a precizat ca Ucraina vrea modificarea termenilor acordului privind volumul livrarilor si tarifele de tranzit.
Zinkevitci... mai mult
Luni, 28 Decembrie 2009, ora 20:43