Pe fondul razboiului energetic dintre Moscova si Kiev, Europa risca sa ramana paralizata de frig iarna aceasta.
Conducerea Gazprom a anuntat ca este gata sa sisteze livrarile de gaze catre tarile UE, daca Ucraina va recurge la "sifonarea" combustibilului din gazoductele care asigura lagatura intre Moscova si spatiul comuniatar European, anunta agentia TASS.
"Exista un risc in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre Europa via Ucraina. In contractul din 2009 am stabilit toate clauzele de forta majora.
Daca Ucraina va incerca sa se alimenteze din gazul destinat tarilor europene, fie vom reduce livrarile cu cantitatea de gaz ilegal trasa din conducte, fie vom efectua reduceri disproportionate.
Dar, la fel de bine, putem recurge si la sistarea livrarilor in cazul oricarei incalcari a acestei claue", a specificat Alexei Miller, directorul general Gazprom.
Alimentarea cu gaze a Ucrainei a devenit o problema spinoasa in relatiile dintre UE si Rusia. De fiecare data cand Kremlinul a incercat sa joace cartea gazului in fata puterii de la Kiev, ucrainenii au beneficiat de sprijin din partea tarilor europene.
Anul acesta insa, Kievul nu a mai incheiat un contract de alimentare cu gaze din Rusia, securitatea energetica a tarii fiind pusa in pericol de complexele jocuri politice care se desfasoara in regiune.
De altfel, tranzitul gazului catre UE via Ucraina ar putea fi o poveste care sa ia sfarsit in 2019, Rusia intentionand sa alimenteze piata energetica din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:14
Vizita ministrului de Externe al Rusiei in Ungaria a scos inca o data la iveala interesul pe care Budapesta il manifesta fata de Moscova in privinta asigurarii resurselor energetice ale tarii.
Ministrul Serghei Lavrov a confirmat pentru agentia TASS ca oficialii maghiari sunt interesati in continuare de dezvoltarea cooperarii cu Rusia in sectorul energetic.
"In ciuda rezilierii proiectului gazoductului ruso-european South Stream, Budapesta se arata in continuarea interesata de dezvoltarea cooperarii pragmatice cu Rusia in privinta hidrocarburilor livrate de noi si cauta solutii alternative pentru asigurarea rezervelor energetice", a explicat Lavrov.
Seful diplomatiei din Rusia a confirmat ca, in acest moment, cooperarea din sectorul energetic este un punct forte in relatiile economice dintre cele doua tari.
In cursul anului trecut, Budapesta a intrat sub lupa Comisiei Europene pentru incheierea unui contract de modernizare a centralei atomice de la Paks de catre compania de stat controlata de Kremlin, Rosatom.
Forul executiv al UE a acuzat atunci guvernul Viktor Orban ca nu a respectat legislatia comunitara in privinta organizarii licitatiei internationale pentru acest proiect, banuind o legatura politica ascunsa intre liderul guvernului maghiar si Vladimir Putin.
Intre timp insa, compania maghiara MOL a reusit sa-si creeze punti stabile in Rusia exploatand zacaminte petroliere si de gaz din regiunile Tomsk, Orenburg si Samara, dupa cum a amintit chiar... mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 13:57
Moscova anunta ca este pe punctul de a bloca si proiectul gazoductului Turkish Stream, pe langa alte masuri de impunere a unui set de sanctiuni economice in relatia cu Turcia.
Anuntul a fost facut de ministrul Energiei Alexander Novak, dupa ce premierul Dimitry Medvedev a cerut membrilor guvernului sa vina cu propuneri pe pachetul de masuri economice speciale, anunta agentia TASS.
Stop si de la capat
"Deocamdata nu exista nicio solutie concreta. Aceste propuneri vor fi inaintate in curand si apoi vom vedea ce decizii vor fi aprobate de guvern ca parte a acestei legi", a anuntat ministrul rus al Energiei.
Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dupa ce aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, au dus la impunerea unor sanctiuni comerciale dictate de Rusia in relatia cu Turcia.
Proiectul Turkish Stream a fost perfectat intre companiile Gazprom (Rusia) si Botas Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) in decembrie 2014, gazoductul fiind conceput sa transporte 63 de miliarde metri cubi de gaz prin Marea Neagra si pe teritoriul Turciei, pana la granite cu UE.
De la semnarea parteneriatului intre cele doua companii energetice si pana in prezent, proiectul Turkish Stream s-a izbit de o serie de piedici reprezentate de pretul negociat pentru livrarile de gaze pe piata din Turcia, ca si de dificultatile financiare intampinate de Gazprom.
