Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Bulgaria a anuntat luni ca a ajuns la un acord cu gigantul rus Gazprom, care furnizeaza cea mai mare parte a gazului natural consumat in aceasta tara, ca din ianuarie acesta sa fie livrat prin noua conducta TurkStream, care trece prin Marea Neagra si iese in Turcia, ocolind astfel Ucraina si Romania.
"Am finalizat cu Gazprom o modificare a punctului de intrare a livrarilor (...) convenabila pentru Bulgaria. Punctul de livrare devine Strandja 2", situat la granita bulgaro-turca, a afirmat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova.
Ministrul a justificat decizia prin posibilitatea de a economisi 70 de milioane de leva ( 35 milioane de euro) pe an cheltuiti ca taxe de tranzit via Romania, invecinata cu Ucraina, de unde vine in prezent gazul rus. Pretul gazului in Bulgaria ar putea scadea astfel cu 5%, a mentionat Petkova.
Conducta TurkStream leaga Rusia de partea europeana a Turciei. Prima linie a conductei, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
(Foto: Gazprom)
Rusia intentioneaza ca luna viitoare sa inaugureze prima linie, insa darea in exploatare a celei de-a doua depinde de realizarea infrastructurii necesare in Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Guvernul de la Sofia a promis in octombrie ca va finaliza sectiunea gazoductului TurkStream de pe teritoriul bulgar pana in 2020, dupa... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 22:10
Gazoductul care urmeaza sa lege Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra a inaintat cu 50 de kilometri intr-o luna, conform unei declaratii facute de oficialii de la Moscova.
Prezent la World Petroleum Congress, ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Anton Inyutsyn, a anuntat primele progrese facute in constructia primului tronson ce urmeaza sa strabata apele Marii Negre, relateaza Daily Sabbah.
Constructia TurkStream a debutat in luna iunie, rusii tragand sperante sa deschida robinetul livrarilor de gaze catre Turcia si flancul sudiac al UE in cursul anului 2019.
Gazoductul urmeaza sa se ramifice de pe teritoriul Turciei catre Grecia si alte state in regiune, nefiind exclusa nici extinderea retelei catre tarmul italian.
Primul tronson va fi destinat livrarilor de gaze catre piata din Turcia, in vreme ce al doilea va reprezenta varianta pusa la dispozitia tarilor din sudul si sud-estul Europei.
Capacitatea totala a gazoductului este de 31,5 miliarde mc de gaze pe an, distribuita in mod egal pe cele doua tronsoane.
Zilele trecute, Vladimir Putin s-a deplasat la bordul vasului de lansare a conductelor in Marea Neagra, Pioneering Spirit, pentru a inspecta ritmul de lucru. De pe vas, presedintele Rusiei s-a intretinut la telefon cu omologul sau de la Ankara pentru a-i transmite concluziile sale in privinta executiei proiectului.
TurkStream este unul din cele doua proiecte majore ale Rusiei de a aborda in forta piata europeana de energie, un alt gazoduct, Nord... mai mult
Joi, 13 Iulie 2017, ora 06:14
1Normalizarea relatiilor dintre Moscova si Ankara repune pe tapet proiectul gazoductului Turkish Stream, prin care Gazprom vrea sa conecteze Rusia cu Uniunea Europeana via Turcia.
Seful companiei energetice din Rusia, Alexei Miller, a reusit sa obtina saptamana aceasta acordul ministrului turc al Energiei si Resurselor Naturale, Berat Albayrak, pentru obtinerea ultimelor avize in vederea implementarii proiectului, dar chestiunea pretului gazului livrat in Turcia ramane inca in discutie, anunta agentia TASS.
Albayrak i-a promis directorului general al Gazprom, aflat in vizita oficiala la Ankara, ca va demara procedurile pentru eliberarea ultimelor acte necesare realizarii tronsonului de 910 km care va traversa Marea Neagra.
In acelasi timp insa, cea mai spinoasa problema, aceea a pretului gazului natural livrat Turciei, ramane in continuare supusa negocierilor.
Vestea vine la scurt timp dupa ce Rusia a anuntat reluarea zborurilor charter catre Turcia, masura ce ar urma sa le aduca hotelierilor turci 5 milioane de turisti, in 2017.