Turkish Stream a fost conceput ca o varianta de inlocuire a proiectului South Stream pe care Rusia urma sa il... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:40
Sistarea livrarilor de gaze naturale in Ucraina si blocajul inregistrat in derularea proiectului gazoductului Turkish Stream le dau batai de cap oficialilor de la Moscova, care parca incearca sa linisteasca unul dintre marii consumatori: Uniunea Europeana.
Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, a iesit recent intr-un interviu acordat presei germane pentru a calma spiritele intr-o Europa inca dependenta de gazul rusesc.
"Vom adauga noi retele de transport gaze pentru a alimenta Europa", a declarat oficialul rus, citat de agentia TASS.
"Rusia a vazut mereu Europa ca pe un partener strategic, in special in domeniul energiei. Am fost intotdeauna un furnizor de incredere pentru energia consumata in Uniunea Europeana.
Vom largi aceasta cooperare cu adaugarea unor noi retele de transport gaz", a declarat Novak pentru cotidianul german Handelsblatt, facand referire la construirea a doua noi conducte pe traseul North Stream din Marea Baltica.
"Nu am avut niciodata intentia de a abandona livrarile de gaze naturale in Europa", a mai spus ministrul rus al Energiei.
Conform unei informatii lansate de agentia TASS, Gazprom ar putea dubla capacitatea de gaze naturale livrate Europei prin adaugarea a doua noi conducte pe culoarul din Marea Baltica, capacitatea acestora fiind de 55 miliarde mc gaze/an.
La jumatatea lunii trecute, Gazprom, E.On, Shell si OMV au semnat un memorandum de cooperare in realizarea infrastructurii de transport gaze din Rusia catre UE... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:51
Diplomatii americani sustin ca au reusit sa ii convinga pe guvernantii greci sa devina parte a proiectului de alimentare cu gaze a Europei prin gazoductul catre Marea Caspica, in locul variantei oferite de rusi cu proiectul Turkish Stream.
Washingtonul l-a avut ca emisar la Atena pe atasatul special Amos Hochstein pentru a purta discutii cu oficialii eleni.
"Turkish Stream nu exista. Nu exista un consortiu care sa il construiasca, nu exista un acord pentru construirea lui. Grecia ar trebui sa se concentreze pe varianta proiectului Trans-Adriatic pentru care si-a dat acordul", au fost argumentele lui Hochstein, dupa cum relateaza Business Insider.
Tsipras, intre ciocan si nicovala
Grecia este disperata sa obtina un pret avantajos la gaze naturale si sa aiba acces la o sursa directa de alimentare. Este si lucrul pe care mizeaza atat rusii, cat si americanii in jocul geostrategic desfasurat in jurul elenilor.
Putin i-a prezentat premierului Alexis Tsipras avantajele proiectului Turkish Stream inca de la vizita oficialului elen la Moscova de luna trecuta, iar la mijlocul saptamanii trecute a reluat negocierile prin intermediul telefonului.
Turkish Stream este varianta prin care Gazprom vrea sa evite tranzitarea Ucrainei incepand cu 2019.
Noul gazoduct este conceput sa traverseze Turcia pana la granita cu Grecia, Moscova avand nevoie doar de acordul Atenei pentru a isi asigura locul pe piata europeana de energie.
Cam in acelasi timp in care Putin se... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:01
Uniunea Europeana va depinde pentru inca un sfert de secol de importurile de gaze rusesti, au avertizat oficialii de la Moscova.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, sustine ca planurile oficialilor europeni de a reduce dependenta celor 28 de state de gazele furnizate de Rusia nu au sanse sa fie transpuse in realitate prea curand.
Rusii chiar vad o crestere a importantei Gazprom in piata energetica din Europa in urmatorii ani, dupa cum a precizat Alexei Miller, seful companiei de stat din Rusia.
In momentul de fata, firma ruseasca asigura aproximativ 30% din consumul de gaze naturale din Uniunea Europeana, amintesc reporterii Bloomberg.
De neinlocuit
In cadrul unei conferinte pe teme de energie desfasurata la Berlin la inceputul saptamanii, Miller si Novak au anuntat ca Moscova intentioneaza sa creasca exporturile de gaze pe piata europeana in cursul acestui an.
"Gazul rusesc va ramane un element de neinlocuit pe piata de energie din Europa. Vom creste exportul de gaze in Europa pana la nivelul atins in 2013 sau chiar peste acesta", a anuntat Miller in cadrul intalnirii.
De anul trecut, relatiile intre UE si Rusia s-au deteriorat pe masura ce conflictul din estul Ucrainei s-a accentuat.
Nu in ultimul rand, sistarea livrarilor de gaz in cateva randuri, i-au facut pe reprezentantii Bruxelles-ului sa caute alte alternative in aprovizionarea cu combustibil.
Rusii au renuntat la proiectul South Stream de 45 de miliarde de dolari, prin care... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:57
Compania energetica de stat din Ucraina le-a transmis un avertisment rusilor de la Gazprom, prin care ii instiinteaza ca va sista plata in avans a gazelor naturale, daca mai apar incalcari ale contractului dintre cele doua parti.
Kievul acuza Gazprom ca a livrat cantitati insuficiente de gaz in timpul iernii incalcand clauzele contractului intermediat de UE, arata publicatia Financial Times.
Furnizare la trei sferturi din volum
Naftogaz, operatorul de pe piata ucraineana, a emis marti un comunicat prin care arata ca Gazprom nu si-a respectat obligatiile contractuale in ultimele zile.
"Gazprom era obligata sa livreze o cantitate de 114 milioane de metri cubi de gaz, in perioada 22-23 februarie, dar a asigurat doar 47, respectiv 39 de milioane de mc de gaz natural in aceste doua zile.
Mai mult, Gazprom nu a oferit o explicatie pentru incalcarea obligatiilor contractuale", se arata in comunicatul emis de companie.
In acelasi timp, directorul executiv al Gazprom, Alexey Miller, a lansat un ultimatum catre statele europene, pe care le-a amenintat cu sistarea livrarilor de gaze, daca Kievul nu va achita factura in avans pentru cantitatile contractate.
Andriy Koboliev, directorul executiv al Naftogaz, a comentat simplu avertismentul rusilor:
"Cea mai mare parte din gazul Ucrainei este importata din Europa. Cu toate acestea, ne vom indeplini obligatiile de a asigura transportul de gaze catre Uniunea Europeana".
Rusia vrea bani pentru gazul livrat... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 16:43
Compania nationala de gaz din Slovacia, SPP, a incheiat mai multe intelegeri de rezerva pentru alimentarea cu gaze naturale, cu E.ON si alte companii, pentru a-si asigura necesarul de gaz pentru perioada urmatoare, dupa ce a acuzat reduceri ale volumului livrat de Rusia.
Premierul Robert Fico a declarat ca SPP a inregistrat o scadere de peste 50% a volumului de gaz livrat de Rusia catre Slovacia, pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, el a precizat ca reduceri mai mici ale fluxului de gaz au fost consemnate pe aproape tot parcursul lunii septembrie, transmite Mediafax.
Fico a anuntat intr-o conferinta de presa ca guvernul slovac a incheiat un acord pe cinci ani cu E.ON Global Commodities pentru furnizarea a pana la 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin Austria, in cazul in care acest lucru este necesar.
De asemenea, premierul a prezentat si posibilitatea ca Slovacia sa foloseasca fluxul de gaz din Cehia in sistem invers, ceea ce inseamna ca un gazoduct utilizat in mod obisnuit pentru a transporta gaze catre Cehia, prin Slovacia, va fi folosit in directia opusa.
SPP a detaliat, miercuri, planul pentru cumpararea de gaz de pe piata spot din Austria, livrarile urmand sa se faca in ultimele trei luni din acest an si in primul trimestru din 2015, daca este nevoie.
Compania nationala de gaz din Slovacia a explicat ca noile acorduri vor diversifica in mod semnificativ sursele Slovaciei pentru importul de gaz.
"Avem capacitatea de a asigura 30% din... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:27
Uniunea Europeana ar putea interzice exporturile de gaze si sa limiteze consumul industrial, pentru protejarea aprovizionarii cu energie a utilizatorilor casnici in aceasta iarna, in eventualitatea in care Rusia ar opri livrarile de gaze din cauza crizei din Ucraina, potrivit unei surse comunitare.
Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, gaze si carbune al Europei, iar infrastructura de conducte din Ucraina ar putea fi folosita ca arma politica, asa cum s-a mai intamplat, avand in vedere ca autoritatile europene si cele de la Moscova se contrazic din cauza actiunilor militare rusesti pe teriotoriul ucrainean, transmite Reuters.
Autoritatile de la Kiev avertizeaza ca Rusia intentioneaza sa opreasca livrarile de gaze catre Europa, in timp ce Moscova sustine ca Ucraina ar putea sustrage gaze destinate tarilor UE. Liderii europeni au avertizat intre timp ca ar putea impune noi sanctiuni Rusiei, daca nu isi va retrage fortele din Ucraina.
Cumparatorii de petrol si carbune pot gasi alti furnizori relativ usor, dar statele din sud-estul Europei primesc majoritatea gazelor de la grupul rus Gazprom.
Europa primeste gaze naturale lichefiate (GNL) in porturile de la Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, si prin intermediul navelor venite din Qatar si Algeria, dar cumparatorii europeni deseori revand incarcaturile in strainatate, pentru a obtine preturi mai mari decat pe piata locala.
O sursa de la Comisia Europeana a declarat ca este analizata posibilitatea de a... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:34