In urma cu un an si jumatate, aceasta a reprezentat si principala piedica in calea demararii proiectului care ar urma sa inlocuiasca gazoductul South Stream, conceput de Rusia impreuna cu UE si denuntat unilateral de presedintele Vladimir Putin.
"Negocierile pe tema conditiilor de livrare a gazului catre Turcia vor continua", au anuntat sec reprezentantii Gazprom.
Turkish Stream va inainta 660 de kilomnetri pe traseul vechiului... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 17:29
Importatorii turci de gaz rusesc se plang ca au fost luati prin surprindere, in februarie, de scumpirea combustibilului livrat de Gazprom, care a redus in acelasi timp si cantitatea livrata in Turcia, fara niciun avertisment.
Enerco, unul dintre importatori, afirma ca nivelul livrarilor de gaz a scazut fara nicio explicatie inca din 24 februarie subliniind ca o astfel de masura unilaterala adoptata de Gazprom contravine legii, informeaza Hurriyet Daily News.
Reprezentantii Enerco se plang si de faptul ca rusii au majorat pretul gazelor livrate in Turcia, in ciuda unui acord de renegociere a tarifului semnat cu importatorii turci in primavara anului trecut.
"Toate companiile importatoare, inclusiv noi, am convenit sa revizuim pretul gazelor impreuna cu Gazprom Export in aprilie 2015. Prin aceasta masura, pretul a scazut fata de cel trecut in contract.
A fost o negociere cu efect permanent, nu temporar, si niciuna dintre parti nu poate modifica aceasta intelegere fara acordul celeilalte parti din contract.
Gazprom Export a cerut o renegociere a pretului gazelor la finalul anului trecut. Contractul permite acest lucru, dar o astfel de cerinta trebuie negociata, convenita de comun acord sau dusa in fata unei curti de arbitraj, in ultima instanta", a comunicat Enerco.
Negocieri intrerupte
Reprezentantii companiei turcesti sustin ca nu inregistreaza datorii catre furnizorul de gaze din Rusia si nu inteleg cum s-a ajuns in situatia de acum.
"Nu exista... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 11:40
1Moscova anunta ca este pe punctul de a bloca si proiectul gazoductului Turkish Stream, pe langa alte masuri de impunere a unui set de sanctiuni economice in relatia cu Turcia.
Anuntul a fost facut de ministrul Energiei Alexander Novak, dupa ce premierul Dimitry Medvedev a cerut membrilor guvernului sa vina cu propuneri pe pachetul de masuri economice speciale, anunta agentia TASS.
Stop si de la capat
"Deocamdata nu exista nicio solutie concreta. Aceste propuneri vor fi inaintate in curand si apoi vom vedea ce decizii vor fi aprobate de guvern ca parte a acestei legi", a anuntat ministrul rus al Energiei.
Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dupa ce aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, au dus la impunerea unor sanctiuni comerciale dictate de Rusia in relatia cu Turcia.
Proiectul Turkish Stream a fost perfectat intre companiile Gazprom (Rusia) si Botas Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) in decembrie 2014, gazoductul fiind conceput sa transporte 63 de miliarde metri cubi de gaz prin Marea Neagra si pe teritoriul Turciei, pana la granite cu UE.
De la semnarea parteneriatului intre cele doua companii energetice si pana in prezent, proiectul Turkish Stream s-a izbit de o serie de piedici reprezentate de pretul negociat pentru livrarile de gaze pe piata din Turcia, ca si de dificultatile financiare intampinate de Gazprom.
Turkish Stream a fost conceput ca o varianta de inlocuire a proiectului South Stream pe care Rusia urma sa il... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:40
Sistarea livrarilor de gaze naturale in Ucraina si blocajul inregistrat in derularea proiectului gazoductului Turkish Stream le dau batai de cap oficialilor de la Moscova, care parca incearca sa linisteasca unul dintre marii consumatori: Uniunea Europeana.
Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, a iesit recent intr-un interviu acordat presei germane pentru a calma spiritele intr-o Europa inca dependenta de gazul rusesc.
"Vom adauga noi retele de transport gaze pentru a alimenta Europa", a declarat oficialul rus, citat de agentia TASS.
"Rusia a vazut mereu Europa ca pe un partener strategic, in special in domeniul energiei. Am fost intotdeauna un furnizor de incredere pentru energia consumata in Uniunea Europeana.
Vom largi aceasta cooperare cu adaugarea unor noi retele de transport gaz", a declarat Novak pentru cotidianul german Handelsblatt, facand referire la construirea a doua noi conducte pe traseul North Stream din Marea Baltica.
"Nu am avut niciodata intentia de a abandona livrarile de gaze naturale in Europa", a mai spus ministrul rus al Energiei.
Conform unei informatii lansate de agentia TASS, Gazprom ar putea dubla capacitatea de gaze naturale livrate Europei prin adaugarea a doua noi conducte pe culoarul din Marea Baltica, capacitatea acestora fiind de 55 miliarde mc gaze/an.
La jumatatea lunii trecute, Gazprom, E.On, Shell si OMV au semnat un memorandum de cooperare in realizarea infrastructurii de transport gaze din Rusia catre UE... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:51
Diplomatii americani sustin ca au reusit sa ii convinga pe guvernantii greci sa devina parte a proiectului de alimentare cu gaze a Europei prin gazoductul catre Marea Caspica, in locul variantei oferite de rusi cu proiectul Turkish Stream.
Washingtonul l-a avut ca emisar la Atena pe atasatul special Amos Hochstein pentru a purta discutii cu oficialii eleni.
"Turkish Stream nu exista. Nu exista un consortiu care sa il construiasca, nu exista un acord pentru construirea lui. Grecia ar trebui sa se concentreze pe varianta proiectului Trans-Adriatic pentru care si-a dat acordul", au fost argumentele lui Hochstein, dupa cum relateaza Business Insider.
Tsipras, intre ciocan si nicovala
Grecia este disperata sa obtina un pret avantajos la gaze naturale si sa aiba acces la o sursa directa de alimentare. Este si lucrul pe care mizeaza atat rusii, cat si americanii in jocul geostrategic desfasurat in jurul elenilor.
Putin i-a prezentat premierului Alexis Tsipras avantajele proiectului Turkish Stream inca de la vizita oficialului elen la Moscova de luna trecuta, iar la mijlocul saptamanii trecute a reluat negocierile prin intermediul telefonului.
Turkish Stream este varianta prin care Gazprom vrea sa evite tranzitarea Ucrainei incepand cu 2019.
Noul gazoduct este conceput sa traverseze Turcia pana la granita cu Grecia, Moscova avand nevoie doar de acordul Atenei pentru a isi asigura locul pe piata europeana de energie.
Cam in acelasi timp in care Putin se... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:01
Uniunea Europeana va depinde pentru inca un sfert de secol de importurile de gaze rusesti, au avertizat oficialii de la Moscova.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, sustine ca planurile oficialilor europeni de a reduce dependenta celor 28 de state de gazele furnizate de Rusia nu au sanse sa fie transpuse in realitate prea curand.
Rusii chiar vad o crestere a importantei Gazprom in piata energetica din Europa in urmatorii ani, dupa cum a precizat Alexei Miller, seful companiei de stat din Rusia.
In momentul de fata, firma ruseasca asigura aproximativ 30% din consumul de gaze naturale din Uniunea Europeana, amintesc reporterii Bloomberg.
De neinlocuit
In cadrul unei conferinte pe teme de energie desfasurata la Berlin la inceputul saptamanii, Miller si Novak au anuntat ca Moscova intentioneaza sa creasca exporturile de gaze pe piata europeana in cursul acestui an.
"Gazul rusesc va ramane un element de neinlocuit pe piata de energie din Europa. Vom creste exportul de gaze in Europa pana la nivelul atins in 2013 sau chiar peste acesta", a anuntat Miller in cadrul intalnirii.
De anul trecut, relatiile intre UE si Rusia s-au deteriorat pe masura ce conflictul din estul Ucrainei s-a accentuat.
Nu in ultimul rand, sistarea livrarilor de gaz in cateva randuri, i-au facut pe reprezentantii Bruxelles-ului sa caute alte alternative in aprovizionarea cu combustibil.
Rusii au renuntat la proiectul South Stream de 45 de miliarde de dolari, prin care... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:57